ondra159

XXX.XXX.9.162
Dobrý den, chci se zeptat, jak řešíte krmení prasete při zaměstnání. Odcházím z domu v 6h (příchod kolem 16h) a vždycky ještě zajdu ke králíkům a slepicím. Vím, že otec dával 3x denně kýbl zbytků s brambory a šrotem - takovou teplou polívku. Napáječky ani nic jiného jsme neměli. To je pro mě ráno neúnosné. Večer už je to v pořádku, ale rád bych, aby čuník měl něco jako napáječky na vodu a šrot pořád k dispozici. Nebo jak to řešíte vy? A čím krmíte v létě a v zimě? děkuji
Podzim-zima = strouhanou řepu, vařené brambory, šrot, plastin, konvit, špetka soli - tohle zaleji vřelou vodou. V kbelíku promíchám a podrtím brambory míchadlem ve tvaru ležatého eS a vleji do koryta. Krmím jen ráno a večer. Když si večer nachystáte všechno na ráno a ráno jen zalijete vřelou vodou tak vám to zabere 5 minut.. Vodu už sólo nepřidávám.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Profesor1: Děkuji za odpověď. Máte pravdu, takhle je to rozumné. Otec to dělal přesně taky tak, jen ještě jednou v poledne - když už byl v důchodu. Ještě se zeptám na množství - brambor, šrotu? Kbelík používáte 10-ti litrový? Mění se množství dle věku? Přidáváte trávu v létě? Kupujete sele nebo už rozkrmené prase? Od koho a kdy kupujete sele(prase) - soukromník, družstvo? Jaké plemeno? Kdy zabijíte a v jaké přibližné váze? Stane se, že prase nejde, nežere? Odčervujete? Celou dobu máte prase v chlívku? Snad jsem Vás dotazy nezahltil...
Při práci si také hraji na zemědělce. Odjíždím v 5 hod. do 30 km vzdáleného pracoviště a vracím se okolo 16 hodině. Ráno vše krmím před odjezdem mám i krávy které dojíme, býky jalovice. Ale co se týká prasat tak musím říci že napáječky je věc která je povinná.Pokud vám přijde někdo na kontrolu tak budete mít velké problémy máme své zkušenosti. Krmíme vlastní šroty. Minerály, sůl atd. je samozřejmostí A navíc v každém chlévě máme samokrmiče na šrot. Tak ať se daří.
Ondra159 - podle dotazů soudím, že jste prase nikdy nechoval?
Jak píše kolega Záblatsky, napaječka je nutnost. Voda se dá sice řešit naléváním do koryta, ale je to nevhodné, pracné a otravné (pokud prase nevypije vše, budete to vylévat, koryto čistit atd...?)
Krmení záleží nejen na věku (druh krmiva, četnost krmení), ale také hmotnosti (množství krmiva), plemeni ("klasické" velké vs. vietnamci, jejich kříženci atd.), určení (zvíře do chovu, výkrm?). Běžně krmím 2x denně, tedy ráno a večer. Pokud jsou však selata, do věku cca 2 měsíce jsem krmila i 4x, později 3x a na dvě krmení za den jsem přešla až ve věku cca 4 měsíce.
Množství brambor a šrotu si musíte vyzkoušet, pokud prase bude vyžírat, přidáte, pokud bude nechávat, uberete. Samozřejmě že se zvyšující se hmotností bude spotřeba krmiva stoupat.
Ano, stane se, že některé prase "nejde", buď není tak žravé jako ostatní a nebo sice je, ale prostě "roste blbě". Pokud budete chovat jen jedno, počítejte s tím, že se do krmení rozhodně nepohrne tak, jako když budou dvě (či víc) - pokud nebude mít konkurenci, nebude mít potřebu se futrovat, protože pozná, že mu to nikdo nesežere... Odčervení je samozřejmě velmi vhodné, protože i u prasat se vyskytují parazité (kteří mají vliv na celkový zdravotní stav zvířete).
Termín porážky si každý určuje podle toho, co od čuníka očekává. Pokud chcete hlavně libové maso, je vhodné porazit ve váze okolo 120 kilo, pokud chcete i nějaké sádlo, pak do váhy okolo 160-170 no a pokud chcete hodně sádla a pěkné bůčky na uzení, tak pod dva metráky to nebude
Zda koupit 20tikilové sele nebo rozkrmené 60tikilové prase je vcelku jedno. I ta selata by měla být "rozkrmená", tedy již delší dobu odstavená a zcela samostatně žeroucí. Rozhodně se vyhněte pořízení malého selátka, které vám chovatel dá ještě od prasnice.
Tak taky přidám pár svých zkušeností. Vykrmit prase při práci není vůbec problém. Nebudu tu omílat to co už tu bylo řečeno. Jen doplním pár věcí. Třeba zrovna napáječky mi jako nutnost opravdu nepřijde. Nějaké prasata jsem vykrmil a napáječky nemám. Nekrmím suchou směsí, ale "polévkou". Dvakrát denně vlažná, ráno studená ( připravená z večera). Váha bude záviset od chuti ( sádlo/maso) a taky od plemene. Měl jsem přeštické a ty ve 120 kg měli mraky sádla a dost prorostlé maso ( teď vím, že to není úplně ideální prase na zavření do chlívku) a poslední jsem měl duroc/pietran a ve 160 kg krásně libové a minimum sádla.
Každé zvíře by mělo mít možnost se napít kdy chce a ne kdy je mu to umožněno chovatelem. Nemluvě o tom, že voda k napájení by měla být čerstvá a čistá.
Ing. Pavla Schneiderová - "Obecně platí, že prasata spotřebují 2,5x více vody než krmiva. Např. prase o hmotnosti 80 kg přijme denně 2,8 kg krmiva a více než 7 l vody. Spotřeba vody prasaty je ovlivněna řadou faktorů včetně hmotnosti, schopnosti přijímat krmivo, obsahu energie v krmné dávce (ovlivňuje příjem krmiva) a teploty prostředí. Pro to, aby prasata mohla přijmout dostatečné množství vody je potřeba umožnit neustálý přístup ke zdroji vody, zajistit průtok vody určitou rychlostí a napáječky umístit ve vhodné výšce.
Nedostatečné zásobení vodou nebo použití vody špatné kvality může nepříznivě ovlivnit příjem krmiva. Zajištění dostatečného množství kvalitní vody může významně zlepšit užitkovost a zdraví zvířat."
a ještě: http://www.bezpecna-krmiva.cz/soubory/31_vyznam_vody_pro_prasata.pdf.
ondra159
napsal(a):
Profesor1: Děkuji za odpověď. Máte pravdu, takhle je to rozumné. Otec to dělal přesně taky tak, jen ještě jednou v poledne - když už byl v důchodu. Ještě se zeptám na množství - brambor, šrotu? Kbelík používáte 10-ti litrový? Mění se množství dle věku? Přidáváte trávu v létě? Kupujete sele nebo už rozkrmené prase? Od koho a kdy kupujete sele(prase) - soukromník, družstvo? Jaké plemeno? Kdy zabijíte a v jaké přibližné váze? Stane se, že prase nejde, nežere? Odčervujete? Celou dobu máte prase v chlívku? Snad jsem Vás dotazy nezahltil...
Kupuji v srpen - září tak +/- 100kg prase. To krmení je dost různé v závislosti na váhu a stáří prasete. Tomu stokilovému dávám na jedno krmení tak 1/4 12-15 litrového kbelíku řepy, to samé zemáky, šrotu asi 1kg - to nemám zvážené, dávám to po plechovkách. Ještě přidávám ( když jsou) tak 4 střední padaná jabka. Jak už bylo psáno dávám jestli sežere trošku víc, jestli nesežere tak množství uberu. Tohle zaleji tou horkou vodou aby to bylo řídké a dobře se to míchalo. Vodu jsem zkoušel dávát po žrádle a vždy jsem ji pak všechnu před dalším krmením vylíval, proto ji nedávám. Zkoušel jsem několikrát když byly vedra, nikdy se ani nenapilo.
