Mycin

XXX.XXX.128.122
Dobrý den,
letos mám problém s výkrmem prasat vůbec mi nechtějí žrát řepu už jsem jim to zkoušel dávat ve všech formách (strouhané sekané celé). Vůbec jim to nešmakuje totálně všechny kousky do jednoho vyberou. Vařené brambory cukety dýně a jiné žerou bez problému, ale to mi brzo dojde a zbyde mi jen ta řepa?
Dá se nějak naučit a nebo jim to zpestřit aby žrali i tu řepu?
Herbst

XXX.XXX.67.181
Zkoušel jste tu řepu ochutnat ? Není nahořklá nebo nemá nezvyklé pachy? Nedělám si srandu. Já takhle kupuji krmnou řepu léta od jednoho zemědělce. Krmím to všem zvířatům co mám. prasata, drůbež, králíci kozy a kravám. A nikdy nebyl problém. jenže loni mi prasata taky odmítala řepu žrát a u koz a krávy se mi změnila chuť mléka. Když jsem začal pátrat čím to je tak jsem se dozvěděl, že zemědělec tuto řepu skladoval někde vedle nějakých hnojiv či co to bylo a ta řepa natáhla divný odér. A prasata to odmítala žrát. Když mi pak dovezl novou fůru která již byla uskladněná jinde bylo po problému.
Mycin

XXX.XXX.128.122
Ochutnat jsem ji nezkoušel, uskladněnou ji mám stejně jako každý rok ve sklepě společně s bramborami. Před sklizní sklep vyčistím vyvětrám a vyvápním. Pěstuji si ji sám takže vím že ani při vegetaci jsem nepoužil nic neobvyklého.
Zkusím ji ochutnat jen si musím někde sehnat něco na porovnání.
Neřekl bych ale že to bude tím králíci i slepice ji jedí bez problémů a protestů.
Herbst

XXX.XXX.67.181
Mycin
napsal(a):
Ochutnat jsem ji nezkoušel, uskladněnou ji mám stejně jako každý rok ve sklepě společně s bramborami. Před sklizní sklep vyčistím vyvětrám a vyvápním. Pěstuji si ji sám takže vím že ani při vegetaci jsem nepoužil nic neobvyklého.
Zkusím ji ochutnat jen si musím někde sehnat něco na porovnání.
Neřekl bych ale že to bude tím králíci i slepice ji jedí bez problémů a protestů.
Mě tu řepu žrali taky všichni, jen ne prasata
Herbst

XXX.XXX.67.181
Nebo jim holt nedat nic jiného a hlad je pak nejspíš donutí.
Herbst
napsal(a):
Zkoušel jste tu řepu ochutnat ? Není nahořklá nebo nemá nezvyklé pachy? Nedělám si srandu. Já takhle kupuji krmnou řepu léta od jednoho zemědělce. Krmím to všem zvířatům co mám. prasata, drůbež, králíci kozy a kravám. A nikdy nebyl problém. jenže loni mi prasata taky odmítala řepu žrát a u koz a krávy se mi změnila chuť mléka. Když jsem začal pátrat čím to je tak jsem se dozvěděl, že zemědělec tuto řepu skladoval někde vedle nějakých hnojiv či co to bylo a ta řepa natáhla divný odér. A prasata to odmítala žrát. Když mi pak dovezl novou fůru která již byla uskladněná jinde bylo po problému.
Zkoušel jsem ji tedy ochutnat a přišla mi v chuti jen nasládlá jinak nijak zvláštní.
xchipsy
napsal(a):
Kolika prasatům a o jaké váze ji krmíte? S čím dalším ji mícháte? Zkuste buď přisladit (např. melasa) nebo naopak trochu soli. A jak píše profesor1, nastrouhat.
Tak tedy podrobně
je to prase z vrhu červen/červenec teď má asi tak 100KG +-10kg, přes léto bylo krmeno dýněmi a přebytky ze zahrady okurky, giganty prostě všechno co tak nějak zbylo v zahradě poté jsem mu do toho začal přidávat brambory a teď když už skoro všechno došlo a mám jen pár dýní a ty si šetřím když mu jdu uklízet tak dostane polovinu nebo malou celou aby se hrálo a dalo mi pokoj.
Zbyla mi jen řepa a pár pytlů brambor. Vzhledem k tomu že jsem zredukoval chov králíků tak mám celkem dost řepy a doufal jsem že to prase to zvládne(nechce se mi to na jaře zakopávat na zahradě).
šrot dávám cca 2-3kg (je to směs 50% čistá pšenice a 50% směsky)
a dvakrát do týdne dostane pár zbytků ze školní jídelny je to tak do 10 litrů.
Takže jestli to dobře chápu, řepu dostává až teď, čili na ni není zvyklé. Pak je pochopitelné, že mu to moc nejede, čuníci jsou někdy jak vysavač a někdy zase vybíraví a mlsní jak koza Zkuste té nastrouhané dát jen trochu a postupně přidávat, zároveň ubrat šrotu - 2-3kg je pro metrákové prase až až (pokud je to tedy myšleno jako jedna dávka a dvakrát denně, pokud je to množství na den, pak je to ok). Můžete zkusit nastrouhanou řepu spařit a trochu prosolit. Pokud je prase jen jedno, vždycky si bude víc vymýšlet, než když má u koryta konkurenci.
Kousněte si do dýně, do okurky a pak do řepy a pochopíte proč to praseti nejejde Chce to postupně po troškách přidávat tu řepu, ať si zvyká. Hlad taky dělá hodně. Když mě prase naštve, tak mu klidně celý den nedám a další den už se na žrádlo dívá jinak. Ještě mu můžete žrádlo zkusit zalét pivem.
xchipsy
napsal(a):
Takže jestli to dobře chápu, řepu dostává až teď, čili na ni není zvyklé. Pak je pochopitelné, že mu to moc nejede, čuníci jsou někdy jak vysavač a někdy zase vybíraví a mlsní jak koza Zkuste té nastrouhané dát jen trochu a postupně přidávat, zároveň ubrat šrotu - 2-3kg je pro metrákové prase až až (pokud je to tedy myšleno jako jedna dávka a dvakrát denně, pokud je to množství na den, pak je to ok). Můžete zkusit nastrouhanou řepu spařit a trochu prosolit. Pokud je prase jen jedno, vždycky si bude víc vymýšlet, než když má u koryta konkurenci.
Dostalo ji občas 1 až 2x týdně takže tu chuť zná (i tenkrát i dost přebíralo), ale tehdy jsem to ještě neřešil. Tu dávku šrotu má na den. do toho ještě trochu plastinu.
To prase už je teď jen jedno. ze začátku bylo nejžravější a zdálo se mi že přibírá nejvíc ale nakonec zůstalo jako poslední.
profesor1
napsal(a):
Kousněte si do dýně, do okurky a pak do řepy a pochopíte proč to praseti nejejde Chce to postupně po troškách přidávat tu řepu, ať si zvyká. Hlad taky dělá hodně. Když mě prase naštve, tak mu klidně celý den nedám a další den už se na žrádlo dívá jinak. Ještě mu můžete žrádlo zkusit zalét pivem.
Zkusím si domluvit ještě slitky v hospodě.
ale vyhladovět ho nemůžu to by mi zničilo chlívek už tak to tam dost dorasovalo, je celkem dost hravé a řekl bych že u prasete je to až nezvykle sportovní typ.
Mycin
napsal(a):
Dostalo ji občas 1 až 2x týdně takže tu chuť zná (i tenkrát i dost přebíralo), ale tehdy jsem to ještě neřešil. Tu dávku šrotu má na den. do toho ještě trochu plastinu.
To prase už je teď jen jedno. ze začátku bylo nejžravější a zdálo se mi že přibírá nejvíc ale nakonec zůstalo jako poslední.
Tak s jedním je vždycky potíž Mám to teď podobně - původně jich bylo šest, postupně "odcházeli" a zůstal poslední vepřík (momentálně cca 250kg) a od té doby je to s krmením tady "radost", někdy je koryto úplně vylízané a jindy se v tom vrtá a polovinu nechá (a dostává pořád stejné množství stejných surovin). Vyřešila jsem to tak, že mu do kýble vždy nalámu dva tři rohlíky nebo krajíce chleba, rozmočím a pak promíchám s ostatním. Jakmile zrovna nemám, tak se v tom přehrabuje a "nejede" mu to, mizerovi
xchipsy
napsal(a):
Helmirazin se již několik let nevyrábí, obdoba je Helmigal 2.5% a.u.v. plv. (20g sáček prášku, zamíchá se do krmení - ideálně do menšího množství něčeho chutného, aby byla jistota, že to zdlabe, dávkování pro prasata je 0,2g/kg ž.hm.), nebo pak injekčně Ivomec.
Kde se to dá koupit?
Musím k veterináři nebo to seženu i ve zverimexu?