Liboslava23

XXX.XXX.32.43
Dobrý den,
Myslíte, že by jalovice po rodičích J50xG50 a J100 mohla sloužit k mléčné užitkovosti podobně jako Jerseyka nebo je potenciál najisto zkažen Angusem?
Její matka kříženka má rámec po Jersey, hlavu tak napůl Angusáckou a vemeno jako masňák, nese znaky "nevýhod" mléčného a masného plemena. Má někdo zkušenost, jak by mohla vypadat jalovice této krávy a Jersey býka?
Děkuji.
Vedra

XXX.XXX.13.145
Může vypadat defakto jakkoliv genetika není exaktní věda. Proto od takových zvířat dál, každý blbec si myslí že je druhý Mičurin a pak z toho vycházejí zvířata naprosto neznámých vlatností.
Liboslava23
napsal(a):
Dobrý den,
Myslíte, že by jalovice po rodičích J50xG50 a J100 mohla sloužit k mléčné užitkovosti podobně jako Jerseyka nebo je potenciál najisto zkažen Angusem?
Její matka kříženka má rámec po Jersey, hlavu tak napůl Angusáckou a vemeno jako masňák, nese znaky "nevýhod" mléčného a masného plemena. Má někdo zkušenost, jak by mohla vypadat jalovice této krávy a Jersey býka?
Děkuji.
Dobrý den,
měli jsme kravku J50xG50, byla velká jako stodola (teda oproti jerseyce), dobře dojila, mléko bylo jen nepatrně míň tučné.
Bohužel jsme ji tehdy připouštěli zase aberdeenem, protože jsme měli chov bez tržní produkce mléka.
Ale myslím si, že kdyby se připustila čistým jersejem, byla by výsledkem opět docela dobře dojící kravka. Protože dojivost se většinou dědí po matce otce.
Pokud "nepojedete" v dojivosti na rekordní nádoj, a jejím otcem bude kvalitní mléčný býk, mohla by tato 75% jerseyka být dobrou dojnicí.
P.S.: Taky záleží na tom, kolik a jak kvalitního mléka dává ta vaše J50xG50
Bylo by to zpětné křížení takže by to teoreticky melo mit vlastnosti bližší Jcku ale jak se píše výš otázka který z genů bude dominantnější a projeví se. Zajímal by mě důvod proč někdo dá na Jerseyku angusa to je skok jak prase. Neříkám že křížení je špatny ale trochu u toho přemýšlet. Jestli chcete dojít tak si poridte čistý Jecko. Jestli by z ní bylo na vas mlika moc tak si poridte Céčko z kteryho budou i teleta k něčemu.
Herbst

XXX.XXX.157.35
Soused pracuje ve velkokapacitním kravíně v SRN. Tam mají "omylem" nakřížené Holštýnky právě Angusem. A pějou na ně chválu. Dobře dojí, nemají probémy s vemenem ani s paznehtama. Takže bych ty křížence tak úplně nezatracoval. Já je viděl oproti těm velkejm kostnatejm bednám Holštýnek která každá 3 kulhá jsou tohle takové mini soudky s opticky menším vemenem. Ale viděl jsem na vlastní oči jak z nich vytáhli na jeden nádoj ve 3 laktačním měcíci 17 litrů mléka.
lukasel
napsal(a):
Bylo by to zpětné křížení takže by to teoreticky melo mit vlastnosti bližší Jcku ale jak se píše výš otázka který z genů bude dominantnější a projeví se. Zajímal by mě důvod proč někdo dá na Jerseyku angusa to je skok jak prase. Neříkám že křížení je špatny ale trochu u toho přemýšlet. Jestli chcete dojít tak si poridte čistý Jecko. Jestli by z ní bylo na vas mlika moc tak si poridte Céčko z kteryho budou i teleta k něčemu.
Někdy musí člověk vycházet z toho, co má. Měli jsme jerseyku, mlíko od ní nám stačilo pro vlastní potřebu, a měli jsme ji rádi. Potřebovali jsme navýšit VDJ, a abychom dosáhli na tehdejší dotace na krávy bez tržní produkce mléka, museli jsme ji připustit nějakým "masňákem".
Volba padla na anguse, protože toto plemeno má při porodech velmi drobná telata, která ale rychle přibírají na váze a jsou dobře zmasilá. A navíc je to klidné mírné plemeno (dle našich zkušeností i s čistokrevnými jedinci).
Naše jerseyky neměly nikdy při porodech sebemenší komplikace a tato J50xG50 telata byla ekonomicky výhodná. Z jalovic byly docela dobré dojnice, ale daly se i vykrmit a porazit a býčci dobře přibývali na váze.
Takže - trochu jsme i přemýšleli!
Herbst
napsal(a):
Soused pracuje ve velkokapacitním kravíně v SRN. Tam mají "omylem" nakřížené Holštýnky právě Angusem. A pějou na ně chválu. Dobře dojí, nemají probémy s vemenem ani s paznehtama. Takže bych ty křížence tak úplně nezatracoval. Já je viděl oproti těm velkejm kostnatejm bednám Holštýnek která každá 3 kulhá jsou tohle takové mini soudky s opticky menším vemenem. Ale viděl jsem na vlastní oči jak z nich vytáhli na jeden nádoj ve 3 laktačním měcíci 17 litrů mléka.
F1 jedinci bývají většinou lepší než jejich rodiče. Zajímavé to začíná být až v dalším koleni.
Taky znám farmu hoštýn x angus v Německu. Mají dvě stáda na mléko a na maso. A vlastní řeznictví, tudíž není problém křížence co se nehodí vyřadit.
Křížit Jersey s Angusem je zvláštní. Ale slyšela sem že někdo křížil holštýnu a galowey a to mi příjde úplně ujetý.
Ovšem mléko bude dávat každá. Jen je otázka jak dlouho a kolik. Masná plemena nemají tolik, třeba Belgické modré kolikrát nemá dost ani pro vlastní tele - četla jsem v odborném článku. Myslím tedy že na zachování jakéhosi kombinovaného plemena máme jiná, příhodnější plemena. Jako třeba mléčný Simentál.
Liboslava23
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
Tele může být podobné praprabábě. Tohle vám opravdu nikdo nezodpoví. Nevíme kolik kříženců už tou linií proplouvá.
Mléko mít bude a jestli chcete zpátky na Jersey tak vám nezbyde než si ji připustit opět čistokrevným býkem a zase čekat atd.
Vedra

XXX.XXX.13.145
A doufat že nebudou třeba 3 býci po sobě