Kukuřičná siláž pro prasata

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dom

27.4.2017 15:47
Dom

XXX.XXX.48.143

Muzou prasata kukuricnou silaz? nebo sušenou kukuricnou silaž?(misto silazovani se nadrcena cela kukurice usuši), popřipade muzou tuto silaz brojleři?

27.4.2017 22:08
lukasel

XXX.XXX.30.253

Prase je všežravec takže sežere i siláž jen se musí hlídat kvalita (zaplísnění, zapaření) ostatně jako u všech zvířat. Já sem ji přidával vietnamcům. Může chvilu trvat než se naučí.

Jinak o sušené siláži sem ještě neslyšel... kde a kdo to dělá? nedokážu si představit v prax.

Dom

28.4.2017 12:55
Dom

XXX.XXX.33.6

V místním zd se se siláží nepářou, po poli je toho docela dost rozsypaného, tak jsem si myslel posbírat to a usušit, protože doma si udělat vlastní silážní jámu není nic jednoduchého. Usušenou ji dávat prasatům nebo brojlerům.

28.4.2017 19:54
lukasel

XXX.XXX.30.253

Řekl bych, že kukuřičná řezanka by doma šla našlapat do např.200 nebo lépe 1000 ibc bečky a tak udělat siláž. Se siláží pro brojlery zkušenost nemám a myslím si, že to pro ně není nejlepší krmení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2017 20:30

Brojler i prase mají jednu vlastnost v tomto směru nepříjemnou, a to je krátký trávicí trakt. Z takové kukuřičné řezanky - siláž se z toho stane až teprve fermentací - si vezmou tak maximálně ta zrna. To lupení prostě pořádně nestráví - prase trochu, brojler ještě méně - a akorát jim to zacpe žaludky, takže nebudou mít hlad na pořádné krmení. Výsledkem bude snížení užitkovosti.

Dom

29.4.2017 13:12
Dom

XXX.XXX.48.143

Přimo silaž by tedy nevadila?

29.4.2017 13:32

Dom napsal(a):
Přimo silaž by tedy nevadila?

Stejný problém. pro zvířata s jednoduchým žaludkem je v tom příliš vlákniny, ze které vám prase a brojler udělá akorát bobek. zaplácnou si břicho, nebudou mít hlad na pořádné krmení a neporostou tak jak by mohli.

Dom

29.4.2017 17:13
Dom

XXX.XXX.48.143

Takže seno by se prasatům na výkrm taky moc dávat nemělo?

29.4.2017 17:49
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Dom napsal(a):
Takže seno by se prasatům na výkrm taky moc dávat nemělo?

Záleží, jak myslíte slovo "moc" Já dávám seno normálně, jak chovné prasnici, tak potom mládeži, ale pochopitelně jim nedám balík jak koňovi ale spíš tak na zábavu a dobré trávení.

29.4.2017 20:57
lukasel

XXX.XXX.30.253

Já dávám přes sezonu trávu v zimě když je tak senáž jen jako spestření KD a jinak si míchám směs šrotů. Jen siláž sem nikdy nekrmil, jak psala bodlinka i ti vietnamci z toho vybrali vesměs jen zrnka a něco málo hmoty.

3.5.2017 11:04
milcek

XXX.XXX.54.24

Dom napsal(a):
V místním zd se se siláží nepářou, po poli je toho docela dost rozsypaného, tak jsem si myslel posbírat to a usušit, protože doma si udělat vlastní silážní jámu není nic jednoduchého. Usušenou ji dávat prasatům nebo brojlerům.

Siláž a senáž je na výrobu mnohem jednoduší než seno.

Přidejte reakci

Přidat smajlík