Brigita

XXX.XXX.34.154
Dobry den mam dve jalovice dextra zacinam s chovem mistni inseminator mi zdelil ze bez byka telata nebudou ze u dextra nepoznam kdy je brezi. Jak to vlastne je?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Brigita
napsal(a):
Dobry den mam dve jalovice dextra zacinam s chovem mistni inseminator mi zdelil ze bez byka telata nebudou ze u dextra nepoznam kdy je brezi. Jak to vlastne je?
No jasně, že bez býka telata nebudou. Ale proč by se nedalo poznat, že je jalovice březí? Máme sono a rektální vyšetření.

dad
napsal(a):
Březost se dá vyšetřit z krve už po 19 dnech, jestli nejste daleko mám k dispozici býka, ten se zatím v ničem nespletl
Napište odkud jste, zkusím poradit třeba někoho bližšího
To jo, ale kolik vyšetření krve stojí? Rozhodně to není (u krav) běžná diagnostická metoda.
To jak je to běžné nevím, ale zaškrtávám si to v žádance na vyšetření IBR, mám za to, že připlácím cca 20,- , do 100,- je to určitě
když dá krávě bejk pokoj za tři týdny po té co ji otravoval, tak to jsou vyhozený peníze
po inseminaci si krev odeberete sami, kráva se říji pravidelně, u dvou kusů nelze přehlédnout
Brigita

XXX.XXX.34.154
Jsem to sle tele 😁 ne ze je brezi sle ze se beha jde mi o inseminaci. Inseminator tvrdi ze u dextru je to problem.

Brigita
napsal(a):
Jsem to sle tele 😁 ne ze je brezi sle ze se beha jde mi o inseminaci. Inseminator tvrdi ze u dextru je to problem.
Viz zářijové vlákno - inseminace dexter.

dad
napsal(a):
Tak teď tomu nerozumím
Inseminátor nepozná říji ?
Nebo nedokáže zvíře vyšetřit na graviditu ?
Inseminace není problém, byl problém s kvalitou dávek, ale už znám případ, kde se opakovaně daří napoprvé
Dle zadavatelky inseminátor tvrdí, že inseminace je u dextra problém - včera 14 10.
Brigita

XXX.XXX.34.154
Inseminator rikal ze u dextru rije se na oko neprojevuje ze to pozna jenom byk. Tak jak ctu zkusim sehnat jineho inseminatora. Jsem od Frydku Mistku tady nejspis z Dextry nemaji moc zkusenosti a je pravda ze kazdy chova stado a ne dva mazly jako ja.

Brigita
napsal(a):
Inseminator rikal ze u dextru rije se na oko neprojevuje ze to pozna jenom byk. Tak jak ctu zkusim sehnat jineho inseminatora. Jsem od Frydku Mistku tady nejspis z Dextry nemaji moc zkusenosti a je pravda ze kazdy chova stado a ne dva mazly jako ja.
Já nevím, ale myslím si, že dexter je pořád kráva a říje by měla být poznat. Zkuste toho jiného inseminátora.

To mi připomíná jednoho veterináře co nám v práci inseminoval krávy. Člověk mu postavil krávu s ukázkovou říjí a on : No kdyby jste mi neřekly , že skáče tak tomu nevěřím , že se běhá...A pak zjišťování březosti...ve většině protokolů měl napsáno: Březí na 50%

napsal(a):
To mi připomíná jednoho veterináře co nám v práci inseminoval krávy. Člověk mu postavil krávu s ukázkovou říjí a on : No kdyby jste mi neřekly , že skáče tak tomu nevěřím , že se běhá...A pak zjišťování březosti...ve většině protokolů měl napsáno: Březí na 50%
I veterinář je jenom člověk
Skoda ze nejste bliz klidne bych se vam na ni podival...
bohuzel nekteri kolegove inseminatori se nechteji poustet do takovych ,,speku,, a nebo se jim nechcou objednavat ID....Dextra, ve vetsine pripadu, v konvi nikdo nevozi, protoze neni rozsiren...Ja to beru jako zpestreni od cestru a holstynu...
To ze krava/jalovice skace nemusi znamenat ze se 100% riji...denne se s tim setkavam i s nastvanim chovatelu ze to nechci zapustit. Proto kdyz po me nekdo zacne blafat vytahuju rukovici a predavam se slovy: ukazte mi prosim jak se to dela a rekne to mi co ma na vajecnikach...
Brigita

XXX.XXX.34.154
Takovy blby dotaz a ja to poznam kdyz uz nejsou na pastve krom skakani jak?? A taky od kolika mesicu se zacinaji behat maji patnact mesicu??
Dobrý den, zdravím, omlouvam se ale tomu Vašemu inseminatorovi se musim smát 😁😁😁 opravdu bude lepší změnit insemoša 😁😁😁 u každé krávy jakéhokoliv plemene jde zjistit březost jak sonem tak rukou. Plně souhlasím s ostatníma chovatelama co Vám tu píší a věřte tomu že to tak opravdu je. Už i od oka a ucha se dá usoudit pokud se kravka nepřeběhává tak by měla být březí. 😉😀 Přeji Vám mnoho zdaru a úspěchu👍
Pro vas jako chovatele je smerodatna zmena chovani oproti beznemu stavu tzn. buceni, vyhledavani pritomnosti chovatele, otekla vulva, hlen(nemusi byt videt), upoceni a samozrejme naskakovani. Dalsi vec uz je co inseminak najde na vajecnikach(pokud je vubec vysetruje).
Vhodnou dobu zapusteni dextra vam nereknu protoze s dextrem nemam zkusenost, ale osobne bych to natahl na 18 - 20 mesic jako u masnych plemen...
Brigita

XXX.XXX.34.154
Dekuji za podporu chvilema si rikam ze jsem mela zustat u koz ale kdyz prijdu ktem mojim holkam a delaji mi piling obliceje tak zjihnu a rikam jim ze je nedam.
Kravky sou supr! Niceho se nebojte a nenechte se odradit lidma ani prvnima neuspechama. Pokud mate podminky pro chov, dostatek krmeni a trochu pochopeni v rodine s chuti a radosti dotoho. Taky sem uvazoval o dextrech ale zatim me odrazuje porozivaci cena a tak si hraju s nasi polomasnackou, ktera nam dava krasna teleta. Je to radost i starost ten dobytek

lukasel
napsal(a):
Pro vas jako chovatele je smerodatna zmena chovani oproti beznemu stavu tzn. buceni, vyhledavani pritomnosti chovatele, otekla vulva, hlen(nemusi byt videt), upoceni a samozrejme naskakovani. Dalsi vec uz je co inseminak najde na vajecnikach(pokud je vubec vysetruje).
Vhodnou dobu zapusteni dextra vam nereknu protoze s dextrem nemam zkusenost, ale osobne bych to natahl na 18 - 20 mesic jako u masnych plemen...
Tak nějak. Míň žere, bučí, má tendenci naskakovat (třeba i na člověka), oteklá vulva, překrvená sliznice poševní předsíně, hlen (někdy jenom rozšmidlaný na sedacích hrbolech) + rektální vyšetření - ale nemám zkušenosti s tímto plemenem - jenom klasika s holštýnkami a čestrem - jak moc se do dextra vejde mužská ruka?
Dextr je ranné plemeno, lze připouštět relativně brzo s přihlédnutím k tělesnému vývoji. Znám dvouletá zvířata co v pořádku odrodila a dochovala. Sám jsem tu svoji připouštěl před druhým rokem a to už jsem si říkal jestli není pozdě. V roce a půl se určitě nic nezkazí.
Náš vet sáhne i do kozy, tak co by se nedostal do Dextry.
Brigita

XXX.XXX.1.239
To je dalsi problem nevim jak kdo kdy vysetri ty moje divosky. Mana ta utoci i na manzela jak byk. Pusti k sobe jen me a to jeste jen kdyz ma dobry den. No uz se tesim