Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.2.2011 08:22
gajdovka

XXX.XXX.4.30

Od sousedky jsem si koupila 2 prasátka, údajně kříženči čínského,kance a domácího. Mají rok.Údajně žerou vše i seno. Byli předtím zahrabaní v hnoji, v lavóru nepopsatelnou močůvku. Já jim dala kopec sena, hned si začala dělat hnízdo.Dávám jim šlichtu v podobě rozmočeného pečiva, zasypu otrubama,či šrotem,posypu vitamínama v podobě prášku.Přidávala jsem jim do toho postrouhanou řepu, či mrkev, tak to z korýtka rypáčkem vyndávala.Takže to asi nikdy nežrala . O seně ani nemluvím.Chtěla bych je dát, jak se oteplí, ven,udělat oplocenku , s přístřeškem.Myslela jsem , že budou žrát potom i trávu, či odpad zeleniny, ale zatím to tak nevypadá.jak je zaregistruju, to taky nevím, jelikož nemůžu donutit p. sousedku, aby si zaregistrovala hospodářství.

9.2.2011 15:51
lavacca

XXX.XXX.1.3

gajdovka napsal(a):
Od sousedky jsem si koupila 2 prasátka, údajně kříženči čínského,kance a domácího. Mají rok.Údajně žerou vše i seno. Byli předtím zahrabaní v hnoji, v lavóru nepopsatelnou močůvku. Já jim dala kopec sena, hned si začala dělat hnízdo.Dávám jim šlichtu v podobě rozmočeného pečiva, zasypu otrubama,či šrotem,posypu vitamínama v podobě prášku.Přidávala jsem jim do toho postrouhanou řepu, či mrkev, tak to z korýtka rypáčkem vyndávala.Takže to asi nikdy nežrala . O seně ani nemluvím.Chtěla bych je dát, jak se oteplí, ven,udělat oplocenku , s přístřeškem.Myslela jsem , že budou žrát potom i trávu, či odpad zeleniny, ale zatím to tak nevypadá.jak je zaregistruju, to taky nevím, jelikož nemůžu donutit p. sousedku, aby si zaregistrovala hospodářství.

Máme už rok miniprasátka - kanečka a sviňku (teď mají skoro 7 týdenní potomstvo :-)). Dáváme nyní šrot, pečivo, naklíčené obilí, vitamíny + občas i kousky chrupavek. Seno milují, trávu krásně spásaly. Problém je v tom, že sviňka v březosti začala hrozně rýt a mají tak skoro všechnu trávu ve svém výběhu (asi 120m2) zničenou. :-( Takže nás čeká sekání a sypání tam(což jsme dělali koncem léta, když bylo sucho a už to měli spasené).

Co se týče registrace, tak vůbec nemusíte sousedku nutit se zaregistrovat. Stačí si je nahlásit za sebe - tj. vyplníte, že máte 2 kusy a kód 29 (prvotní záznam, kde vám vezmou i neregistrované kusy). My jsme si taky koupili čuníky od neregistrovaných chovatelů a hlásila jsem si je sama právě tou 29. To, že na ně může dojít kontrola a dát jim pokutu až 50,000,- Kč je jejich problém, vy to budete mít v pořádku. :-)

A normálně si objednáte nové ušní známky (jen mail na Mave Bořetice - žádný formulář na to není. Napíšete ji, že chcete 2 kusy naušnic a alfanumerický kód (2 písmena + 2 čísla), která vám ČMSCH přidělí.

Budete tak mít normálně 10 místné číslo hospodářství, které platí i pro ovce, kozy, apod.+ toto 4 místné označení pro prasata.

A nedá mi to - toto jsou naše "prdelky". :-)

10.2.2011 12:04
gajdovka

XXX.XXX.4.30

vyčerpávající, děkuji, krásné prdelky.

10.2.2011 12:52
lavacca

XXX.XXX.1.3

gajdovka napsal(a):
vyčerpávající, děkuji, krásné prdelky.

není vůbec zač. :-) Jo, už nás ale o víkendu většina opustí...bude tu prázdno...smajlík

12.2.2011 09:38
roklanka

XXX.XXX.215.72

gajdovka napsal(a):

Taky jsem měla "údajné křížence kanadského prasete" s divočákem,vietnamcem a bílým prasetem. Taky měli dlouhý rypák,zřejmě po divočákovi,či bílém praseti,žrali trávu a zeleninové zbytky.Na rozdíl od jiných prasat k nim mohly slepice i kachňata,nikdy jim neublížili. Asi záleží na genech,k jakému z předků se zvrtnou.Taky jsem je krmila podobně,ale byli hodně sádelnatí,takže pokud je chcete na chov,nebo na maso,asi by měli mít podíl rostlinné stravy vyšší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík