Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hanka1234

9.3.2017 23:01
hanka1234

XXX.XXX.32.98

Čím nejlepe krmit cca 2 -3 kg sele landrase? Dnes jsem si ho neplánovaně přivezla s tím, že je to chcípáček a já ho chci skusit vypiplat. Mám ho ve chlívku, ale je zalezle pod králíkárnou třese se, ale jedlo dala jsem mu nmočene granule ještě od chovatele.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2017 23:07

hanka1234 napsal(a):
Čím nejlepe krmit cca 2 -3 kg sele landrase? Dnes jsem si ho neplánovaně přivezla s tím, že je to chcípáček a já ho chci skusit vypiplat. Mám ho ve chlívku, ale je zalezle pod králíkárnou třese se, ale jedlo dala jsem mu nmočene granule ještě od chovatele.

Takovému seleti je pravděpodobně hrozná zima. Termoneutrální zóna pro sele pod pět kilo hmotnosti je 26 - 32 °C. I když může být starší, pokud je to, jak říkáte, chcípáček, tak potřebuje zdroj tepla.

hanka1234

9.3.2017 23:18
hanka1234

XXX.XXX.32.98

U chovatele byla ale selata v kotci veku pouze s nezateplenou boudou... já je mám ve stodole ve vysoke podestýlce.

10.3.2017 07:50

hanka1234 napsal(a):
U chovatele byla ale selata v kotci veku pouze s nezateplenou boudou... já je mám ve stodole ve vysoke podestýlce.

No ale byla s maminou, která je měla v hnízdě, ne?

Pokud ne, tak by to vysvětlovalo, proč je chcípák.

10.3.2017 07:57
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hanka1234 napsal(a):

"byla selata" - takže určitě ne jedno. Tím pádem se namáčkla jedno na druhé. Pokud ho necháte samotné jen tak v chlívku, tak vám buď přímo na podchlazení pojde nebo v "lepším" případě onemocní.
Jak je vůbec staré? Proč jste ho brala tak brzy? Vzhledem k tomu, že porodní váha bývá 1-1,5 kila, pak buď je to sakra slabé sele, které nemá vůbec cenu piplat a nebo je mu jen pár dní a to rozhodně mělo zůstat u prasnice.

10.3.2017 08:56
spajzka

XXX.XXX.130.42

Pořiďte mu červenou lampu ať má pod co zalézt. Jinak, jestli vůbec přežije, tak krmit často, malé porce. Sežeňte si mléko, nebo mléčnou náhražku a dávejte mu ji do krmítka.
Víc nemám co napsat, my kupovali selata na výkrm kolem 20-30kg. Hodně zdaru.

hanka1234

10.3.2017 09:43
hanka1234

XXX.XXX.32.98

Tak selata u chovatelky s matkou nebyla na mou otázku zda jso uodstavene mi řekla, že ano. Měla v korýtkách jen granule. Dle ní stejne nejspíš pomřou a dává je psum. Měla jich tam tak 15ks vzala jsem si ho za 200kč s tím, že ho skusím vypiplat ostatní co tam byli pro sele si je taky kupovali.
Já ho nemám samotne je s větším cca 13kg seletem ráno jsem je byla kontrolovat a byli obě zavrtane ve slame a tiskla se k sobě. Maličke bylo krásně teple.
Co myslíte mám ho tak nechat nebo ho mám vzít do barák uke kotli ?

10.3.2017 10:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak pokud nejste zásadně proti, vemte za ty prachy ještě aspoň jedno nebo dvě, to by byla lepší kombinace než s tím vaším větším - tedy za předpokladu, že ostatní byla stejná? 13 kilo versus 3 kila, to nebude ideální - pokud tedy nebudete krmit každé zvlášť. Jinak jak píše spajzka.
Co to je za granule co teď dáváte? Sežeňte si Selespurt 1 (výrobce Trownutrition - bývalé Biofaktory) nebo nějaký podobný prestartér či ČOSku. Ještě lepší je Nuklospray Yoghurt http://www.trouwnutrition.cz/Products/Catalogue/nuklospray-yoghurt/31812 já takhle zachránila jedno sele když z nějakého záhadného důvodu začalo být o 2/3 menší než ostatní - krásně pak všechny dohnalo.
Bože co je to za chovatelku, od které jste je brala? Máte fotku selete? Ideálně pro porovnání s tím vaším.

hanka1234

10.3.2017 11:51
hanka1234

XXX.XXX.32.98

To bohužel nepujde páč jsme pro ně jeli 100km...

Ale co jsem koukala tak ho neodhání naopak to vypadá, že se maj rádi leží spolu onufávaj se.mGranule sjems i vzala do pytlíku od chovatelky měl by to být starter. Za chvilku jedu slepicím a kozám pro krmení tak snad tam něco pro prasata seženu.

No chovatelka já nechci pomlouvat, ale stačilo mi, že tam měla na 100čivav a buldočku ve výbězích sice všude čisto, ale...

Odpoledne čuníky nafotim a zvážim tak ukážu.

hanka1234

10.3.2017 17:07
hanka1234

XXX.XXX.32.196

Tak prtavec má přesně 3,5kg... šíleně se třáslo k jídlu vubec nešlo tak jsem ho vzala dovnitř..

10.3.2017 19:02
krivak

XXX.XXX.34.82

hanka1234 napsal(a):

Takove prase ani zadarmo.

10.3.2017 21:05
xchipsy

XXX.XXX.142.1

hanka1234 napsal(a):
Tak prtavec má přesně 3,5kg... šíleně se třáslo k jídlu vubec nešlo tak jsem ho vzala dovnitř..

Čeká vás hodně práce a možná zbytečné...

hanka1234

10.3.2017 21:19
hanka1234

XXX.XXX.32.173

xchipsy napsal(a):
Čeká vás hodně práce a možná zbytečné...

Já vim je mi ho líto udělám co pujde... Jedine co jsem sehnala bohužel je milac sušene mlíko pro selata a telata.

11.3.2017 06:32
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Lepší něco než nic. Jestli ty bobky na fotce za ním jsou jeho, tak alespoň plus v tom, že nemá průjem Zkuste si sehnat nějakou krmnou směs typu prestarter, starter, ČOS apod. Výrobců je hodně, většinu seženete i v eshopech. Např. Biokron (já od nich beru granule pro králíky) 25 kilo sice stojí kolem 400, - ale takový prcek toho nejspíš moc nesežere a pokud se vám ho povede rozkrmit, můžete pak přejít na něco obyčejnějšího. Pokud máte v okolí nějaký prasečák, zkuste tam zajít a zeptat se, čím krmí nejmenší selata a příp. se s nimi domluvit, jestli by vám něco neprodali - např. ty granule, co jsem zmiňovala (Selespurt), jsou opravdu velmi dobré (rozmáčela jsem je a míchala se šrotem a suš.mlékem) ale nejsem si jistá, jestli se dají běžně koupit - já je koupila právě díky paní pracující na odchovně...
Také by bylo dobré mít doma nějaká probiotika pro přidání do krmení (např. Propig - je tam sice vyšší cena, okolo 470 za 1 kilo, ale zase se toho dávají 2 gramy, čili zhruba za korunu denně...) Je to na podporu trávení, prevence průjmů a zvýšení imunity.
Nejspíš se nevyhnete ani odčervení, protože z takových podmínek, jako selátko přišlo, to bude nejspíš nutné. Ale to se domluvte s vetem.
Hlídejte, aby selátko nebylo dehydrované a hlavně aby bylo v teple a snad to bude ok...

11.3.2017 08:48
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Lepší něco než nic. Jestli ty bobky na fotce za ním jsou jeho, tak alespoň plus v tom, že nemá průjem Zkuste si sehnat nějakou krmnou směs typu prestarter, starter, ČOS apod. Výrobců je hodně, většinu seženete i v eshopech. Např. Biokron (já od nich beru granule pro králíky) 25 kilo sice stojí kolem 400, - ale takový prcek toho nejspíš moc nesežere a pokud se vám ho povede rozkrmit, můžete pak přejít na něco obyčejnějšího. Pokud máte v okolí nějaký prasečák, zkuste tam zajít a zeptat se, čím krmí nejmenší selata a příp. se s nimi domluvit, jestli by vám něco neprodali - např. ty granule, co jsem zmiňovala (Selespurt), jsou opravdu velmi dobré (rozmáčela jsem je a míchala se šrotem a suš.mlékem) ale nejsem si jistá, jestli se dají běžně koupit - já je koupila právě díky paní pracující na odchovně...
Také by bylo dobré mít doma nějaká probiotika pro přidání do krmení (např. Propig - je tam sice vyšší cena, okolo 470 za 1 kilo, ale zase se toho dávají 2 gramy, čili zhruba za korunu denně...) Je to na podporu trávení, prevence průjmů a zvýšení imunity.
Nejspíš se nevyhnete ani odčervení, protože z takových podmínek, jako selátko přišlo, to bude nejspíš nutné. Ale to se domluvte s vetem.
Hlídejte, aby selátko nebylo dehydrované a hlavně aby bylo v teple a snad to bude ok...

Také občas (pracuji) s nedochudčaty, či selaty, která přišla o matku, mléko bych ze stravy úplně odstranil, kvůli průjmu, více se mi dařil výkrm netučným masovým vývarem s rýží (krabí tyčky, drůbeží žaludky, atd).Musí to seleti hlavně zachutnat, proto jsem dával i suché, nebo namočené rohlíky, veku atd..., pokud se (chytne) na předstartér, či granule bude to fajn, když jsem u těch granulí, tak doporučím pro psa, ty levné např v Lidlu, dost mých selat se na nich (zvedlo).

hanka1234

12.3.2017 00:28
hanka1234

XXX.XXX.32.173

Děkuju ty granule z marketu mě taky napadly a chtěla jsem se na ně optat. Zatim prcek dostává kaši z milac sušeneho mleka s ovesnýma vločkama šrotu a glokopuru. Chutná ji to a prujem nemá. Tak snad je na dobre cestě.

13.3.2017 20:52
jiříček

XXX.XXX.106.99

hanka1234 napsal(a):
Děkuju ty granule z marketu mě taky napadly a chtěla jsem se na ně optat. Zatim prcek dostává kaši z milac sušeneho mleka s ovesnýma vločkama šrotu a glokopuru. Chutná ji to a prujem nemá. Tak snad je na dobre cestě.

Pokud bude žrát a váha pomalu poroste je vyhráno, kolikrát jsem přinesl sele v kapse u bundy a vyrostlo...

14.3.2017 13:40
pbruncla

XXX.XXX.156.150

Taky nemá chybu kozí mléko. Odchoval jsem na něm spoustu " martínků " ( chcete-li chcípáčků ) z našeho zemědělského podniku, kde by je čekalo třísknuti o zem... Přeji hodně zdaru.

hanka1234

15.3.2017 09:13
hanka1234

XXX.XXX.32.23

Prasnička už přibrala 1 kg prujem nemá pěkně žere a velmi si na nás zvykla a vítá nás veselým chrochtáním :D Tak snad to dá, ale zeptám s eještě všimla jsem si, že má kýlu je to nějaký větší problem?

15.3.2017 10:14
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak to se nedá přesně určit. Někdy je výkrm prasete s kýlou bez problémů, jindy naopak. Nejlepší by bylo to konzultovat s veterinářem, který vám řekne, v jakém rozsahu kýla je. V mnoha případech se kýla zatáhne, "zaroste", ale rovněž tak může prase náhle přestat žrát či dokonce rychle uhynout následkem uskřinutí střeva, bolestí, odumření tkáně a jiné komplikace.

15.3.2017 20:25
jiříček

XXX.XXX.106.99

xchipsy napsal(a):
Tak to se nedá přesně určit. Někdy je výkrm prasete s kýlou bez problémů, jindy naopak. Nejlepší by bylo to konzultovat s veterinářem, který vám řekne, v jakém rozsahu kýla je. V mnoha případech se kýla zatáhne, "zaroste", ale rovněž tak může prase náhle přestat žrát či dokonce rychle uhynout následkem uskřinutí střeva, bolestí, odumření tkáně a jiné komplikace.

Většinou jsem bez problémů vykrmil, přeji ať se daří...

Přidejte reakci

Přidat smajlík