Kašička v odstředivce mléka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2016 09:40
Jedovka

XXX.XXX.162.50

Dobrý den, prosím o radu. Mám problém s jednou naší kravkou. Po odstředění mléka se v odstředivce tam kde ulpívají nečistoty objevila růžová kašička konzistence asi jako namletá drůbeží játra.(brr fuj) NK test lehce pozitivní. Na radu vet. přeléčená antibiotiky. Po léčbě NK test Ok. Ale kašička zůstáva. Co to je?Díky za radu.

23.9.2016 12:45
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Mastitis, trauma vemene.

23.9.2016 16:42
Cat cat

XXX.XXX.35.18

Prasklá žilka, mohla se praštit. Buďto přejde samo a nebo píchnout kravce Kanavit.
Hlídat při dojení postiženou čtvrtku, někdy ta, krupice, dokáže pěkně ucpat struk. Vydojit a čtvrtku namazat.

23.9.2016 17:04
Jedovka

XXX.XXX.162.50

Má to ve všech čtvrtích. A nejvíc tam kde byl NK test negativní i před léčbou. Zkoušela jsem odstřeďovat každou čtvrť samostatně.
Myslíte, že by to mohlo být ze strojního dojení? Asi tři týdny z nedostatku času na to abych jí přivykla na strojní dojení jsem ji dojila ručně a bylo to ok. A asi po 14 dnech strojního dojení- kašička . Teď ji dojím ručně. Při strojním se dost kroutila. Přisuzovali jsme to nejdřív nezvyku a potom mouchám, ale možná jí to nevyhovovalo.
Fakt nevím. Léčit?Bude to mít cenu ? Mléka moc nemá je mastňačka mě ale stačí.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.9.2016 17:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jedovka napsal(a):
Má to ve všech čtvrtích. A nejvíc tam kde byl NK test negativní i před léčbou. Zkoušela jsem odstřeďovat každou čtvrť samostatně.
Myslíte, že by to mohlo být ze strojního dojení? Asi tři týdny z nedostatku času na to abych jí přivykla na strojní dojení jsem ji dojila ručně a bylo to ok. A asi po 14 dnech strojního dojení- kašička . Teď ji dojím ručně. Při strojním se dost kroutila. Přisuzovali jsme to nejdřív nezvyku a potom mouchám, ale možná jí to nevyhovovalo.
Fakt nevím. Léčit?Bude to mít cenu ? Mléka moc nemá je mastňačka mě ale stačí.

Jestli se to vyskytlo po strojním dojení a když dojíte ručně, tak to bude tím strojem. nemáte příliš velký podtlak?

23.9.2016 17:11
Jedovka

XXX.XXX.162.50

Je to staré dojení. Ručička je v zeleném podle návodu, ale četla jsem, že nové vývěvy už pracují s nižším podtlakem. Zkoušeli jsme to, ale snížit nejde. Dojím, ale ještě další dvě a tam je to ok. Muže být tahle kravka citlivější?

23.9.2016 17:23
Cat cat

XXX.XXX.32.55

Čím jste kravku píchali? ATB jste dávali jen do jednoho struku nebo celé vemeno?

23.9.2016 17:24
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Jedovka napsal(a):
Je to staré dojení. Ručička je v zeleném podle návodu, ale četla jsem, že nové vývěvy už pracují s nižším podtlakem. Zkoušeli jsme to, ale snížit nejde. Dojím, ale ještě další dvě a tam je to ok. Muže být tahle kravka citlivější?

Jestli máte staré dojení, je třeba vyměnit všechy gumy, zvlášť ty co příjdou do kontaktu s vemenem, zkontrolovat přisávání vzduchu, podtlak, počet pulsů. Kontrolu kdysi prováděl zaměstnanec OVS, DNES ASI NĚJAKÝ SERVISNÍ TECHNIK. Doporučuji si ji nechat provést, protože kráva, která má chronický zánět v celém vemeni neuživí tele, a každý neinfekční zánět může po kontaminaci bakteriemi být i infaustní.

23.9.2016 18:49
Jedovka

XXX.XXX.162.50

Cat cat napsal(a):
Čím jste kravku píchali? ATB jste dávali jen do jednoho struku nebo celé vemeno?

