Dánská (česká) červenka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.10.2006 16:30

Kdo ví něco o tomto plemeni?

1.6.2007 14:10

drcaran napsal(a):
Kdo ví něco o tomto plemeni?

Sice nevím zda se po takové době sem ještě podíváte no ale budíš
Česká Červinka je staré české plemeno skotu které se vyznačuje skromností a dlouho věkostí.V současné době se jedná o skot se středně silnou kostrou , kratšímy světlímy rohy které mohou ojediněle mit černé ukončení / špičku/.Srst mají červené barvy občas s nádechem do žluta.Uvádí se výška 125 - 135 cm / v kohoutku/ a hmotností od 470 do 530 Kg. Jsou dlouhověké a velice skromné.A vynikají velice živým temperamentem! Mléčnou ligu s nimy asi nevyhrajete udává se užitkovost 2800 kg mléka na 1 laktaci od 4 laktace 3880 kg mléka.Tučnost 4- 4,6%.Mléko by mělo mít barvu lehce do žluta je to typický pro toto plemeno.Oproti mléčním plemenům ve velkochovech se to zdá velice málo ale zase jsou velice skromné a nenáročné.Jeví se snaha udělat z tohoto plemene tzv. Hobby plemeno.Navíc pokud se rozhodnete je chovat a splníte určitá kritéria můžete na ně čerpat dotace. A buďme si upřímní pokud hledáte plemeno skotu pro samozásobení mlékem a nechcete utrácet tisíce za krmné a doplňkové směsi ale využívat maximálně seno , trávu a statková krmiva je česká červinka asi ideální. a pokud si to vypočítáme dosáhnete dení produkce 9 - 12,93 kg mléka na dojnici / pokud budeme vycházet z 300 dnů laktace/.Navíc budete mít příjemní pocit že jste udělal něco pro udržení českého národního plemene a to stojí uřčitě za zamyšlení

7.11.2007 18:42

malaceskafarma napsal(a):
Sice nevím zda se po takové době sem ještě podíváte no ale budíš
Česká Červinka je staré české plemeno skotu které se vyznačuje skromností a dlouho věkostí.V současné době se jedná o skot se středně silnou kostrou , kratšímy světlímy rohy které mohou ojediněle mit černé ukončení / špičku/.Srst mají červené barvy občas s nádechem do žluta.Uvádí se výška 125 - 135 cm / v kohoutku/ a hmotností od 470 do 530 Kg. Jsou dlouhověké a velice skromné.A vynikají velice živým temperamentem! Mléčnou ligu s nimy asi nevyhrajete udává se užitkovost 2800 kg mléka na 1 laktaci od 4 laktace 3880 kg mléka.Tučnost 4- 4,6%.Mléko by mělo mít barvu lehce do žluta je to typický pro toto plemeno.Oproti mléčním plemenům ve velkochovech se to zdá velice málo ale zase jsou velice skromné a nenáročné.Jeví se snaha udělat z tohoto plemene tzv. Hobby plemeno.Navíc pokud se rozhodnete je chovat a splníte určitá kritéria můžete na ně čerpat dotace. A buďme si upřímní pokud hledáte plemeno skotu pro samozásobení mlékem a nechcete utrácet tisíce za krmné a doplňkové směsi ale využívat maximálně seno , trávu a statková krmiva je česká červinka asi ideální. a pokud si to vypočítáme dosáhnete dení produkce 9 - 12,93 kg mléka na dojnici / pokud budeme vycházet z 300 dnů laktace/.Navíc budete mít příjemní pocit že jste udělal něco pro udržení českého národního plemene a to stojí uřčitě za zamyšlení

Ahoj. Už dlouho se o nich pokouším sehnat nějaké informace. Nevíte někdo, jak je to s chovem v ČR? Zda se dají plemenná zvířata vůbec koupit? Našla jsem je na Jihočeské univerzitě. Zatím máme jen kozí holky - hnědé bezrohé, rádi bychom časem (možná se rozrosteme o 13ha:-) nějaké kravky a tak koukám. budu moc vděčná za jakékoliv info!

8.11.2007 19:01

androvamilada napsal(a):
Ahoj. Už dlouho se o nich pokouším sehnat nějaké informace. Nevíte někdo, jak je to s chovem v ČR? Zda se dají plemenná zvířata vůbec koupit? Našla jsem je na Jihočeské univerzitě. Zatím máme jen kozí holky - hnědé bezrohé, rádi bychom časem (možná se rozrosteme o 13ha:-) nějaké kravky a tak koukám. budu moc vděčná za jakékoliv info!

chovatelé české červinky:
Ekofarma Abatis 732 448 026, 257 761763, ekofarma@abatis.cz

8.4.2008 13:17

androvamilada napsal(a):

www.jcu.cz - zemědělská fakulta - Prof. Doc.Ing .V. Řehout, CSc. je jedním z těch, kteří plemeno vzkřísili... H

7.11.2010 14:54
drcaran

XXX.XXX.147.174

Rád bych si pořídil českou červinku, ale nevím kde ji sehnat. Pomůžete mi. Ona je vyšlechtěná původně v čechách a byla dána k chovu do dánska proto se jí říká dánská. My jsme ji měli dom dokud našim dovolili soukromničit, proto bych ji chtěl dále šířit. Je mnohem lepší než Jerzeyka.

8.11.2010 12:34
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

Kontakty máte uvedené výše. Milada už červinku má !

9.11.2010 16:33
tomasnix

XXX.XXX.222.130

Těší mě,že nejsem sám,komu se toto plemeno už dlouho libí a láká. Zatím sice nemám na krávu čas a místo,ale třeba se někdy dočkám.Pokud seženete nějaké informace,podělte se s námi.Tomáš

9.11.2010 18:38
nemide

XXX.XXX.8.222

Kolik stojí jalovička?

11.11.2010 10:36
regina

XXX.XXX.176.203

jirinajanickova napsal(a):
chovatelé české červinky:
Ekofarma Abatis 732 448 026, 257 761763, ekofarma@abatis.cz

Ta adresa je asi chybně, objevuje se mi nějaký bussiness, nikoliv farma.

12.11.2010 17:27
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

Dala jsem tady jejich webovky, ale příspěvek mi byl smáznut. Zkusím to znovu - když dáte do vyhledavače ( já hledám přes seznam ) ekofarma abatis, vyjede vám toho přehršel a všechno o nich. Možná změnili zaměření - kromě rostlinné výroby produkují biobrojlery, ale žádné červinky tam nevídím, nicméně kdo se ptá, leccos se dozví, že ano :-)

15.11.2010 13:52
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahoj všem!

My jsme si červinku už pořídili. Čekali jsme na ní tři roky, než byla k odkupu jalovička. Překopíruji Vám e-maily, jak mi kdo radil při koupi.

Milada

15.11.2010 13:53
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Jsou dvě garantující pracoviště chovu č. č. - ŠZP Lány a ŠZP Č. Budějovice. Jste-li blíže jednomu z garantů, obraťte se přímo na něj. Jalovičky jsou prodejné. Vše zastřešuje Klub chovatelů č.č., jehož prezidentem je ing. Čadil, ředitel ŠZP Č. Budějovice, Na zlaté stoce, 370 05 Č. Budějovice: cadil@zf.jcu.cz, který Vám poskytne další informace.

Václav Řehout

15.11.2010 13:56
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Dobrý den paní Macháčková,
můžeme Vám nabídnout k odprodeji telata nebo jalovice české červinky. Avšak ohledně porady k chovu se prosím raději obraťte na odborníky při Ministerstvu zemědělství nebo na Zemědělské univerzitě v Českých Budějovicích, kde Vám jistě ochotně Vaše dotazy zodpoví.
S přátelským pozdravem.
Jiří Kotal, Abatis,a.s.

15.11.2010 14:10
drcaran

XXX.XXX.147.174

Jak jste s ní spokojena? Já ji viděl naposledy v mládí.

15.11.2010 14:17
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Já se k tomu zatím moc vyjadřovat nemohu, co se třeba užitkovosti týče, protože je to teprve roční jalovička. Na manipulaci a věci podobné je neuvěřitelně hodná a trpělivá (viz moderka o novém přírůstku).

16.11.2010 19:44
kittikit

XXX.XXX.54.237

Paní Milado, mohu vědět, proč jste na červinku čekala 3 roky? Byl tak dlouhý pořadník nebo jalovičky nebyly k mání? Taky o ní přemýšlím, ale ze severu Moravy to mám do Budějic trošku z ruky smajlík. Děkuji za odpověď.

17.11.2010 14:15
androvamilada

XXX.XXX.6.15

V první fázi (2007) jsem nedřív všechny obepsala a hledala možnost nákupu. Tehdy nebyla jalovička k odkupu a volná pro nás se objevila až letos na jaře a také Abatis začala odprodávat nějaká zvířata. Takže v podstatě tak dlouhý pořadník:-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.3.2014 12:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

VUŽV, ing Pikousová by mohla zodpovědět nějaké informace ohledně červinky má na starosti GZ!!

Přidejte reakci

Přidat smajlík