Doba říje u plemene Dexter

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.3.2018 08:10
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

Dobrý den,

může mi někdo prosím poradit jaká je délka březosti u plemene Dexter?

Obvyklá délka březosti je u skotu 285 dní. Ale mezi jednotlivými plemeny může být určitá variabilita.

Proto se ptám jak je to s Dextrem.

Děkuji za odpověď Martin Vančura.

5.3.2018 11:55
dad

XXX.XXX.225.133

kráva jako kráva, je to plus mínus pár dní, s tím nemá plemenná příslušnost co dělat.
Jakou holku máte, já bych si měl přivézt červenou. Jen co odeberou krev a přijdou výsledky.

5.3.2018 11:59
dad

XXX.XXX.225.133

jinak říje je pravidelná, výrazná, do zabřeznutí - zatím bez problému (přirozená plemenitba), porody zatím v pohodě,.

5.3.2018 20:04
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

Máme jednu černou a jednu hnědou. Obě už se otelily, ta hnědá dnes v noci.

Ale u té černé jsme čekali devět dní. Je to naše první kráva, tak sme tam furt chodili a nic. Až jednou tam bylo tele.

Ta hnědá byla jalovička, tlačila ale furt nic, tak když praskl plodový obal, vytáhli jsme tele provázkama.

Četl jsem v knize Masný skot (ing. Radka Zahrádková phd a kolektiv), že některá plemena mají různou délku březosti, tak jsem si to chtěl pro příště lépe zpočítat.

Kde budete kupovat Dextra v Č.R.?

5.3.2018 20:30
dad

XXX.XXX.225.133

noo kupovat ? řádně si ho odpracovat a navozit krmení aby jim bylo co dát - to je asi ten správný výraz, ještě to vypadá na postavení ohrad a on si táta ještě něco určitě na mně vymyslí , kdybych měl platit hotově tak tu mám Jerseyku.
původní stádo kupoval v Jurtě, pak kde co sehnal, má jich patnáct kusů
jsme dohodnutí na červené (hnědé) jalovici co přijela do ČR jako zárodek, tak doufám, že IBR bude zase OK a že se plemeník snažil, je to takový pokus co sousedi vydrží, někomu se naše 'ZOO' líbý, jinému jsme pro zlost
ty Vaše vypadají dobře
gravidita +- deset dní je normální,
Dextr je masný skot jen tady (ČR), aby na ně brali dotace, jinak je to kombinované plemeno které se dojí ( jako naše Čestry), alespoň tak jsem je mimo ČR poznal.

5.3.2018 21:18
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

Jo tak:)...

My je kupovali od pana Žďárského už březí. Ale máme jen dvě, teď už teda čtyři stěma telatama, která si necháme do chovu.

Chtěli bychom jich víc, ale je to dost drahá sranda.¨

Na Dextry jsou u nás větší dotace?

Sousedi zatim v pohodě:).

Psal jste že říje je výrazná? Budeme muset využít inseminaci, tak aby sme nepropásli ten správný okamžik.

5.3.2018 21:45
dad

XXX.XXX.225.133

nebojte, rodí dobře, za pár let jich tu bude dost za podobné peníze jako jsou venku, tady se prodávají za nejvyšší nabídku, každý se snaží dostat zpět investice do prvních kusů, spíš bude problém s příbuzností
na Dextry u nás je stejná dotace jako na každou masnou krávu, jen toho sežerou mnohem míň a vejdou se na menší plac, to je celé dotační kouzlo, kdyby je dali jako dojné tak dotace nejsou
jestli se Vám podařily dvě jalovičky ze dvou telat, tak si blahopřejte , táta měl jen dvě za tři roky, je to jinak samej bejk
inseminace je dnes věcí chemie, píchnou injekci, vyvolají říji a oplodní, jen si dejte pozor na kvalitu dávky, u Rodenů za tři roky po inseminaci nic, vet už zuřil že si dělá ostudu,.

6.3.2018 21:16
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

No máme dvě jalovičky ze dvou:). Čím hloupější sedlák, tím větší brambory:)...

Ta příbuznost bude problém, to je pravda. Původně jsme měli domluvenej transport dvou kraviček s telatama ze zahraničí aby tu byla čerstvá krev, ale někdo to pak odřekl a nám už by se to pak prodražilo.

Jihočeský chovatel má prý v mrazáku býka Dexter jménem Max.

Ale podrobnosti jsme ještě nezjišťovali.Váš otec má býka ze zahraničí?

7.3.2018 11:06
dad

XXX.XXX.225.133

inseminace je dost, podívejte se do nabídky klubu.

7.3.2018 18:21
sir.vaclav

XXX.XXX.168.88

Kde to najdu prosim Vás?

28.3.2018 11:47
krpca

XXX.XXX.14.236

Zdravím Vás mám také domluvenou loňskou jalovičku, s chovem budu začínat a chtěla bych Dextery hlavně na mléko... Chovám i kozeny a ty mi v zimě nedojí, tak bych chtěla mít mléko i v zimě a dojit si kravičku. Kravičky mám v plánu mít dvě a proto neplánuji do chovu mít doma býčka a tak budu řešit připouštění pouze inseminačně. Prosím o radu od kterých chovatelů jsou inseminační dávky kvalitní a zabřeznutí je po těchto dávkách bez problémů?Je nutná pouze chemická cesta, že se kravka napíchá hormonama a pak se inseminuje po vyvolání říje?Jde mi o to mám tu šikovnou veterinářku na březosti a připouštění připouští mi i kobyly a i poničku připustila, tak si říkám zda je jalovička Dexter tak moc úzká, že se do ní veterinářka nedostane aby jí vyšetřila a připustilo se na základě sona normálně bez chemie dle velikosti folikulu?Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík