Inseminace Dextra

Dexter
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Brigita

4.10.2020 13:12
Brigita

XXX.XXX.34.154

Dobry den mam dve jalovice dextra zacinam s chovem mistni inseminator mi zdelil ze bez byka telata nebudou ze u dextra nepoznam kdy je brezi. Jak to vlastne je?

4.10.2020 19:43
lukasel

XXX.XXX.30.253

Co to je za blbost...proc by ste u dextra nepoznaly ze je brezi?! At vam ji inseminuje a jestli umi pouzivat sonograf tak po 28 dnech se da zjistit jestli je brezi nebo jalova a kdyz bude brezi tak znovu zkontrolovat v 90 dnech rukou.

Odkud jste?

4.10.2020 20:34
dad

XXX.XXX.10.90

Březost se dá vyšetřit z krve už po 19 dnech, jestli nejste daleko mám k dispozici býka, ten se zatím v ničem nespletl
Napište odkud jste, zkusím poradit třeba někoho bližšího

5.10.2020 06:44
lukasel

XXX.XXX.30.253

A nebo dalsi moznost

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.10.2020 08:57

Brigita napsal(a):
Dobry den mam dve jalovice dextra zacinam s chovem mistni inseminator mi zdelil ze bez byka telata nebudou ze u dextra nepoznam kdy je brezi. Jak to vlastne je?

No jasně, že bez býka telata nebudou. Ale proč by se nedalo poznat, že je jalovice březí? Máme sono a rektální vyšetření.

5.10.2020 09:00

dad napsal(a):
Březost se dá vyšetřit z krve už po 19 dnech, jestli nejste daleko mám k dispozici býka, ten se zatím v ničem nespletl
Napište odkud jste, zkusím poradit třeba někoho bližšího

To jo, ale kolik vyšetření krve stojí? Rozhodně to není (u krav) běžná diagnostická metoda.

5.10.2020 13:43
dad

XXX.XXX.64.31

To jak je to běžné nevím, ale zaškrtávám si to v žádance na vyšetření IBR, mám za to, že připlácím cca 20,- , do 100,- je to určitě
když dá krávě bejk pokoj za tři týdny po té co ji otravoval, tak to jsou vyhozený peníze
po inseminaci si krev odeberete sami, kráva se říji pravidelně, u dvou kusů nelze přehlédnout

Brigita

9.10.2020 14:10
Brigita

XXX.XXX.34.154

Jsem to sle tele 😁 ne ze je brezi sle ze se beha jde mi o inseminaci. Inseminator tvrdi ze u dextru je to problem.

9.10.2020 19:28

Brigita napsal(a):
Jsem to sle tele 😁 ne ze je brezi sle ze se beha jde mi o inseminaci. Inseminator tvrdi ze u dextru je to problem.

Viz zářijové vlákno - inseminace dexter.

10.10.2020 00:57
dad

XXX.XXX.64.31

Tak teď tomu nerozumím
Inseminátor nepozná říji ?
Nebo nedokáže zvíře vyšetřit na graviditu ?
Inseminace není problém, byl problém s kvalitou dávek, ale už znám případ, kde se opakovaně daří napoprvé

10.10.2020 09:37

dad napsal(a):
Tak teď tomu nerozumím
Inseminátor nepozná říji ?
Nebo nedokáže zvíře vyšetřit na graviditu ?
Inseminace není problém, byl problém s kvalitou dávek, ale už znám případ, kde se opakovaně daří napoprvé

Dle zadavatelky inseminátor tvrdí, že inseminace je u dextra problém - včera 14 10.

Brigita

10.10.2020 09:46
Brigita

XXX.XXX.34.154

Inseminator rikal ze u dextru rije se na oko neprojevuje ze to pozna jenom byk. Tak jak ctu zkusim sehnat jineho inseminatora. Jsem od Frydku Mistku tady nejspis z Dextry nemaji moc zkusenosti a je pravda ze kazdy chova stado a ne dva mazly jako ja.

10.10.2020 15:26

Brigita napsal(a):
Inseminator rikal ze u dextru rije se na oko neprojevuje ze to pozna jenom byk. Tak jak ctu zkusim sehnat jineho inseminatora. Jsem od Frydku Mistku tady nejspis z Dextry nemaji moc zkusenosti a je pravda ze kazdy chova stado a ne dva mazly jako ja.

Já nevím, ale myslím si, že dexter je pořád kráva a říje by měla být poznat. Zkuste toho jiného inseminátora.

10.10.2020 16:07

To mi připomíná jednoho veterináře co nám v práci inseminoval krávy. Člověk mu postavil krávu s ukázkovou říjí a on : No kdyby jste mi neřekly , že skáče tak tomu nevěřím , že se běhá...A pak zjišťování březosti...ve většině protokolů měl napsáno: Březí na 50%

10.10.2020 16:42

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To mi připomíná jednoho veterináře co nám v práci inseminoval krávy. Člověk mu postavil krávu s ukázkovou říjí a on : No kdyby jste mi neřekly , že skáče tak tomu nevěřím , že se běhá...A pak zjišťování březosti...ve většině protokolů měl napsáno: Březí na 50%

I veterinář je jenom člověk

10.10.2020 21:54
dad

XXX.XXX.64.31

Brigito, jestli se jí koukal do oka jestli se říji tak má pravdu, podle oka se to nepozná , říje se projevuje jinde na těle , sežeňte jiného co si bude ochotný ke krávě kleknout

11.10.2020 12:23
lukasel

XXX.XXX.30.253

Skoda ze nejste bliz klidne bych se vam na ni podival...
bohuzel nekteri kolegove inseminatori se nechteji poustet do takovych ,,speku,, a nebo se jim nechcou objednavat ID....Dextra, ve vetsine pripadu, v konvi nikdo nevozi, protoze neni rozsiren...Ja to beru jako zpestreni od cestru a holstynu...

To ze krava/jalovice skace nemusi znamenat ze se 100% riji...denne se s tim setkavam i s nastvanim chovatelu ze to nechci zapustit. Proto kdyz po me nekdo zacne blafat vytahuju rukovici a predavam se slovy: ukazte mi prosim jak se to dela a rekne to mi co ma na vajecnikach...

Brigita

11.10.2020 13:04
Brigita

XXX.XXX.34.154

Takovy blby dotaz a ja to poznam kdyz uz nejsou na pastve krom skakani jak?? A taky od kolika mesicu se zacinaji behat maji patnact mesicu??

11.10.2020 13:14
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Dobrý den, zdravím, omlouvam se ale tomu Vašemu inseminatorovi se musim smát 😁😁😁 opravdu bude lepší změnit insemoša 😁😁😁 u každé krávy jakéhokoliv plemene jde zjistit březost jak sonem tak rukou. Plně souhlasím s ostatníma chovatelama co Vám tu píší a věřte tomu že to tak opravdu je. Už i od oka a ucha se dá usoudit pokud se kravka nepřeběhává tak by měla být březí. 😉😀 Přeji Vám mnoho zdaru a úspěchu👍

11.10.2020 13:49
lukasel

XXX.XXX.30.253

Pro vas jako chovatele je smerodatna zmena chovani oproti beznemu stavu tzn. buceni, vyhledavani pritomnosti chovatele, otekla vulva, hlen(nemusi byt videt), upoceni a samozrejme naskakovani. Dalsi vec uz je co inseminak najde na vajecnikach(pokud je vubec vysetruje).

Vhodnou dobu zapusteni dextra vam nereknu protoze s dextrem nemam zkusenost, ale osobne bych to natahl na 18 - 20 mesic jako u masnych plemen...

11.10.2020 13:54
lukasel

XXX.XXX.30.253

Jinak rije u jalovic se zacina objevovat cca 7-8 mesic ale ty se v zadnem pripade nevyuzivaji k inseminaci!

Brigita

11.10.2020 14:40
Brigita

XXX.XXX.34.154

Dekuji za podporu chvilema si rikam ze jsem mela zustat u koz ale kdyz prijdu ktem mojim holkam a delaji mi piling obliceje tak zjihnu a rikam jim ze je nedam.

11.10.2020 19:47
lukasel

XXX.XXX.30.253

Kravky sou supr! Niceho se nebojte a nenechte se odradit lidma ani prvnima neuspechama. Pokud mate podminky pro chov, dostatek krmeni a trochu pochopeni v rodine s chuti a radosti dotoho. Taky sem uvazoval o dextrech ale zatim me odrazuje porozivaci cena a tak si hraju s nasi polomasnackou, ktera nam dava krasna teleta. Je to radost i starost ten dobytek

11.10.2020 21:25

lukasel napsal(a):
Pro vas jako chovatele je smerodatna zmena chovani oproti beznemu stavu tzn. buceni, vyhledavani pritomnosti chovatele, otekla vulva, hlen(nemusi byt videt), upoceni a samozrejme naskakovani. Dalsi vec uz je co inseminak najde na vajecnikach(pokud je vubec vysetruje).

Vhodnou dobu zapusteni dextra vam nereknu protoze s dextrem nemam zkusenost, ale osobne bych to natahl na 18 - 20 mesic jako u masnych plemen...

Tak nějak. Míň žere, bučí, má tendenci naskakovat (třeba i na člověka), oteklá vulva, překrvená sliznice poševní předsíně, hlen (někdy jenom rozšmidlaný na sedacích hrbolech) + rektální vyšetření - ale nemám zkušenosti s tímto plemenem - jenom klasika s holštýnkami a čestrem - jak moc se do dextra vejde mužská ruka?

11.10.2020 22:11
dad

XXX.XXX.64.31

Dextr je ranné plemeno, lze připouštět relativně brzo s přihlédnutím k tělesnému vývoji. Znám dvouletá zvířata co v pořádku odrodila a dochovala. Sám jsem tu svoji připouštěl před druhým rokem a to už jsem si říkal jestli není pozdě. V roce a půl se určitě nic nezkazí.
Náš vet sáhne i do kozy, tak co by se nedostal do Dextry.

11.10.2020 22:24
lukasel

XXX.XXX.30.253

Zalezi jakou ma kdo tlapu me varovali pred Jersejema a uplne v pohode ale kolega ma problem protoze ma dlane jak dekl od haj.zlu

Brigita

12.10.2020 20:08
Brigita

XXX.XXX.1.239

To je dalsi problem nevim jak kdo kdy vysetri ty moje divosky. Mana ta utoci i na manzela jak byk. Pusti k sobe jen me a to jeste jen kdyz ma dobry den. No uz se tesim

12.10.2020 21:03
dad

XXX.XXX.64.31

Tak tady je kámen úrazu , jestli nemáte odpovídající vybavení k výchově jaloviček tak to nadivoko zvládne jen býk
Klec, naháňka, ulička, narkotizační puška, jiná sedace

27.10.2020 19:45
dad

XXX.XXX.64.31

Tak už mám doma plemeníka. Měl by mi zůstat a tak se klidně o jeho služby podělím. Je to mazel původem z DE, černý, odrohovaný.

Přidejte reakci

Přidat smajlík