Dobrý den,
k mému stádečku skotského náhorního skotu chci přidat prasata. Mám tři řady vodičů, nejnižší ca.25 cm nad zemí. Chci aby prasata nezdrhala, ideálně aby se dospělá prasata naučila držet stádo se skotem a mladá, i když prolezou ven, tak se vracela za rodiči. Také na pastviny jedu jednou, tu a tam dvakrát do týdne. Počítejme jednou. Můj dotaz je hlavně na plemeno. Potřebuji takové, které se bude pást a v zimě žrát seno z balíku a příkrm šrotem a zbytky bude jednou týdně. Které bude v pohodě při celoročním pobytu na pastvě (nezateplená bouda proti větru bude). Co jsem vyčetl, tak tohle umí vietnamská prasata. Ale budou držet stádo se skotem? Vždyť jsou tak malinkatí a vláčí břicho po zemi, ti se asi od boudy nikam moc nehnou (pastvina 5ha)? Nebo se pletu? Co z velkých plemen? Pastvina je také na jaře velmi podmáčená, určitě se jim tam budou bořit nohy. Vím že prasata rádi bahno, ale vietnamská mi tam "zapadnou" nebo ne? A co kravské lizy? Někde jsem slyšel, že sůl a prasata není dobrý nápad?
Hlavně mě zajímá nenáročnost, užitkovost je podružná.
Děkuji mnohokrát za rady,
Jakub Růžička.
Prase vám pastvinu uplně zničí na seně prase těžko uživite příkrm jednou týdne nestačí pokud nemáte čas a vhodné podmínky zůstaňte u krav každé prase se pase ať je to bílé masne nebo mangalice či kříženci s vjetnamcem hlad je donutí sul prasatum nevadí vezmou si sami kolik potřebují elektriku respektují Dobře prase potrebuje bílkovinu když mu nedáte začne rýt a hledat červy myši hlavně po desti budete mít tankodrom da se to omezit krouzky do rypaku ale rozmyslete se dobře co od tohoto chovu čekáte (když praseti nedáte tak z něho nic nemáte ).
Moc děkuji za reakci,
to by se dalo řešit krmítkem se zásobníkem na šrot, ale tam se zase bojím, aby to nevyžraly vše najednou. Má s tím někdo zkušenost? Časové krmítko se strojkem nelze, není tam elektrika.
Má někdo ještě nějaké zkušenosti s chovem prasat takto extenzivně? Opravdu mi nejde o užitkovost, chci je hlavně jako estetický doplněk ke kravám.
Rytí by se dalo omezit plemenem kune-kune, které má na rytí špatně stavěný rypáček že?
Ale když budou rýt jen trošku ( třeba 30% celkové plochy), tak to nevadí, stejně je tam mizerné složení trav, tak budu mít kam přisévat lepší i bez traktoru.
Pokud je problém s bílkovinou, co vojtěškové seno? Dokáží z něj tu bílkovinu dostat?
Jakub Růžička.
Dobry den, dekuji za reakci. S jakym plemenem mate zkusenosti? Co doporucujete jako nahradu objemneho krmiva? Preziji zimu na kastanech? Ci na zrni? Kdyz jim dam moznost kastanu, tak se sena ani nedotknou, radsi bych nejake objemne krmivo, co se tam soupne a vydrzi na mesic... dekuji vsem za rady. Prosim piste, co mate za plemena, at si mohu rady zarazovat k plemenum, jinak pasvina je lemovana stromy, budou padat zaludy a listi, a muzou si naryt korinku kolik budou chtit. Takze ne pouze seno..+ 1x tydne prikrm srotem. Dekuji.
No ja by som povedal, že jedine mangalica, pozeral som raz dokument a v Taliansku ich chovajú na kukuričnom poli, bez nejakého prikrmovania... Ale museli by ste niečím nahradiť kukuricu... Myslím, že tie nasypniky by boli fajne... Najlepšie by bolo skúsiť na začiatku, len zopár kusov, a vyskúšať... Ci to pôjde... Prinajhoršom ich zabijete...
Mám vietnamce když sem bydlel u rodičů pásl sem je společné s ovcema. U pastvy byla hromada ovocných stromů, okolo tekla řeka a bylo tam i malé bahniste. To vše způsobilo že prasata ryla jen v krtincich jinak se vyřadila v bahnisti pít chodila do řeky, na podzim sbírala jablka plus sousedí měli atrakcí pro děti a přikrmování chlebem plus nějaky ten zbytek z kuchyně. Přes sezónu idealka jenže přijde mráz sníh takže krmení je fuc voda zamrzne... Osobně si nedokážu představit chov s dohledem jednou týdně a už vůbec ne krmení prasat senem... Když už objem tak jako spestreni senáž nebo siláž to je aspoň stavnaty a moje prasata to vcelku ráda žerou ale úplně bez jádra se to neobejde plus dostávají krmnou řepu. A berte v potaz omezení ohledně moru prasat to si taky zjistěte jak je to právě u vás. Moje prasata jsou za posledních šest let poprvé ve chlive a to jen kvůli údržbě a úpravám výběhu. Teď v mém baráku kde nemám takovou možnost je chovám ve výběhu se slepicema tam jim dělám hlavně přes léto malý bahniste ale rytí kde se dá ještě aby ne když to sou prasata že ještě jeden poznatek známej co bydlel na samotě je choval stejně jen měl problém s divocakama kteří pravidelně chodili potěšit prasnice
Děkuji za reakce.
Posuďte prosím tento nápad: Do boudy bych prasatům dal krmelec na pšenici ( lepší, než zrno bude šrot, že?), kde by byla zásoba tak na 14 dní. Bude to fungovat, nebo se první den prasata nehorázně přežerou a pochcipaj? Maj sklony k přežírání, nebo žerou jen co potřebují? Ale asi tedy na prasátka zatím zapomenu, moc souhlasných reakcí tu nebylo :)
Jakub Růžička.
Čistou pšenici dát nemůžete to by ste je, zabetonovat, nejchudší směs na skladbu je 40% pšenice 60% ječmene ale nečekejte od toho zázraky. K tomu prezirani jestli by ste choval vietnamce tímto způsobem vznikne znich koule sadla. Těm se musí dávat jádro s citem protože ukládají do sadla a potom lidí nadávání že je to prase k ničemu. U např. Mangalic atd. nemám zkušenosti ty sem ještě neměl ale předpokládám že to bude podobný. A další věc když uděláte zásobu na 14 dní a bude vlhko krmení může zaplesnivet což je další problém s mikotoxinama... A pokud se k tomu dostane hovězí tak jim to sežerou a to když bude jednorázově velká dávka tak může být další malér... Nechci vás odrazovat ale chce to pořádně promyslet jak to udělat aby nevznikaly zbytečné škody na pozemku a zvířatech. Když sem 17 začínal s prasatama viet. i bílými měl v hlavě podobnou myšlenku jako to má pan Sklenář v Sasově u Jihlavy. Má svůj web tak se můžete inspirovat. Je to teda ve velkým ale ta myšlenka, způsob a složení krmení je docela zajímavý a mě osobě se to zamlouvá.