Zdravím všechny nadšence mini kraviček Dexter.
Hlásím, že dojim ručně i strojem úspěšně toto plemeno, po prodeji teleta které bylo z bezproblémové inseminace, dojim teď v srpnu 6L za den, věřím tomu, že když by bylo tele více z jara, že by mohl nadoj být i kolem 8L. Kravička je hodná ochočena to dalo trošku fušku měli jsme ji od roku, tak už měla trošku svoji hlavu, ale teď je to mazel a chodí na jméno a u dojení stojí viz foto.
Hurá, a ještě tu fotku.
Letos na druhé laktaci při teleti taky přes 6 l. Jen jsme neodstavily a momentálně býček vypije všechno. A to už má přes cent. Loni dojila paní strojem, já letos ručně. Jediný konflikt byl s teletem když mě odstrkával od vemene a trefil mě rohem vedle oka až jsem si ustlal. Chočil jsem dvouletku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

krpca
napsal(a):
Zdravím všechny nadšence mini kraviček Dexter.
Hlásím, že dojim ručně i strojem úspěšně toto plemeno, po prodeji teleta které bylo z bezproblémové inseminace, dojim teď v srpnu 6L za den, věřím tomu, že když by bylo tele více z jara, že by mohl nadoj být i kolem 8L. Kravička je hodná ochočena to dalo trošku fušku měli jsme ji od roku, tak už měla trošku svoji hlavu, ale teď je to mazel a chodí na jméno a u dojení stojí viz foto.
No super ! Jen tak dál lidi. Snad se taky brzo přidám Ta fotečka by ale ještě dost bodla Ať se daří

Pánbůh požehnej krásná kravička

dad
napsal(a):
tak i já se pochlubím
Já se svými bolavými zády a koleny bych asi dojila vleže.

No jéje, to je nadělení! Takovej mrňous! My mále jersinu, a i ta je na můj vkus malá (z domu jsem zvyklá na čestry a holšýnky). Ale zase na druhou stranu, když člověk nepotřebuje tolik mlíka... Kolikpak spořádá +- sena a jaká je její pořizovací cena? Oni jsou asi drahé, což? Že bychom pořídili kámošku?
Jsou nějako náročné oproti "normální" krávě a jaké je mléko? Omlouvám se, že jsem vás zahltila otázkama, ale nějak jste mě zaujali!
Tak chovu zdar, ať se daří! ;)
Cena, záleží čemu říkáte drahé a co za Dextra chcete, protože není Dextr, jako Dextr, cenu si ještě jakž takž drží, protože tu jsou krátkou dobu a není jich všude hafo.
Nároky jsou malé, jsou nenáročné, ale když z nich chcete mít víc, tak je nutno přidat. Sežere toho jako 3q kráva.
Mléko mají normální. J100 jsou výjimka z krav.
Je asi jedno kde koupíte, dobrý stav poznáte sám. Berte tam, kde jsou zvířata kontaktní, manipulovatelná a vychovaná pro potřeby malochovu.
Spíš se ptejte jestli máte slušné zázemí, vědomosti, zkušenosti a dost času.
Jestli chcete projevit dobrou vůli a zachránit pár kousků z chovu co majitel nezvládá péči tak napište, jsou tam kravičky a mladí býčci po od stavu jako zástav. Nemůžu je mít všechny doma.
Ano neznáme se tak chápu Vaši odpověď. Řekněme,že to co píšete splňuji jak vzděláním, tak zkušenostmi. Šlo mi spíše o volbu plemene Dexter, protože nechci to v žádném případě na velkochov, ale jen pro vlastní potřebu jak jsem již psal. Napište mi prosím na jozkaslavik@seznam.cz a můžeme se domluvit na Vaší nabídce odběru. Děkuji JS
Dextr je prima plemeno tam, kde se velká kráva nevejde / neuživí a tam kde J100 nenajde na mléko využití. Jsme velká rodina, takže jedna kráva a tři kozy jsou tak tak. Zároveň se musí vejít na menší plochu než bych chtěl. Nikdo nechce aby se kravička pásla zrovna na jeho, kozy však můžou. Tak je kráva doma na zahrádce a kozy chodí udržovat zaplocené stavební parcely v okolí.
dad
napsal(a):
Kdyby kdyby, je to kluk jako buk. Ještě se uvidí v srpnu co vypadne na třetí pokus z Julči, ale letos to jsou jen samí kluci
Do světa asi půjde, budu si nechávat max dva kluky na výkrm, mám na krku ještě jedno stádečko,
Já vím,já u Vás byla pro seno. No nevadí gratuluji i k býčkovi, hlavně že jsou oba v pořádku.

dad
napsal(a):
Tatík tam má jalůvku z krátkonožky, ale chce za ní jako za raritku 18.000,-
To neni na Dextra zase tak moc ne?
Na třetí stranu já jí to jídlo zachraňuju, loni Jůla prodělala dost těžkej zánět vemene a kdybych to nechal jen na Žofce tak by musela vypadat jal pátrací balón , denně vypít skoro polovinu svojí váhy , nebojte, já si beru jen zbytky co mi nechá no a k tomu napadení je to asi tak když si chce hrát a není na ni čas, závažnost je podobná jako když vás čivava tahá za tkaničku