Bohužel se množí inzeráty, kde lidí píší, že prasátko neryje. ALE je to velmi individuální a záleží to hlavně na tom, jakou plochu má k dispozici. Pokud je na malé, tak rýt bude určitě. Pokud bude na větší, tak se raději bude pást než rýt. Zvláště pak březí sviňky rády ryjí. Pokud je vlhko, tak to prasátka opravdu hodně láká.... také si ráda dělají jezírka;, kde se v létě chladí, atd.
To samé umístění do bytů - prasátka jsou VELMI činorodá a tak pokud je hodláte mít pouze v bytě počítejte se zničeným (okousaným, poškrábaným, ožužlaným) nábytkem, poházenými věcmi, apod. Někteří lidé to řeší tak, že dávají prasátka do klece pro psa či zavírají např. do koupelny. Ale to není to pravé ořechové! Ideální je pokud může být s vámi doma s tím, že bydlí venku a chodí jen na návštěvy. Tak ve vaší nepřítomnosti může běhat venku a zabavit se samo bez toho, aby natropilo spoustu neplechy doma. Také je moc fajn, když tam má např. psího kamaráda.
Pozor též na váhu. U nás v ČR se chovají pouze göttingenská prasátka, která mají nejčastěji 15-35 kg, při syté a sladké stravě klidně může dorůst i 90 kilo! V ČR se naopak NECHOVAJÍ Royal Dandies a thajská prasátka. Ačkoli jsou inzeráty na tato plemena, nejsou tady a jedná se tak o vymyšlený tah, jak prodat.
Více o chovu miniprasátek - http://prasatkovdomacnosti.cz - web Českého klubu majitelů prasátek chovaných v domácnosti.
Články o miniprasátkách jsou ke stažením na našem webu: http://uzviratek1.webnode.cz/gottingenska-min iprasatka/info-pro-zajemce/ .
Luciášek

XXX.XXX.93.138
Tak to s vámi naprosto souhlasím.
Před měsícem jsme dostali miniprasátko jako svatební dar s tím že neryje a jen se pase a tak ....
Prvních pár dní byla Vendulka zavřená v ohrádce aby si na nás a na všechny naše zvířata zvykla. Evidentně byla ve stresu z převozu, ze ztráty maminky a určitě i z chytání pro nové majitele.
No a za dva dny přeryla celej výběh. Tak jsme jí ohradu šoupli aby měla čerstvou trávu a znova každý den ryla a ryla a do toho pořád kvičela, protože prostě nechtěla být zavřená.
Po týdnu už jsem to nevydržela a pustili jsme jí na zahradu at si jde kam chce. Zamilovala se do našeho psa, kterej by jí klidně sežral k večeři a pořád za ním chodí. No ale stejně občas přijdu z práce a je třeba 1m2 uplně rozrytej. I když jí odtamtud odháníme tak se tam stejně pořád vrací. Zkusili jsme jí zavřít da část zahrady kde se pasou ovce. Vydrží tam chvíli a pak si stejně hledá cestu zpátky k nám. Na noc je zavřená v boudě, protože jinak leze psovi do pelíšku a jemu se to moc nelíbí.
Moc nechápu jak je někdo může mít v bytě. Přijde mi že je to zvíře, který pořád potřebuje nějakou činnost a něco zkoumat a čichat... Jinak je opravdu čistotná, chodí do jednoho rohu na záchod, tomu jsem moc nevěřila.
Ještě prosím o radu kdo je máte venku. Blíží se zima tak nevím jestli to v boude pro ovce plus ve svojí menší boudičce bude stačit. Nemá skoro žádnou srst a pochybuju, že jí ještě něco naroste.
My máme dva kastrované kanečky (vepřík?). Druhého jsme pořídili, aby tomu prvnímu nebylo smutno. Výsledkem bylo, že se nesnášejí, přesto ale musí být spolu v chlívku, jinak to nejde. Velký rozdíl mezi nima je v tom, že první César vyrostl u maminky a až byl schopný papkat sám, byl odstaven a nám darován. César člověka k životu nepotřebuje, vezme si sice jídlo z ruky, ale pak prchá. Na jméno docela slyší, ale přijde jen aby se podíval, jestli se dává něco k snědku.
Druhý - Sheldon - byl odkojený na lahvičce a cca do 8 měsíců žil v bytě. Ten na zavolání přiběhne vždy, strašně rád se mazlí a nechá škrabkat, když na něj pár dní nemám čas, je na něm vidět, že mu kontakt chybí, dlube rypáčkem do nohy a tak zvláštně kníká a sotva se ho dotknu, padá k zemi a zavírá oči a chce se hladit... někdy se snaží vydrápat se člověku na klín, což při jeho váze už není možné, tak se aspoň tulí hlavou do dlaně která ho hladí...
Takže pokud někdo chce pořídit (nebo darovat) mazlící prasátko jako člena rodiny a na hraní dětem, mělo by to být právě a jen to odkojené uměle, jinak si moc mazlení neužijete.
Co se týká bydlení - my sice měli prvního prasáčka na zimu v koňské stáji, ale přesto měl psí boudu klasického tvaru, narvanou až po strop slámou a senem. César si v ní udělal tunýlek, ve kterém mu bylo teplo. Možná by to ve standartně zateplené psí boudě fungovalo stejně dobře i venku.
Luciášek
napsal(a):
Tak to s vámi naprosto souhlasím.
Před měsícem jsme dostali miniprasátko jako svatební dar s tím že neryje a jen se pase a tak ....
Prvních pár dní byla Vendulka zavřená v ohrádce aby si na nás a na všechny naše zvířata zvykla. Evidentně byla ve stresu z převozu, ze ztráty maminky a určitě i z chytání pro nové majitele.
No a za dva dny přeryla celej výběh. Tak jsme jí ohradu šoupli aby měla čerstvou trávu a znova každý den ryla a ryla a do toho pořád kvičela, protože prostě nechtěla být zavřená.
Po týdnu už jsem to nevydržela a pustili jsme jí na zahradu at si jde kam chce. Zamilovala se do našeho psa, kterej by jí klidně sežral k večeři a pořád za ním chodí. No ale stejně občas přijdu z práce a je třeba 1m2 uplně rozrytej. I když jí odtamtud odháníme tak se tam stejně pořád vrací. Zkusili jsme jí zavřít da část zahrady kde se pasou ovce. Vydrží tam chvíli a pak si stejně hledá cestu zpátky k nám. Na noc je zavřená v boudě, protože jinak leze psovi do pelíšku a jemu se to moc nelíbí.
Moc nechápu jak je někdo může mít v bytě. Přijde mi že je to zvíře, který pořád potřebuje nějakou činnost a něco zkoumat a čichat... Jinak je opravdu čistotná, chodí do jednoho rohu na záchod, tomu jsem moc nevěřila.
Ještě prosím o radu kdo je máte venku. Blíží se zima tak nevím jestli to v boude pro ovce plus ve svojí menší boudičce bude stačit. Nemá skoro žádnou srst a pochybuju, že jí ještě něco naroste.
Naši jsou právě celoročně venku. Mjaí bývalý "ovčí domek" - viz foto. Tam udělanou zástěnu - nahoře koberec, aby se jim tam drželo teplo. Punťa tam vloni 26.12. vrhla a odchovala 7 selátek. Nyní nás to asi za 3 týdny (termín má 2.11.) čeká znovu.
¨
Úplně stačí pořádná vrstva slámy a sena, aby se mohlo prasátko zavrtat. Přes den mají horní díl dveří zavřený a přes celé dveře visí taková "deka", která je jen dole cípem pryč, aby věděli, kudy mají jít domů. :) A na noc zavíráme i spodní část dveří. Je pravda, že v největších mrazech je vidět, že spali u sebe - dva obtisky do sena. Když byla selátka, tak je měla Punťa u břicha a Adámek (náš kaneček) jí hřál záda. A jistil tak i vstup, kdyby něco.
PS: Nám ryje nejvíc teda Punťa, když je březí a ještě nedostává tak výživnou porci. Ale samozřejmě, že když zaprší a je zem měkká, zláká je to k akci.
A ano, do bytu bych je nedala a ani nedoporučovala - jsou na to moc akční.
Nesouhlasím s tím, že prasátko se dá vymazlit jen při umělém odchovu na lahvičce. Záleží spíš na času, který s nimi člověk může strávit, když jsou malá. Nám se úspěšně daří rozmazlit i křížence vietnamce s divočákem, když jsou normálně na zahradě u mámy - jen je důležité, aby byla hodná sviňka a nechala si na ně od mala sahat, drbat je a brát do ruky. Pak se svalí a chtějí se škrabat na bříšku úplně stejně, jako ta odchovaná uměle .
melissa
napsal(a):
Nesouhlasím s tím, že prasátko se dá vymazlit jen při umělém odchovu na lahvičce. Záleží spíš na času, který s nimi člověk může strávit, když jsou malá. Nám se úspěšně daří rozmazlit i křížence vietnamce s divočákem, když jsou normálně na zahradě u mámy - jen je důležité, aby byla hodná sviňka a nechala si na ně od mala sahat, drbat je a brát do ruky. Pak se svalí a chtějí se škrabat na bříšku úplně stejně, jako ta odchovaná uměle .
Myslím, že na lahvičce bude přece jen víc mazlivější.
my naše prcky mazlíme už od prvního dne - jakou to malí zvědaví cvalíčci, takže jsou na lidskou ruku zvyklá a nedělá jim problém. Jen je teda neberu do náruče, jen je občas trochu přizvednu, aby se pak tak nelekli, když se chytají a odstavují od mámy. Přijde mi to braní do ruky zbytečné - stejně budou mít v dospělosti kolem 25-30 kg a to už na mazlení v náručí fakt nebude. :) Jinak je taky dobrý krmit z ruky, tím si hezky zafixují, že člověk je vlastně fajn. :)
melissa
napsal(a):
Mazlivější na lahvičce asi bude, ale možná taky méně zdravé - přece jen není nad mateřské mléko! Jaké s tím máte zkušenosti a čím přesně krmíte z lahvičky?
Já na lahvičce vůbec nekrmím. :) Jen vím, že ti co krmí si vychvalují, že je selátko mazlivější.
Naše Punťa zvládá kojení zcela sama (poprvé 7, pak 10 selátek), takže není potřeba nějak přikrmovat z lahvičky. Taky jsem právě názoru, že mateřské mléko je prostě lepší než umělé z lahve.
A takhle vypadá pak "parkování" na jídlo. Za pár dní nás čekají noví broučci, to zas bude práce.
renatasimicek
napsal(a):
zdravím.Chceme si časem pořídit holku a kluka(prasečí) a tak se chci zeptat,jak velkou boudičku by měli mít..Nějaký rozměr..
Běžně se doporučuje bouda pro velkého psa. My je máme v domku cca 3x 2,5 metru, kde mají ještě udělanou zástěnu, aby jim tam tak netáhlo - to je hlavně kvůli selátkům. A už jsem jim do dveří pověsila deku.
lavacca
napsal(a):
Já na lahvičce vůbec nekrmím. :) Jen vím, že ti co krmí si vychvalují, že je selátko mazlivější.
Naše Punťa zvládá kojení zcela sama (poprvé 7, pak 10 selátek), takže není potřeba nějak přikrmovat z lahvičky. Taky jsem právě názoru, že mateřské mléko je prostě lepší než umělé z lahve.
A takhle vypadá pak "parkování" na jídlo. Za pár dní nás čekají noví broučci, to zas bude práce.
Já až si je koupím,chci je taky na lahvičku....Máme kozí mléko,to by mohlo být dobré ne?? Nebo kravské,ale to už by bylo asi moc...
renatasimicek
napsal(a):
Já až si je koupím,chci je taky na lahvičku....Máme kozí mléko,to by mohlo být dobré ne?? Nebo kravské,ale to už by bylo asi moc...
To Vám nepovím. Já ze zásady na flašku nedávám. Zrovna mi psala paní, že by chtěla prcka na lahev pár dní po porodu, tak jsem ji odmítla.
Já beru krmení z lahve jen, když nemá mamina mléko a prcci by nepřežili. Jinak ne.