Dostala Cefquinor 75 mg Lc 3 dávky po 12 hod. Do nejhorších dvou čtvrtí podle nk testu.

23.9.2016 18:56
Jedovka

XXX.XXX.162.50

jahodapavel napsal(a):
Jestli máte staré dojení, je třeba vyměnit všechy gumy, zvlášť ty co příjdou do kontaktu s vemenem, zkontrolovat přisávání vzduchu, podtlak, počet pulsů. Kontrolu kdysi prováděl zaměstnanec OVS, DNES ASI NĚJAKÝ SERVISNÍ TECHNIK. Doporučuji si ji nechat provést, protože kráva, která má chronický zánět v celém vemeni neuživí tele, a každý neinfekční zánět může po kontaminaci bakteriemi být i infaustní.

Samozřejmě i když je dojení staré tak je udržované. Jen ten tlak podle nových doporučení snížit nejde.Co dál ? Stále léčit a raději naším strojem nedojit?Díky za radu.

23.9.2016 19:18
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Jedovka napsal(a):
Samozřejmě i když je dojení staré tak je udržované. Jen ten tlak podle nových doporučení snížit nejde.Co dál ? Stále léčit a raději naším strojem nedojit?Díky za radu.

To je nesmysl, stačí jen zvětšit otvor pro přisávání vzduchu. jsou na to kalibrované plíšky s větší dírkou. Nevím o jaké dojící zařízení jde, ale schopný sezvisák by si s tím měl poradit. Jak dodojujete? Jak sundáváte dojící stroj?

23.9.2016 20:30
Cat cat

XXX.XXX.33.129

Léčila bych celé vemeno. Nejlepší by byl vzít vzorek mléka, ať veterinář udělá kultivaci, aby se zjistilo jaká potvora zánět způsobuje. Podle toho nasadit ATB. Nechte si zkontrolovat a seřídit dojačku, jak píše paveljahoda. Po dojení téhle kravky stroj pořádně desinfikujte.
Nepředojujete ji?..lépe krávka mírně nevydojená, než předojená..předojováním se taky docela sekají záněty...

23.9.2016 21:29
Jedovka

XXX.XXX.162.50

jahodapavel napsal(a):
To je nesmysl, stačí jen zvětšit otvor pro přisávání vzduchu. jsou na to kalibrované plíšky s větší dírkou. Nevím o jaké dojící zařízení jde, ale schopný sezvisák by si s tím měl poradit. Jak dodojujete? Jak sundáváte dojící stroj?

Máme konvové dojící zařizení KDZ 42.Jak dodojuji. Prohmátnu vemeno a mírným tlakem dolů na rozdělovač čtvrtě dodojím. Na dojačce zavřu sání u jednoho struku prstem pustím vzduch a dojačka spadne. Tak mě to učili ve škole na praxi.

23.9.2016 23:31
Cat cat

XXX.XXX.33.143

Takže dotahujete, a to je špatně...po dojení by ve vemeni mělo rovnoměrně ve všech čtvrtkách zůstat kolem 250ml mléka. Jakmile už přes průhledítka a rozdělovač nevidíte průtok mléka, tak dojačku nedotahovat, ale opatrně sundat. Struky hned vydesinfikovat, aby se uzavřely strukové kanálky. Přes které se může do vemene dostat infekce z prostředí, podestýlky atd...to taky způsobuje záněty.

23.9.2016 23:34
Cat cat

XXX.XXX.33.52

Takže dotahujete, a to je špatně...po dojení by ve vemeni mělo rovnoměrně ve všech čtvrtkách zůstat kolem 250ml mléka. Jakmile už přes průhledítka a rozdělovač nevidíte průtok mléka, tak dojačku nedotahovat, ale opatrně sundat. Struky hned vydesinfikovat, aby se uzavřely strukové kanálky. Přes které se může do vemene dostat infekce z prostředí, podestýlky atd...to taky způsobuje záněty.

24.9.2016 00:30
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Na dotahování není nic špatného, spíše naopakm snímání OK. u postižené krávy bych volil metodu reflexního dojeni, tj min 10x denně, mazat kůži vemene ( jedno čím- sádlo.lekaseptal.aphlegmin atd). je možno proplachnout ml. žlázu bikarbonátem,10% glukózou atd.

24.9.2016 09:11
Cat cat

XXX.XXX.2.237

Dotahování je v pořádku? Bohužel si tím akorát zvyšujete somatické buňky v mléku a krávy si na to lehce zvykají a to nemluvím o vytahaných strukových kanálcích-zdroj mastitid. Takže za mě nedotahovat.

24.9.2016 09:47
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Cat cat napsal(a):
Dotahování je v pořádku? Bohužel si tím akorát zvyšujete somatické buňky v mléku a krávy si na to lehce zvykají a to nemluvím o vytahaných strukových kanálcích-zdroj mastitid. Takže za mě nedotahovat.

Moderní dojírny a roboti to už mají, stejně jako stimulaci, nastaveno v programu. A jestli ta kráva byla dodojována zůstane v ní mléko a to jsou pak mastitidy.

24.9.2016 09:52
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

jahodapavel napsal(a):
Moderní dojírny a roboti to už mají, stejně jako stimulaci, nastaveno v programu. A jestli ta kráva byla dodojována zůstane v ní mléko a to jsou pak mastitidy.

Navíc je to fyziologický jev, protože tele zvýší úsilí sání, když mu nic neteče. ALE s mírou.3-4x mírně zatlačít na rozdělovač v rytmu sání ( předpokládám, že máte synchron).

25.9.2016 11:17
Jedovka

XXX.XXX.162.50

jahodapavel napsal(a):
Na dotahování není nic špatného, spíše naopakm snímání OK. u postižené krávy bych volil metodu reflexního dojeni, tj min 10x denně, mazat kůži vemene ( jedno čím- sádlo.lekaseptal.aphlegmin atd). je možno proplachnout ml. žlázu bikarbonátem,10% glukózou atd.

Dík za rady. Myslím, že to bude z toho dojení.Musím dát pozor a šetrně. Zatím stále dojím ručně. Mléka má stále víc a víc. Nk test dobrý, kašičky bych řekla, že ubývá. Zkusím dojit tedy častěji a mazat.Než zase z alarmuju vet. Ty průplachy rozumím tomu dobře kanylou do stkukového kanálku a pak vydojitt? Nikdy jsem to neslyšela.Díky.

25.9.2016 14:35
jahodapavel

XXX.XXX.225.3

Jedovka napsal(a):
Dík za rady. Myslím, že to bude z toho dojení.Musím dát pozor a šetrně. Zatím stále dojím ručně. Mléka má stále víc a víc. Nk test dobrý, kašičky bych řekla, že ubývá. Zkusím dojit tedy častěji a mazat.Než zase z alarmuju vet. Ty průplachy rozumím tomu dobře kanylou do stkukového kanálku a pak vydojitt? Nikdy jsem to neslyšela.Díky.

Oranžovou kanylu, infusní set, zvednout a samospádem napustit co to jde (po předchozím vydojení), po 15mim vydojit a opakovat. pozor, musí být vydesinfikované. stejně jako hrot struku! jde to ještě taky apl 20l ringer( (hartman) + fyzák do žíly, nebo 1/2l 10% roztoku NaCl.

29.9.2016 21:26
Jedovka

XXX.XXX.162.50

Tak jsem nechala udělat somatické buňky dvě přeléčené čtvrtě 100 a 200 tis. Třetí čtvr´t která byla trochu horší 700 tis a poslední která má nejvíc "kašičky" má 50 tis. Vet řekl, že to není zlý jen příští týden udělá test zda "kašička " není jen krev.

31.10.2016 12:47
gmb

XXX.XXX.148.153

Jedovka napsal(a):
Máme konvové dojící zařizení KDZ 42.Jak dodojuji. Prohmátnu vemeno a mírným tlakem dolů na rozdělovač čtvrtě dodojím. Na dojačce zavřu sání u jednoho struku prstem pustím vzduch a dojačka spadne. Tak mě to učili ve škole na praxi.

Dobrý den, dovolil bych si Vás touto cestou požádat o případný odkup Vašeho dojícího zařízení KDZ 42 na náhradní díly. Prosím dejte mi vědět, pokud byste se rozhodli zařízení prodat. Omlouvám se, že můj příspěvek nesouvisí s Vašim problémem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík