Copak je to za plemeno aneb nový přírůstek:-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2010 19:11
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahoj všem!

Tak můžu poprvé přispět i sem. Dnes jsme si přivezli nový přírůstek a tak Vás (Jiřinko, připrav se:-) budu obtěžovat dotazy, jak si nebudu vědět rady. Přeci jen do teď jsme měli jen kozy.

Uhádnete, copak jsme si to přivezli za plemeno? Soutěž o kokoládu!

24.2.2010 19:12
androvamilada

XXX.XXX.6.15

androvamilada napsal(a):
Ahoj všem!

Tak můžu poprvé přispět i sem. Dnes jsme si přivezli nový přírůstek a tak Vás (Jiřinko, připrav se:-) budu obtěžovat dotazy, jak si nebudu vědět rady. Přeci jen do teď jsme měli jen kozy.

Uhádnete, copak jsme si to přivezli za plemeno? Soutěž o kokoládu!

Už míříme k autu... fotky jsou na prd, asi z nich toho není moc vidět.

24.2.2010 19:13
androvamilada

XXX.XXX.6.15

androvamilada napsal(a):
Už míříme k autu... fotky jsou na prd, asi z nich toho není moc vidět.

Tady před naložením s paní inženýrkou - ošetřovatelkou Poslední společné foto

24.2.2010 21:03
alaska

XXX.XXX.254.94

androvamilada napsal(a):
Tady před naložením s paní inženýrkou - ošetřovatelkou Poslední společné foto

Já to vím a závidím.(Vím to,ale jen proto,že se na ni už chvíli těšíš)GratulujuCo inseminace,bude semeno k sehnání bez problémů??????ZuzkaALASKAFARM

24.2.2010 21:24
androvamilada

XXX.XXX.6.15

alaska napsal(a):
Já to vím a závidím.(Vím to,ale jen proto,že se na ni už chvíli těšíš)GratulujuCo inseminace,bude semeno k sehnání bez problémů??????ZuzkaALASKAFARM

Tak neprozraď! Radili nám asi minimálně tři býky, co na ní půjdu, mělo by to být v pohodě. Tak doufám, že se to do tý doby nezmění.

24.2.2010 22:18
macikh

XXX.XXX.171.35

androvamilada napsal(a):
Tak neprozraď! Radili nám asi minimálně tři býky, co na ní půjdu, mělo by to být v pohodě. Tak doufám, že se to do tý doby nezmění.

Tipuji:..není to č.červinka?Jsou krásné

25.2.2010 07:22
androvamilada

XXX.XXX.6.15

macikh napsal(a):
Tipuji:..není to č.červinka?Jsou krásné

A máme tady výherce! Je to červinka, mamina Jitka a telátko Doubravka z Toulcova dvora.

25.2.2010 08:09
macikh

XXX.XXX.171.35

androvamilada napsal(a):
A máme tady výherce! Je to červinka, mamina Jitka a telátko Doubravka z Toulcova dvora.

Přeji hodně úspěchů v chovu,vypadají jako pohodářky...

25.2.2010 10:10
androvamilada

XXX.XXX.6.15

macikh napsal(a):
Přeji hodně úspěchů v chovu,vypadají jako pohodářky...

Musím říct, že jsem docela koukala. Přijeli jsme na místo. Pak se šlo asi 400m po zledovatělé cestě ze svahu dolů k výběhu, kde byla malá s maminou. Obě se vzali(y?) na ohlávku a na vodítko a šlo se k přívěsu. U něj se s krávou otočili a vrátili se zpět. Telátko neodstavené, kráva, oba hrozně naříkali, ale neodvleklo nás za mámou, ani se o to nepokusilo. Stejně tak půlmetráková kráva se vrátila zase do výběhu... byli vzorní.

25.2.2010 12:11
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

androvamilada napsal(a):
Musím říct, že jsem docela koukala. Přijeli jsme na místo. Pak se šlo asi 400m po zledovatělé cestě ze svahu dolů k výběhu, kde byla malá s maminou. Obě se vzali(y?) na ohlávku a na vodítko a šlo se k přívěsu. U něj se s krávou otočili a vrátili se zpět. Telátko neodstavené, kráva, oba hrozně naříkali, ale neodvleklo nás za mámou, ani se o to nepokusilo. Stejně tak půlmetráková kráva se vrátila zase do výběhu... byli vzorní.

Krucinálfagot !!!! Prohrála jsem čokoládu !!!
No nic, tak utírám bradu ...
a gratuluju k "přírůstku" !

25.2.2010 19:07
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

jirinajanickova napsal(a):
Krucinálfagot !!!! Prohrála jsem čokoládu !!!
No nic, tak utírám bradu ...
a gratuluju k "přírůstku" !

G R A T U L U J I!!!!! a taky jsem zvědavej jak budete inseminovat ? Půjde to sehnat? Budete krávu dojit nebo máte jen na okrasu?

26.2.2010 17:17
tomasnix

XXX.XXX.222.130

androvamilada napsal(a):

Teda ta je nadhernaGratuluju.T.

3.5.2010 17:10
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

je to i trochu k tématu a jen na jednu odpověď, tak nechci zakládat téma - je červinka jedině rohatá? zajímalo by mne srovnání s jersey, předpokládám že kvalitativně jde o podobné výsledky?

4.5.2010 08:43
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Česká červinka je rustikální neprošlechtěné plemeno, takže užitkovostí bude zřejmě zaostávat za ostatními plemeny ( čímž ti Miladko nepřeju žádné zklamání, spíše naopak :-) ). Nechcete-li rohy, musíte odrohovat. Plemeno jersey se řadí mezi plemena mléčná, nemá ani tak vysoký nádoj, jako vysoký obsah mléčných složek, zvláště tuku.

5.5.2010 12:46
jeduvka

XXX.XXX.210.254

Postřeh kravího začátečníka:
Prvotelka jerzeyka Princezna mi dávala po otelení lehce nad 20 litrů mléka, pak nádoj klesl na 16 litrů denně a byl ustálen, pak pomalu skokově bylo 5-6 litrů za den, ale tak tučného, že jsme jej musela ředit mlékem od holštýnek. Teď je zasušená (je 14 měsíců od otelení), telátko čekáme koncem srpna. Už se zase těším na dojení. Mléko bylo výrazně tučnější od samého začátku - ve srovnání s holštýnkama - a sýry z něj byly vynikající + skvělá výtěžnost z 10 litrů kilo dvacet tvrdého sýra (dohřívaná sýřenina). Kolegyně, co chová hošltýnky má sice rekordmanky, co dají pětačtyřicet litrů (obě dojíme dvakrát denně), ale průměr je kousek nad pětadvaceti litry za den. Když porovnám velikost krávy a nároky na krmení, tak mi jerseyka v porovnání s holštýnkou vychází celkem dobře. Navíc nevím, co je to zánět vemene. Není choulostivá na ofouknutí, jen změna krmiva musí být pozvolná, ale to u každého zvířete.
V zástavu mám kříženku braunvieh s jerseyem, říje by měla přijít za dva týdny, tak jí chci už taky připustit - jerseyem, s ohledem na velikost telete a ulehčení porodu - a jsem zvědavá na její mléko. Chuť, nádoj... její máma dává kolem 16 - 18 litrů.
O červenkách jsem četla jen chválu, navíc babička, než byla donucena vstoupit do družstva, tak měla doma 4. Dodnes jezedákům nezapomněla, jak jí zničili Malinu a že musela předčasně na porážku. Máma vzpomíná, že mívali necelý kýbl od krávy na jedno dojení. To mi vychází na denní nádoj kolem 15 - 16 litrů. A že mléko bylo chuťově dobré. Krmení zelené, seno, sláma, šrot, nápoj osolená voda a otruby, řepa, jablka, mrkev jen jako mlsání.
Shrnu to. Domnívám se, že když máme kravule v drobnochovu a nešijeme jim stravu na míru, tak i špičkové dojnice srazíme, ale na druhou stranu geneticky "horší", ale na stravu a prostředí nenáročnější plemena péčí držíme na horní
hranici užitkovosti.
Jedovinka

5.10.2010 10:33
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahoj všem.

Tak se zpětně vracím k "červinkové" diskuzi.
Naší Doubravce je rok. Začala jsem řešit, zda existuje i u nich nějaký svaz chovatelů, aby nám poradili a pomohli. Než jsem někoho vypátrala, ozvali se sami a měli jsme veškerý servis a rady po telefonu, co se administrativy týče:-) Nechce se mi přepisovat, tak kopíruji:

Dobrý den, obracím se na Vás kvůli vaší jalovici české červinky. Patří podílem genů původní české červinky mezi nejkvalitnější žijící zvířata . Toto plemeno je u nás začleněno do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů a v rámci tohoto programu jsou žijícím jedincům poskytovány dotace. Proto se na Vás obracím, jestli se nechcete do Národního programu přihlásit. .
V prováděcí vyhlášce se dočtete, jaké máte práva a povinnosti jako účastník NP. V podstatě jde o dodržování připařovacího plánu ( určeného býka ), rozmnožování zvířete ( nedržet ho mimo plemenitbu ) upozornit nás, kdyby šlo zvíře zabít, abychom z něj mohli nechat odebrat reprodukční orgány pro izolaci a uchování genetického materiálu v genobance a spolupráci při prodeji zvířete ať už jinému chovateli nebo na jatka ( když se narodí býček, aby se zkusil umístit do plemenitby, popřípadě a to platí zejména pro Vaše zvíře, by šel do inseminační stanice na odběr inseminačních dávek ). Prosím ozvěte se co nejdříve abych věděla jak jste se rozhodli. Ještě v rámci NP máte inseminační dávky zdarma..

Až posbírám nějaké další zkušenosti z chovu, budu Vám ráda referovat:-) Do teď jsme se mohli přesvědčit, že naše červinka je neuvěřitelně hodné a trpělivé zvíře, jednoduše manipulovatelné. Snad z toho holka nevyrostesmajlík

Milada

6.10.2010 09:10
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

Hezkýýýý Miladko, jen tak dál :-)
Vysypu zase něco teorie z rukávu :-) - červinky byly v minulosti zhusta používány do tahu, z toho si myslím pochází ta dobrá manipulovatelnost. I když jsem si původně myslela, že tohle je vlastnost výlučně naučená u toho kterého jedince - a jak je vidět, není tomu tak. Konečně - třeba psí plemena jsou taky každé na něco jiného a většinou jejich příslušníci mají ty vlohy v genech a buď "umí" bez učení, nebo se naučí velmi lehce. Je pro mě pozoruhodné, že i u plemen skotu tento předpoklad platí.
Dále jsem si myslela ( neboť tak skripta uvádějí :-) ), že jsou červinky živé letory - něco jako rohatý bučivý kůň jsem si myslela :-)smajlík

6.10.2010 10:13
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Jéjej my zááávidíme (ale zároveň hoooodně přejeme :-)smajlík:-)smajlík) a taky bychom někdy chtěli.... snad se dočkáme :-)

6.10.2010 19:33
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Taky jsem se toho děsila, že to bude divočák s rohama. Kupovali jsme jí na jaře a pak byla u kamaráda ve stádě na pastvinách s jalovičkama. Teď se s nimi zavřela a řádila u něj jako čert. Několik měsíců se jí nikdo nedotkl, tak jsem byla celá opocená, když jsme pro ní jeli. Byla od nich na kravíně již oddělená, ale neměla ohlávku. Jak nás viděla, hopsala jak koza, byla hrozně veselá, že se dějí nějaké novinky, a já si cvrkla hrůzou, jak tu rezatou věc ustrojíme a dovedeme k přívěsu:-) Jak k ní Jarda vlezl, zjihla, hlavu strčila do ohlávky sama. Vyvést se nechala bez potíží a k mému údivu v klidu vykláčela za nářku ostatních kamarádek, kterým odpovídala, z kravína k autu. Být to kůň, už je pryč:-))
V druhé fázi k mému údivu nalezla do koňského přívěsu. Bohužel byl na ní hrozně velký a než jsme se stihli rozjet, pokusila se otočit a zasekla se rohy o přepážku, která rozděluje přívěs na polovinu, jeden roh zapíchnutý do břicha (byla jak paragraf..)druhý zaklesnutý do přepážky a začala naříkat. Vyskákali jsme z auta, sundali rampu a s hrůzou bleskově vymýšleli, co s ní. Vysadila jsem přepážku a pojistky a chudák kráva vypadla celá rozklepaná ven. Kdyby se to stalo koni, už ho nikdo nedostane zpátky. Doubravka se postavila, zabučela na kámošky a vlezla do přívěsu zpátkysmajlíksmajlík Fakt jsme byli příjemně překvapený.
Stejně tak jsme jí vyložili u nás na farmě, došli s ní pěšky na vodítku ke stáji a zavřeli jí dovnitř. Představovala jsem si kravské rodeo, jak vláčí mého metrákového muže na vodítku, ale překvapivě se nekonalo. Dneska má chudák ještě zaracha a zítra jí vypustíme na pastvinu, tak si to snad nepokazí a nebudu Vás těšit historkou, jak jí honíme po roztrhání ohrad ve vesnicismajlík

MIlada

7.10.2010 15:09
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

týjo, tak to máte nějakou kravskou raritusmajlík - že jsem už těch krav pár zažila, ale tohle ani s jednou. To bylo vždycky nějakého ukecávání a bojůvek, než byla kravka na ohlávce nebo na úvaze smajlík. A koliknáctkrát mi Malena zdrhla ohlávka-neohlávka ( o obojku nemá cenu se zmiňovat smajlík ), když jsem ji vodila na pastvu ( nemajíc tehdá louky, musela jsem pást po polňačkách, po příkopech, pod lesem a kde se šiklo - nachodila jsem se do alelujá a nanaháněla krávy po všech možných a nemožných místech ještě víc :-| ). Byla to C88A12 ( čestra s ajšírem ).

7.10.2010 20:24
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Tak hlásím, že rodeo se nekonalosmajlík
Doubravku Jára vyvedl na ohlávce ze stáje. Pak jsme jí vedli kolem domu kolem kotců se psy do ohrady, kde na ní čekaly kozí kamarádky. Šla vzorně za Járou, strachy vykulená. Ve výběhu jsme jí odepli a pak byla půl hodina srandy, kdy kolem nás tryskala kráva, honíc nadšeně vyděšené kozy, nohy létaly vzduchem jak radostně poskakovala:-) Přikládám obrázek a musím si postěžovat, u čeho se nám teď pasou zvířata...smajlík Soused "továrník" podniká...bohužel u nás za plotemsmajlíksmajlík

7.10.2010 20:36
androvamilada

XXX.XXX.6.15

smajlíkA takhle skončil náš jedinej hezkej výhled na kostel

7.10.2010 20:38
danurba

XXX.XXX.12.226

nebreč, mohlo by to být i horší - třeba dálnice nebo průmyslová zóna:-|. Tohle aspoň nevydává žádné zvuky ani pachy a není kolem toho zvýšený pohyb lidí.

7.10.2010 22:21
androvamilada

XXX.XXX.6.15

O zvýšeném pohybu to zatím neplatí. Už se staví čtvrt roku a dneska tady na naší polní příjezdovce k domu vykládaly 4 kamiony a dělníci každé ráno při rozednění přijedou tak deseti auty, které se snaží nacpat, kam se dá. Takže zatím kovbojka...ale lepší než satelit (i když ten by u nás byl asi nereálnej, bydlíme mezi dvěma kravíny a slepičárnou - 4 haly, sem by se asi nikdo jinek netlačil:-)
Takový štěstí ale musíme mít prostě jen my..bydlíme uprostřed pole na samotě a ta elektrická příšernost musí být akorát u našeho domu!!!smajlíksmajlík

15.11.2010 16:51
kittikit

XXX.XXX.54.237

Pěkná jalovička. Můžu se zeptat na cenu?

15.11.2010 19:00
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Co jsme zjišťovali, tak odstavená jalovička byla cca 15-20tis.

Milada

14.8.2011 14:47
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Ahoj!

Tak se s Vámi musím podělit o pokračování našeho mikrochovu červinek. Hodně lidí mělo dotazy na dostupnost býka.
Doubravce byl rok a půl a tak jsme kontaktovali paní ze sekce genových zdrojů, která se o nás stará a vyřizuje dotační titul na červinky. Obstarává i inseminační dávky býků.
Měli jsme na výběr ze dvou. Jeden je hodně používaný a hůře dostupný, tak jsme zvolili Bry 009. Pak jsem jen cinka do Chovservisu, který zde inseminuje skot a ty si zajistili vyzvednutí dávek z výzkumáku. Platili jsme 120,- jen za úkon, vše ostatní je hrazeno v rámci dotačního titulu, a v pátek měla Doubravka "svatební dopoledne". Nechala se v pohodě "obstarat", říje má krásně, fakt se její touhy nedají přeslechnout:-)

Takže tak:-)

Přikládám ženicha a nějaké obrázky, jak nám holka povyrosla. Na jaře poreferuji, jestli z ní něco vypadnesmajlík

Milada

14.8.2011 14:49
androvamilada

XXX.XXX.6.15

O miminu jsme rozhodli předem - holka zůstává, kluk by jel do výzkumáku jako plemeník. Tak se snad zadaří...

16.8.2011 10:12
jirinajanickova

XXX.XXX.101.77

ten čas neuvěřitelně letí - nádherná jalovice :-)

17.8.2011 07:43
mira1

XXX.XXX.242.147

to je fakt nádherné zvíře! O proti těm černobílým kostrám potažených kůží z vysokoprodukčních stájí fakt nádhera!!! :-) :-) :-)

20.8.2011 21:11
chovatelpodluzi

XXX.XXX.156.5

Vyrostlo z ní nádherné zvířátko, jestli je i pořád tak hodná jak na začátku tak to s ní musí být sen :-) Už se těším jak Vám to dopadne, ženich je krasavec. Doufám, že pak dáte info jak je na tom s produkcí mléka, kolik a jaká kvalita a tak. Jinak na co by ste snad mohli vědět odpověď už teď, jaká je červinka žrout? Hodně radosti a ideálně jalůvku :-)

20.8.2011 21:19
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Žrout zatím není téměř žádný. V zimě byla na seně a senáži, co měla volně k dispozici s koňmi, a v létě na trávě, jádro nedostává. Budu referovat, co se z ní vyklube:-) Hodná je pořád, jen se nás po očkování, odebírání krve do genobanky a naposled po inseminaci bojí jak čert kříže. Jakákoliv návštěva si jí podrbe, ale my se můžeme dívat pouze z uctivé vzdálenosti. Jen na něco dobrého se nechá přemluvit a cvaknout na vodítko. Proto nemá ještě tu druhou známku, jestli jste si všimli - máme obavu, že by nás do smrti smrťoucí nenávidělasmajlík To mě překvapilo, jak je na tohle citlivá. Kůň jakoukoliv křivdu hned zapomene a nechá se další den ošetřit zase, Doubravka je v tomhle pěkná princezna, jednou a dost:-)

22.8.2011 22:01
lavacca

XXX.XXX.1.3

androvamilada napsal(a):
:-)

Krasavice. :-) Držím palečky, aby mimčo bylo. :-)

14.9.2011 07:38
anna9

XXX.XXX.145.209

Dobrý den, vaše jalovička je moc hezká, už rok marně sháním tele - jalovičku české červinky. Prosím nemohla byste mi poradit? Moc děkuji a přeji hezký den Anna

14.9.2011 07:42
androvamilada

XXX.XXX.6.15

Taky jsme sháněli. Co jsem zjistila najdete zde:
https://www.ifauna.cz/skot/forum/r/detail/106761/re-danska-ceska-cervenka

14.9.2011 22:33
danurba

XXX.XXX.40.197

české červinky prý chovají také na školním statku v Lánech, ale nevím, jestli je ta informace pravdivá

20.6.2012 15:35
tvano

XXX.XXX.210.112

Dobrý den,
mohla byste prosím sdílet něco o povaze Doubravky a případné změně povahy v průběhu času - po telátku.
Červinky jsou prý "divošky" s celkem plachým založením - stává se, že s příchodem telete zase zdivočí. Máte Doubravku stále venku nebo i ve chlévě? Když jsou jen venku bývá prý ochočování těžší. Rádi bychom si do budoucna červinku pořídili kvůli pastevní nenáročnosti, zdravému kořínku a kvalitě mléka, ale neradi bychom divočáka, kterého je stále třeba složitě odchytávat, což, zdá se, u červinek může být časté. Napadá Vás k tomu něco? Díky za Váš čas,
TV

Terfej

24.7.2015 23:27
Terfej

XXX.XXX.52.4

Tak se hlásím do party červenejch. Máme je rok a půl, takže myslím již nějaké zkušenosti jsou.
My pořizovali z JČU (Haklovy dvory) divokou březí jalovici. Při podzimní kontrole dobytka ji oddělili a pak nahnali do přívěsu a zabouchli. Celou cestu jsem se modlila aby nevyskočila. Doma jsme ji vrazili do výběhu ke kozám, ty ignorovala, zato nás chtěla zabít. Chodili jsme tam tedy ve dvou a krmili kozy laskominama. Jsou to chytré holky, takže jí to začalo vrtat hlavou. Dospěla k názoru, že asi nejsme život ohrožující a převládla zvědavost.
Docela těžký úkol bylo, naučit ji na pamlsky. Nikdy to neviděla, takže byla dost nedůvěřivá. Pak už to šlo celkem dobře. Za pár měsíců se nechala čistit, nandavat a sundavat ohlávku, i chodit na vodítku.
Telení proběhlo naprosto v pohodě. Bohužel pak dospěla k názoru, že má telátko a nás už vlastně nepotřebuje. Takže se odmítala nechat chytit, a když byla slovena, vyhrožovala rohama atd. Dojili jsme chvíli tak, že jsme tele oddělili el. plotem na půl dne, oddojili krávu a pustili tele. Museli jsme u toho ale být dva, takže aby muž ráno, než jde do práce podojil, bylo nereálné. Nechali jsme pak vše teleti. Insemiňák nám nevěřil, že to tele není s masňákem, a to je to jalovička.
Momentálně je jalůvce již 14 měsíců (viz foto), kravka bude mít za měsíc a půl další tele. Co se týče aktuální ovladatelnosti: Bez problémů přijde a nechá se připnout. Na vodítku se chová slušněji než leckterý kůň. Nakluše, couvá, nepředbíhá člověka. Ve chvíli, kdy je na ni ale vyvinut nějaký tlak - sahání jí někam, kam zrovna nechce - je z toho rohatá potvora s pěnou u huby. Zkoušela jsem jí domluvit i násilím, ale jen se to vystupňuje.
Smířila jsem se tedy s tím, že na dojení to úplně nebude.
Uvidíme co se nám podaří letos za tele, ale každopádně budeme mít do budoucna něco na prodej.

ojgwalt

25.7.2015 07:29
ojgwalt

XXX.XXX.67.163

Jste první po dlouhé době co se aspoň pokusili o dojení. Přitom se říká, že tyto krávy mají mléko velice chutné a do žluta zbarvené. Ale je to spíše asi přebrané z literatury protože nikdo je zřejmě naplno nedojí, což je vlastně škoda. Ale pokud jsou takhle divoké nedivím se

Terfej

25.7.2015 12:32
Terfej

XXX.XXX.52.4

No co já vím tak Macháčkovi dojí pravidelně Doubravku (myslím, že se tak jmenuje). Ti myslím budou mít ohledně mléka a dojivosti nějaké zkušenosti.
Mě to mléko přišlo takové hodně hutné - tučné. Pít ho čerstvé moc nešlo. Když beru od holštýnek z farmy, je mnohem řidší - vodnatější. Člověk by si asi zvykl. Na sýry a další produkty je ale myslím dobře využitelné.
U té malé jalovice je zase úplně jiná povaha. Tak uvidíme jaký vliv bude mít tele. Možná se nechá. Není bohužel moc pamlsková, takže u ní se ten vztah musí zakládat zejména na důvěře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík