Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2012 09:55
libuse.urbisova

XXX.XXX.10.132

Ahoj, mám své první telátko a tak bych chtěla vědět, kdy a jak ho začít "vychovávat". Malou mám pod mamkou, neb to je saň a nechce se nechat dojit, ani na sebe sáhnout, a tak bych malou chtěla mít vychovanou abych předešla všem možným problémům v budoucnu.
Jak postupujete a na co klást důraz?
teď ji jsou 3 dny.
díky moc

30.1.2012 15:07
danurba

XXX.XXX.40.197

My jsme zatím měli jen jedno tele, býčka, takže nebylo nutné ho zvykat na nějakou velkou manipulaci. Jen jsme ho naučili na kbelík s ječmenem, za kterým byl ochotný jít kamkoliv, tím jsme ho taky nalákali na auto, když jel na jatka.
S teletem bych začala pracovat podobně jako s hříbětem - učit na ohlávku, chodit na vodítku za stálého odměňování, hřebelcovat, zvedat nohy. Při hřebelcováno zvykat na sahání na břicho a na vemínko. Když budete dojit krávu, berte jalovičku na dojení sebou, ať vidí, že se neděje nic hrozného. V kravíně byl největší problém, když stálo několik jalovic vedle sebe. Když byla jalovice vedle krávy, naučila se na dojačku rychle, protože to znala od vidění.
Krávy jsou hodně inteligentní, když zjistí, že jim kápne něco dobrého, jsou schopné se naučit cokoliv. Dana

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2012 17:47

Taky mam doma telatko, uz ma teda neco pres 170kg a domu jsem si ji z kravijna privezl kdyz ji byl mesic. Od zacatku jsem s ni aspon 3x tydne chodil na hodinku na prochazky, mel jsem ji na voditku. Pak jsem zjistil ze voditko neni potreba ze telatko jde stejne porad se mnou, ale i tak, ji cas od casu na voditko privazu a necham ji jit vedle me. Ucim ji at chodi na prave strane vedle me, protoze po leve strane vzdycky vedu psa. Chodim s ni taky do mesta na nakupy. Driv se lekala kdyz kolem projizdely auta, ale uz si na ne postupne zvyka. Porad se ale leka kdyz na me nekdo zatroubit. Jen co ji vyvedu z ohrady tak ale potrebuje tak minutu na to aby se uklidnila. Jak cejti svobodu (i kdyz ohrady ma velkou dost) tak proste vezme "do zajecich" utika 50m tam, pak zas tam a pak prijde a uz jde vedle me. Obcas se nekde zastavi a neco ocuchava, nebo okusuje ale staci na ni tak 10x zavolat a ona nakonec prijde. Pokud pospicham tak za ni poslu psa, kterej ji privede rychlejc. Obcas ji taky zvedam nohy, a delam s ni vselijaky blbosti, ale jen co se rozdovadi tak do me zacina trkat, coz nevim jak ji odnaucit...smajlík

18.2.2012 11:20
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

teď jsem v rozpacích,jestli jste psal o teleti . Vážně berete telátko do města?? K čemu je to dobré?? Podle mne se naučí spoustě věcí i na zahradě..Můžu se jen tak teoreticky zeptat,jak uklízíte po telátku exkrementy?? Pochybuji že se Vám za celou cestu nevykadí... To by mne zajímalo... Já bych telátko tedy do města nevzala.Asi by mne to ani nenapadlo.... Nechci kritizovat ...Jen mne ten článek zaujal..Ať se daří....:-))

19.2.2012 16:14

renatasimicek napsal(a):
teď jsem v rozpacích,jestli jste psal o teleti . Vážně berete telátko do města?? K čemu je to dobré?? Podle mne se naučí spoustě věcí i na zahradě..Můžu se jen tak teoreticky zeptat,jak uklízíte po telátku exkrementy?? Pochybuji že se Vám za celou cestu nevykadí... To by mne zajímalo... Já bych telátko tedy do města nevzala.Asi by mne to ani nenapadlo.... Nechci kritizovat ...Jen mne ten článek zaujal..Ať se daří....:-))

Ano mluvim o teleti :)
Neberu ho na prochazu vyslovene do mesta, ale stavim se tam s nim kdyz potrebuju rychle neco nakoupit. jinak 97% vychazky stravime nekde na polich, loukach, lesnich a polnich cestach. Je to male mestecko. Z okraje mesta na namesti to jsou 3minuty chuze. Jednou se mi vykadilo primo pred kostelem a protoze s sebou mam sacky na vykaly od psa tak jsem to normalne sebral. Bobky ma pevne a seberou se beze zbytku, neni za zadna kejda co by tekla mezi prstama :-)
Kdyz beru na prochazku jen moji fenku nemeckyho ovcaka tak ona se odemne nevzdali na vic jak 5 metru, porad si me hlida. Kdyz beru s sebou i tele tak maji rozptyl do 50m a fenka porad beha od telete ke mne a vybeha se mnohem vic.
Nebojte nejsem zadny takovy clovek co by tahal tele furt nekam do mesta kde by se porad lekalo aut, chodilo porad po asfaltu a ja ji porad uvazoval pred obchodem... Chodime po polich, lesich, loukach, teleti vypada ze se to libi.

21.2.2012 00:06
renatasimicek

XXX.XXX.139.53

No musím přiznat,že se mi před očima promítala situace,jak jste v krámu pro rohlíky a venku na Vás čeká tele...To mne rozesmálo... "Prosím Vás komu tady brečí to tele před krámem" :-D Já vidět tele u krámu,myslela bych si že mi přeskočilo.... Jen mne zaujal ten článek... :-)

22.2.2012 22:26
regina

XXX.XXX.115.223

Dneska jsem neměla den nic moc, ale po přečtení tohoto příspěvku jsem v pohodě, taky jsem si představila, jak tam stojí to tele u masny a k němu jsou přivázáni moji dva psi a já v tý masně povídám,,,,,,,sem vám říkala, že jste zapomněli tady udělat něco, k čemu by se přikázali psi, tak jsem si dneska vzala tele, to neodtáhnou

Přidejte reakci

Přidat smajlík