Prase kupuji různě, podle ceny. Vyplatí se jet i 100km, protože na 100kg už se cenový rozdíl pozná. Vždy se ale ptám, jestli je očkované proti července. Odčervuji jen když vidím že žere a vypadá hubeně. Zabíjím většinou před Vánocema a když mě zbyde krmení a nudím se , tak si po novém roce koupím ještě jedno. Váhu při zabíjení nějak neřeším. Někdy roste dobře, někdy hůř. Zabijačku dělám taky z důvodu rodinného a sousedského "kulturního" zážitku
Ještě jsem zapomněl, že jsem začal kupovat praseti pivo - v penny bývá někdy akce, kdy nějaký ten staročech, braník a pod. stojí 4,90Kč. Tak koupím dvě bedny a praseti přidávám do žrádla tak třetinu piva. Žrádlo to pěkně ovoní a prase má jonťák a B éčko na podporu trávení
Jde vidět, že každý to praktikuje jinak. Mě to funguje bez napáječek. Věřím, že dostávají dost vody ve žrádle. Zkoušel jsem i vodu bokem, ale žádný zájem. Ani v létě ani v zimě. Proto nedávám. A opravdu nemám pocit, že by to negativně ovlivnilo příjem krmiva. Poslední jsem vykrmoval necelých 6 měsíců a měli 160 kg. Mě to přijde uspokojivé a jsem nadmíru spokojený. Pro tři kousky od váhy cca 100 kg jsem dával třikrát denně dva plné plechové 10l kýble. To jen ke spotřebě krmení. Krmím směsí šrotů ( ječmen, pšenice, kukuřice a hrách ), vařených brambor a zbytků z kuchyně s přídavkem plastinu.
Ale tak, ano fungovat to může, záleží taky na podmínkách prostředí (teplo, zima) a hlavně počtu kusů - ono když krmíte jedno dvě, tak nejspíš v krmení dostanou té vody dostatečně, ale když máte v jednom kotci třeba šest metrákových - i větších - kusů (nebo menších 8..10.. tak tam už bych řekla, že to stačit nebude...
ondra159

XXX.XXX.9.162
Chipsy: Doma jsme vždycky měli prase, tak vím, jak na to, ale zajímalo mě, jak postupují ostatní. Abych to mohl srovnat. Dneska je takovej trend, jako mít zvířata a nemít s nimi žádnou práci, nechat to volně na zahradě, nejlépe i ve sněhu apod, jak jsem vysledoval cestováním po české krajině a i tady na fauně z dotazů. Chápu, že některé druhy hosp. zvířat k tomu již byly vyšlechtěny a že je jim stáj těsná..ale když vidím koně jednoho, chovatele, u nás jak je nechá v hicu mrazu venku, seno roztahaný, okolo bláto, v zimě zamrzlá voda... Nechápu. No ale vrátím se k čuníkům. Ty napáječky jsme taky neměli, vždycky dostali vodu z polívky. Podle toho odkazu stačí 100kg praseti 8,1 l vody denně. Pokud se tedy krmí i 2x denně 10l kýblem z poloviny zaplněným žrádlem a doplněný teplou vodou, vychází to v pohodě s rezervou. Díky panu profesorovi i Zdendovi. Zaujalo mě to pivo, určitě dobrý nápad. Ostatně uvedená piva se k ničemu jinému stejně nehodí..
No nechvalte den před večerem. Zatím bych si na tom pivu taky nepochutnal, ale dneska člověk nikdy neví, kdy bude vděčný za 3,1% splašky
8 l vody je asi moc, uvidíte. Sledujte aby nemělo prase zase srajdu, případně se zbytečně nezaplňovalo vodou a díky pocitu sytosti nežralo co žrát má. Prase je nejen co se trávení týká hodně podobné člověku, tak že pokud člověk má vypít 2-4l tekutiny za den, mělo by praseti 5-6 l stačit. Uvidíte. Když má prase řidší kadění, vody uberu. (nebo koupím kvalitnější pivo ).
ondra159

XXX.XXX.9.162
Dobře, píšu si: kontrolovat kadění! (raději Budvar než Bránik)
Xchipsy. Je fakt, že v takhle velkém počtu jsem o tom neuvažoval. Já beru svoje zkušenosti. Dvě, max 3 prasata naráz. Ještě přihodím svoji zkušenost s pivem. Zkusil jsem dvakrát. Ještě u přeštíků.A jeden kluk byl po něm regulérně agresivní. Dvě prasata dostali 5 l kyblík slitků z hospody. Zmizelo rychle, ale jak říkám, jeden kluk po něm děsně řádil :-D.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Zdravím, docela dobrý nápad, ale proč spojujete lokální drobnochovatele a výrobce s mezinárodní anglicky psanou stránku? Počítáte snad, že překročíte hranice republiky nebo jde jen o to být, IN, ? Čeština má (na rozdíl od angličtiny..) X krásných slov pro pojmenování vaší činnosti.. A jenom pár slov k hlavní myšlence: Pokud budu něco chtít prodat nebo směnit, tak budu inzerovat v okolí, v sousedství, ve vsi, v okolních vsích - hospodách. Přijde mi nerozumné tvořit něco BIO a pak to posílat přes celou republiku předraženou poštou. Ale to jen na okraj, záleží kolik prodejců se u vás objeví a jak bude republika těmito výrobky pokryta. Hodně štěstí.
Dobrý den Ondro a děkuji za reakci. Rád bych reagoval na to, co píšete. Nečeský název LokalEat vznikl z toho, že jsme sice původem z ČR, ale chceme být v nejbližší době aktivní také v okolních zemích. Proto jsem nepoužili žádného českého názvu, neboť by jsme museli mít pro každou zemi národní název a doménu. To, že Čeština je krásný jazyk je bez debat, ale chceme, aby LokalEat propojoval kupující a prodávající nehledě na to, odkud pochází. Protože např. při cestě do zahraničí budu moci navštívit farmáře a koupit si od něj nějaký jeho produkt. Tím poznám i lépe jak se žije jinde.
Dále ke konceptu. Opravdu se můj názor shoduje s Vaším, že něco vypěstovat BIO, a pak to zasílat na druhou stranu republiky nedává moc smysl. A např. u masa to ani není možné zodpovědně řešit. Smyslem stránek je to, aby každý, kdo nějak cestuje, ať je to třeba na víkend, na dovolenou, na kole, či pravidelná cesta za prací měl možnost z našich stránek (později přibude mobilní aplikace) zjistit, kde se dá koupit poctivá kvalita od malých pěstitelů/výrobců. Takže pokud sám prodejce nenabízí odeslání poštou, tak je i námi preferovaný způsob doručení při osobním setkání, což nakonec i naši cíloví zákazníci chtějí.
K té inzerci, okolní vsi, hospodě atd. bych uvedl jen to, že se zcela lišíme s cílovou skupinou skupinou kupujících, kdy mi spíše míříme na lidi z měst. To má pak pro prodávající mnohem větší výhodu v tom, že tato skupina je mnohem méně citlivá na cenu. Čili s námi si mohou dovolit prodávat za vyšší cenu, neboť kupující k tomu zakoupenému produktu dostane i kus "příběhu". Věřte mi, sám žiji střídavě ve městě a na venkově, a tak vím, jak se liší nákupní zvyky jejich obyvatel.
Máme velikou radost, že jsou na naše stránky tak pozitivní reakce, neboť za těch 14 dní se nám stále hlásí noví lidé, kteří vítají i tento prodejní kanál.
Tolik asi k Vašem příspěvku.
ondra159

XXX.XXX.9.162
Zdravím, to věřím, že se dá do města prodat lépe. Taky občas cestuju, takže vás budu sledovat. Každopádně přeju, ať se daří.
Accuracy

XXX.XXX.1.187
Já tam zas neumím vyhledávat podle kraje. Když bydlím v JM, jak se dozvím, co se v okolí pěstuje? Jasně, můžu do vyhledávače napsat BRNO, ale pak mi to nenapíše třeba to, co je ve Slavkově nebo na trase Brno-Slavkov nebo třeba ve vesničce tři kilometry za Brnem.
Ale vypisovat se s každou dědinou, jestli náááhodou zrovna tam nemají něco, co by stálo za to zkusit... Přitom by tam člověk třeba rád zajel. Ale musí o tom vědět.
Dobrý den, o nedostatku ve vyhledávání samozřejmě víme a pracujeme na tom, aby se nemusela zadávat každá ves. Zdokonalujeme nyní i zobrazení v mapě. Dejte nám prosím pár dní. Fungujeme teprve od 27.2.2017, tak tyto věci stále vylepšujeme. Ale díky za podnět! S pozdravem a přáním hezkého dne PF.