drcaran
napsal(a):
Kdo ví něco o tomto plemeni?
Sice nevím zda se po takové době sem ještě podíváte no ale budíš
Česká Červinka je staré české plemeno skotu které se vyznačuje skromností a dlouho věkostí.V současné době se jedná o skot se středně silnou kostrou , kratšímy světlímy rohy které mohou ojediněle mit černé ukončení / špičku/.Srst mají červené barvy občas s nádechem do žluta.Uvádí se výška 125 - 135 cm / v kohoutku/ a hmotností od 470 do 530 Kg. Jsou dlouhověké a velice skromné.A vynikají velice živým temperamentem! Mléčnou ligu s nimy asi nevyhrajete udává se užitkovost 2800 kg mléka na 1 laktaci od 4 laktace 3880 kg mléka.Tučnost 4- 4,6%.Mléko by mělo mít barvu lehce do žluta je to typický pro toto plemeno.Oproti mléčním plemenům ve velkochovech se to zdá velice málo ale zase jsou velice skromné a nenáročné.Jeví se snaha udělat z tohoto plemene tzv. Hobby plemeno.Navíc pokud se rozhodnete je chovat a splníte určitá kritéria můžete na ně čerpat dotace. A buďme si upřímní pokud hledáte plemeno skotu pro samozásobení mlékem a nechcete utrácet tisíce za krmné a doplňkové směsi ale využívat maximálně seno , trávu a statková krmiva je česká červinka asi ideální. a pokud si to vypočítáme dosáhnete dení produkce 9 - 12,93 kg mléka na dojnici / pokud budeme vycházet z 300 dnů laktace/.Navíc budete mít příjemní pocit že jste udělal něco pro udržení českého národního plemene a to stojí uřčitě za zamyšlení
malaceskafarma
napsal(a):
Sice nevím zda se po takové době sem ještě podíváte no ale budíš
Česká Červinka je staré české plemeno skotu které se vyznačuje skromností a dlouho věkostí.V současné době se jedná o skot se středně silnou kostrou , kratšímy světlímy rohy které mohou ojediněle mit černé ukončení / špičku/.Srst mají červené barvy občas s nádechem do žluta.Uvádí se výška 125 - 135 cm / v kohoutku/ a hmotností od 470 do 530 Kg. Jsou dlouhověké a velice skromné.A vynikají velice živým temperamentem! Mléčnou ligu s nimy asi nevyhrajete udává se užitkovost 2800 kg mléka na 1 laktaci od 4 laktace 3880 kg mléka.Tučnost 4- 4,6%.Mléko by mělo mít barvu lehce do žluta je to typický pro toto plemeno.Oproti mléčním plemenům ve velkochovech se to zdá velice málo ale zase jsou velice skromné a nenáročné.Jeví se snaha udělat z tohoto plemene tzv. Hobby plemeno.Navíc pokud se rozhodnete je chovat a splníte určitá kritéria můžete na ně čerpat dotace. A buďme si upřímní pokud hledáte plemeno skotu pro samozásobení mlékem a nechcete utrácet tisíce za krmné a doplňkové směsi ale využívat maximálně seno , trávu a statková krmiva je česká červinka asi ideální. a pokud si to vypočítáme dosáhnete dení produkce 9 - 12,93 kg mléka na dojnici / pokud budeme vycházet z 300 dnů laktace/.Navíc budete mít příjemní pocit že jste udělal něco pro udržení českého národního plemene a to stojí uřčitě za zamyšlení
Ahoj. Už dlouho se o nich pokouším sehnat nějaké informace. Nevíte někdo, jak je to s chovem v ČR? Zda se dají plemenná zvířata vůbec koupit? Našla jsem je na Jihočeské univerzitě. Zatím máme jen kozí holky - hnědé bezrohé, rádi bychom časem (možná se rozrosteme o 13ha:-) nějaké kravky a tak koukám. budu moc vděčná za jakékoliv info!
androvamilada
napsal(a):
Ahoj. Už dlouho se o nich pokouším sehnat nějaké informace. Nevíte někdo, jak je to s chovem v ČR? Zda se dají plemenná zvířata vůbec koupit? Našla jsem je na Jihočeské univerzitě. Zatím máme jen kozí holky - hnědé bezrohé, rádi bychom časem (možná se rozrosteme o 13ha:-) nějaké kravky a tak koukám. budu moc vděčná za jakékoliv info!
chovatelé české červinky:
Ekofarma Abatis 732 448 026, 257 761763, ekofarma@abatis.cz
androvamilada
napsal(a):
www.jcu.cz - zemědělská fakulta - Prof. Doc.Ing .V. Řehout, CSc. je jedním z těch, kteří plemeno vzkřísili... H
Dala jsem tady jejich webovky, ale příspěvek mi byl smáznut. Zkusím to znovu - když dáte do vyhledavače ( já hledám přes seznam ) ekofarma abatis, vyjede vám toho přehršel a všechno o nich. Možná změnili zaměření - kromě rostlinné výroby produkují biobrojlery, ale žádné červinky tam nevídím, nicméně kdo se ptá, leccos se dozví, že ano
Ahoj všem!
My jsme si červinku už pořídili. Čekali jsme na ní tři roky, než byla k odkupu jalovička. Překopíruji Vám e-maily, jak mi kdo radil při koupi.
Milada
Jsou dvě garantující pracoviště chovu č. č. - ŠZP Lány a ŠZP Č. Budějovice. Jste-li blíže jednomu z garantů, obraťte se přímo na něj. Jalovičky jsou prodejné. Vše zastřešuje Klub chovatelů č.č., jehož prezidentem je ing. Čadil, ředitel ŠZP Č. Budějovice, Na zlaté stoce, 370 05 Č. Budějovice: cadil@zf.jcu.cz, který Vám poskytne další informace.
Václav Řehout
Dobrý den paní Macháčková,
můžeme Vám nabídnout k odprodeji telata nebo jalovice české červinky. Avšak ohledně porady k chovu se prosím raději obraťte na odborníky při Ministerstvu zemědělství nebo na Zemědělské univerzitě v Českých Budějovicích, kde Vám jistě ochotně Vaše dotazy zodpoví.
S přátelským pozdravem.
Jiří Kotal, Abatis,a.s.
Uživatel s deaktivovaným účtem

VUŽV, ing Pikousová by mohla zodpovědět nějaké informace ohledně červinky má na starosti GZ!!