Zabíjačka V období máj -september

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2016 15:58
Ares1985

XXX.XXX.11.63

Zdravím, rozmýšľam, že zoberiem odstávcata už teraz, ale potom dosiahnu "jedlu "váhu troška mimo sezóny zabíjačiek. Myslíte, že je to hlúposť zabíjať svine, keď nie sú chladné dni ako cez zimu... Čo potom S výrobkami, je možné vôbec udit klobásu, slaninu? Ďakujem.

26.10.2016 18:41
lidule

XXX.XXX.117.206

Letos jsem se poprvé pustil do chovu prasat. Zabíjel jsem je 17. června ve váze 120 kg. Výhoda, že člověk nemrzl smajlík Nevýhoda, že bylo mraky much a měl jsem strach z tepla. I když mám kamenný sklep nebylo to ideální. Takže se dělalo jen maso bez výrobků. Uzené jsem si nechal vyudit v místním rodiném řeznictví. Takže za mě to jde, ale je to o ústa a pokud člověk nemá opravdu chladný sklep je to o moc těžší. Zdenda.

27.10.2016 10:15
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak záleží, "jakou" zabijačku máte na mysli. Pokud jde čistě o maso, není problém, jestliže máte KDE maso vychladit. Poráželi jsme v červnu dva kusy 140kg, jeden pouze rozbourat a druhý nějaké výrobky (klasika, černá polívka, jitrnice, jelita, tlačenky...). Nebyl problém, ale jednak nebyl až tak velký hic, mouchy "v normě", výrobky jsme dělali uvnitř a maso bylo ve sklepě, kde je klimatizace. Dělat vše venku třeba koncem července, to by asi bylo horší (navíc by se mi v tom vedru ani nic dělat nechtělo
Poráželi jsme i v zimě, je fakt, že když vám do toho padá sníh, má to atmosféru ale jinak nic moc, když člověk lítá sem tam, tak se zahřeje a jak se chvíli stojí, hned je zima... Ideální je podle mě září-říjen.
Záleží, do jaké váhy máte v plánu vykrmit, pokud na maso do těch +- 140ti, pak klidně cca 20tikilová selata vemte, tu váhu vám (pokud to nebudou podražené kusy, které někdo dá za pár peněz) udělají do dubna a to je počasí většinou ok (pokud neprší
Ohledně uzení, tam bych se toho vůbec nebála (pokud máte následně kde uzeniny uskladnit), udíme maso i klobásy kdykoli během roku a v pohodě.

27.10.2016 13:54
Záblatsky

XXX.XXX.130.27

Nevím jak často máte v plánu zabíjet, ale jenom můj vlastní názor. Na uzení se musí maso naložit. Nakládáme klasicky bez rychlosoli a to na 5 až 6 týdnů. Pokud nebudete mít chladnější místnost Za tuto dobu se vám maso začne kazit. U nás zabíjíme celoročně, ale postavili jsme si chladící místnost kde maso vychladíme a i k uzení necháváme naložené při teplotě asi 10 st.C.
Samotné uzení můžete provádět kdykoli.Tak ať se vám to podaří. Zkusím přidat foto naší místnosti. http://krocak-ubytovani-farma.webnode.cz/fotogalerie/.

28.10.2016 19:03
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

My zabíjíme v podstatě dle potřeby, takže i třeba v červenci či v srpnu. V takovém letním parnu děláme jen tlačenku a jitrnice a na podzim na jaře a v zimě celou zabijačku včetně černé polévky a jelit. Maso necháme vychladnout na zemi na verandě kde jsou sítě proti hmyzu a ještě zapneme ventilátor a druhý den již putuje maso buď do mrazáku nebo naložíme na uzení. Udíme i v létě, kde maso dáme do velkého hrnce a zapneme vyřazený mrázák, který zapneme cca na 3-5 hodin dle venkovní teploty a hlídáme, aby maso nezmrzlo a aby tam bylo chladnu. Děláme klasický nálev bez rychlosoli a v pohodě. produkty jako jitrnice a jelita dávám do umělých střev a přijdou v prádelně do vany, kde vyměňuji vodu a tak chladím i polévku. Nikdy se nám nic nezkazilo a praktikujeme to minimálně 30 let. Takže se dá zabíjet i v létě. Zabijíme prasata o váze 200-280 kilo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík