Prosim o radu... Krmenie je jedno velke trapenie

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2017 17:29
dolina

XXX.XXX.81.238

Zdravim vas, kupil som bycka - sarolak, vek 36 dni vaha 110kg. Moj problem spociva v tom, ze krmenie je jedno velke trapenie - denne mu dam 5 litrov domaceho kravskeho mlieka- rano 2,5 lit. vecer 2.5 lit. Mlieko dostava cez flasku jedno krmenie trva cca 20minut a velmi pri krmeni protestuje, byt menej fyzicky zdatny, tak ani neviem ako by som to mlieko do neho dostal, seno ma kvalitne ale berie ho velmi minimalne.Tela bolo do teraz pod matkouposlednych 5 dni je u mna.Ako zlomit jeho odpor pri krmeni? Alebo robim niekde chybu? Dakujem za rady.

29.4.2017 19:39
spajzka

XXX.XXX.4.187

A pročpak nemohlo zůstat pod mámou? A jednou z vemínka pak z flašky nechtějí. To už mu to nabídněte v kýblu vedle vody. Ale tohle bude trvat dlouho, škoda. Hlavně aby měl vodu neustále k dispozici nebo bude dehydrovaný.
Snad se chytne, já bych takovému teleti nabídla vedle mléka elektrolyt, protože je sladký a telata ho dobře přijímají.5l je málo, hodně málo.

29.4.2017 22:54
Cat cat

XXX.XXX.83.38

Moje zkušenost je taková, že masňáčci se nám na flašku nikdy nechytli. Jako by jim vadil ten gumový cumel. Takže když už byla nouze tak jsme dali třeba mlezivo sondou a u starších telátek nechat trochu vyhládnout a pak přes prsty navést do kybliku a naučit pít z kýble. Chce to trochu trpělivosti, ale naučí se.

29.4.2017 23:50
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Kupte si prestartér a láhev na něj a přes prsty ho na ni natáhněte.

30.4.2017 07:55
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Měsíční tele bych rozhodně neučila pít "z volné hladiny". Je třeba si uvědomit, že je-li tele pod matkou, tak při sání se uzavírá čepcobachorový splav - mléko teče do slezu, což je správně, ale pokud pije z kýble, je velké riziko, že mléko poteče do bachoru, kde nemá co dělat! a může tam "zahnívat". Pokud už nechce chovatel krmit z láhve, je lepší min. do dvou měsíců věku používat kbelík s dudlíkem a tento by nikdy neměl stát na zemi - copak tele pije od ležící krávy? Je to "nepřirozená" poloha při sání, která zase zvyšuje riziko natečení mléka do bachoru.
Zkuste nabídnout nějaký kvalitní pre/startér (třeba DeHeus - http://www.energyshobby.cz/produkt/kaliber-starter) nebo místo kravského mléka použít nějakou mléčnou náhražku pro telata (http://www.energyshobby.cz/produkt/kaliber-milk) - bývají v nich většinou aromatické a zchutňující složky a mláďata (nejen telata je ochotněji přijímají než "obyčejné" mléko...

30.4.2017 09:26
spajzka

XXX.XXX.4.187

xchipsy napsal(a):
Měsíční tele bych rozhodně neučila pít "z volné hladiny". Je třeba si uvědomit, že je-li tele pod matkou, tak při sání se uzavírá čepcobachorový splav - mléko teče do slezu, což je správně, ale pokud pije z kýble, je velké riziko, že mléko poteče do bachoru, kde nemá co dělat! a může tam "zahnívat". Pokud už nechce chovatel krmit z láhve, je lepší min. do dvou měsíců věku používat kbelík s dudlíkem a tento by nikdy neměl stát na zemi - copak tele pije od ležící krávy? Je to "nepřirozená" poloha při sání, která zase zvyšuje riziko natečení mléka do bachoru.
Zkuste nabídnout nějaký kvalitní pre/startér (třeba DeHeus - http://www.energyshobby.cz/produkt/kaliber-starter) nebo místo kravského mléka použít nějakou mléčnou náhražku pro telata (http://www.energyshobby.cz/produkt/kaliber-milk) - bývají v nich většinou aromatické a zchutňující složky a mláďata (nejen telata je ochotněji přijímají než "obyčejné" mléko...

To sice ano, ale než aby pošel hlady a žízní tak je lepší ho na něco navézt co už pravděpodobně zná. Takový masňácký tele když si postaví hlavu, tak mu můžete nacpat dudlík až do krku ale stejně pít nebude. Lahev a kbelik s dudlíkem je to samé. Prostě to není matčin cecek. Takže buďto ho nechat hladovět, což ale on už je a radši pojde než aby se napil, takže tudy cesta nepovede. Nebo vzít láhev, udělat do ní malou dírku aby tekla sama a pomalu, aby se nedusil do něj něco dostat.
Mléko nebo ty chutné náhražky.

30.4.2017 09:39
xchipsy

XXX.XXX.142.1

spajzka napsal(a):
To sice ano, ale než aby pošel hlady a žízní tak je lepší ho na něco navézt co už pravděpodobně zná. Takový masňácký tele když si postaví hlavu, tak mu můžete nacpat dudlík až do krku ale stejně pít nebude. Lahev a kbelik s dudlíkem je to samé. Prostě to není matčin cecek. Takže buďto ho nechat hladovět, což ale on už je a radši pojde než aby se napil, takže tudy cesta nepovede. Nebo vzít láhev, udělat do ní malou dírku aby tekla sama a pomalu, aby se nedusil do něj něco dostat.
Mléko nebo ty chutné náhražky.

No jo, jenže CO je to "co už pravděpodobně zná"? Tazatel píše, že tele bylo dosud pod matkou, takže očividně nezná nic - krom té láhve teď u něj, což jak sám píše je boj. Takže pochybuju, že s kýblem by si pomohl, nevěřím, že by se tele najednou ťuklo do čela Ahááá, tady je mlíko...a šlo se napít z kýble...
Osobně bych zkusila nějaký ten startér, když nechce pít z láhve, třeba granule by si zobl... Třeba. A třeba taky ne. Plus to jak píšete s tou lahví je jistě dobrý nápad, aby to teklo samo. Snad není blbec, co by se nechal udusit a polkne... Otázkou je, jestli by si tazatel pomohl, když píše "velmi pri krmeni protestuje, byt menej fyzicky zdatny, tak ani neviem ako by som to mlieko do neho dostal".

30.4.2017 09:50
dolina

XXX.XXX.81.238

Dakujem za rady, ale ak ho mam nechat vyhladovat aka je idealna doba? A ake mnozstvo mlieka ma dostat na den? Jeden moj znamy mi odporucil nepodavat mu zatial vodu, aby nemal crevne tazkosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.4.2017 09:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vodu musí mít k dispozici, kor když pije takhle málo.

A to mléko dáváte sladké ohřáté nebo studené okyselené?

30.4.2017 11:37
dolina

XXX.XXX.81.238

Mlieko podavam priamo od kravy, len ho ohrejem - studene som nedaval.

30.4.2017 12:17
jahodapavel

XXX.XXX.168.108

Zkuste ho naučit pít z kyblíku, v kravínech dostávají už mlezivo, s tím bachorem je to nesmysl, při narození ho tele má ve velikosti ořechu, roztáhne se pevnou potravou. Na tele se počítá 8l mléka na den. Pokud je chcete naučit na prestartér, redukuje se dávka na polovinu. Cucá když mu strčíte do tlamy prst?

30.4.2017 12:21
spajzka

XXX.XXX.4.187

xchipsy napsal(a):
No jo, jenže CO je to "co už pravděpodobně zná"? Tazatel píše, že tele bylo dosud pod matkou, takže očividně nezná nic - krom té láhve teď u něj, což jak sám píše je boj. Takže pochybuju, že s kýblem by si pomohl, nevěřím, že by se tele najednou ťuklo do čela Ahááá, tady je mlíko...a šlo se napít z kýble...
Osobně bych zkusila nějaký ten startér, když nechce pít z láhve, třeba granule by si zobl... Třeba. A třeba taky ne. Plus to jak píšete s tou lahví je jistě dobrý nápad, aby to teklo samo. Snad není blbec, co by se nechal udusit a polkne... Otázkou je, jestli by si tazatel pomohl, když píše "velmi pri krmeni protestuje, byt menej fyzicky zdatny, tak ani neviem ako by som to mlieko do neho dostal".

Tak já vycházím s toho, že měsíční tele už vodu ochutnalo a to buďto v napaječce či kbelíku a že, žíznivo, si to půjde očuchat.
Granulky, šrot, seno, minerální lizy, a co já vím už snad tele má. Doufám tedy
Já vím jaký to je boj něco do tele dostat, co se rozhodlo umřít hlady a žalem. Kope to, plive to, hlavně nespolknout a vůbec nejlepší je dotoho řvát a začít kašlat. Já osobně mám drench flašku která má pro telata upravený průchod aby to neteklo tak rychle.
Právě mi spíš přišlo težké to tele držet jednou rukou u kbelíku s dudlem a druhou rukou mačkat dudlík aby tekl. Druhá možnost by byla dudlík nastřihnout víc by tekl sám, ale to pak teče opravdu všude a nemůžeme to moc regulovat. Tu flašku nakloníme atd. Za mne tedy flaška.

30.4.2017 12:27
spajzka

XXX.XXX.4.187

dolina napsal(a):
Dakujem za rady, ale ak ho mam nechat vyhladovat aka je idealna doba? A ake mnozstvo mlieka ma dostat na den? Jeden moj znamy mi odporucil nepodavat mu zatial vodu, aby nemal crevne tazkosti.

Když nebude moci pít vodu tak vám pojde. Vyhladovělý on už bude. Může vstát? Má vlhký čumák? Když mu vytáhnete srst na krku, vrátí se okamžitě nazpět nebo pomalu? Nemá totiž smysl nechávat vyhladovět dehydrované tele. Teď do něj musíte dostat to mléko aby se zotavilo,8-10l, klidně rozdělené na víc dávek. Hlavně mu nabídněte tu vodu a hned vedle taky seno, šrot, siláž nebo co máte. Trávu. Jo a minerální liz.

30.4.2017 13:30
xchipsy

XXX.XXX.142.1

jahodapavel napsal(a):
Zkuste ho naučit pít z kyblíku, v kravínech dostávají už mlezivo, s tím bachorem je to nesmysl, při narození ho tele má ve velikosti ořechu, roztáhne se pevnou potravou. Na tele se počítá 8l mléka na den. Pokud je chcete naučit na prestartér, redukuje se dávka na polovinu. Cucá když mu strčíte do tlamy prst?

Ale tady nejde o narozené, ale staré 36 dní Už v 6ti týdnech je poměr velikosti bachoru vůči ostatním předžaludkům a slezu 60%. Takže ořech těžko.

1.5.2017 09:35
MŠ

XXX.XXX.198.72

Zdravim, a co takhle ho pušťať pod krávu když stojí vedla jestli by nepilo od ní, přide mně to jednodušší jak ju dojit a pak to do telata složitě léť, přeca enom je to už velké tele které bylo zvyklé na cecek, podsazoval sem krávě aj 3 týdenní tele z kravína které kylo na kýbli a chytlo sa pekně, a nebo lesti už třeba bere nejaký šrot tak mu do toho zamíchať sušák v dostatečném množství a nechať vodu na zapití v kýblu, toto sem delal sice u kozlat ale osvědčilo sa to rostly pekně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík