Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2017 13:15
pucel2

XXX.XXX.122.206

Zdravím mam kravu ktora bola pripustená 11.2.2017 no zatial sa neotelila bol unej dva krat veterinar graviditu potvrdil vcera som si vsimol ze sa jej trochu nalialo vemeno. Chcem sa opýtať či je to normalne podla mna by uz mala byť davno otelena je to moja prva krava takze nemam skúsenosťi.Za rady veľmi pekne ďakujem.

13.12.2017 14:42
spajzka

XXX.XXX.4.121

Kolik už měla telat? Je to masné plemeno? Kombinace starší kravka masného plemene čekající býčka je možná vaše varianta. Ještě bych si zkontrolovala jednou datum připuštění a pak vám nezbývá než čekat. Jenom ji moc nekrmte šrotem, nebo to tele bude obrovské.
Jak vypadá vulva? Je nateklá uvolněná? Ochablé křížové svalstvo? To jsou příznaky brzkého porodu. Né všechny krávy mají nateklá vemena k prasknutí.
Měla jsem krávu co přecházela měsíc a taky jsem prosila veta aby se podíval. Narodila se jalovička. Takže nezoufejte a obalte se trpělivostí.

13.12.2017 14:46
Milanhájenka

XXX.XXX.68.104

Je to docela dlouho, telit se měla kolem 25.11. Kdy u ní byl veterinář naposledy? Myslím, že byste ho měl zavolat.

13.12.2017 16:01
pucel2

XXX.XXX.122.206

Veterinar bol prinej 5.10.

13.12.2017 16:07
pucel2

XXX.XXX.122.206

Krava by mala čakať 3-tie teľa je plemena holstein-Braunvieh datum je správny zmeny na vulve som si nevšimol podľa mňa to ma vždy ako mala jedine co je dosť vyrazne ze sa jej zacalo nalievat vemeno.

13.12.2017 17:21
spajzka

XXX.XXX.4.121

Máte dvě možnosti. Buďto ještě týden počkáte a pak zavoláte veta, nebo zavoláte veta hned a budete vědět víc. Držím palce.

16.12.2017 10:05
pucel2

XXX.XXX.138.22

spajzka napsal(a):
Máte dvě možnosti. Buďto ještě týden počkáte a pak zavoláte veta, nebo zavoláte veta hned a budete vědět víc. Držím palce.

Chcem sa ešte opýtať ci musi mat tesne pred otelenim hlienovity vytok z vulvy, napuchlu vulvu alebo sa môže otelit aj bez toho?

16.12.2017 11:46
spajzka

XXX.XXX.4.121

Většinou tam výtok je. Vulva nateklá je vždycky. Že by to už vypuklo?

16.12.2017 12:08
Milanhájenka

XXX.XXX.68.51

Je to kus od kusu, některá hlenuje třeba týden před a jiná nic nic a pak šup, tele venku

16.12.2017 13:02
pucel2

XXX.XXX.138.22

spajzka napsal(a):
Většinou tam výtok je. Vulva nateklá je vždycky. Že by to už vypuklo?

Prave ze nie nema vytok ani napuchlu vulvu neviem to uz pochopit co je snov bola skontrolovana inseminatorom ked bola v 3.mesiaci aj zverolekarom ked bola cca v 7.mesiaci obidvaja potvrdili graviditu, v pondelok zavolam veterinara uvidim co on nato.

16.12.2017 13:11
spajzka

XXX.XXX.4.121

pucel2 napsal(a):
Prave ze nie nema vytok ani napuchlu vulvu neviem to uz pochopit co je snov bola skontrolovana inseminatorom ked bola v 3.mesiaci aj zverolekarom ked bola cca v 7.mesiaci obidvaja potvrdili graviditu, v pondelok zavolam veterinara uvidim co on nato.

No to bude asi nejlepší. Budete vědět víc. Tak dejte vědět jak jste dopadli.

16.12.2017 16:37
pucel2

XXX.XXX.138.22

spajzka napsal(a):
No to bude asi nejlepší. Budete vědět víc. Tak dejte vědět jak jste dopadli.

Skúšal som ju aj potahat za struky mledzivo jej uz tecie, môže mat mledzivo aj bez toho aby bola telna?krava bola zasusena cca 5.mesiacov.

16.12.2017 17:06
spajzka

XXX.XXX.4.121

Z vemene dycky něco poteče. Vyfoťte ji a ukažte. Ale pořád tu střílíme od monitoru. Nikdo vám neřekne přesně, jenom ten veta.
A ne, bez telete není mlezivo.

20.12.2017 10:32
koně

XXX.XXX.205.252

Naše první, prvnička, nás taky málem dovedla k šílenství, než porodila
Podle propočtů už mělo být tele dávno venku.Krávu jsme chodili kontrolovat, ve dne v noci, zombie s čelovkou
Otravovala jsem doktora, insemiňáka, kamaráda zootechnika, prostě každého, PROČ ? Od všech se mi dostalo odpovědi "to víš, to je příroda"
Na tuhle větu jsem taky byla alergická
Nicméně kravka si porodila kdy uznala za vhodné, dala pěkného býčka.
Pokud je ta vaše v pohodě, žere, pije, nejeví žádné známky diskomfortu, tak čekejte a uvidíte.Příroda, je příroda

20.12.2017 17:32
pucel2

XXX.XXX.138.22

Takže dnes bol umna veterinár povedal že sa z takim niečím ešte nestretol a už to robí 30.rokov vraj tá krava tam to tela má ale je mumifikovane a zabalzamovane, mŕtve.Krave to nevadí a mohla by stým ešte naďalej žiť ale úžitok žiaden.Vraj su dva možnosti buď to zarezať, mäso by bolo normálne vhodné na konzum alebo vyvolať umelý pôrod ale nezaručuje že krava bude vhodná na ďalší chov a mohlo by sa to zopakovať.Vas názor čo by ste urobili?

20.12.2017 19:07
Milanhájenka

XXX.XXX.68.40

Toto jsem viděl dvakrát. V obou případech vet porod vyvolal. První byl dosti hus a druhý téměř dokonalá malá zkamenělina, kterou si vet odvezl s tím, že si ji naloží do lihu. Krávy se nechaly odpočinout a pak šly na jatky. Tenkrát se s nimi nikdo nechtěl zabývat. Jestli by byla taková kráva dál vhodná do chovu to nevím. Osobně, být to moje dobrá kráva, asi bych to s ní zkusil. Po vyvolaném porodu se nechá kráva normálně rozdojit, ale jestli další březost bude v pořádku těžko říct. Rozhodnutí je na vás.

20.12.2017 21:43
spajzka

XXX.XXX.4.121

Jo, to jsme taky měli. Porod vyvolat, a pak zkusit krávu rozdojit. Říkal jste že má trošku vemeno.
Pak se uvidí. Otázka je, jestli se vyplatí držet krávu bez mléka. Moje měla tenkrát mléko, připustila se zas. Jedna víc nebo míň, ve stádě se ztratila. Zabít ji můžete vždycky. Škoda.

21.12.2017 08:37
rencamo

XXX.XXX.224.98

Milanhájenka napsal(a):
Toto jsem viděl dvakrát. V obou případech vet porod vyvolal. První byl dosti hus a druhý téměř dokonalá malá zkamenělina, kterou si vet odvezl s tím, že si ji naloží do lihu. Krávy se nechaly odpočinout a pak šly na jatky. Tenkrát se s nimi nikdo nechtěl zabývat. Jestli by byla taková kráva dál vhodná do chovu to nevím. Osobně, být to moje dobrá kráva, asi bych to s ní zkusil. Po vyvolaném porodu se nechá kráva normálně rozdojit, ale jestli další březost bude v pořádku těžko říct. Rozhodnutí je na vás.

Sohlas.

21.12.2017 08:38
rencamo

XXX.XXX.224.98

spajzka napsal(a):
Jo, to jsme taky měli. Porod vyvolat, a pak zkusit krávu rozdojit. Říkal jste že má trošku vemeno.
Pak se uvidí. Otázka je, jestli se vyplatí držet krávu bez mléka. Moje měla tenkrát mléko, připustila se zas. Jedna víc nebo míň, ve stádě se ztratila. Zabít ji můžete vždycky. Škoda.

Druhý souhlas.

