Podlaha ve chleve - z ceho?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.10.2011 20:11

Dobry den,
prave dostavuji strechu, steny uz mam, ale podlahu jeste ne. Chlivek bude pro tele a ovce ale porad premejslim z ceho a jak udelat podlahu. Zatim tam je jen hlina. smajlík

poradite? Nevim jetsli davat hlubokou podestylku rovnou na hlinu, coz asi neni moc dobre reseni, nebo udelat podlahu z nejakych prken, fosen, nebo beton? Nebo nedelat hlubokou podestilku a nejak pravidelne to pres zimu vsechno vyklizet a pak zas nastylat? Jsem uplnej zacatecnik, zvirata budu mit poprve pres zimu. :-)

31.10.2011 08:59
borokoz

XXX.XXX.92.59

...hliněnou podlahu jsem si nechala ve chlévě u koz a na jaře jsem z toho byla dost neštˇastná....byla to dřina...

31.10.2011 10:00
safran

XXX.XXX.8.3

Pod kobyly mám zatím udusanou jílovitou hlínu a hlubokou podestýlku, dobrý ale borokoz má pravdu, kydání po měsíci je fuška. Co takhle tesy a nedělat hlubokou podestýlku? Do betonu bych nešla a ani nepůjdu, to spíš ty gumové desky co teď "frčí" v koňských stájích. Ovšem můj ideál je dlažba z dubových špalíků....ale rodinný rozpočet má k tomuto ideálu setsakramentsky daleko.
Jitka

31.10.2011 14:07
strakatka

XXX.XXX.8.72

V koňoboudách jsme taky měli jen udusanou hlínu-fakt hrůza-nikdy to úplně nevyschne,rozšlapává se to a spotřeba steliva je velká.Takže jsme udělali podlahu z fošen,nejsou přímo na zemi,ale na roštu takže trochu pruží a koně se do toho ze začátku bály chodit,ale během dvou dnů si zvykly.V chlívě máme tesy a to je myslím nejlepší řešení .Moč proteče skrz ně rovnou do jímky,dřevo nestudí a když je kráva přes den ve výběhu do večera to pěkně oschne.Pod krávou máme smrkový,pod tažnejma hřebcema dubový a za mne je to nejlepší vynález co se podlahy týče-kam se na to hrabou gumy...Káča

31.10.2011 16:06
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

co jsou to ty tesy???? smajlík

31.10.2011 16:30
strakatka

XXX.XXX.8.72

No představ si to zhruba jako dřevěný pražce co jsou pod kolejema-ovšem surový bez toho dehtu nebo čím to natíraj.Pod stáním/boxem je vybetonovaná díra vyspádovaná do hnojiště nebo do jímky asi půl metru hluboká(podle délky chlíva) a přes ni jsou položeny tyhle tesy(jinde se tomu třeba říká jinak) těsně vedle sebe-čůránky nebo vyšplíchaná voda tím ale hned proteče dolů takže to je relativně furt suchý.Steleme na to slámu,piliny by asi ucpávaly ty škvíry.Kráva a nekovaný koně to prakticky nemůžou zničit,koním kovaným do lesa to vydrží asi rok pak je otočíme a po dvou letech dáváme nový.Káča

31.10.2011 18:24
danurba

XXX.XXX.40.197

takže to jsou asi trámy. Ae to pak musí vyjít příšerně draho...
My máme všude ve stájích beton z říčního oblázkového štěrku, už jsme to tak zdědili, a podlahy jsou vyspádované do kanálků a ty jsou svedené do jímky. Pod ovcemi a kozami máme hlubokou podestýlku, kterou vykydám až po jaru, krávě kydáme denně jen hovna a přidáváme čistou slámu a když už je to hodně zaneřáděné, vybereme to všechno a nasteleme novou slámu, je to tak po 10-14 dnech. Koně bydlí celoročně na pastvině, tam mají přístřešek bez podlahy a ovce jim tam nacuchají z krmelce tolik sena, že podestýlka není třeba. Akorát je hrozný problém to na jaře vytahat. Dana

31.10.2011 19:31
strakatka

XXX.XXX.170.147

No,máme výhodu-vlastní háj i pilu:-))ale jak jsem psala-pokud to nehuntujou okovaný koně vydrží to roky a roky,nikde se nehromadí močka a nemusí se čistit žádné kanálky a stružky.Chlív je asi sto let starý a už byl takhle konstruován.Káča

1.11.2011 05:54

teda dekuji za tolik reakci.
Libi se mi myslenka udelat vyspadovane betonove dno s odvodem vseho tekuteho do jimky a na to dat at uz teda nejaky ty prazce, ale spis kvuli cene bych zacal s podlahovejma prknama, nebo nejakejma fosnama.
Jen nevim jestli se do toho poustet jeste ted pred zimou :(
preci jen to nepotrva dlouho a napadne snih ktery tu bude urcite az do dubna a mam jeste spoustu jine prace co musim do te doby stihnout.

1.11.2011 11:26
strip

XXX.XXX.144.229

My teda máme betonové podlahy přesto, že na ně všichni nadávají....a já nevím proč.:-) Jsem s nimi maximálně spokojená. Přímo na beton nasteleme cca 15 cm vrstvu pilin a na ně slámu. Koníci si bez problému na to lehnou. Zkoušela jsem sama...je to měkké a teplé. Koníkům to neklouže. Kravky by s tím snad taky neměly mít problém. Přes léto vystříkám beton vapkou (voda+desinfekce) a podlaha je jako nová.

3.11.2011 10:04
kuklovska

XXX.XXX.156.16

Taky máme betony, jak pod koňma tak krávou a nemůžu si vynachválit. Steleme v zimě na hluboko, v létě jsou skoro pořád venku, takže jen tak trochu. :-)

3.11.2011 15:02
renča

XXX.XXX.51.72

My chováme kozy a ovce a máme betonové panely a je to bezva. Dřevěné tesy máme ve stodole a jsou taky dobré. Renata

11.11.2011 10:42
alena1

XXX.XXX.8.137

U koz jsme měli betonovou podlahu a to samé u krav, bylo to v pohodě. U koní máme dřevěné pražce, slouži už leta, také velice dobře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík