Zdravím všechny. Mám vietnamské čuníky. Uhynul mi kaneček. Měl v plicích krev a veterinář říkal, že je to infekční zápal plic. Prý to není způsobeno nachlazením (to by prý prase kašlalo), ale je to prý nějakým virem. že to praase vdechne a je hned konec. Chci se zeptat, jestli s tímto máte někdo zkušenosti. děkuji za informace.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vambi
napsal(a):
Zdravím všechny. Mám vietnamské čuníky. Uhynul mi kaneček. Měl v plicích krev a veterinář říkal, že je to infekční zápal plic. Prý to není způsobeno nachlazením (to by prý prase kašlalo), ale je to prý nějakým virem. že to praase vdechne a je hned konec. Chci se zeptat, jestli s tímto máte někdo zkušenosti. děkuji za informace.
Infekčních zánětů plic u prasat je celá řada. Pokud prase rychle uhynulo, může se jednat o hemofilovou pleuropneumonii, nebo o aktinobacilovou pleuropneumonii, nebo o pasteurelózu plic, nebo koneckonců o jakoukoliv septikémii, pokud byly jen překrvené plíce, třeba i akutní červenka, listerióza, kolibacilóza u imunosuprimovaných zvířat a podobně.
pokud nevíte, co přesně praseti bylo, těžko můžete použít nějaká opatření do budoucna, kromě suchého ležení bez prachu, vlhkosti a amoniaku ve vzduchu, to znamená dobře větraný suchý chlív bez průvanu.