Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

redladybird

16.11.2016 15:49
redladybird

XXX.XXX.8.247

Dobrý den, nacházím se nyní v celkem bezvýchodné situaci, ale přesto se ještě zkusím zeptat zde, zda by někoho ještě nějaká možnost napadla. Loni v září jsme si jako naprostí laici, co se dobytka týče, zakoupili ročního býčka skotského náhorního skotu s tím, že časem k němu koupíme i nějaké ty kravičky. Býček je na velké pastvině spolu s koňmi i ovenami, vychází v pohodě, ale na býkovi už je vidět, že mu společnost jeho druhu chybí. Proto jsme již byli obhlédnout pár chovatelů tohoto skotu v okolí s vidinou, že mu přivezeme nevěstu. Ale ouha. Býček do prvního roku života nebyl uchověn, což my jako laici bohužel při koupi netušili (ano, naše chyba) a původní majitel nám to neřekl, byť věděl, že ho k budoucímu chovu kupujeme. Tudíž jsme nyní postaveni do situace, kdy se rozhodujeme, co s býčkem dále. Stal se již kamarádem, který nikdy nebyl koupen s tím záměrem, že bude na maso, tudíž se mi tato varianta velmi příčí.
-Pokud by zůstal u nás sám, bez krav, začaly by na něho jít roupy čím dál více a s těmi svými rohy by mohl být časem nebezpečný okolí, nemluvě o tom, že spokojený by asi také úplně nebyl.
-Pochybuju, že ho asi někdo koupí za jinou vidinou, než steakovou, co s býkem, který nemůže na krávy.
Napadá někoho, co by se dalo podniknout? Dodatečně již uchovnit nelze, vím-li správně..
V případě největší nouze, existují nějaká "humánní jatka", kde se ke zvířeti do poslední chvíle chovají ohleduplně? Domácí porážka je již bohužel vyloučena, je starší 24 měsíců..
Případně nemá někdo neregistrovanou krávu, ke které by ho chtěl?
Je to prostě náš bobeš, tak bych pro něho chtěla to nejlepší.

Ps: Omlouvám se za, pro někoho naivní a hloupé téma, ale poučili jsme se a už více studujeme, než se do něčeho pouštíme

Vedra

16.11.2016 18:32
Vedra

XXX.XXX.13.143

Tak jestli ho dál chcete živit jako mazlíka tak ho vykastrujte, přikupte krávu kterou budete nechávat inseminovat a můžete je mít spolu v jedné ohradě.

17.11.2016 08:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

To, že již býka nelze zařadit do chovu, máte jako oficiální vyjádření ČSCHMP ? Jinak bude asi nejlepší je kontaktovat a na vše se vyptat.

17.11.2016 12:00
Sam 90210

XXX.XXX.230.12

Ještě je možnost, nechat ho vykastrovat a budete ho živit jen tak.

17.11.2016 22:09
koně

XXX.XXX.205.252

U skotu normálně zapíšou, co se narodí.Tak mu klidně kupte krávu.A jaký to byl býk je jedno.Jen tele nebude plemeno, ale prostě hovězí.Výsledná telata pak můžete prodat dál, ať si je dokrmí kdo chce, nebo si je nechat do svého mrazáku

17.11.2016 22:09
koně

XXX.XXX.205.252

U skotu normálně zapíšou, co se narodí.Tak mu klidně kupte krávu.A jaký to byl býk je jedno.Jen tele nebude plemeno, ale prostě hovězí.Výsledná telata pak můžete prodat dál, ať si je dokrmí kdo chce, nebo si je nechat do svého mrazáku

redladybird

18.11.2016 19:04
redladybird

XXX.XXX.8.247

Díky za reakce, ještě jsem pro jistotu napsala přímo na chov.svaz, abych zjistila, zda není nějaká možnost zpětného uchovnění. Ono právě u skotu to prý takto není, nejde o to, zda je či není čistokrevný, to ten náš dokonce je, býček musí do prvního roku prodělat pár měření, prohlídek, zjednodušeně řečeno, a teprve potom může plodit telata. Pokud toto neabsolvuje, je dobrý tak na maso, na krávu již nesmí skočit - zplodit tele, hrozí za to vysoké pokuty..

w

18.11.2016 19:36
w

XXX.XXX.129.88

V poslední řadě (pro Vás). V létě byla schválena novela vet. zákona kde se max.stáří hov. dobytka pro domácí porážku zvyšuje na 72 měs.. Nevím jestli je už v platnosti...

Inula

19.11.2016 19:59
Inula

XXX.XXX.126.9

Já se v tom nevyznám, jen malé zamyšlení - jestliže ho necháte býkem, a pořídíte mu jakoukoli jinou krávu, se kterou on bude mít tele, které pak sami porazíte, anebo dáte na jatka, anebo prodáte na maso - to se nesmí? Vždyť se kříženci normálně prodávají! Nebo jsem to špatně pochopila?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.11.2016 20:07

Inula napsal(a):
Já se v tom nevyznám, jen malé zamyšlení - jestliže ho necháte býkem, a pořídíte mu jakoukoli jinou krávu, se kterou on bude mít tele, které pak sami porazíte, anebo dáte na jatka, anebo prodáte na maso - to se nesmí? Vždyť se kříženci normálně prodávají! Nebo jsem to špatně pochopila?

Viz zákon o šlechtění a plemenitbě.

19.11.2016 23:43
koně

XXX.XXX.205.252

I když nic nešlechtíte a neplemeníte, tak vám prostě býk skočí na krávu.To se běžně stává.V tomhle počínání mu i zákon těžko může nějak zabránit.A to, co z toho vznikne, dostane číslo.Následně to někdo to někde dokrmí a spotřebuje.

19.11.2016 23:50

koně napsal(a):
I když nic nešlechtíte a neplemeníte, tak vám prostě býk skočí na krávu.To se běžně stává.V tomhle počínání mu i zákon těžko může nějak zabránit.A to, co z toho vznikne, dostane číslo.Následně to někdo to někde dokrmí a spotřebuje.

I když nic nešlechtíte a neplemeníte, tak že vám nějaký býk skočí na krávu je podle zákona černá plemenitba. co se narodí dostane číslo, ale chovatel může dostat taky mastnou pokutu k tomu.

redladybird

22.11.2016 13:52
redladybird

XXX.XXX.236.201

Tak bohužel je to opravdu tak, výjimky dodatečného uchovnění se neprovádí, jak mi řekla paní z chov.svazu, býk vskutku nesmí skočit na žádnou krávu, jak píše bodlinka, za černou plemenitbu hrozí tučné pokuty, což by v tomto případě byla. Na novelu zákona mrknu, díky za informaci.

Ne-chovatel

30.11.2016 14:52
Ne-chovatel

XXX.XXX.82.112

Tak jak jsem už dnes psal u králíkářů "přichází čas zkázy těch co kazí zem". Uvedené problémy můžete klidně započítat do v Bibli vyčteného "Za denní mzdu jen mírka pšenice, jen tři mírky ječmene za denní mzdu; olej a víno však nech!" i reálně nastupujícího "nikdo nebude moci kupovat ani prodávat, nebude-li mít znamení".

Udělejte to jak vám radí. Mějte maso jen pro sebe, případně pro toho kdo bude mít zájem. Na hrozby pokutami kašlete. Brzy budete rádi, že máte co do úst, bude-li vám dáno tuhle potřebu ještě mít.
Také bych apeloval abyste se nebáli vzdorovat systému, je to proti Bohu, nezadaným lidským právům, přírodě řekl by někdo. Nebo máte hranici zrůdnosti a nenormálnosti, kdy se zvrácenému světu a jeho zákonům podvolíte a kdy ne, jinou? Stojí za to takovému světu uhýbat? Pro mne ať si mne klidně zabijí (bude-li jim to dáno, a Bůh řekl že bude dáno zvítězit i nad těmi co patří Bohu a chodí v těle), svůj účel (jejich definitivním odsouzením) splní nakonec i má smrt.

Ne-chovatel

30.11.2016 19:28
Ne-chovatel

XXX.XXX.154.251

Ještě jsem chtěl říci, že já až budu nakupovat telata, tak dám přednost lidem jako jste právě vy. Mimo jakoukoli registraci.
Nebo mi bude, přinejmenším u míst kam slunce nesvítí, jedno zda mají schválený chov nebo ne.

Myslím, že takových podobných lidí bude spousta.

????

5.12.2016 16:16
????

XXX.XXX.94.77

Taky myslim ze když telata nebudete prodavat do chovu a býčkem připouštet cizí krávy, tak neni duvod kravu nepořídit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík