Tak "samo" sroste lecos, otázkou je, zda chcete nechat zvíře v bolestech... Navíc záleží, v jaké pozici fraktura je - může to srůst vcelku dobře, ale taky to může být zcela dislokované a srůst buď blbě nebo i vůbec. Bez rtg taky nepoznáte, zda je to "jen" obyčejná zlomenina nebo je to roztříštěné - což bych u lopatky předpokládala.
Navíc hrudní končetinu zvíře prostě potřebuje, těžiště těla je vepředu a celá váha je tak hlavně na předních.
Já bych tedy žádné experimenty nedělala a zvíře okamžitě porazila. Sice to asi není odpověď, kterou přečtete ráda, ale tak to je.
Před 8mi lety jsem ulovila svého prvního divočáka - z tlupy asi 20ti kusů jsem vybrala právě jeho, protože de facto skákal po třech... Přestože byla zima a sníh, po stažení na sobě neměl ani ň sádla, veškerá energie přijatá z potravy byla nejspíš spotřebována na namáhavý pohyb. Měl "zhojené" poškození v lokti (buď staré postřelení nebo sražení autem) - viz foto... Jak asi musel trpět, když to bylo "čerstvé" a když to srůstalo a než to srostlo...
No tak na rychlé soudy je to trochu málo informací. Může chodit nebo skáče po třech? Má chuť žrát? Pokud vypadá že netrpí, jakš takš našlapuje, zkusila bych nechat. Pokud je to horší, prijde mi škoda kastrovane, opecovavane prase hned dát pryč, pokud ho máte spíš na zábavu než na jídlo. Možná by vám někdo udělal rtg, i když je to investice, něco od bolesti, klid v chlívku...šanci by měl. Pokud má evidentně velké bolesti, trpí, noha plandá tak bych asi řešila jak tady psala xchipsy. Ale je pravda že divočáci mají tuhý kořínek, někdy k jejich smůle, některá střelná poranění jsou fakt hrůza.
Rtg mame. Jedna se o zlomeninu nikoli tristivou. Mam veterinarku na kone s rtg tudiz to byl muj prvni telefon.. Cunik zere, skace sice o trech ale nejevi znamky ze by to byla velka bolest. Radostne me vita. Mame ho jako psa. Je jeste male cca 4 mesice... Mluvila akonzultovala jsem s nekolika vety. Pry to sroste. Tak ja nevim. Nevypada ze by mel bolesti. Ikdyz je mi jasny ze to boli jako cert. Omezila jsem mu pohyb na minimum. Je ale schopny normalne vstat a dojit kam potrebuje. Lezi na mekkem ale neklouzavem povrvhu. Rekla bych ze je to i vzorny pacient snasi vse dobre. Zbytecne neblazni je v klidu. Analgetika pry nejsou vhodna ze by zbytecne mohl poskodit kost jeste vic.
Analgetika určitě nedávat. Já bych ho nechala, kdyby trpěl nebude žrát a nebude se pohybovat. Byla by ho škoda. Na vašem místě mu zajistím klid, pohodu, omezit pohyb ale pokud chce nebránit, teda samozřejmě nějak rozumně, nenechat ho lítat, pozorovat. Rtg super, myslím že to sroste. Byla by ho škoda pro správné zahojeni kosti je.potřeba trochu zatěžovat, samozřejmě ne hned po úrazu, časem. Dejte vědět jak se mu daří
Ještě bych dodala že jsem už viděla hromadu psů, sama jsem koňák a jak víme, o úrazy i ty psí tam.není nouze. Není zlomenina jako zlomenina, ale těch psů které kopl/ šlápl kůň, týden skákali po třech, pak začali silně kulhat, časem se to lepšilo až na nich nikdo nepoznal že měli úraz. A to zdaleka neměli tak zodpovědný přístup jako vy- konzultace s vetem, rtg... A prasata mají snad víc životů než kočky
Snad se zadari. Nejsem zastancem leceni za kazdou cenu..nechci aby trpel ale.prece si rikam ze kdyby to neslo tak ti veterinari vsichni kecaj. Protoze vsichni se shodli ze to stoste. A ze bude normalne plnohodnotne zit.
Jako snedli by jste ho?
Tak pokud je sele čilé a žravé, pak by se to dalo zkusit "nechat", svaly by to měly podržet. Navíc je maličké, takže by hojení mělo být rychlejší. Uvidíte. Léky nějaké dostalo? Analgetika jsou "blbá" v tom, že když zvíře něco přestane bolet, začne končetinu zatěžovat a tím pádem to není "v klidu" a to hojení moc neprospívá. Ale problémem při frakturách bývá otok a příp. zánět..
No nesnědli Já myslela, že je to už větší prase
No nesnedli protože je malý a taky krásný :-D miluju na prasatech tu jejich inteligenci co mají v očích. Navíc si myslím, že už ho nějakou dobu znáte a poznáte když na tom bude špatně. Taky jsem proti zachraňování těžce nemocných zvířat, ale tohle asi nebude ten případ. A veterináři nemají důvod vám lhát, je to jejich názor ( neřeknu když někdy nutí léky, operace...), a když se shodli, tak na tom kus.pravdy bude. Mám v rodině myslivce, opravdu žasnu nad tím, z čeho se prasata dokážou dostat( ustrelna noha...), někdy trpí i po vyléčení ale vaše prasátko má od toho vas, abyste poznala kdy už je zle. Jinak netristiva zlomenina lopatky podle me.není katastrofa. Ještě to teda na kopanec od koně dopadlo dobře.
Dostal atb. Otok zatim nema. Ted jsem ho byla skontolovat a pochrupkava. Vcera se to stalo kolem 1 hodiny odpo. To nezralo az do vecera a to fakt malo. Dneska uz snedlo vse a ma i lepsi projev. Uz ho zajima okoli a vymysli bejkarny.
Ted je trochu vetsi nez ma fotce ale porad je to muj malej cunik. Koukali by jste jakej je to hledac hub. Chodime na prochazky a vzdy ma ty nejlepsi ulovky prave on. A ostatni houbari vali oci kdyz ja jdu s kosikem a misto piskani na psa slysi cuni cuni honem a v zapeti se vynori divovak s masli.
Určitě bylo otřesené, nečekalo takovou ránu. Uvidíte časem jak se to bude vyvíjet. Jinak mám dotaz na povolanejsi- jak je to s odchovem divočáka doma? Mám za to, ze nemůžu v lese sbalit divočáka a z rozmaru si ho držet doma, že k tomu jsou určené záchranné stanice. Jak to je? Je mi jasné, že to nikdo moc neřeší ani nenarazim na zadavatelku, proste me to zajima. Chovatelu divocaku znam vic, maji nejake povolení třeba nebo se to opravdu neřeší? My sami jsme jednoi donesli z lesa sele od sražené bachyně, ale už pro něho bylo moc pozdě. Tehdy mě právě napadla myšlenka kdyby přežilo, jestli si ho můžeme jen tak nechat. Děkuji za osvětlení
Chov volně žijícího druhu zvířete v zajetí podléhá platné legislativě.
Zvláště chráněné živočichy a ptáky je zakázáno chovat v zajetí. Výjimku z tohoto zákazu uděluje příslušný orgán ochrany přírody. Nalezení handicapovaného jedince zvláště chráněného druhu jehož ošetření si vyžádá dobu delší než 4 týdny, je nutné oznámit příslušnému orgánu ochrany přírody.
Ptáte se konkrétně na divoké prase. To je podle zákona o myslivosti řazeno mezi zvěř, takže pro jeho chov v zajetí je vyžadován souhlas orgánu státní správy myslivosti. K žádosti o udělení souhlasu předkládá žadatel vyjádření veterinárních orgánů a orgánů na ochranu zvířat proti týrání k navrhovaným podmínkám chovu. Pokud si zvíře jen tak odnesete domů, dopouštíte se podle zákona o myslivosti pytláctví a rovněž porušujete zákon na ochranu zvířat proti týrání (§14, odst.7).
Děkuji za vysvětlení, z vet.zákonu vím o podmínkách chovu vyžadujích zvláštní péči, o handicapovaných a chráněných, ale kam zařadit zdravé sele divočáka to mě myslivecký zákon nedocvakl, děkuji Vidím, že se orientujete tak budu mít ještě jeden dotaz, snad zadavatelce nebude vadit odbočení od tématu. Občas sem na prasata mrknu a nestačila jsem se divit- chova telé kříží domácí a divoká prasata, jestli jsem to dobře pochopila...? Můžete mi vysvětlit přínos? Křížení mezi plemeny ještě tak nějak pochopím i když moc nesouhlasím, ale toto bych už nazvala snad mezidruhovým a to se mi moc nelíbí, ale jak říkám, moc o tom nevím, zajímá mě jak to je.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lodenka333
napsal(a):
Děkuji za vysvětlení, z vet.zákonu vím o podmínkách chovu vyžadujích zvláštní péči, o handicapovaných a chráněných, ale kam zařadit zdravé sele divočáka to mě myslivecký zákon nedocvakl, děkuji Vidím, že se orientujete tak budu mít ještě jeden dotaz, snad zadavatelce nebude vadit odbočení od tématu. Občas sem na prasata mrknu a nestačila jsem se divit- chova telé kříží domácí a divoká prasata, jestli jsem to dobře pochopila...? Můžete mi vysvětlit přínos? Křížení mezi plemeny ještě tak nějak pochopím i když moc nesouhlasím, ale toto bych už nazvala snad mezidruhovým a to se mi moc nelíbí, ale jak říkám, moc o tom nevím, zajímá mě jak to je.
Prase jako prase. není na tom nic mezidruhového, je to pořád jedno prase, ale jedno šlechtí člověk a druhé příroda.
přínos je třeba v tom, že takoví kříženci mají po praseti odolnost a schopnost pastvy, což nějaké bílé prase už skoro nemá.
No, tak to vám asi nevysvětlím, protože to taky nějak nechápu Možná je důvodem snaha o jakousi atraktivnost pro zájemce o koupi, že je to něco neobvyklého a že maso bude mít kvalitu zvěřiny... nevím. Já chovám "klasická" prasata, vietnamci nebo chlupaté mangalice mě nějak neoslovili (hlavně se mi nelíbí) V takovém chovu je křížení plemen (např. prasnice bílá ušlechtilá nebo landrace se připouští kancem duroc) běžné a nezávadné, cílem takového užitkového křížení je prostě dosáhnout lepších výsledků - ať je to plodnost, spotřeba krmiva, přírůstky.. než čistokrevná linie. Podobné známe i u králíků, kde se připouští samice jednoho plemene samcem plemene jiného, jejich hybridní potomci pak dosahují lepších "výsledků" ve výkrmu než čistokrevní rodiče, např. hmotnost v určitém věku a jatečná výtěžnost křížence králíka burgundského s kalifornským bude vyšší, než tytéž ukazatele samotného králíka Bu a králíka Kal..
Uživatel s deaktivovaným účtem

lodenka333
napsal(a):
Tomu přesně rozumím, zkřížit dvě plemena za účelem jak píšete, to jo. Ale tedy neumím si představit ani to maso z toho křížence. Mam v rodině myslivce a divočáka znám a mám ráda a přijde mi škoda to zkoušet napodobovat. Nevíte jestli kříženci jsou plodní?
Normálně jsou plodní. prostě je to pořád jedno prase, akorát jedno je domestikované.
lodenka333
napsal(a):
Tomu přesně rozumím, zkřížit dvě plemena za účelem jak píšete, to jo. Ale tedy neumím si představit ani to maso z toho křížence. Mam v rodině myslivce a divočáka znám a mám ráda a přijde mi škoda to zkoušet napodobovat. Nevíte jestli kříženci jsou plodní?
Plodni jsou. Mela jsem krizenku cinskeho prasete a divocaka. Vzala si ji kamaradka na statek a kazdy rok ma selatka. Divocak si ji pokazde najde a selatka zdrava a taky plodna. Co se tyce masa z nich nemohu soudit ale pry je to lepsi nez divocina jako takova
Ja nejsem vegetarian ale to co je u nas se nikdy neji a nejedlo. At ovce, kralici, nebo prase.
Nic není lepší než "divočina" (zvěřina) Ale tak, každý má jiné chutě, samozřejmě. Někdo třeba zvěřinu nerad. Můj chlap pořád vychvaloval kůzlečí, že je to nejlepší bašta atd... Pak udělal řízky a dychtivě čekal na můj názor. Ochutnala jsem a povídám - No, jde to, ale divočák je divočák... Mě málem zastřelil A co teprve daněk nebo sika! To je labůžo!
:-D já jím zvěřinu možná víc než jiné maso a tak mě překvapí, když někomu nechutná. Ale nemůžu se divit, má jinou chuť, pro někoho kdo nezná je to nezvyklé, srnčí suché, bažanta si představují jako kuře.. Miluju pečenou zvěřinu hlavně, na jakýkoli způsob. Ale spíš občas přemýšlím jak je to po nutriční stránce - divoké vs domácí, ale to v obchodě, ne doma ve chlívku. Co myslíte? Sice je tam menší kontrolavetelnost nezávadnosti ( mimo svalovce), ale zase si říkám to prase zere co kde najde, žaludy, sem tam vyryje myšku... Prostě co les dá, je v klidu, běhá... O tom si prase ve velkochovu může nechat zdát. Vím, že potrava a stres dělá na kvalitě hodně, celkem by mě zajímalo, jestliže na to někdo udělal třeba nějakou studii.
A k tomu kůzlečímu- měli jsme kůzlata, já se s nimi chodila mazlit, ale nějak víc jsem se o ně nestarala. Skončili na velikonočním talíři - a jak nejsem citlivka tak poprvé v životě jsem odložila po pár soustech příbor, i přes to, že to bylo výborné. Prostě v hlavě to nejednou nešlo. Vím, že kdybych nevěděla že jsou to ti kozlíci asi se budu oblizovat až za ušima dokud nedojím. Takhle si říkám, když jsem koňák, co by bylo kdyby mi někdo naservíroval koňské maso. Nedělám si iluze že v lecjaké uzenine není, ale hodit před vás steak.. No nevím.
Jo, kdyby jen žaludy a myšku.. Divočák je popelnice, ten sežere lautr všechno, včetně zdechlin To kdyby všichni věděli, rychle by ubylo strávníků
Jak je to po nutriční stránce opravdu nevím, ale nemyslím si, že by vepřové bylo nějak "chudé", byť stále panují předsudky na velkochovy (směsi s antibiotikama a hormónama... Je ale jasné, že takový čuník neprožije stejně spokojený život jako divočák. A rovněž tak mnohý z "domácího" chovu - když vidím, jak jsou mnozí schopní chovat, v jakých podmínkách... tak zlatý velkokapacitní prasečák!
Jinak mám taky problém s porážením našich zvířátek, vždycky to obrečím, ikdyž už má prase přes dva metráky, pořád v něm vidím to maličké selátko, navíc je mám vymazlený a vypiplaný jak děcka Totéž králíky. Teď mám "nově" dvě kozy (zatím ještě kůzlata) a nevím nevím, jak pak budu zvládat, až se budou porážet jejich kůzlata..
Jojo, jak píšete, my jeden čas vozili divočákům odpady z ryb, to byla teprve chuťovka. A jak jim šmakovalo.
S těmi velkochovy to je pravda, atb je asi věčná pravda pro lidi co do toho moc nevidí. Ale zase - PSD a DFD maso, to je prostě fakt. I když zase, nutričně to asi není žádná hrůza. Ale i já mám lepší pocit když si dám toho divočáka - ale je to asi jen předsudek.
Jak to někteří chovají snad ani nechci vědět. Nejsem proti chovu na maso, ale ať se mají v životě dobře a konec je rychlý. My měli čuniky vždy dva, a není lepší pohled než na nažrané prase spokojeně chrnící na čisté slámě a ať jsem viděla sebevíc porážek - vždy jsem s výmluvama chodila až viselo.
Tak marodime uz se zacal o tu nemocnou nozku opirat apomaha si cumackem vzorne dodrzuje klidovy rezim.
Lodenka333 - tak já z toho sice nejásám, ale u porážky jsem, právě proto, že si ohlídám, aby s čuníkem bylo zacházeno s citem. Je spousta těch, co když prase nechce jít, do něj kopou apod. a od toho jsem tam já aby se nic takového nedělo (když tedy porážíme doma, pokud prodáme živé, pak už samozřejmě nevím a jen doufám...)
Občas vídám na fotkách, v jakém bordelu mají lidi prasata, ležící ve vlastních sra*kách, špinavá, krmí všelijakým odpadem..no a pak se plácají po rameni, jak mají "domácí" dobré masíčko... Tady na té fotce (je to necelý měsíc před porážkou,245 a 237 kilo) mi nikdo nevěřil, že jsem je před vyfocením nevykoupala
Na druhé jsou letošní,11 týdnů (foceno před 4 dny)
Xchipsy: krásný já mám vždy takovou radost když vidím zvířata v dobrých podmínkách, na první pohled spokojená. Fakt super. Nechápu proč někdo má zvířata - fakt nechápu, když je mají v hrozným stavu a hrozným ustájení. Od prasete po psa to je úplně jedno. A většinou mi z toho vyjde, že jsou slepí, hloupí, nebo prostě nevzdelani. V kombinaci s českým pocitem, já jsem king a vše vím nejlíp, to pak vypadá jak to vypadá. Nejsem proto polidstovani, přehnané starostí ohledně věci který vůbec nepotřebují, ale zjistit si co jake zvíře vyžaduje k životu a to mu dopřát. Stojí to práci, ale když u koní vykydam, nastelu, tak si jen tak prochazim staj, poslouchám jak kone zvykají seno, stojí v cistem.. Prasata už dlouho nemáme ale vždy jsem měla vizi že bych ke chtěla pouštět ven na nějaké bahniste a misto kde by mohli rýt a být venku. Nevyšlo to ale mohlo by to být super.
Tak je to 14 dni od zlomeniny. Uz chodi na prochazky ale jen po staji aby moc nelital. Nezhubl ani kilo naopak bych rekla ze se opravil. Je to bojovnik.jeste nechodime ale vypada to nadejne.
Je to kanecek. I kdyz uz kastrovany. Plany jsou asi takove ze je to nas dalsi pejsek tudiz na pekac urcite ne. Myslim zr ho tu bude mit nez si ho k sobe ten nahore zavola. Je zvyklej byt venku cely sen na vecer se prijde schovat do chlivku. Ten bez mala mesic byl dost krusnej kdyz byl porad zavrenej ale ted uz zase spokojenej.
To jsem se taky bala zvlast u kance.proto jsem volili kastraci. Jinak je to jako pes. Mozna cistotnejsi. V chlivku se nevykajdi ani nevycura. Nic jsem ho neucila jrn ze prijde na pisknuti. Kdyz se lekne nebo boji skoci mi do klina a chce chovat. Jinak takovy to klasicky fuj nesmis taky pochopil rychle. Umi na ksirkach ale ty nepotrebujem. Stale se drizi u me. Jeste teda je to super hlidac. Cizi zene opravdu razantnim zpusobem pryc. Nemusim se bat nechat mastale vetrat a vim ze tam nikdo nevleze. Ale staci pisnout a okamzite bezi zpet.
To je boží úplně vidím někoho kdo k Vám jde na návštěvu a divočák ho žene ven :-D jsou to fakt inteligentní zvířata. Nenapadlo by mě že takoví mazli. Taky by mě zajímalo jak moc mu u člověka zůstane to pudové chování, přecejen je to divoké zvíře, jestli třeba až vyroste a budete v lese tak by vám utekl a už se nevrátil anebo na vás i dospělý bude pořád fixovany. Ale to si ještě počkáme. Dejte zase vědět jak se mu daří