Letos jsem se poprvé pustil do chovu prasat. Zabíjel jsem je 17. června ve váze 120 kg. Výhoda, že člověk nemrzl Nevýhoda, že bylo mraky much a měl jsem strach z tepla. I když mám kamenný sklep nebylo to ideální. Takže se dělalo jen maso bez výrobků. Uzené jsem si nechal vyudit v místním rodiném řeznictví. Takže za mě to jde, ale je to o ústa a pokud člověk nemá opravdu chladný sklep je to o moc těžší. Zdenda.
Tak záleží, "jakou" zabijačku máte na mysli. Pokud jde čistě o maso, není problém, jestliže máte KDE maso vychladit. Poráželi jsme v červnu dva kusy 140kg, jeden pouze rozbourat a druhý nějaké výrobky (klasika, černá polívka, jitrnice, jelita, tlačenky...). Nebyl problém, ale jednak nebyl až tak velký hic, mouchy "v normě", výrobky jsme dělali uvnitř a maso bylo ve sklepě, kde je klimatizace. Dělat vše venku třeba koncem července, to by asi bylo horší (navíc by se mi v tom vedru ani nic dělat nechtělo
Poráželi jsme i v zimě, je fakt, že když vám do toho padá sníh, má to atmosféru ale jinak nic moc, když člověk lítá sem tam, tak se zahřeje a jak se chvíli stojí, hned je zima... Ideální je podle mě září-říjen.
Záleží, do jaké váhy máte v plánu vykrmit, pokud na maso do těch +- 140ti, pak klidně cca 20tikilová selata vemte, tu váhu vám (pokud to nebudou podražené kusy, které někdo dá za pár peněz) udělají do dubna a to je počasí většinou ok (pokud neprší
Ohledně uzení, tam bych se toho vůbec nebála (pokud máte následně kde uzeniny uskladnit), udíme maso i klobásy kdykoli během roku a v pohodě.
Nevím jak často máte v plánu zabíjet, ale jenom můj vlastní názor. Na uzení se musí maso naložit. Nakládáme klasicky bez rychlosoli a to na 5 až 6 týdnů. Pokud nebudete mít chladnější místnost Za tuto dobu se vám maso začne kazit. U nás zabíjíme celoročně, ale postavili jsme si chladící místnost kde maso vychladíme a i k uzení necháváme naložené při teplotě asi 10 st.C.
Samotné uzení můžete provádět kdykoli.Tak ať se vám to podaří. Zkusím přidat foto naší místnosti. http://krocak-ubytovani-farma.webnode.cz/fotogalerie/.
My zabíjíme v podstatě dle potřeby, takže i třeba v červenci či v srpnu. V takovém letním parnu děláme jen tlačenku a jitrnice a na podzim na jaře a v zimě celou zabijačku včetně černé polévky a jelit. Maso necháme vychladnout na zemi na verandě kde jsou sítě proti hmyzu a ještě zapneme ventilátor a druhý den již putuje maso buď do mrazáku nebo naložíme na uzení. Udíme i v létě, kde maso dáme do velkého hrnce a zapneme vyřazený mrázák, který zapneme cca na 3-5 hodin dle venkovní teploty a hlídáme, aby maso nezmrzlo a aby tam bylo chladnu. Děláme klasický nálev bez rychlosoli a v pohodě. produkty jako jitrnice a jelita dávám do umělých střev a přijdou v prádelně do vany, kde vyměňuji vodu a tak chladím i polévku. Nikdy se nám nic nezkazilo a praktikujeme to minimálně 30 let. Takže se dá zabíjet i v létě. Zabijíme prasata o váze 200-280 kilo...