Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.11.2011 14:24
cheren

XXX.XXX.103.134

Dobrý den.
Zajímalo by mě - čím krmíte svoje kravky?

V rámci studia na VŠ docházím teď na čumendu do jednoho kravína (cca 100 kusů AA). Sice jsem si říkala, že chov krav na maso musí být výdělečné, ale oni jsou ve ztrátě. Krávy jsou celoročně na pastvinách, teď na zimu mají přístup do kravína. Jsou krmeni senáží a senem. Navíc dostávají (a teď nevím jestli 1x nebo 2x denně) ještě příkrm jádrem (pšenice). Jejich rozpočet na zimu je 1000 balíků senáže a 1000 balíků sena!!! To se mi zdá neskutečné!

Jaké jsou podmínky pro zkrmování sena a senáže? Proč vlastně kráva dostává senáž? Nestačilo by jí jen seno? A má význam dokrmovat pšenicí? (Navezou jim kolečko pšenice do kravína, tam se na to holky vrhnou, ale stejně se nenažerou všechny) To má ta hrstka pšenice takový vliv na hmotnostní přírůstek?

Těším se na vaše reakce :-)

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2011 20:52
Uživatel s deaktivovaným účtem

No nevim jestli poradim, ale delam v kravine kde mame 115kusu dojnic.
Pres zimu denne zkrmime 4 - 5ti tun silaze a kolem pul tuny srotu. (mix ruznych jader, soli, repky a kdovi ceho jeste) Po tom co vydojime davame kravam jeste seno, nekdy ho zerou nekdy ne a podle toho jim ho davame. Tak muze kazda krava dostat neco mezi 0.5kg - 3kg sena denne.

5.11.2011 10:48
cheren

XXX.XXX.113.234

Ale on je asi rozdil v krmeni dojnic a masnyho, ne? Preci jen tyhle potvory jsou nonstop venku... dneska teda aspon zacli neco delat a bagrujou davno zanesena krmiste, ktera jsou zpevnena a tudiz se tolik te volne lozene senaze nebude zaslapavat do blata...

5.11.2011 20:46
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

U nas je to tak, ze stado 33 ks krav+byk (ciste Charolais) a promenlivy pocet telat 0-6 mes. (ted jich je cca 20 - nevim presne) sezere pres zimu 3-4 baliky sena nebo senaze za den. Ted jsou jeste venku, ale pastva uz prakticky zadna, dostavaji 2 ks senaze a 1 ks sena (baliky obojiho jsou 130 cm vyska i prumer, cca 280 .- 300 kg sena, hmotnost senaze nevim). Senaz jim o hodne vic chutna a i se na ni pres zimu pekne vykrmily - nez kdyz se v zime davalo jen seno. Jadro nedostavaji, jen liz.

6.11.2011 10:11
cheren

XXX.XXX.113.234

Také mi přijde takovýhle postup logictejsi - 2 senaze a 1 seno. I tak to v tech vasich poctech kdyz si to prepocitam nevychazi na 1000+1000 ale na cca 900 + 450. Senaz je obecne vyzivnejsi takze to chapu. Jadro tedy ale zacinam povazovat za zbytecne... Zvlast kdyz se nedostane na vsechny...

8.11.2011 07:19
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Tak v takove davce urcite. Ono ma svoj vyznam spis u telat, pro rozvoj bachorovych papil, nez tim krmit dospele kravy (jasne ze neco jineho jsou dojne kravy).

20.11.2011 08:49
st.toman

XXX.XXX.32.219

cheren napsal(a):
Dobrý den.
Zajímalo by mě - čím krmíte svoje kravky?

V rámci studia na VŠ docházím teď na čumendu do jednoho kravína (cca 100 kusů AA). Sice jsem si říkala, že chov krav na maso musí být výdělečné, ale oni jsou ve ztrátě. Krávy jsou celoročně na pastvinách, teď na zimu mají přístup do kravína. Jsou krmeni senáží a senem. Navíc dostávají (a teď nevím jestli 1x nebo 2x denně) ještě příkrm jádrem (pšenice). Jejich rozpočet na zimu je 1000 balíků senáže a 1000 balíků sena!!! To se mi zdá neskutečné!

Jaké jsou podmínky pro zkrmování sena a senáže? Proč vlastně kráva dostává senáž? Nestačilo by jí jen seno? A má význam dokrmovat pšenicí? (Navezou jim kolečko pšenice do kravína, tam se na to holky vrhnou, ale stejně se nenažerou všechny) To má ta hrstka pšenice takový vliv na hmotnostní přírůstek?

Těším se na vaše reakce :-)

Zdravím, chovám asi 45 ks krav plemene hereford plus od nich telata. Mám oplocený výpas asi 40 ha. Zvířata jsou celoročně venku a když je dobrý vlhký rok jako letošní, tak začínám krmit koncem října a tak do poloviny dubna. Krmím pouze travní senáž, zabalenou do balíků. Balíky jsou 150x140 a krmím obden 4 ks. Samozřejmě telata jsou už pryč. Žádné jádro nedávám ani když jsou telata. To je ta výhoda herefordů, že když mají dobrou pastvu, tak krávy jsou mléčné a telatům to bohatě stačí. Telím tak od konce února do konce dubna a telata prodávám jako zástav koncem září, či začátkem října. Při tom si udělám odběry krve, dříve i to přiblblé očkování a doplním vysačky. Chov naprosto bez problémů a při dotacích na LFA a krav, tak mi v podstatě prodej telat dělá čistý zisk. Pro mě supr. Zdraví St. Toman
:-) :-) :-) :-)

28.1.2012 13:34
clasic

XXX.XXX.85.88

st.toman napsal(a):
Zdravím, chovám asi 45 ks krav plemene hereford plus od nich telata. Mám oplocený výpas asi 40 ha. Zvířata jsou celoročně venku a když je dobrý vlhký rok jako letošní, tak začínám krmit koncem října a tak do poloviny dubna. Krmím pouze travní senáž, zabalenou do balíků. Balíky jsou 150x140 a krmím obden 4 ks. Samozřejmě telata jsou už pryč. Žádné jádro nedávám ani když jsou telata. To je ta výhoda herefordů, že když mají dobrou pastvu, tak krávy jsou mléčné a telatům to bohatě stačí. Telím tak od konce února do konce dubna a telata prodávám jako zástav koncem září, či začátkem října. Při tom si udělám odběry krve, dříve i to přiblblé očkování a doplním vysačky. Chov naprosto bez problémů a při dotacích na LFA a krav, tak mi v podstatě prodej telat dělá čistý zisk. Pro mě supr. Zdraví St. Toman
:-) :-) :-) :-)

Dobrý den,
velmi mě zaujal váš vzkaz. Pokud byste sem ještě někdy zašel, byla bych vděčna, kdyby jste mi mohl na psat na můj mail. Také přemýšlím úplně o tom samém, co máte vy. Včetně dotacích atd. Prosím ozvěte se mi na yvonne.z@centrum.cz
děkuji vám mockrát:-)

3.2.2012 07:59
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Kolik važí ten zástav herefordu když je prodáváte na konci září?

3.2.2012 20:57
st.toman

XXX.XXX.32.219

zetor7745 napsal(a):
Kolik važí ten zástav herefordu když je prodáváte na konci září?

Zdravím. Záleží na mléčnosti matky. Váhy tak od 220 do 340 kg. Jalovičky jsou lehčí a když se povede z prvníh telat býček a kráva má dost mléka, tak mají i přez 350 kg. St. Toman

3.2.2012 21:45
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Odkud jste? a telata kolem 100-150kg na výkrm neprodáváte?

4.2.2012 11:59
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím. Chovné stádo mám v obci Mladějovice u Strakonic a nebo Písku. někde uprostřed. Telata v této váze neprodávám, protože to je tak uprostřed pastevního období a co bych dělal s krávou na pastvině, teda s jejím mlíkem? Někdy se stane, že jsou dvojčata a jedno z nich je slabší a nebo má kráva nějaký problém, tak to potom jó, ale to jsou vyjímky. Teď je důležítý to dobře otelit a potom se uvidí. Zdraví St. Toman
:-) :-) :-)

5.2.2012 10:59
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Z kolika ha děláte senáž pro takové stádo? to děláte jen senáž, žádné seno?

5.2.2012 11:22
st.toman

XXX.XXX.32.219

zetor7745 napsal(a):
Z kolika ha děláte senáž pro takové stádo? to děláte jen senáž, žádné seno?

Zdravím. Jelikož mám dost luk, tak je nehnojím a tak počítám při normálním roku asi 15-18 balíků senáže. Balíky dělám o velikosti 150x130 cm.Těch 130 je průměr. Počítám - li dva balíky denně a asi 200 dní krmení, tak potřebuju 400 ks. ballíků a to mi dá dvacet hektarů luk. Ono se celých dvěstě dní nekrmí, protože zimy přicházejí každý rod dýl a dýl. Letos se mi krávy pásly ještě v lednu. Jasně, že připásaly i když měly plný kruhy senáže. Seno nedělám. Pouze tak 30balíků abych měl pro ovce, králíky a kdyby bylo třeba . Senáž dělám tak, že jeden den poseču rotačkou s kondicionerem a druhý den odpoledne zabalím. Do hmoty žádnou konzervaci nepřidávám. Když se dobře zabalí a uskladní do měkké trávy, tak vydrží po celý rok do další zimy. Zdraví St. Toman

5.2.2012 12:43
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Děkuji za objasnění. Já bych chtěl v budoucnu výkrm býků ale ve stáji na hluboké podestýlce. Podle vaších čísel mi vyšlo že potřebujete asi 9 balíku na kus na rok. A kdych tedy krmil celý rok tak bychpotřeboval nějákejch 18 balíků.

5.2.2012 12:55
st.toman

XXX.XXX.32.219

zetor7745 napsal(a):
Děkuji za objasnění. Já bych chtěl v budoucnu výkrm býků ale ve stáji na hluboké podestýlce. Podle vaších čísel mi vyšlo že potřebujete asi 9 balíku na kus na rok. A kdych tedy krmil celý rok tak bychpotřeboval nějákejch 18 balíků.

Příteli, tak na výkrm býků to chce něco jinýho. To bych se přikláněl ke kukuřičné siláži a nebo nějaké kvalitní bílkovinové senáži a samozřejmě to bude chtít jádro. Můj chov krav na pastvině a jeho krmení je nastaven tak, aby byly krávy v tzv. chovné kondici. Ta chovná kondice je taková, aby kráva nebyla překrmena a nezatloustla, protože zimní období je období před porodem a tele by mohlo být veliké a potom i porod by mohl být problémový. Krmím průměrnou senáží a bez jádra. Když jsou krávy otelené, tak dávám senáž z lepších ploch. U výkrmu býků je třeba zvířata " peckovat" od začátku. Zdraví St. Toman

5.2.2012 13:12
zetor7745

XXX.XXX.159.11

Tady unás plochy na pasení nejsou a zatravnovat kvalitní ornou půdu mi připadá škoda proto výkrm ve stájí a stoho taky vyplíva že bych dělal vojtěšku a jetele na orný bude tam uršitě větší výnos zelené hmoty a myslim že to bude i líp krmit než luční senáž. A s jádrem samozřejmě počítám.

5.2.2012 14:15
st.toman

XXX.XXX.32.219

zetor7745 napsal(a):
Tady unás plochy na pasení nejsou a zatravnovat kvalitní ornou půdu mi připadá škoda proto výkrm ve stájí a stoho taky vyplíva že bych dělal vojtěšku a jetele na orný bude tam uršitě větší výnos zelené hmoty a myslim že to bude i líp krmit než luční senáž. A s jádrem samozřejmě počítám.

Tak,tak, to je ono. Každý podle svých představ a možností. Pro výkrm skotu je vojtěška a jetel dobrý, ale bude to chtít přidat nějakou energii. Ať se daří St. Toman

tedd

23.10.2013 21:10
tedd

XXX.XXX.65.247

Dobrý den, chci začít s chovem masného skotu a rád bych věděl kreté plemeno se nejvíce hodí k extenzivnímu chovu? Mě nejvíce zaujala plemena Hereford a Aberdeen anguský skot. Jaký je Váš názor? Děkuji za odpověd smajlík

20.2.2015 19:45
poupic

XXX.XXX.228.1

st.toman napsal(a):
Tak,tak, to je ono. Každý podle svých představ a možností. Pro výkrm skotu je vojtěška a jetel dobrý, ale bude to chtít přidat nějakou energii. Ať se daří St. Toman

Dobrý den, za jakou cenu prodáváte zástav býčku herefordu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík