Býček 50%jersey a 50% braun-sviss

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.6.2011 17:50
danurba

XXX.XXX.40.197

včera se k němu probourala jeho matka, která se zrovna honila, tak jsem je hned spolu vyfotila. Je mu přesně 8 měsíců

27.6.2011 11:15
jirinajanickova

XXX.XXX.101.77

Dani, krásný býček, všechna čest :-) a nepochybuji, že masíčko z něj bude výborné - ale holt ta výtěžnost bude fakt někde jinde, sledujte ty kýty :-|

obrázek není můj, je to stažené narychlo z netu, já mám fotky našich bučivek v jiném počítači, takže nemůžu doložit přesný věk ani původ - zvíře vlevo je jasný kříženec, věkem jsou nejspíš mladší než ten váš, ale ty kejtičky jsou prostě dvojnásobné :-)

27.6.2011 14:56
danurba

XXX.XXX.40.197

Jiřinko, já vůbec netvrdím, že výtěžnost je stejná u jerseye jako třeba u charolláka. Přece jen jsou to naprosto rozdílné typy skotu. Ale výkrm jerseyáčků pro domácí spotřebu bych vůbec nezatracovala, zvlášť, když se porazí ve věku nějakých 10-12 měsíců, takové mladé hovězí (nebo starší telecí?) asi nikde nekoupíte. Samozřejmě to ale není na prodej na jatka, tam by to nejspíš ani nevzali. A vzhledem k ceně, za jakou se dá J býček pořídit to může být i docela výhodné, když ho budete vykrmovat přes léto na pastvě. Jinak Gerald Durrel v jedné své knížce o ZOO na ostrově Jersey píše, že dostává pro masožravce ke zkrmení čerstvě narozené býčky jerseyek - tam to berou jako odpad.

27.6.2011 17:11
palino

XXX.XXX.10.215

V zahraničí sa dojné stáda jersey bežne pripúšťajú mäsovými býkmi angus, limousine, dokonca aj belgickým modrým, pričom sa teľatá porážajú okolo 3 mesiacoch, chovať ich dlhšie už asi nie je rentabilné, to sa samozrejme netýka domácemu chovu ´´v malom´´. Pre rodinu taký býček určite stačí a na rok máte ´´vystaráno´´. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík