Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.9.2011 12:03
borokoz

XXX.XXX.75.204

Ahoj všem...
Tak kravička Venca by měla rodit každým dnem.Podle bývalé majitelky se měla telit 8.9....Od 28.8.koukám krávě pod ocas a pořád nic.Už týden vytéká hlen asi tak 2cm a pak zase nic.
Jsem z toho napjatá a navíc sama doma.Veterinář je objednaný dopředu,tak doufám,že stihne přijet...
Ani nevím,jak to bude u té mojí holky probíhat,jěště jsem telení nikdy neviděla,tak mi držte pěsti ať mám štěstíííí...

12.9.2011 12:06
borokoz

XXX.XXX.75.204

12.9.2011 12:10
borokoz

XXX.XXX.75.204

..nemáte náhodou nějaké fotky s telením......ale si si je to stejné jako u koz.....

12.9.2011 17:42
danurba

XXX.XXX.40.197

teda ta má vemeno!!! Naše Eliška přenášela skoro dva týdny, ale denně mi v té době chodil veterinář k nemocné kobylce, tak jí vždycky prohlédnul a uklidnil mě. Nakonec porod proběhl tak rychle, že jsme nikdo nestihli u toho být! Přeju vám hodně zdaru a jalovičku...čím jste připouštěli?

12.9.2011 20:08
borokoz

XXX.XXX.102.103

...tak Venca je připuštěná jerzey(em),protože je už osmiletá,tak aby měla snažší porod.Její dceru,která má rok připustím za půl roku, taky jersey(em),protože je prvnička.Pak bych chtěla zkusit něco jiného.....Je tady na to dobrá diskuze ,čím připouštět jerseyky,tak tam něco vyberu.Taky záleží,co bude tady k mání....
Jinak vemeno má opravdu obří,na těch fotkách to ani tak nevyzní.Jsem zvědavá kolik bude dojit...
Už se hrozně těším:-)....
To vaše telení jsem sledovala v diskuzi,však jsem si na to vzpomněla,trochu mě to uklidnilo,že přenášela ta vaše taky tak dlouho....

12.9.2011 20:54
danurba

XXX.XXX.40.197

Osmiletá jerseyka je holka vnejlepších letech, na vrcholu kondice. Vždyť se dožívají až 18 let! Naší Elišku jsme připouštěli braunsvisem, býček se narodil smetanově bílý, pak šel do červena a asi ve třech měsících nám od hlavy začal tmavnout, teď je z něj krasavec barvy hořké čokolády s bílým mulcem, světlými brýlemi, břichem a pruhem na zádech. každý ho obdivuje včetně veterináře a inseminátora. V deseti měsících má odhadovanou váhu 400kg, ale začal hrozně zlobit, zjistil, že ploty jsou chatrné a stačí se o ně trochu opřít... Když se dostane na svobodu, je dost nepříjemný, ne sice přímo agresivní, ale chce se přetlačovat. Takže to má spečetěné, v pátek jede na svou poslední cestu na blízká jatkasmajlík. Obrečím ho, to vím, ale chutnat mi bude, to vím taky.
Nyní se nám Elišku nedaří připustit, naposledy jsme to zkoušeli čestrem a taky jí obskočil býček (její syn), uvidíme, snad se konečně zadaří. Zítra přijede vet píchnout jí něco, co usnadní uhnízdění (snad) oplodněného vajíčka. Držte palce, ať se to povede. Dana

12.9.2011 21:37
borokoz

XXX.XXX.102.103

danurba napsal(a):
Osmiletá jerseyka je holka vnejlepších letech, na vrcholu kondice. Vždyť se dožívají až 18 let! Naší Elišku jsme připouštěli braunsvisem, býček se narodil smetanově bílý, pak šel do červena a asi ve třech měsících nám od hlavy začal tmavnout, teď je z něj krasavec barvy hořké čokolády s bílým mulcem, světlými brýlemi, břichem a pruhem na zádech. každý ho obdivuje včetně veterináře a inseminátora. V deseti měsících má odhadovanou váhu 400kg, ale začal hrozně zlobit, zjistil, že ploty jsou chatrné a stačí se o ně trochu opřít... Když se dostane na svobodu, je dost nepříjemný, ne sice přímo agresivní, ale chce se přetlačovat. Takže to má spečetěné, v pátek jede na svou poslední cestu na blízká jatkasmajlík. Obrečím ho, to vím, ale chutnat mi bude, to vím taky.
Nyní se nám Elišku nedaří připustit, naposledy jsme to zkoušeli čestrem a taky jí obskočil býček (její syn), uvidíme, snad se konečně zadaří. Zítra přijede vet píchnout jí něco, co usnadní uhnízdění (snad) oplodněného vajíčka. Držte palce, ať se to povede. Dana

..To víte,Danuško,že budu držet palce,přeju vám ať už to dopadne....Já čekám na mléko 2 a půl měcíce a zdá se mě to věčnost...(koupila jsem vysokobřezí)
Bývalá majitelka mě upozornila,že na té starší jde špatně rozeznat říje,tak jsem taky zvědavá,jak to dopadne.Na Matyldě,to rozeznám i já,jako laik.
..Tak velký býček mě nahání hrůzu,my asi budem zabíjet dřív:-)...a když to bude jalovička,tak si ji asi nechám....i když mě manžel upozorňoval,když jsem kravičky kupovala,že doufá,že to nedopadne jako s kozama.původně měla být jedna a dnes jich mám 9...
Tak nezapomeťe písnout ,jak to dopadlo s Eliškou......ahoj

13.9.2011 12:46
oslik

XXX.XXX.166.61

No pane jo! To je pořádné vemeno! Moc držím pěsti, aby porod proběhl hladce a mohli jste se radovat z jalovičkysmajlík Naší jalůvku "to" čeká v druhé polovině března. Ona je jersey s trochou krve hereforda, docela se už necelé tři měsíce po připuštění zakulatila a zklidněla - už nehoní oslíky:-) S mladšíma dcerama doufáme, že se jí narodí malá Cecilka, manžel a nejstarší dcera by zas chtěli bejčka a pořád si mě dobírají, jak si na něm smlsnousmajlík.
Dano, také moc držím pěsti aby se v Elišce telátko konečně uhnízdilo!!! Její loňský kluk se vážně moc povedl:-)
Přeju všem krásný zbytek dne, Martina.

13.9.2011 20:23
danurba

XXX.XXX.40.197

Dneska dostala Eliška injekci nějakýho hormonu, který by měl pomoct uhnízdění vajíčka, neobešlo se to bez boje, veterinář vytáhnul injekci dřív, než byla přivázaná. Tak jsme se trochu proběhli, ale vyhráli jsme. Tak snad to dopadne dobře...

13.9.2011 23:20
oslik

XXX.XXX.166.61

Jéé, ta naše taky nemá ráda injekce a veterináře. Při odčervování Ivomecem jsem jí musela strčit prsty do nosních direk a tak ji zafixovat, aby tolik nebojovala. Bála jsem se, že bude vyvádět i při inseminaci, ale chovala se slušně a byla dokonce pochválená:-) I při vyšetření na březost docela držela. Dneska jsem jí měřila, v kohoutku má 115 - 120 cm. Myslíte, že ještě vyroste do výšky? Je jí rok a půl. Já bych byla radši, kdyby už rostla jen do šířky:-))
Ať Vám to s Eliškou dobře dopadne! Martina

14.9.2011 14:11
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Nedáváte náhodou kupovanou směs?
Letos jsme koupili, jelikož už došel šrot, a hned prodejce varoval ať moc nekrmíme, jen tak kolem 0,5kg jinak se takhle zvemení. Dodrželi jsme to, ale stejně měla vemeno jak blázen. Bohužel po otelení onemocněla, prý něco sežrala, ale fakt nevím co když byla zavřená a jen na seně. Že prý asi jak sežrala placentu. Nechali jsme tele pod ní a jenom proto nám nepřestala dojit. Byla opravdu naumření. Tím že ju tele pořád ceckalo se rozdojila a i když dojí jen 10l, lepší než nic.

14.9.2011 14:49
borokoz

XXX.XXX.122.82

ne,ne,já jsem zásadně proti kupovaným směsím....u mě má jen pastvu-mám ji 2 a půl měsíce...ale zeptám se bývalé majitelky,ale pochybuji,že by také dávala nějaké směsi...já myslela,že velké vemeno je dobré,že je to předpoklad dobré dojivosti a proto když mě řekla,že kráva dojí ke 20litrům(v té době už zasušená),tak jsem jí to podle toho vemene věřila.

14.9.2011 22:43
danurba

XXX.XXX.40.197

Naší Elišku jsme kupovali s tím, že dává 16-18 litrů denně, když byla v KU, měla prý rekord 31!! U mě teda dává stabilně tak 12 litrů, vylímečně až 15, ale minulá majitelka jí krmila zbytkama ze školní jídelny, dávali jí všechno, přílohy, omáčky, maso...u mě má jenom trávu a 2x denně asi 2 litry šrotu s otrubama. Nebudu jí honit do výkonů, projeví se to pak na jejím zdraví. Sice má mlíka míň, ale kvalitní, z těch 12 litrů seberu denně přes 1 litr smetany, ze který udělám něco přes půl kila másla. Když po otelení dojila víc, bylo mlíko míň tučný. V zimě dojí kolem 7 litrů, ale je tučnější.

18.9.2011 10:39
borokoz

XXX.XXX.74.178

..tak dnes je 18,tak má za sebou+10dní......měla rodit 8.tak v pondělí zavolám veterináře,protože nemá žádné příznaky porodu-žere,vesele se prochází....potvora jedna už 20dní mě nervuje......

18.9.2011 22:38
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

ahoj.Tedy to vemeno mne doslova zvedlo ze židle.To je síla.....Jinak pokud je na pastvě a má pohyb,tak to prý jde všechno samo..Já jsem začátečník a tak nemůžu nic radit,ale taky jsme byli nervózní z prvního telátka.V noci jsme vstávali a otravovali jí věčnou péčí a ona nám to pak vyhodila bez naší přítomnosti úplně sama.Měla jsem nakoupené lana a podobně a teď se mi tu jen válí...Jsou to holky šikovné......Držím pěsti a ať už to máte za sebou...:-) Vkládám foto našeho telátka..Už je prdelka u nových majitelů....

18.9.2011 22:40
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

tady ještě hned po porodu...Renata

18.9.2011 22:53
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

chtěla jsem se podívat,jak vypadá to plemeno braunsvis a nechce mi to nic ukázat... Má to nějaký speciální název? Je to masňák nebo čím se to vyznačuje,že je dobré to říznout s jerseykou?? Začínám a tak se ptám...Díky Renata

19.9.2011 10:58
borokoz

XXX.XXX.109.120

ahoj......tak já jsem našla diskusi,čím připouštět jersey(ky),podle toho jsem se taky dívala na plemena,ale to už jste tady asi našla.Já jsem taky začátečník tak počkáme ,co nám holky napíšou.
Venca dnes opět nic,prší,tak jsem ji zavedla aspoň do přístřešku-chlévek se teprve staví....Pohyb má ,nejsou vůbec uvázané,chodí si kde chtějí,tak snad to holka zvládne,kdyby se rozhodla porodit sama......:-)

19.9.2011 11:30
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

pokud je na volno,tak to dá...Koukala jsem na to plemeno co se tu o něm mluvilo a už jsem ho našla a vypadá moc dobře,ale také jsem našla diskusi jakými plemeny se dá připouštět a toto mezi nimi není... Hodím to sem a ať ti zkušenější poradí... Tedy pokud budou tak moc hodné:-).... smajlík

Doporučovat na jerseyku blonda je s prominutím sadismus, blond je jediné plemeno co má horší porody než charolais. Dokonce i belgické modrobílé se při křížení telí normálně. Mluvil jsem s chovatelem co pouští belgičana na herefordy a porody naprosto bezproblémové. Já bych to charakterizoval takto. Malé telata highland, hereford , galloway, aberdeen angus, salers. Normální telata: limousine, masný simentál, čestr, gaskoněc, piemontese. Větší telata charolais, blonde. Belgické modrobílé je kapitola sama pro sebe, čistokrevný chov nikdy, ale při křížení se rodí naprosto normální telata a bezproblémovost telení je lepší než při připouštění blondem a charolais.

Tak prosím mohli by jsme tuto diskusi ještě otevřít pro nás co začínáme?? Zatím připouštíme jerseyem,ale už teď mne to mrzí,když vidím těch možností..Ale už je březí,no tak počkáme na příště....

19.9.2011 15:37
alaska

XXX.XXX.254.94

renatasimicek napsal(a):
pokud je na volno,tak to dá...Koukala jsem na to plemeno co se tu o něm mluvilo a už jsem ho našla a vypadá moc dobře,ale také jsem našla diskusi jakými plemeny se dá připouštět a toto mezi nimi není... Hodím to sem a ať ti zkušenější poradí... Tedy pokud budou tak moc hodné:-).... smajlík

Doporučovat na jerseyku blonda je s prominutím sadismus, blond je jediné plemeno co má horší porody než charolais. Dokonce i belgické modrobílé se při křížení telí normálně. Mluvil jsem s chovatelem co pouští belgičana na herefordy a porody naprosto bezproblémové. Já bych to charakterizoval takto. Malé telata highland, hereford , galloway, aberdeen angus, salers. Normální telata: limousine, masný simentál, čestr, gaskoněc, piemontese. Větší telata charolais, blonde. Belgické modrobílé je kapitola sama pro sebe, čistokrevný chov nikdy, ale při křížení se rodí naprosto normální telata a bezproblémovost telení je lepší než při připouštění blondem a charolais.

Tak prosím mohli by jsme tuto diskusi ještě otevřít pro nás co začínáme?? Zatím připouštíme jerseyem,ale už teď mne to mrzí,když vidím těch možností..Ale už je březí,no tak počkáme na příště....

Tak já se podělím-prvničku Jerseyku jsem připouštěla gallowayem(umíme jen kluky -4kluci- jedna holka-a tak dáváme masňáky),Icemen rost pěkně,byl krásně zmasilý,ale na to že znal jen mléko a trávu,byl hodně tlustý.Druhé tele jsme zkusili limusína,býček vyletěl úplně sám,jen jsem se nožičky přidržovala:-)),je už 3 měsíční a krásně roste,realitu uvidíme na roce na jatkáchsmajlík.Teď jsem obě krávy nainseminovala salersem-semeno bylo sice trochu dražší(ks cca 600 kč),ale tatínek se narodil o váze 36 kg a na roce měl 520 kg(sice v testu).takže pokud se obě krávy chytli jak se budou rodit uvidíme v červnu.a případnou výtěžnost za další rok .ZuzkaALASKAFARM

19.9.2011 17:45
danurba

XXX.XXX.40.197

Braunsvis se správně píše Brown swiss a můžete ho najít například tady: http://www.agropress.cz/brown-swiss.php nebo tady http://spalieri.blog.cz/galerie/plemena-skotu/obrazek/21142391. Mě ho poradil inseminátor, když jsem kupovala krávu a zajímala se, čím je možné jí připustit. Tohle plemeno je u nás poměrně nové, ale moc se mi líbila jeho charakteristika, nenáročnost a taky parametry mléka má trochu podobné jako jerseyka. Pak jsem se přes net spojila s paní, která taky tuhle kombinaci udělala, měla tedy zatím jen jalovičku, ale říkala o ní, že je krásná a takhle hodnou jalůvku že nikdy neměli.
Já jsem si od toho spojení slibovala hlavně to, že případná jalovička by měla mít vyrovnanější produkci mléka, u jerseyky je velký rozdíl mezi dojivostí v létě a vzimě, přece jen, je to plemeno z teplejšího podnebí a zima mu moc nevyhovuje. No povedl se býček, teď v pátek jsme ho odvezli na jatka, v 10 měsících měl v mase 200kg. Takže nelituju.
Znovu jsme se o tohle spojení pokoušeli letos, bohužel kráva nezabřezla, před dvěma týdny se opět nečekaně honila, anryxchlo jsem sehnala inseminátora, brauna ale bohužel zrovna sebou neměl, takže jí připustil čestrem. Mezitím jí ještě stihl obskočit její syn (ten poloviční braun), tak pokud porodí, snad poznáme, který býk je otcem.
Tady blízko nás pouští Brauny na jejich mléčné krávy a mají tam i nějaké čisté, zootechnička ale říkala, že jsou s nimi problémy. Jsou to krávy vhodné hlavně na pastviny a oni je mají v hale a je to znát, jsou temperamentní a v hale se nudí a zlobí. Jinak prý teprvě začínají dojit první kusy, takže ještě se k tomu nemůže vyjádřit.

19.9.2011 20:03
kukuland

XXX.XXX.187.78

borokoz napsal(a):
...vemeno už sotva vleče...

ty kravo, to snad neni ani mozny smajlík :-)

19.9.2011 20:27
lavacca

XXX.XXX.1.3

borokoz napsal(a):
Ahoj všem...
Tak kravička Venca by měla rodit každým dnem.Podle bývalé majitelky se měla telit 8.9....Od 28.8.koukám krávě pod ocas a pořád nic.Už týden vytéká hlen asi tak 2cm a pak zase nic.
Jsem z toho napjatá a navíc sama doma.Veterinář je objednaný dopředu,tak doufám,že stihne přijet...
Ani nevím,jak to bude u té mojí holky probíhat,jěště jsem telení nikdy neviděla,tak mi držte pěsti ať mám štěstíííí...

Málem mi vypadly oči! Tomu říkám vemeno! Páni!

Jinak moc držím palečky, aby porod zvládla v pohodě. A těším se na fotečky prcka. :-)

19.9.2011 21:54
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

nejvíc se mi líbí plemena: highland,brown swiss nebo galloway chlupatý... Který myslíte že je nejlepší,když chci býčka na maso a jalovičku na chov....Renata

19.9.2011 22:03
danurba

XXX.XXX.40.197

na jerseyku bych pustila určitě masomléčný plemeno, protože je riziko, že by jalovička zdědila zmasilost po mamince a dojivost po tatínkovi :-)

19.9.2011 22:07
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

no co to je za radu??? smajlík..Vyberte mi nejlepší z těch co mám,jestli tam nějaké to plemeno je...smajlík Dojivost po tatínkovi bych asi nechtěla...smajlíksmajlík

19.9.2011 22:22
danurba

XXX.XXX.40.197

to si musíš sama rozhodnout, jde o to, co od křížence očekáváš. Já hlasuji za Brauna, tohle plemeno jsem si zamilovala

19.9.2011 23:23
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

No to je ono..Takhle se mi to líbí...Děkuji..smajlíksmajlík

19.9.2011 23:27
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

borokoz napsal(a):
...vemeno už sotva vleče...

teď mne pobavila dcera.. Povídám jí"chceš vidět maxi vemeno" ? Říkám že je těsně před porodem a mladá mi povídá..."to má to tele ve vemeni ne" ??? smajlíksmajlíksmajlík.No musím přiznat,že to tak trochu vypadá..:-)

20.9.2011 12:39
borokoz

XXX.XXX.121.200

....tak dnes se opět nic neděje....Venca se asi rozhodla neotelit...smajlíksmajlík
k tomu vemeni-je pravda,že jak na ni každý den koukám,tak jsem si na to vemeno tak zvykla,že mi ostatní vemena připadají malinkatá......
smajlík

20.9.2011 15:04
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

ta se s tím tedy courá..To už bych byla na mrtvici....smajlík.Pamatuji si to od nás..Byli jsme nevyspaní,unavení a kravka v poho.... Vsadím se že kdyby mohla mluvit,poslala by nás do patřičných míst..Jak mi se jí naotravovali...Chděra..Pak nás ani nepotřebovala....A byla úžasná..

20.9.2011 18:56
danurba

XXX.XXX.40.197

a nebylo by načase zavolat veterináře? Jak dlouho už přenáší? Já tedy svýho veta nutila krávu šacovat co tři dni, když přenášela. A on jí vždycky prohmatal a popsal, jak porod postupuje, na kolik už je otevřená, že nahmatal tele, že se hýbe a tak...Ale měla jsem štěstí, že v té době zrovna k nám denně jezdil píchat léky kobyle.

20.9.2011 19:40
borokoz

XXX.XXX.74.226

...určitě už zítra zavolám!Když ona si paní majitelka nepamatuje přesně datum-vyhodila kalendář....
Já už jsemchtěla volat včera,ale kráva je v naprosté pohodě,pase se,ráno stojí u brány,že už chce na pastvu-zdá se mě dobrá.,ale je pravda,že tomu prd rozumím,tak zítra zavolám....
už jsem z toho nervní a teď si vyčítám,že jsem ho nezavolala.,,to bude zase noc....

20.9.2011 21:10
danurba

XXX.XXX.40.197

no pokud neznáte přesný datum připuštění, tak vám aspoň veterinář přibližně řekne, za jak dlouho asi bude rodit. Tedy pokud se už začala otvírat. Už jí teče hlenový "provázek"? To je jeden z příznaků otvírání. Jeslti žere a tváří se normálně, je vše asi v pořádku, zatím jste nejspíš nic nezanedbali.

20.9.2011 22:17
borokoz

XXX.XXX.74.226

...ano ,hlenový provázek se ukazuje už od toho 12.,co jsem vložila foto.Na první a druhé fotce jde trochu vidět...Zítra zavolám veta.....

21.9.2011 07:55
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Tak naší Bětce se nikdy žádná provázek nedělal, až úplně před otelením, poprvé se telila hned ráno, takže jsme žádné příznaky nepozorovali. Napodruhé se telila navečer a asi od 16hod. jí odkapávalo mléko a měla takový hodně žlutý provázek, no a telila se v 19hod. Den předtím do ní doktor šahal a říkal, že se ještě načekáme, že je úplně zavřená.

21.9.2011 11:19
borokoz

XXX.XXX.77.132

...Tak veterinář teď odjel a říkal do 14dnů,že se paní musela splést v datumu.......smajlík
tele je živé a vše se jeví v pořádku,tak jsem si oddychla...ale ty nervy už měsíc.......no příště už to bude řádně zapsanééééíé..

21.9.2011 11:47
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

tak máte alespoň jistotu... Máte čas si odpočinout a nabrat nové síly....

21.9.2011 16:36
danurba

XXX.XXX.40.197

no super, hlavně že je všechno v pořádku. vypadá to, že si paní popletla měsíce...

22.9.2011 11:54
borokoz

XXX.XXX.69.212

,,,Tak dnes velký šok-jdu kontrolovat krávu a nožky venku.....Utíkala jsem pro provazy a volat napomoc....nikde nikdo,tak jsem ji vytáhla....jěště te´d se třepu......

22.9.2011 11:56
borokoz

XXX.XXX.69.212

..je to holka Berta,narodila se 9.30...

22.9.2011 12:04
borokoz

XXX.XXX.69.212

Venca dosttala fanku šrotu a teplou vodu a 3klásky.......doufám,že jsem v tom stresu na nic nezapomněla...smajlík

22.9.2011 12:09
borokoz

XXX.XXX.69.212

jsem štˇastná jak blecha......

22.9.2011 12:21
strip

XXX.XXX.144.229

borokoz napsal(a):
jsem štˇastná jak blecha......

Vaši diskuzi jsem sledovala od začátku a jakmile přibyly příspěvky, hnedka jsem se koukala zda "už".

Gratuluji k holce a tiše závidím. Tu si budete asi nechávat, že? Kravka je šikovná, že to zvládla sama a Vy taky.smajlík

22.9.2011 12:35
borokoz

XXX.XXX.69.212

..tak teď nevím,kdy mám začít oddojovat.Venca má tak nabouchané vemeno,že nemůže ani ležet a tele pije jen z jednoho struku...

22.9.2011 12:41
borokoz

XXX.XXX.69.212

strip napsal(a):
Vaši diskuzi jsem sledovala od začátku a jakmile přibyly příspěvky, hnedka jsem se koukala zda "už".

Gratuluji k holce a tiše závidím. Tu si budete asi nechávat, že? Kravka je šikovná, že to zvládla sama a Vy taky.smajlík

...ahoj stripe,díky.........jalovičku jěště nevím jestli si ji budu nechávat,protože nástupkyni už mám (Matyldu)...já bych si je nechala všechny..:-)....ale nemůžu-dopadlo by to jak s kozama........i když trávy je pořád dost.....pravděpodobně ji vyměním za masného býčka-to je paradox-že jo......:-)

22.9.2011 16:01
danurba

XXX.XXX.40.197

borokoz napsal(a):
..tak teď nevím,kdy mám začít oddojovat.Venca má tak nabouchané vemeno,že nemůže ani ležet a tele pije jen z jednoho struku...

Tak vám moc GRATULUJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! smajlík:-)
Je to úžasné, že to takhle kravka zvládla sama a jalůvku vám upřímně závidím.
A k tomu vydojovní: jerseyky se prý ve své domovině dojí až třetí den, ale já jsme to taky nevydržela a oddojila jsem hned ten první den, ale jen málo, asi půl litru z těch plných struků. Jen aby povolilo napětí. Hlavně nesmíte vydojit hned najednou, to byste měla na průser zaděláno!
Držím palce, ať to dál pokračuje taky tak skvěle.

22.9.2011 16:35
vlastina

XXX.XXX.70.232

Chováme kravičku jersey už několik let a takovéhle vemeno už "nás taky potěšilo" :-(, pod to narovnat dojení je vážně umění. My oddojujeme až druhý den po porodu a stejně se musí opatrně, už jsme si také zadělali na průšvih. Já bych tohle vemeno po zkušenostech mazala černou mastí. Děkujeme za hezké zpravodajství a gratulujeme- naše Káča porodila na konci srpna také jalovičku :-) Vlastina

22.9.2011 19:12
hanaka

XXX.XXX.109.46

Moc a moc gratuluju!!! My si přivezeme jerseyku příští týden, taky jsme začátečníci, tak jsem celou dobu vaše příspěvky sledovala a držela pěsti :-) Hana

22.9.2011 21:04
borokoz

XXX.XXX.69.212

...děkuji vám všem...
....Jěště ted´se vzpamatovávám z dalšího šoku....všechno bylo v pořádku-kolem 15.00přijel manžel domů,já odešla na 20 minut od kravičky.Měla utržený struk ,hroznou ránu..držel jen na kousíčku...myslela jsem si,že tele to nějak ukouslo,ale veta říkal,že si to asi přišlápla...no šok...navíc jsme čekali víc jak 2hodiny,než přijede.Kráva mezi tím lehla...
Takže to zašil,dal ifuzi,píchl injekci na zadržení vápníku..
nestačila jsem vyfotit tu strašnou ránu,tak jen po zašití....

22.9.2011 21:12
borokoz

XXX.XXX.69.212

22.9.2011 21:18
borokoz

XXX.XXX.69.212

..není to dobře vidět...uvidíme,zítra,jak se Venca z toho dostane....tak ze šťastné blechy,je šafářůf dvoreček..

22.9.2011 21:37
danurba

XXX.XXX.40.197

to se stává poměrně často krávám s velkým vemenem, vypadá to hrozně a občas se nám v kravíně stalo, že struk už nebyl průchodný, ale neumírá se na to a kráva bude dál funkční. Ale je to smůla...
Radujte se z telátka a doufejte, že tím je váš pohár smůly dovršen
Nebude ta jalovička na prodej? Odkud vlastně jste?

22.9.2011 22:00
borokoz

XXX.XXX.69.212

...tak to jsem měla vědět,že to je normální a že se to stává-mě by to ve snu nenapadlo..kdybych to tušila,tak bych jí to vemeno snad chodila nadzvedávat....:-)kravička bude asi na prodej,už jsem to psala o kousek výš stripovi....nástupkyni mám Matyldu....jsem u Moravské Třebové-Borušov

už jsem dnes říkala manželovi,že mě se stane,vždycky něco,tak kulatního,že si musím nechat tři kravičky,co kdyby ......ale né,to neobstojí,říkala jsem,že nemůžu dopadnout jak s kozama(9ks):-))

22.9.2011 22:06
danurba

XXX.XXX.40.197

no takhle, úplně normální to není, ale v kravíně, kde jsem dělala, byly krávy vázaný a občas jedna druhý přišlápla struk. Většinou to bylo jenom povrchový, ale občas se tam stalo i to, že rána zasáhla mléčnej kanál, a přesto pak jsme jí normálně dojili. Co vám řekl doktor?
Škoda, že jste od nás tak daleko, začínám se poohlížet po další jerseyce a už podruhý se mi stalo, že vedená v inzerátu jako jerseyka byla nakonec jen podílová a to ještě majitel ani nevěděl, kolik procent je v ní čeho...

23.9.2011 11:23
borokoz

XXX.XXX.123.6

..V noci se Venca postavila,dala jsem napít teleti......Dnes ráno znovu ulehla,vypadala hůř než včera-znovu dostala infuzi.Tele si trochu cuclo,ale málo...Doufám,že z ní něco oddojím,jestli se do hodiny nepostaví,tak přejdu na dudák......nezapomněla jsem na něco???nebo nemám jěště něco udělat.???
Veterinář je z téhle oblasti ten nejlepší,takže je to na krávě.....

23.9.2011 11:35
vlastina

XXX.XXX.70.232

Žere kráva? A tele máte blízko ní? Když se kráva znovu nepostaví, zkuste ji pomoc. Odkud jste? Vlastina

23.9.2011 11:39
borokoz

XXX.XXX.123.6

Od Moravské Třebové...kráva nežere má jen ifuze(už druhou),tele už 2hodiny u ní není-polehává v boxu-mám ho přenést k ní?ona ráno než znovu lehla,tak vyšla za ním a tam už zůstala.už po infuzi zvedla zase hlavu.....

23.9.2011 12:05
vlastina

XXX.XXX.70.232

Nám se tohle stalo taky, ona se pod "tíhou mateřství" víc snaží./ale úplně u ni ne- spíš jen blízko , aby na tele viděla./Co má ráda ? Naše mrkev , bodláky jablka/jen nastrouhané do sena/ My jsme tu naši nakonec dovedli na pastvu, doktor říkal jen chvíli, ale já šťastná, že chodí a semtam si kousne, jsem jí tam nechala déle a ona si lehla a už nemohla vstát. Doktor mi sice nadal, ale připíchl vápno a glukózu, soused a všichni moji chlapi ji nakonec nazvedli.Trpělivě po půl hodině jsem k ní chodila a nutila ji žrát./spala jí to do huby./ druhý den ráno už bylo líp......Přežila to. Já jsem od Pardubic. Vlastina

23.9.2011 13:02
borokoz

XXX.XXX.123.6

...tak kráva stoupla,tak jsem ji zavedla k teleti,trochu pije,zkoušela jsem oddojit z toho bolavého struku a dát mu dudák na kyblíku,ale ani náhodou to nechce.ale zatím pije od krávy...veta říkal,že po10hodinách po infuzi může zase lehnout,.....tak zatím vyhrané nemáme,jdu se snažit jí nacpat trochu sena...smajlík

23.9.2011 16:37
danurba

XXX.XXX.40.197

tele dejte ke krávě třeba za hráď, aby si ana něj nelehla, ale aby ho mohla olizovat. Aby měla vůli žít...takovýhle vývoj po přišláplém struku teda vůbec neznám.
Naše kráva po odstavení telete do vedlejšího boxu, když už mu byly 3 měsíce, na týden přestala téměř úplně žrát a pít, měla hrozný krvavý průjem a tmavě hnědou moč. Všechno z psychiky.
Dejte jí dobrůtky, nasečte trávu, možná si jí vezmě radši než seno. Držím palce co jich mám.

23.9.2011 21:06
borokoz

XXX.XXX.119.65

...jdu od kravulky...zatím to vypadá dobře,kráva se nažrala nasečené trávy,hrstku šrotu a koupila jsem jí nový liz,tak si polizuje...no nebýt toho struku,tak už by to bylo zase dobré.
jsem vyfluslá...a jdu spat konečně....tak ahoj přátelé

23.9.2011 21:30
danurba

XXX.XXX.40.197

no sláva, jestli žere, tak snad už je z nejhoršího venku...řekl doktor, čím to bylo, takový drama? Jen tím přišláplým strukem?

24.9.2011 05:43
vlastina

XXX.XXX.70.232

Dobré ráno, doufám :-), nemyslím si, že tohle drama bylo jen z přišlápnutého cecíku, spíše více aspektů najednou/ porod, naražení mléka do toho strašnýho vemene, úraz......../ Hezký den Vlastina

24.9.2011 14:23
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

tedy koukám tady na tu slávu a pak co se dělo potom.Klobouk dolů..Smekám..Porod bych možná dala,ale ten utržený struk pochybuji.. Jste dobrá.Já bych začala panikařit. Jinak jak jste se tu bavili o tom oddojení...To když vydojíte po třech dnech vemeno,telátko necháváte pod krávou a dojíte normálně dvakrát denně?? A to vemeno se nesmí vydojit úplně proč na poprvé?? Ptám se hloupě ale chtěla bych si to ujasnit..Udělali jsme se svou kravičkou chybu a nechci jí opakovat....mohli by jste mi to někdo objasnit?? Jak to děláte vy,když máte tele s krávou na jedné pastvě...Moc děkuji a ještě jednou gratuluji k telátku a brzké uzdravení kravičky....

24.9.2011 14:38
danurba

XXX.XXX.40.197

Kráva porodem ztrácí hodně vápníku a pokud jí hned vydojíte, bude mít snahu mléko co nejrychleji nahradit a může se odvápnit až k smrti. Nazývá se to poporodní paréza. Až po těch třech dnech je metabolizmus vápníku natolik ustálený, že můžete normálně dojit. To je takové laické vysvětlení.
Naší krávu jsme po těch třech dnech začali dojit, ale ona nám stejně nedala všechno mlíko, nechala si pro tele dost. Jinak bych jí tam samozřejmě trochu mléka nechávala. Po třch měsících jsme museli tele oddělit na jinou pastvinu, aby jsme měli mléko pro sebe.

24.9.2011 15:18
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Taky dojíme až 3den po porodu. Tele necháváme pod krávou a na noc oddělujeme. Rání mléko je naše a tele i kráva se celý den pasou spolu.:-)

24.9.2011 15:57
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

No tak to jsme v podstatě takovou chybu neudělali,tak proč dostala zánět.My ji tedy neoddojili.Až asi po deseti dnech.bylo nám bylo řečeno,že když je tele pod krávou,nemůže se nic stát.Že je to skoro nemožné aby měla zánět... Jen asi po třech dnech jsem jí vlastně oddojila rukou,ale dostala jsem z ní jen asi čtvrt litru z každého struku...Pak už jsme to nechali teleti a najednou se jí udělala boule na vemeni a bylo to. Dostala antibiotika a začali jsme dojit.Samozřejmě jsme si snížili dojivost,protože se naučila si dělat mléko jen pro tele ale i tak máme teď,když je tele pryč,nějakých 15l.za den. I tak nevíme co s tím.. Ale co se tedy stalo,že dostala zánět?? Zas taková fatální chyba to nebyla ne??

24.9.2011 19:22
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Záleží na tom jestli je to vaše kráva delší dobu nebo jste ji koupili zasušenou. To se totiš mohlo stát, že měla zánět již předchozí laktaci, špatně doléčený. Aspoň tak nám to vysvětloval vet. Taky jsme udělali chybu a zasušovali krávu sami. Když už byla skoro zasušená a dojili jsme jen po 48hod. dostala zánět, hned se na to přišlo, zaléčila se a projistotu ještě jednou asi po měsíci. Stejně se jí to po otelení vrátilo, a aby toho nebylo málo, ještě prý něco sežrala a dostala něco jako otravu, něco s bachorama. Dělali se všemožné nálevy, 14dní se pchala antb., dostávala jakési energeťáky do vody, vet byl super. Kráva nežrala asi týden, s vodou to bylo ze začátku velice špatné. Prostě měla na kahánku. Tele jsme pod ní nechali i na radu doktora, aby se snažila a jinak by přestala dojit, jelikož neměla mlíko vpodstatě žádné. Teť je vpohodě, jen se nám nedaří ji dokrmit, tele je celý den s ní a na noc ju zavíráme, nadojíme tak 4l a tele toho asi také více nevypije, ale zaplať pánbůh za to.
Náš vet naprosto neschvaluje tele u krávy, nabádal nás abychom tele jen pustili napít a hned dezinfikovali, stačí jodovkou.
Také záleží jestli to nebylo z krmení, některé krávy takto reagují na změnu, nebo něco chybného v krmení.

24.9.2011 23:05
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

krmením to asi nebylo..Přes léto jí nedáváme nic.Je na pastvě... A měli jsme ji koupenou jako jalovici,takže ta možnost předchozího zánětu padá... No hlavně,že už je v poho ale ta boule jí tam zůstala. Masírujeme,mažeme,ale je tam pořát... Prý se to jakoby zapouzdřilo..:-(... Jak to myslíte tele od krávy,cucnout a pak dezinfikovat ?? Co desinfikovat?? Jinak moc děkuji za rady.. :-)

24.9.2011 23:16
danurba

XXX.XXX.40.197

No mě se deset dní po otelení bez dojení zdá hrozně dlouho, tala první dny vypije pár litrů víc ne, takže od toho třetího dne je potřeba dojit.
My jsme na konci zasušování dostali od veta nějaký lék, bylo to v tubě, vymáčkli jsme to do každého struku, prý je to proti zánětu. Musí se to dát nejpozději 8 týdnů před telením, ale už evím, jak se to jmenuje.

25.9.2011 07:28
borokoz

XXX.XXX.117.72

Ahoj....Tak Venca je z nejhoršího venku.Už žere,chodí..Telátko Berta je pěkně napité a cupitá za maminou..takže to byla poporodní paréza,jak napsala Dana.Všechno šlo do toho obřího vemene.Zabraly 2 infuze,1injekce na zadržení vápníku,potom sdělím kolik to stálo,pan doktor nedělal jěště vyúčtování.
Když ulehla po druhé,tak jsem se ho ptala,jestli to přežije,tak řekl jenom,že jednou dával krávě šest infuzí a přežila to.
Tak už jsem zase ráda,je to holka šikovná.Je moc hodná,poslouchá mě ,nastaví hlavu na drbání.Jsem ráda,že jako nezkušená,jsem si koupila zkušenou krávu...

25.9.2011 07:33
borokoz

XXX.XXX.117.72

..Teď zbývá zahojit ten struk...krávu jsem neoddojila,jen jsem vydojila,ten bolavý struk,aby se tak nenaléval.Zdá se ,že se to hojí,ale pořád to vypadá otřesně...
Jěště jsem se chtěla zeptat,jestli jsem jí neměla nechat sežrat tu placentu,možná by dostala ,nějaké ty látky do sebe a nevyčerpala se tak.....

25.9.2011 10:36
danurba

XXX.XXX.40.197

Tak to jsem moc ráda, že už je Venca v pořádku!!!:-):-) :-)Vím, jaké to je, když onemocní jakékoliv zvíře, a tím spíš takhle velké, drahé, cenné a milované.
S tou placentou vám to asi nikdo neřekne, jsou zastánci pro i proti...Moje kráva po porodu taky placentu nesežrala a bez problémů.
Na hojení ran se mi perfektně osvědčil obyčejný med. Naší krávě vloni v létě mouchy vykousaly na vemeni dost velký kus kůže, asi 2x4cm, úplně do živého. Bylo to v místě, kde se o sebe třou dvě čtvrtky vemene, takže se to hodně špatně hojilo. Mazali jsme vším možným, co nám dával doktor, vždycky se udělal strup, odpadl a pod ním to zase bylo živé. Trvalo to celý podzim a zimu a zmenšovao se to minimálně. Blížilo se jaro a já měla strach z toho, že až začnou zase lítat mochy, ještě jí to zhorší. Pak jsem zkusila obyčejný květový med, mazala jsem to 2x denně a za tři týdny byla rána prakticky vyhojená, zatáhlo se to od krajů. Hojivá tkáň rostla téměř před očima, každý den byl vidět pokrok. Zkuste jí ránu taky namazat, určitě to neuškodí.
Pochopila jsme, že mléčný kanál a svěrač zůstaly funkční, takže máte myslím velkou šanci tuhle čtvrtku vemene normálně zachránit.

25.9.2011 15:00
borokoz

XXX.XXX.117.72

..ano mléčný kanál je funkční,dnes jsem z něho oddojila a pomazala rozmixovaným jitrocelem s medem...Dále vařím odvar z jitrocele.Má ty struky všechny jakési suché a popraskané.......černou mast mám taky,tak pomažu celé vemeno???Už jak mě vidí,tak utíká chuděrka..Musím se doktora zeptat,jestli nebude lepší dát tam kanylu ať to pořád nepraská...Oddojila jsem i ze struku ze kterého samo vytékalo mléko...Už mám oddojovat trochu ráno a trochu večer???ze všech struků??

25.9.2011 15:27
lavacca

XXX.XXX.1.3

borokoz napsal(a):
..je to holka Berta,narodila se 9.30...

Velká gratulace! je moc krásná.smajlík

25.9.2011 17:00
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Náš vet říkal, že se má placenta vymáchat v kbelíku a vodu dát krávě vypít. Desinfikovat struky jsem myslela a oddojovat plné struky. Naše telata pijou vždy jen z jedné poloviny a ta druhá je nezajímá, takže oddojujeme.
přikládám foto naší jalovičky, má dva měsíce a je po Limusín

25.9.2011 17:01
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Ještě jedna aby bylo vidět jak je veliká a zmasilá.

25.9.2011 20:19
danurba

XXX.XXX.40.197

borokoz napsal(a):
..ano mléčný kanál je funkční,dnes jsem z něho oddojila a pomazala rozmixovaným jitrocelem s medem...Dále vařím odvar z jitrocele.Má ty struky všechny jakési suché a popraskané.......černou mast mám taky,tak pomažu celé vemeno???Už jak mě vidí,tak utíká chuděrka..Musím se doktora zeptat,jestli nebude lepší dát tam kanylu ať to pořád nepraská...Oddojila jsem i ze struku ze kterého samo vytékalo mléko...Už mám oddojovat trochu ráno a trochu večer???ze všech struků??

Nevidím důvod, proč mazat vemeno černou mastí, když nemá zánět. Na suchou a rozpraskanou kůži spíš měsíčkovou indulonu nebo si nechat v lékárně namíchat nějakou měsíčkovou mastičku. Hlavně že je vše OK, snad už buide jenom líp.

25.9.2011 20:21
danurba

XXX.XXX.40.197

jo, a myslím si, že jestli sama pouští mléko, je načase oddojovat, zatím je v tom mlezivo, tak to dejte zvířatům. Nemusíte vydojit vemeno celé, ať se zase holka neodvápní, jen tak do půlky.

25.9.2011 20:37
borokoz

XXX.XXX.125.241

..díky za foto,je to zajímavé vidět to křížení..opravdu se mi zdá na dvouměsíční tele veliká...Možná zkusím připustit Matyldu i jako prvničku něčím jiným,než jerseyem.....Nebo myslíte,že mám počkat až na druhé telení?
Venca,Matylda i Berta jsou 100%jerzey,tak bych chtěla nějakého kříženého býčka...:-)Tím jsem chtěla říct,že mléčnice už mám,teď by to chtělo nějaké maso...:-)

25.9.2011 20:47
borokoz

XXX.XXX.125.241

danurba napsal(a):
jo, a myslím si, že jestli sama pouští mléko, je načase oddojovat, zatím je v tom mlezivo, tak to dejte zvířatům. Nemusíte vydojit vemeno celé, ať se zase holka neodvápní, jen tak do půlky.

Ano,už jsem to oddojila...ale nevím jestli jen do půlky,to nevím ,jak utrefit.Potom ale šlo tele pít z toho oddojeného struku,tak to ale vyprázdní všechno?Takže zítra už mám oddojit ze všech struků tak do půlky,jakříkáte..??Já se bojím ,že se odvápní,pak se bojím,že dostane zánět,tak to dělám tak nějak intuitivně....smajlík

25.9.2011 20:48
danurba

XXX.XXX.40.197

na prvničku nepouštějte masné plemeno, radši toho jerseye abyste měli jistotu malého telete. Když bude býček, porazíte ho dřív, zato bude masíčko, že se po něm budete dlouho olizovat

25.9.2011 20:54
danurba

XXX.XXX.40.197

předpokládám, že jí dáváte nějaké minerály s vápníkem....myslím, že za dva tři dny už jí můžete bez obav dojit, tele stejně dává pravděpodobně přednost jedné půlce, poznáte to tak, že struky tam bývají ocucané a není tak nabušená, tak tam toho nechte víc. Prostě se na tu intuici spoléhejte i dál.

25.9.2011 20:56
borokoz

XXX.XXX.125.241

no tak nebudu raději riskovat a připustím jerseyem....Dany,dívala jsem se,na inzeráty--nemám Bertičku nechat pro vás,nebo nechcete čekat,tak dlouho...už jste něco sehnala??

25.9.2011 20:59
danurba

XXX.XXX.40.197

já ybch jí moc ráda, jenže jste hrooozně daleko, ym jsme až u Šumavy
zrovna jsem na chtu na seznamu http://chat.lide.cz/room.fcgi?auth=&room_ID=3854806 , nechcete se zastavit? Je to místnost o sedlácích pro sedláky...

26.9.2011 08:26
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Na jalovičku jsme taky pouštěli Jersey, napodruhé jsme chtěli něco do mrazáku a Limusín má malé telata. Tohle tele je rozhodně větší než byla 100% Jerseyka. Popravdě uvažujeme o přechodu na česrta. Dojí stejně, sice méně tučné mléko, ale je zmasilejší a když na to pustíme masňáka tele bude zase zmasilejší. Navíc nám připadají mléčné krávy všeobecně hrozně hubené.

26.9.2011 11:23
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

jen se zeptám na takovou věc.Povídáte tu o tom,že si dáváte maso do mrazáku.To si porážíte doma,nebo jakou máte jistotu,že vám dají z jatek vašeho býka?? Dá se to nějak ohlídat??

26.9.2011 13:20
borokoz

XXX.XXX.125.114

..já to budu praktikovat tak,žže býčka nenahlásím,nebo ho nahlásím ,ale odepíšu kodem 40(odcizení) a zavolám si řezníka..:-)
Jalovičku normálně přihlásím,protože je mi líto ji dát do mrazáku.
Mě některé zákony strašně rozčilují,tak se je snažím obcházet,jinak jsem spořádaný občan.Nikoho nenabádám ,aby to dělal také tak.smajlík

26.9.2011 14:44
strip

XXX.XXX.144.229

Tady v časopisu chov skotu, červen 11 je hezký článek o jerseykách. http://www.crvcz.cz/LinkClick.aspx?fileticket=3kZ8T%2bcuvYM%3d&tabid=1386

26.9.2011 16:14
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Nám inseminátor nepsal připouštění do karty, takže oficiálně žádné tele nemáme. Taky je nám líto dát ji do mrazáku, ale zatím se mi na inzerát nikdo neozval. Máme i prasátko a řezník nám to udělá.

26.9.2011 16:46
danurba

XXX.XXX.40.197

renatasimicek napsal(a):
jen se zeptám na takovou věc.Povídáte tu o tom,že si dáváte maso do mrazáku.To si porážíte doma,nebo jakou máte jistotu,že vám dají z jatek vašeho býka?? Dá se to nějak ohlídat??

U nás na jatkách (v Horažďovicích) dělají domácí porážky vždycky v pátek a v sobotu ráno vydávají vychlazené maso. Přijeli jme tam, viselo tam několik hovězích půlek, na každé byl napsaný majitel. Pokud tam mají evidenci v pořádku, měl by každý dostat svoje zvíře. Naše tele bylo z nich nejmenší a maso bylo nejsvětlejší, byl tam z nich nejmladší, takže myslím, že opravdu jíme svého jerseye a ne nějakého šeroláka od sousedů :-)

26.9.2011 20:50
danurba

XXX.XXX.40.197

kuklovska napsal(a):
Na jalovičku jsme taky pouštěli Jersey, napodruhé jsme chtěli něco do mrazáku a Limusín má malé telata. Tohle tele je rozhodně větší než byla 100% Jerseyka. Popravdě uvažujeme o přechodu na česrta. Dojí stejně, sice méně tučné mléko, ale je zmasilejší a když na to pustíme masňáka tele bude zase zmasilejší. Navíc nám připadají mléčné krávy všeobecně hrozně hubené.

Dojivost jerseyek není o kvantitě, ale o kvalitě. Takové mléko vám jiná kráva nedá. Naše kráva nám sice dá asi jen 12 litrů denně, ale z toho každý den seberu přes litr smetany (jen sbírám, neodstřeďuju), ze které vyrobím půl kila výborného kvalitního másla. Prodávám ho za 200kč za kilo. V mléce stále ještě zbývá dost smetany, aby byl dobrý sýr.
Když jsem brali mléko od sousedovo straky, po dni stání se na něm udělal sotva smetanový škraloup, ne pěticentimetrová vrstva.

26.9.2011 22:26
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

a to máslo děláte normálně šlehačem a pak hnětete?? Mně se tedy osvědčilo,že mléko odstředím a ze smetany,která mi vyteče je máslo.V lednici to ztuhne a ušlehat už se to nedá.Chová se to jako klasické máslo,dá se to rozehřát,mazat,do pomazánky,na pečení a nemusím se toho ani dotknout a má výbornou smetanovou chuť...Z mléka pak udělám skvělý tvaroh a pokud chci sýr,tak použiji mléko co jsem neodstředila a jen sebrala smetanu.Výbornou hustou smetánku..A je pravda,že jí má plno...smajlík

26.9.2011 22:33
danurba

XXX.XXX.40.197

Já sice mám odstředivku, takovou starou, značku Škoda myslím, je tam soustava asi 20 trychtýřků a při představě, že to všechno musím umýt, mě chuť na odstřeďování přejde...
Máslo dělám ze zakysané smetany, nejprve jí zpasterizuju v horké lázni, zaočkuju a nechám do druhého dne zkysnout a po pořádném vychlazení v ledničce to šlehám normálním ručním šlehačem, trvá to tak 30-50 minut. Dřív jsem ho dělala ze sladké smetany, bylo výborné, ale hrozně rychle se kazilo. Tohle vydrží v misce s vodou i deset dní, ale u nás tak dlouho nevydrží:-). Po vyšlehání se musí pořádně vyprat a vymačkat a skladuju ho v mrazáku zabalené do potravinářské fólie.

26.9.2011 22:42
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

ty trychtýřky tam mám taky,ale nedělá mi to problémy.Když to člověk udělá hned,jde to horkou jarovou vodou krásně dolů.. a v lednici vydrží poměrně dlouho.Nesmí se nechat dlouho venku,ale to asi žádné..Stačí pět minut na povolení a krásně se maže...A když ho mám hodně,stáčím to do krabiček od ramy,tu dám do mrazáku a pak vyklepnu ještě zmrzlé do alobalu a zabalím a vrátím zase do mrazáku. Jsem s tím hrozně spokojená. Z ranního a večerního mléka mám tolik smetany,že bych asi uvařila šlehač...:-)

26.9.2011 22:58
danurba

XXX.XXX.40.197

prakticky jsem přestala používat olej, už na něm jen smažím. Jinak vše dělám na másle, všechno nám hrozně chutná a je to na nás znát...kyneme a kyneme :-)

26.9.2011 23:19
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

jo tak to mám stejný problém..Už tak jsem dost rozežraná ale poslední dobou toho nějak jím méně,tak se divím,proč to nejde dolů.No jenomže takové zapečené brambory jenom s cibulí a zalité smetanou,to je taková bomba,že mi to kaloricky vynahradí prase s řádkem brambor... Ale je to taková dobrota ... :-)

27.9.2011 09:15
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

docela by mne zajímalo,kolik ta vaše Venca nadojí s tak obrovským vemenem....

27.9.2011 11:18
borokoz

XXX.XXX.103.89

....no to mě taky-jsem na to zvědavá....dnes jsem oddojila z toho zašívaného struku 2litry...
Zatím dojím ručně ,zjistila jsem ,že mi na dojačce chybí jedna hadice,tak jedeme zítra koupit všechny nové a zároveň se podívat,jak to vůbec funguje.Já to totiž jěště neumímsmajlík...Venca s tím tyátrem kolem ní,mě zhatila plány se vzděláváním mé osoby v umění dojičském...:-)

27.9.2011 11:31
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

a nebolí jí to..vypadá to hrozně....smajlík

27.9.2011 19:43
borokoz

XXX.XXX.125.194

...vypadá to pořád hrozně a určitě ji to bolí,ale ona nechce stát na dojení i když ji dojím z druhých struků,potvora bojí se,že nezůstane pro malé...
Zítra to vyfotím ,jak se to hojí....řekla bych,že na tu obrovskou ránu,co to měla roztržené,tak to jde poměrně dobře.Mažu jí to pořád tím rozmixovaným jitrocelem s medem a mastí,co jsem dostala od veta...

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.9.2011 13:18

Dobrý den, Renato, psala jsem Vám asi před 3 dny email, ohledně té Vaší jalovičky, přišel Vám? Jestli je volná, měla bych o ní zájem, shaním Jerseyku. Děkuji, Gábina:-)

28.9.2011 23:17
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, Renato, psala jsem Vám asi před 3 dny email, ohledně té Vaší jalovičky, přišel Vám? Jestli je volná, měla bych o ní zájem, shaním Jerseyku. Děkuji, Gábina:-)

Já tedy nevím,jestli je to na mne,ale já už mám jalovičku prodanou... Ale nevím,jestli to patří mě... Jinak zdravím všechny... Renda

29.9.2011 00:18

Dobrý večer, bylo to na borokoz, nějak mě nenapadla shoda jmen, omlouvám se:-)

29.9.2011 06:55
borokoz

XXX.XXX.108.132

Ahoj,
omlouvám se už jsem vám odepsala,nějak to nestíhám...:-)

29.9.2011 12:36
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

Dobrý večer, bylo to na borokoz, nějak mě nenapadla shoda jmen, omlouvám se:-)

není vůbec zač.... :-)

3.10.2011 16:03
borokoz

XXX.XXX.120.95

Dobrý den vespolek...
Tak Venca do dnešního dne nepustila ani kapku mlíka ze zdravých struků....Ze zašívaného struku oddojíme asi 2l ráno a 2l večer.Tele z něho samozdřejmě nepije.Z ostatních to stíhá vypít nebo to kravka nechce dát...zkoušeli jsme ručně i strojově...

3.10.2011 16:06
borokoz

XXX.XXX.120.95

...struk vypadá příšerně,ale řekla bych,že dnes ji tak už nebolí,protože sama stála při dojení..

3.10.2011 16:12
borokoz

XXX.XXX.120.95

....popraskaly všechny stehy,jinak se to prostě vydojit nedá.....trpíme s ní...
veta říká,že se to zahojí-je optimista...manžel pesimista.....já jsem nešťastná....
zasušení struku zatím nedoporučuje.....vlastně je přesvědčen,že se zahojí...

3.10.2011 16:16
borokoz

XXX.XXX.120.95

..ˇjinak by to byla krása.....telátko prospívá....

3.10.2011 16:20
borokoz

XXX.XXX.120.95

..to se 3dny po narození telátka seznamovaly s jalovičkou Matyldou....

3.10.2011 16:30
borokoz

XXX.XXX.120.95

tak jsem tam dala jednu fotku 2x.....
Doufám,že jsem prošla tím nejhorším a už mě čeká jen to dobré...Dvakrát kráva ulehla po porodu a přišlápla si struk-určitě není už nic horšího...smajlík

3.10.2011 16:39
borokoz

XXX.XXX.120.95

3.10.2011 17:46
roklanka

XXX.XXX.223.107

Myslím si totéž ,co vet. sroste to.jen to chce čas.Dovedu si představit vaše pocity,když jsem měl kozu se skobou na vemeni a z té na mě teklo mléko při dojení,nebo podélně tržené až ke kanálku a rána se při každém dojení otevírala,byla to hrůza. Obě kozy se hojily pomalu,právě proto,že při každém dojení to praskalo,znovu. Dobře to dopadne,nebojte se.

3.10.2011 20:17
borokoz

XXX.XXX.120.95

Ahoj Roklanko,to jste mi dala naději.... až bude manžel ráno dojit se slovy,,toto sa nemože zahojit ,,.....tak mu řeknu,,Roklanka říkala,že se to zahojí,,...:-)

3.10.2011 23:25
pajca

XXX.XXX.234.122

Sleduju Váš příběh od začátku a moc Vám přeju, aby to vše dopadlo dobře.
Chci jenom říci,že ve Vaší situaci bych požádala vaterináře, aby dal do stuku kanilu,aby se nemusel struk vydojovat mačkáním,
ale pouze mléko vypouštět vytažením špuntíku z kanily,když tele pije a kráva spouští mléko.Pak zase zašpuntovat.Struk by tak měl větší klid na hojení.
Jestli kráva mléko má a nechce Vám ho při dojení spustit, tak ji zkuste oddojovat zároveň při pití telete a tak jí oblafnout,
protože jak začne tele sát,tak mu ho spustí.

3.10.2011 23:30
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

takhle jsem přečůrávali naší Burynku taky .Tele pilo z jednoho a dojička vytáhla ostatní.... Ale stejně nedala všechno.Od té doby co je tele pryč,máme o 100% hustější smetanu a i jí máme daleko víc..Se nedivím,že nám to smetánkové tele tak pěkně rostlo....smajlík

4.10.2011 12:04
borokoz

XXX.XXX.105.9

Ahoj Pajčo,tak nějak jsem to vet.říkala,ale on mě řekl,že když jí dá kanylu,tak dostane zánět....nějak mě to sám nenavrhl, až když jsem se ho po prvním roztržením stehu ptala.
Tak já nevím ,co je dobré....vůbec nevím k čemu se mám přiklonit...taky bych tu kanylu viděla raději,než jí to každý den potrhat...ale já nemám zkušenosti ani z doslechu,takže mu nemůžu říct -dejte kanylu....
Nevím přesně jaká slova použil,ale pochopila jsem,že ten zánět by dostala automaticky po zavedení kanyly.Mluvil o tom,že musíme mít trpělivost a vydojovat,že se to spraví...Taky jsem se ho ptala na zasušení struku,ale taky odpověděl,že oddojujte,to se zahojí...tak já fakt nevím,co mám dělat,tak to nechávám na něm.....už mám každé ráno trauma ,jak ji budem uvazovat,stresovat....

4.10.2011 22:49
pajca

XXX.XXX.234.122

Hrozně narada bych poradila špatně,ale když vidím ten struk,tak si říkám ,že to dojení musí být hrozné.
Ze zavedení kanyly by kráva automaticky zánět nedostala.Když se po vypuštění mléka kanyla zase zašpuntuje,tak,by se
infekce do vemena dostat neměla. Při vypouštění by jste sledovala jestli se mléko nemění, nejlépe je to vidět na černé podložce.
Při podezření nasadit antibiotika.
Je to na Vás,vybrat to nejmenší zlo,aby to nakonec dopadlo dobře.

5.10.2011 13:43
borokoz

XXX.XXX.126.187

..dnes tu byl vet.a říkal,že zítra zavede kanylu.Tak jsem na jednu stránku ráda,že už ji nebudeme trápit ,tím dojením.smajlíksmajlíksmajlík

5.10.2011 21:59
pajca

XXX.XXX.234.122

Určitě Vám to usnadní hodně práci a urychlí hojení struku a kravka i Vy nebudete při dojení trpět.Věří že jste za ni trpěla
při dojení i Vy. Moc Vám přeju aby se kravka brzy uzdravila.

6.10.2011 08:41
kuklovska

XXX.XXX.156.16

V kravíně jsme měli jednu krávu a ta měla kanilu dva měsíce, tenkrát jsem se nezajímala proč, ale zánět nedostala, musel se ale ten zavírák desinfikovat.
Teť z jiného soudku, potřebuji poradit jak nakrmit Jersey. Tady čtu jak nekrmíte přes pastevní období šrotem. To by ta naše kráva asi zdechla. Dostává denně 3,5kg ječmenného šrotu a 2kg ovsa. Celý den je na pastvě a v noci má seno v krmelci a opravdu co sežere. Min liz je samozřejmostí, když není řepa dostává cukrovarské řízky, jablka, prostě se jí přilepšuje kde může a pořád mám pocit, že je vychrtlá.smajlík Je dva a půl měsíce po otelení.

6.10.2011 08:48
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

jsem zvědavá na odpověď.....My tedy přes léto opravdu nepřidáváme nic a je spokojená.Když jí dám do stáje seno,ani se ho nedotkne.Přes léto ho vůbec nechce..Teď dostává granule na podporu mléka a nějaké vitamíny a o to si pěkně zabučí..Přesně před dojením,kdy to dostává si zabéká u plotu...

6.10.2011 08:50
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

renatasimicek napsal(a):
jsem zvědavá na odpověď.....My tedy přes léto opravdu nepřidáváme nic a je spokojená.Když jí dám do stáje seno,ani se ho nedotkne.Přes léto ho vůbec nechce..Teď dostává granule na podporu mléka a nějaké vitamíny a o to si pěkně zabučí..Přesně před dojením,kdy to dostává si zabéká u plotu...

toho šrotu mi přijde hrozně moc,ale nejsem znalec,takže jsem zvědavá....

6.10.2011 10:04
vlastina

XXX.XXX.70.232

Dobrý den, náš veterinář říká "jerzey buď dojí a pak je hubená a nebo nedojí a pak je kulatá "- tak jak je to u vás? :-) Taky jsem se trápila, že naše Kačena vypadá, jako když se o ni špatně starám, sena má ,co sežere a šrotu asi tolik , co Vaše , jen míchám do pití šrot pšeničnokukuřičný a otruby. Je také po porodu, značnou část mléka vypije tele, na nás zbude asi 12-14l .Bez šrotu bych se taky bála :-).Vlastina

6.10.2011 10:15
danurba

XXX.XXX.70.212

Naše Eliška je od jara do podzimu celodenně na pastvě, má k tomu jen liz a při dojení dostává 2x denně asi 2 litry ječnooveného šrotu smíchaného s pšeničnými a žitnými otrubami a s Mikrosem SOK. V zimě dostává seno a do směsi přidávám trochu melasy a krmných kvasnic. Teď, jak je sucho a ubývá pastva jí každý večer přihodím do krmelce vrchovaté kolečko jetelotrávy, co nám narostla na louce po otavách. Dojí asi 12 litrů mléka přes léto a asi 6 litrů přes zimu.
U bývalého majitele dostávala zbytky ze školní jídel¨ny - knedlíky, omáčky, maso, prostě všechno. Dojila prý kolem 20 litrů. Takové krmení se mi zdá ale hodně nepřirozené.
Hubená se mi nezdá, kyčle sice trčí, ale žebra vidět nejsou.
Našla jsem na netu fotku sousoší jerseyských krav, které stojí na ostrově Jersey a jsou tam vysochané docela vychrtlé, prý je to u jerseyek normální.

6.10.2011 18:56
pesa

XXX.XXX.104.36

Prosím Vás, jestli Vám na struk kráva dojí, tak jí žádnou kanylu nezavádějte, ikdyž bude v nejčistším prostředí, bakterie se dostanou přes struk do vemene a máte zánět jako vyšitý, Kanyla je až poslední řešení tohoto problému. Na dojírně míváme daleko horší rozšlápliny struků a dojí se. Když zavedeme kanylu je jasné že dostane zánět, ikdyž se desinfikuje a desinfikuje a to kanylu zavádíme jen na dobu dojení, do stáje se vyndává a opět desinfikuje. 1 kráva z deseti zánět nedostane. Jsou to škaredé záněty kde nezbyde ve většině případů nic jiného než čtvrť vemene zasušit.

Bakterie jsou opravdu všude, na pastvě, ve stáji v podestýlce, a hlavně ve vzduchu. Doporučuji stříkat FATROXIMINEM je to červený spray, popř. pederipra spray a hlavně dodržovat co největší zoohygienu.

6.10.2011 20:12
danurba

XXX.XXX.40.197

Já osobně žádnou zkiušenost s kanylou neznám, ale taky se mi zdá kanyla ve struku jako poslední řešení. myslím, že strojové dojení by bylo pro ránu šetrnější než ruční, protože při strojovém se struk nestlačuje, ale mléko se vysává.

6.10.2011 20:12
danurba

XXX.XXX.40.197

Já osobně žádnou zkiušenost s kanylou neznám, ale taky se mi zdá kanyla ve struku jako poslední řešení. myslím, že strojové dojení by bylo pro ránu šetrnější než ruční, protože při strojovém se struk nestlačuje, ale mléko se vysává.

6.10.2011 20:26
borokoz

XXX.XXX.77.225

pesa napsal(a):
Prosím Vás, jestli Vám na struk kráva dojí, tak jí žádnou kanylu nezavádějte, ikdyž bude v nejčistším prostředí, bakterie se dostanou přes struk do vemene a máte zánět jako vyšitý, Kanyla je až poslední řešení tohoto problému. Na dojírně míváme daleko horší rozšlápliny struků a dojí se. Když zavedeme kanylu je jasné že dostane zánět, ikdyž se desinfikuje a desinfikuje a to kanylu zavádíme jen na dobu dojení, do stáje se vyndává a opět desinfikuje. 1 kráva z deseti zánět nedostane. Jsou to škaredé záněty kde nezbyde ve většině případů nic jiného než čtvrť vemene zasušit.

Bakterie jsou opravdu všude, na pastvě, ve stáji v podestýlce, a hlavně ve vzduchu. Doporučuji stříkat FATROXIMINEM je to červený spray, popř. pederipra spray a hlavně dodržovat co největší zoohygienu.

Dobrý večer....no přesně tohle mi říkal veterinář a opravdu se velmi zdráhal zavést tu kanylu.Ale včera přijel,podíval se a dnes tu kanylu zavedl...
Takže můžu čekat další ránu.....Zrovna jsem si dnes večer při dojení tu kanylu tak pochvalovala-kravka pěkně stála,nemusela jsem ji uvazovat za nohu,mléko vyteklo za chvilku,předtím jsem jí to mordovala půl hodiny....
Děkuji Vám, Peso ,za příspěvek...

6.10.2011 23:14
pajca

XXX.XXX.234.122

pesa napsal(a):

Řekla bych, že si trochu protiřečíte. Píšete,že u Vás na dojírně (pracujete asi ve vekoprovozu s volným ustájením,kde se krávy celý den brodí v kejdě) dojíte ještě horší rozšlápliny.Dojíte je však takovým způsobem,že jim dakrát denně dáváte kanylu
kterou možná vytáhnete z kapsy montérek.Pochybuji o tom,že použijete na každé dojení sterilní kanylu.Pracovala jsem v živočišný dost dlouho,abych nevěděla.že ne každý ošetřovatel dělal všechno jak se má.Neberte to osobně.Jistě směnujete a
takovou krávu dojí pokaždé někdo jiný.
Paní chová krávu celodenně venku, kde není tak infekční prostředí jako v kravíně ,tak má jistě mnohem větší šanci ,že zánět
nedostane.Pak teké není každý zánět nevyléčitelný Jde o to.sledovat vizuelně vypouštěné mléko a nasadit antibiotika včas,kdyby se měnilo.
Jistě budete souhlasit s tím,že ve velkochovu dostávají krávy záněty i bez kanyly.
S dodržováním co nejlepší hygieny s Vámi samozřejmě souhlasím.

6.10.2011 23:24
pajca

XXX.XXX.234.122

danurba napsal(a):

Paní, strčte si do gumových násadců palce a ucítíte,že jsou struky při dojení stlačovány.Kdyby strojové dojení jenom sálo.tak by
měla kráva struky pěkně modré.

11.10.2011 13:39
borokoz

XXX.XXX.92.74

léčení Venci stálo-2000kč.

11.10.2011 16:55
pajca

XXX.XXX.234.122

Je to dost,ale bez pomoci by uhynula.To by byla stráta mnohem větší.
Jak se hojí ušlápnutý struk?

11.10.2011 22:24
borokoz

XXX.XXX.92.74

Ahoj,zítra dám foto....byla na něm tvrdá krusta,zdá se,že to jde dobře,ale dnes si kousek strhla asi o provaz...(myslím ten strup).
..Cenu léčení ,samozdřejmě,že nemám minimální přehled co a kolik stojí..Je fakt,že tu byl hodněkrát,v příspěvcích se ztrácí přehled o jednotlivých úkonech.Byly to dvě kapačky,injekce na zadržení vápníku,šití struku,antibiotika,mast ,kanyla při polonarkoze(nebo jak se tomu říká),teleti vitamíny...nějaké cestovné..doufám,že jsem na něco nezapomněla...:-)ahoj

11.10.2011 22:43
danurba

XXX.XXX.40.197

léčba kozy s ketózou mě stála 2500 a koza chcípla. Takže jsi to neměla moc drahý

12.10.2011 10:14
roklanka

XXX.XXX.215.156

Řekla bych,že nejdražší bylo cestovné,ono se to nezdá,byl u ní dost často,ale jak píše Pajča v porovnání s cenou krávy je to úměrné. Léčení kozy mnohdy přesahuje její cenu a přes to to člověk udělá,peníze nejsou všechno. Venca to jistě brzy vrátí na mléku,máslu , sýrech a jalovičce :-). Roklanka

20.10.2011 15:37
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

borokoz napsal(a):
..ˇjinak by to byla krása.....telátko prospívá....

zdravím..Vy už telátko prodáváte??? Za kolik si představujete.. Vím,že chcete nejvyšší nabídku,ale nechci se přetahovat..Bydlíme blízko,tak bych si ji možná vzala..Proč ji dáváte pryč tak brzy?? A jak to vypadá s tím strukem u Venci?? Kolik má nádoj ? Zatím díky Renata Š.

21.10.2011 07:35
borokoz

XXX.XXX.89.63

renatasimicek napsal(a):
zdravím..Vy už telátko prodáváte??? Za kolik si představujete.. Vím,že chcete nejvyšší nabídku,ale nechci se přetahovat..Bydlíme blízko,tak bych si ji možná vzala..Proč ji dáváte pryč tak brzy?? A jak to vypadá s tím strukem u Venci?? Kolik má nádoj ? Zatím díky Renata Š.

...ahoj,musím ji dát pryč,protože potřebuji mléko(Venca drží mléko) a nástupkyni už mám(Matyldu).Pořád jsem váhala,že si ji nechám,těžko se mě zvířata prodávají,ale chtěla jsem jednu krávu na mléko a měla bych tři-to bych dopadla jako s kozama.:-)):-))
Zájemců je strašně hodně(ani jsem to nečekala) a Berta je předběžně prodaná za nejvyšší nabídku...
Struk u Venci se hojí pomalu,má tam strup obrovský,který bude praskat snad do nekonečna....Můj nejlaikovitěšší názor je,že kdyby tu kanylu dostala hned po zašití ,bylo by to už skoro zahojené.Asi bych příště riskovala zánět.Ale těžko říct....

26.10.2011 20:33
borokoz

XXX.XXX.93.100

26.10.2011 20:39
borokoz

XXX.XXX.93.100

..kravínek před dokončením...:-)

29.10.2011 17:29
hanaka

XXX.XXX.109.46

Luxusní! Tam bych šla bydlet klidně i já :-)

30.10.2011 22:01
safran

XXX.XXX.8.3

Dobrý den,
mohu se zvědavět zeptat na rozměry ustájení? Zrovna řešíme stavbu "maštale" pro naše dvě kobylky, a říkám si, co kdyby přibyla časem i kravka...to jsou ta tajná přání, která být mohou a taky nemusí, ale co kdyby přece....tak aby pro ni bylo místo.
Ať se kravkám dobře bydlí v tak hezkém domečku:-)!
Jitka

30.10.2011 22:03
danurba

XXX.XXX.40.197

my máme ve stáji boxy pro koně a pro krávu, každý má 3x3m, ale pro velkýho koně by bylo lepší trochu větší. Krávě to stačí.

30.10.2011 22:43
safran

XXX.XXX.8.3

Dík,
odhadovala jsem to tak, jen červík v hlavě našeptával, jestli by se ten půlmetr nedal vyšetřit...nějak se nemohu do dané plochy stavby vtěsnat...
Jitka

31.10.2011 08:57
borokoz

XXX.XXX.92.59

Ahoj,chlévek má 4x6metrů...
Je to pro dvě krávy a tele,v rožku mám ohrazděné místo na jeden balík sena-asi 120cm..
Mohlo to být o 2mdelší,ale to už by naskočil další desetitisíc....smajlík

31.10.2011 09:43
safran

XXX.XXX.8.3

Dík, tak to bych je tam v případě potřeby nacpala...
Držim palce ať se Vence rána hojí! Já mám zkušenost s léčením ran především u koní - omývání nálevem z tužebníku a na doléčení +- zatažených a hlavně zaschlých ran měsíčkovou mastí (domácí). Teď zkouším kupovaný přípravek s mumiem - zatim na sobě a psovi, vypadá to dobře, ale nebyly to velké rány, - doporučovat tak zatím nemohu ale jestli chceš, pošlu mailem odkaz.
Jitka

3.11.2011 14:59
renča

XXX.XXX.51.72

Tak jsem si váš příspěvek přečetla a moc vás obdivuji ,že jste to takhle zvládla a že kráva nedostala zánět a dokázala jste ji oddojit. Chudák kráva . Chovám kozy a vůbec bych si vám nedovolila radit ,ale objevila jsem zázrak v podobě balzámu z konopí a rány,záněty atd .se hojí přímo před očima . Je to velikosti náprstku a stojí v lékárně 169,- ,ale je opravdu úžasný ,možná by kravce na ten struk zabral. Ta velikost vás možná zarazí ,ale stačí opravdu jen slabě namazat jelikož je to koncentrát.
Mě by se jerseyka taky moc líbila ,ale nevím jestli bych to zvládla.
Chci se zeptat ,proč se kráva dojí nejdřív až za tři dny ? Tele pije např. jen z jednoho struku a co ty ostatní ? Nehrozí zánět:?
A jak jste oddojovala ten "utržený" ? To vás nepokopala ? A toho mlíka co jste jí musela oddojit?Když koza má nějaký problém jak umí pozlobit .
A ještě jsem vám chtěla napsat ,že váš veterinář je opravdu slušný ,cenu za léčení jste měla velice slušnou. A ještě si věděl rady. Děkuji vám za odpověď . Renata

3.11.2011 18:34
danurba

XXX.XXX.40.197

Pokud se kráva vydojí hned po porodu, snaží se ztrátu mléka okamžitě nahradit a jelikož už tak má v těle deficit vápníku způsobený rychlým růstem telete v posledním měsíci březosti a následným porodem, může dojít k odvápění, které se nazývá poporodní paréza. Takže se první tři dny nedojí, nebo se jen oddojí trochu mléka v případě, že je vemeno zatvrdlé a hrozí zánět. Pak už se jí metabolismus vápníku srovná natolik, že se může začít dojit, ale já jsem stejně nechávala v každé čtvrtce mléko pro tele.

4.11.2011 08:27

brokoz prosim mam dotaz, bylo na takovyhle kravinek potreba stavebni povoleni? Vim ze do urcitych m2 neni potreba o stavebni povoleni zadat a po zime budu muset taky neco postavit.

4.11.2011 11:34
renča

XXX.XXX.51.72

Moc děkuji za odpověď. Kravička mě moc láká ,ale o chovu nevím vůbec nic. Chováme kozy ,ale kráva je jiná kategorie. Renata
K tomu kravínku . Dle mého by stačila ohláška,ale stačí zajít na stavební úřad a oni vám to poví přesně. Renata

4.11.2011 14:53
borokoz

XXX.XXX.71.19

..o stavební povolení jsme nežádali a ani nás to v tu chvíli nenapadlo-zima na krku a kravičky musely bydlet..Do určitých metrů může být ohláška,ale teď nevím do kolika.Ale po praktické stránce je i vyřizování ohlášky stejně pracné.
Bydlíme na samotě a nemáme sousedy,co by upozornˇovali,že někdo něco staví...
Bez povolení by to muselo být mobilní nebo na podvozku s kolama:-):-)

4.11.2011 15:13
borokoz

XXX.XXX.71.19

renča napsal(a):
Tak jsem si váš příspěvek přečetla a moc vás obdivuji ,že jste to takhle zvládla a že kráva nedostala zánět a dokázala jste ji oddojit. Chudák kráva . Chovám kozy a vůbec bych si vám nedovolila radit ,ale objevila jsem zázrak v podobě balzámu z konopí a rány,záněty atd .se hojí přímo před očima . Je to velikosti náprstku a stojí v lékárně 169,- ,ale je opravdu úžasný ,možná by kravce na ten struk zabral. Ta velikost vás možná zarazí ,ale stačí opravdu jen slabě namazat jelikož je to koncentrát.
Mě by se jerseyka taky moc líbila ,ale nevím jestli bych to zvládla.
Chci se zeptat ,proč se kráva dojí nejdřív až za tři dny ? Tele pije např. jen z jednoho struku a co ty ostatní ? Nehrozí zánět:?
A jak jste oddojovala ten "utržený" ? To vás nepokopala ? A toho mlíka co jste jí musela oddojit?Když koza má nějaký problém jak umí pozlobit .
A ještě jsem vám chtěla napsat ,že váš veterinář je opravdu slušný ,cenu za léčení jste měla velice slušnou. A ještě si věděl rady. Děkuji vám za odpověď . Renata

Ahoj...Kravičku jsem oddojovala asi týde,ale pak jsem zjistila,že bez kanyly jí to budu 2x denně trhat až na maso.Po aplikaci kanyly se to začalo hojit rychle,ale stehy byly už rostržené...Zánět naštěstí nedostala-měla takovou malinkou kanylku šetřící..
Kontrolvala jsem denně mléko roztokem..
Ten utržený struk když jsem oddojovala,tak jsem ji musela vázat nohu,ale vydržela,spíš mě nechce dát mléko všeobecně,chrání si ho pro tele,to řádí jěště víc,jinak je velmi hodná.Nesmí jí dojít žrádlo v korytě ,když žere,tak stojí.Dnes jsem nepovolila a musela stát až dodojím-měla jsem totiž štěstí a 2struky měla přes noc pokakané,takže tele mi nechalo 5litrů mléka-nenapilo se z nich.Ale už udělám opatření přes den zůstane doma a na noc s matkou,tak mi konečně něco zbude.Zkušení se určitě usmívájí,že už to tak mělo být dávno,ale když ona to mléko pro to tele tak bránila,že jsem jí ho nechala.
O tom balzámu jsem také slyšela a pokusím se ho pořídit,protože kanylu už nepoužívám a jěště z toho někdy jde trochu krve.
Jerseyku určitě zvládnete..já jsem to taky zvládla a to jsem se do nedávna krav bála a myslela si,že ji nikdy nebudu mít..Kozenky jsou paráda ,jsem ráda,že je mám,ale kráva je kráva.
Tak se mějte a kravičku si určitě pořidťe:-)

4.11.2011 16:15
borokoz

XXX.XXX.71.19

..Bertička má víc jak měsíc..

4.11.2011 16:41
borokoz

XXX.XXX.71.19

..tak jsem si myslela,že mám pěkné fotky a ony jsou rozmazané...

4.11.2011 17:56
borokoz

XXX.XXX.71.19

...teda fakt ,všechny máznuté,tak se omlouvám,že se na to nedá koukat..smajlík

4.11.2011 23:06
pajca

XXX.XXX.234.122

borokoz napsal(a):
...teda fakt ,všechny máznuté,tak se omlouvám,že se na to nedá koukat..smajlík

Dá se na to koukat,a moc dobře.Držím palce,aby se struk už brzy zahojil. Jerseyka byla před dvaceti lety také můj sen.
Zůstal ale nesplněný.Tak se ráda podívám alespoň na Vaše fotky.

10.11.2011 19:10
borokoz

XXX.XXX.108.43

..ahoj Pajčo,struk se hojí ,dokonce už i tele z něho pije.
Moc ti přeji,aby sis splnila svůj sen mít jerseyky..Nikdy není pozdě..:-):-)

15.11.2011 13:27
renča

XXX.XXX.51.72

borokoz napsal(a):
Ahoj...Kravičku jsem oddojovala asi týde,ale pak jsem zjistila,že bez kanyly jí to budu 2x denně trhat až na maso.Po aplikaci kanyly se to začalo hojit rychle,ale stehy byly už rostržené...Zánět naštěstí nedostala-měla takovou malinkou kanylku šetřící..
Kontrolvala jsem denně mléko roztokem..
Ten utržený struk když jsem oddojovala,tak jsem ji musela vázat nohu,ale vydržela,spíš mě nechce dát mléko všeobecně,chrání si ho pro tele,to řádí jěště víc,jinak je velmi hodná.Nesmí jí dojít žrádlo v korytě ,když žere,tak stojí.Dnes jsem nepovolila a musela stát až dodojím-měla jsem totiž štěstí a 2struky měla přes noc pokakané,takže tele mi nechalo 5litrů mléka-nenapilo se z nich.Ale už udělám opatření přes den zůstane doma a na noc s matkou,tak mi konečně něco zbude.Zkušení se určitě usmívájí,že už to tak mělo být dávno,ale když ona to mléko pro to tele tak bránila,že jsem jí ho nechala.
O tom balzámu jsem také slyšela a pokusím se ho pořídit,protože kanylu už nepoužívám a jěště z toho někdy jde trochu krve.
Jerseyku určitě zvládnete..já jsem to taky zvládla a to jsem se do nedávna krav bála a myslela si,že ji nikdy nebudu mít..Kozenky jsou paráda ,jsem ráda,že je mám,ale kráva je kráva.
Tak se mějte a kravičku si určitě pořidťe:-)

No uvidíme jestli si ji někdy pořídím,zatím jsem u koz. Děkuji za odpověď. myslím ,že krávu máte mimořádnou. Renata

21.11.2011 09:51
borokoz

XXX.XXX.118.144

..ahoj,tak Vencu jsme v sobotu připouštěli-jestli se zdařilo se dozvíme za 2měsíce...
Přijel veta na odběr krve a zjistil,že se běhá-jinak bych neměla šanci-žádný ukazatel na říji...
Chtěla jsem připustit jerseyem,ale poslední dávka ,kterou měl-praskla.Tak jsem připustila piemontem.Snad to konečně bude býček......:-)

21.11.2011 13:18
danurba

XXX.XXX.64.14

borokoz napsal(a):
..ahoj,tak Vencu jsme v sobotu připouštěli-jestli se zdařilo se dozvíme za 2měsíce...
Přijel veta na odběr krve a zjistil,že se běhá-jinak bych neměla šanci-žádný ukazatel na říji...
Chtěla jsem připustit jerseyem,ale poslední dávka ,kterou měl-praskla.Tak jsem připustila piemontem.Snad to konečně bude býček......:-)

No gratuluju k připuštění, snad se povede. Býčka bych ti přála, i statisticky už by to mohlo vyjít. Já bych si zase moc přála jalovičku.

19.12.2011 21:01
libuse.urbisova

XXX.XXX.10.132

Ahoj všichni vášniví majitelé jerseyek. je to napínavé číst diskuzi, člověk se strašně moc poučí a naučí, díky vám za to. Já mám kravičku prvničku kříženku jersey - čestr a čekáme telinku v lednu. snad to všechno zvládnem tak jako vy. a když tady všichni píšete o svých holčičkách neplánujete někdo prodej telinky, jalůvky, starší kravičky holčičky? Nemůžu sehnat 100 % jersey. je to můj sen, ale vím, že musím být trpělivá než se namě štěstí usměje. letos jsem byla vždycky až ta druhá a tak doufám, že příště už to vyjde , musí vyjít.
tak se mějte všichni sluníčkově a mnoho úspěchů s chovem.
Ája z kraje Olomouckého

20.12.2011 14:16
pesa

XXX.XXX.104.36

Zdravím, my jsme z Moravskoslezského kraje. Máme jerseyku která po otelení dojí cca 22 litru, budeme se stěhovat a nebudeme na ni mit misto. Jestli byste mela zajem ozvete se 737326912.
Opravdu nám na ni záleží, chtěli bychom aby se dostala do dobrých rukou.

20.12.2011 17:44
libuse.urbisova

XXX.XXX.10.132

Moc moc děkuji za zprávu, můžete mi prosím prosím napsat trošku víc o kravičce - věk, IBR, jak je dlouho po telátku, jaká je povahou, odkud jste, jestli máte fotečku? a je to čistá jersey? můj mejlík: libuse.urbisova@seznam.cz
jo a kdy asi vidíte ten prodej.

27.2.2012 12:51
katrina7

XXX.XXX.159.163

Dobrý deň. Prosím Vás neviete mi niekto poradiť ? Máme 2,5 ročnú kravu Jersey, je pol roka po otelení a v septembri sa má zase oteliť. Od jesene sa jej začali na vemene robiť bradavice. Teraz prechádzajú aj na struky a k bruchu. Bol aj vet. pri nej, povedal že to zmizne samé, druhý jej napichal jej krv, aby získala autoimunitu, už je to 2 mesiace a mám pocit , že sa to stále zhoršuje. Natierali sme jej to podľa rád bravčovou masťou, teraz jej to striekam vínom....a zhoršuje sa to, vyzerá to dosť odpudivo. Neviete mi niekto poradiť? Vopred vďaka. K.

26.3.2012 21:59
juraj

XXX.XXX.15.247

Dobrý večer viem že to tuho bolo o jerseykách napísaného vela, mohol by mi niekto poradiť ako začať s chovom tohto plemena a čo všetko na to budem potebovať: krmenie ustajnenie, a tak za odpoveď vopred ďakujem. juraj

26.3.2012 23:03
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

katrina7 napsal(a):
Dobrý deň. Prosím Vás neviete mi niekto poradiť ? Máme 2,5 ročnú kravu Jersey, je pol roka po otelení a v septembri sa má zase oteliť. Od jesene sa jej začali na vemene robiť bradavice. Teraz prechádzajú aj na struky a k bruchu. Bol aj vet. pri nej, povedal že to zmizne samé, druhý jej napichal jej krv, aby získala autoimunitu, už je to 2 mesiace a mám pocit , že sa to stále zhoršuje. Natierali sme jej to podľa rád bravčovou masťou, teraz jej to striekam vínom....a zhoršuje sa to, vyzerá to dosť odpudivo. Neviete mi niekto poradiť? Vopred vďaka. K.

Ahoj.Nám se taky udělali na strukách bradavice a po pár týdnech samy zmizely...Nám se to tedy nezhoršovalo,ale trvalo to...

27.3.2012 09:20
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Dobrý den, záleží na tom zda již něco chováte a máte stáj, nebo vše budete teprve budovat. Také si musíte rozmyslet jak starou Jersey chcete. Tele, jalovičku již březí a nebo už krávu. U nás už byli koně a tak jsme do jednoho stání ubytovali i tele. Dlouho se nám nedařilo nic sehnat a také jsme neměli moc peněz, takže bylo jasné že musíme koupit tele. Také jsme chtěli aby si zvykla na koně, vodění na ohlávce e zvedání nožiček pro úpravu paznehtů. Budete potřebovat seno a to podle stáří skotu. Teleti bude stačit kulatý balík na skoro dva něsíce, ale kráva a nebo jalovice před otelením sežere jeden na měsíc jak nic a to musíte udělat jesličky, když bude žrát ze zeně hodně toho pošlape. Pokud máte nějakou louku nebo sad je dobré nechat krávu pást, zase záleží na vás jak. Může se uvazovat na výpasový kolík, nebo postavíte pevnou ohradu a co považujeme za nejlepší pro nás je el. ohradník. A nebo pokud to nejde jí prostě trávu nasečete a přivezete. Vše má své pro a proti. Seno je dobré dávat ráno a pak teprve na trávu, hlavně na jaře aby se kráva nezdula. Neměli jsme stím nikdy problém, během pastevního období byla kráva jen na trávě a to i mokré a bolení neměla. Také musíte něčím podestlat, nejlepší je sláma. Pokud bude kravka uvázaná bude menší spotřeba, u nás se stele hodně hlavně přez zimu. Takže buťto malí hranatý balík na den a nebo velký kulatý na 20-30dní podle toho jak je velký a svázaný. Je potřeba krmit i jádrem, pokud nemáte možnost obilí buťto vypěstovat nebo koupit, zvolte už hotové směsi, podle stáří skotu. U nás se krmí šrotovaný ječmen a oves. Je dobré aby měla kravka minerální liz a nebo koupit přímo minerální doplněk, zase záleží jestli pro tele nebo krávu v laktaci. Co z hnojem, u nás se dává na vlečku a jednou za týden odveze na kraj pole kde je až do podzimu a pak se rozváží po poli. Od nás si hodně berou zahrádkáři a také je v obci farmář co dělá kompost, takže co se nám nehodí vozíme k němu. To je jen v kostce, pravděpodobně je to zhruba vše, ostatní mě určitě doplní, kazdý to dělá jinak. Dobře si to rozmyslete.:-)

31.3.2012 19:26
juraj

XXX.XXX.165.162

kuklovska napsal(a):
Dobrý den, záleží na tom zda již něco chováte a máte stáj, nebo vše budete teprve budovat. Také si musíte rozmyslet jak starou Jersey chcete. Tele, jalovičku již březí a nebo už krávu. U nás už byli koně a tak jsme do jednoho stání ubytovali i tele. Dlouho se nám nedařilo nic sehnat a také jsme neměli moc peněz, takže bylo jasné že musíme koupit tele. Také jsme chtěli aby si zvykla na koně, vodění na ohlávce e zvedání nožiček pro úpravu paznehtů. Budete potřebovat seno a to podle stáří skotu. Teleti bude stačit kulatý balík na skoro dva něsíce, ale kráva a nebo jalovice před otelením sežere jeden na měsíc jak nic a to musíte udělat jesličky, když bude žrát ze zeně hodně toho pošlape. Pokud máte nějakou louku nebo sad je dobré nechat krávu pást, zase záleží na vás jak. Může se uvazovat na výpasový kolík, nebo postavíte pevnou ohradu a co považujeme za nejlepší pro nás je el. ohradník. A nebo pokud to nejde jí prostě trávu nasečete a přivezete. Vše má své pro a proti. Seno je dobré dávat ráno a pak teprve na trávu, hlavně na jaře aby se kráva nezdula. Neměli jsme stím nikdy problém, během pastevního období byla kráva jen na trávě a to i mokré a bolení neměla. Také musíte něčím podestlat, nejlepší je sláma. Pokud bude kravka uvázaná bude menší spotřeba, u nás se stele hodně hlavně přez zimu. Takže buťto malí hranatý balík na den a nebo velký kulatý na 20-30dní podle toho jak je velký a svázaný. Je potřeba krmit i jádrem, pokud nemáte možnost obilí buťto vypěstovat nebo koupit, zvolte už hotové směsi, podle stáří skotu. U nás se krmí šrotovaný ječmen a oves. Je dobré aby měla kravka minerální liz a nebo koupit přímo minerální doplněk, zase záleží jestli pro tele nebo krávu v laktaci. Co z hnojem, u nás se dává na vlečku a jednou za týden odveze na kraj pole kde je až do podzimu a pak se rozváží po poli. Od nás si hodně berou zahrádkáři a také je v obci farmář co dělá kompost, takže co se nám nehodí vozíme k němu. To je jen v kostce, pravděpodobně je to zhruba vše, ostatní mě určitě doplní, kazdý to dělá jinak. Dobře si to rozmyslete.:-)

Mam otazku koľko sena miniete za jednu zimu, chovam kozy pre ne ustajnenie mam stačilo by pre jerseyku zateplená drevená maštaľ so šírkou stojiska 1,2 m a dlžkou 2,3m , mohol by som krmit aj senažou a ku tomu rezane seno zmiešane samozrejme+repa do žlabu?

31.3.2012 21:11
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Pro dojící jersey na 8měsíců je to 9kulatých balíků, zbytek roku se pase. Senáž určitě. To stání je trochu úzké, budete tam mít málo místa na dojení. Taky máme jen dřevostavbu a není ani zateplená, a kráva to zvládá, ale nedojí tak jak by dojila v teplé maštaly.

1.4.2012 17:57
juraj

XXX.XXX.165.162

kuklovska napsal(a):
Pro dojící jersey na 8měsíců je to 9kulatých balíků, zbytek roku se pase. Senáž určitě. To stání je trochu úzké, budete tam mít málo místa na dojení. Taky máme jen dřevostavbu a není ani zateplená, a kráva to zvládá, ale nedojí tak jak by dojila v teplé maštaly.

Koľko sena a aká je krmna davka na ďeň u Vás, aby som vedel čoho sa mam držať, akú šírku dojiska by ste doporučili a z akých hrubých dosák máte postavenú maštaľ. Moja maštaľ je s širkou 2,2 m a dlžkou 2,3m je dosť mala a v budúcnosti ma čaka stavba novej. juraj

1.4.2012 19:48
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Tak my máme maštalku 2,7x5m. Není to ideální tvar, ale kravka má prostoru dost i s teletem. Mám dojem, že podle vyhlášky má mít kráva 6m2? Takže skoro splňujete :) Krmná dávka sena bude závislá i zvíře od zvířete. Naše měla i víc jak 10kg sena na den. Přes zimu jsme krmili skoro ad libitum. Přes pastevní období, když se krmí zeleným, jsme dávali sena podle kravěnců. Jen tolik, aby nebyla posraná. Musí to být zkrátka koláč..., ale ne moc řídkej :) Maštálku máme postavenou z coulek desek. Zevnitř - zvenku. Chtěl jsem tam mezi ně původně dát slámu, ale nakonec jsem od toho upustil. I tak je tam myší až hrůza.

3.10.2012 10:13
borokoz

XXX.XXX.39.83

Dokončení příběhu .....
Moje milovaná ,hodná kravička Venca letos 10.4.zemřela na akutní zdutí.......
borokoz

3.10.2012 14:53
hanaka

XXX.XXX.213.165

Tak to je mi moc líto, celý váš příběh jsem loni napjatě sledovala, protože přesně v té době jsme si též nezkušení přivedli vysokobřezí jerseyku, taky Matyldu :-) Přeju, ať je smůla vyčerpaná a zase se daří :-) Hanaka

3.10.2012 20:56
borokoz

XXX.XXX.52.233

Díky Hanako,tak moc doufám,že smůly bylo dost a že už bude jen radost....borokoz

Přidejte reakci

Přidat smajlík