21.12.2017 20:51
koně

XXX.XXX.205.252

pucel2 napsal(a):
Takže dnes bol umna veterinár povedal že sa z takim niečím ešte nestretol a už to robí 30.rokov vraj tá krava tam to tela má ale je mumifikovane a zabalzamovane, mŕtve.Krave to nevadí a mohla by stým ešte naďalej žiť ale úžitok žiaden.Vraj su dva možnosti buď to zarezať, mäso by bolo normálne vhodné na konzum alebo vyvolať umelý pôrod ale nezaručuje že krava bude vhodná na ďalší chov a mohlo by sa to zopakovať.Vas názor čo by ste urobili?

Tak to je fakt smůla.Takový případ a hnedka napoprvé
To by mě zajímalo, čím se tohle může stát.Musím vyzpovídat našeho doktora.
Asi bych tuhle krávu odvezla a zkusila to s jinou.Kdyby byla moje.Měla bych už u ní vždycky strach
Držím palce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.12.2017 06:43

koně napsal(a):
Tak to je fakt smůla.Takový případ a hnedka napoprvé
To by mě zajímalo, čím se tohle může stát.Musím vyzpovídat našeho doktora.
Asi bych tuhle krávu odvezla a zkusila to s jinou.Kdyby byla moje.Měla bych už u ní vždycky strach
Držím palce.

No jak se to stalo..ono velice ale opravdu velice laicky řečeno: Je to takový obraný mechanizmus přírody. Tele z nějakého důvodu uhynulo v krávě a nedostalo se ven-potrat. A ta mumifikace zabránila tomu aby ta kráva pošla. Já to měl 2x. U první březí jalovice které jsem si koupil před asi 18 lety. A pak u krávy kterou jsem koupil z velkochovu. Byla rovněž už koupená jako březí. Jalovice /Jersey/ tak u té se pak vyvolal porod. Nepodařilo se jí rozdojit a tak jsem jí nechal odpočinout a hned jak se objevila 2 říje tak jsem jí nechal inseminovat. Zabřezla na 2. pokus. A porodila zdravého býčka a už i normálně dojila. Pak se jí už ale inseminovat nepodařilo ale to nemuselo souviset. Ta kráva /Holštýnka/ měla za sebou 2 porody bez závad. Ke mě přišla v 3. březosti měsíc před zasušením. Když na sebe porod nechal dlouho čekat měl jsem už takové zlé tušení.../To už budu mít asi do smrti u každé krávy/ a taky, že jo..opět mumifikované tele. Tuhle krávu se ale po porodu podařilo rozdojit bez potíží a dala ještě další 2 telata. Je to asi kus od kusu..

22.12.2017 08:47
koně

XXX.XXX.205.252

No, s tím strachem máte vlastně pravdu, to už je asi napořád.Lehká obava, jestli to všechno klapne
Podle vaší zkušenosti by to taky zadavatel mohl zkusit, naděje umírá poslední.
Takže by se to dalo shrnout, že s plodem pravděpodobně něco nebylo v pořádku.A tělo krávy, v rámci vlastního přežití spustilo obranný mechanismus, plod zakonzervovalo.Takže kdyby kráva byla někde jen tak, nikdo by od ní nechtěl mléko či maso, žila by si léta dál.To je zajímavé, ta příroda.

22.12.2017 08:55

Tohle se prostě občas stává. jakmile plod uhyne a není vypuzen, tak zmumifikuje. celkem nijak to neškodí, akorát to funguje jako nitroděložní tělísko a to zvíře je pořád hormonálně březí, takže neplodné.

po vyvolání porodu ale bývá dál normálně funkční, pokud teda za úhyn telete nemohl nějaký vnitřní problém té krávy, nebo pokud se nevytvořily nějaké srůsty na děloze nebo v jejím okolí. To se může stát, ale nebývá to pravidlem. Kolikrát se taková kráva i normálně rozdojí.

Takže, chce to vyvolat porod, aby šla mumie ven, pak zkusit rozdojit a připustit. Prostě je to na vykřičník v kartě, ale ne rovnou na véčko.

24.12.2017 21:06

pucel2 napsal(a):

To není zas tak výjimečná situace, váš vet asi nemá moc zkušeností. Porod vyvolat, zkusit rozdoji a pokusit se zas po šestinedělí inseminovat. Pokud nebude mít nějaký problém a zabřezne tak by to příště mohlo být v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík