Dobrý den,potřebovala bych radu ohledně odchovu selat.Mám vietnamačku x divočák.Sviňce se narodilo v sobotu šest selat.Tři z toho už zalehla.Potřebovala bych radu zda se tomu dá nějak zabránit.Sviňku mám zavřenou ve chlévě kde má udělané hnízdo.Prosím zda by mohl někdo poradit.Jinak selata má poprvé.Děkuji za rady.
Co se odchovu selat týká, tak je to většinou o povaze svině - některá je výborná matka a nezalehne nikdy nic, protože při každém zakvičení selete vystřelí na nohy a tím případné přilehnuté sele uvolní. Jiné je to bohužel jedno a leží navzdory zoufalému kvičení selete tak dlouho, až se sele udusí. Všeobecně lze doporučit pouze sviňku příliš nestresovat a první 3 noci po porodu jí nechat přes noc svítit, zvlášť pokud jsou selata černá.
veronika30
napsal(a):
Dobrý den,potřebovala bych radu ohledně odchovu selat.Mám vietnamačku x divočák.Sviňce se narodilo v sobotu šest selat.Tři z toho už zalehla.Potřebovala bych radu zda se tomu dá nějak zabránit.Sviňku mám zavřenou ve chlévě kde má udělané hnízdo.Prosím zda by mohl někdo poradit.Jinak selata má poprvé.Děkuji za rady.
Ono je to dost o sviňce. Zvlášť pokud je to prvnička se zálehy dějí dost často.
Jinak mě napadá - byla dřív zvyklá chodit ven? Pokud jo, dala bych jí do dveří deku, aby mohal jít ven a přitom netáhlo na selátka. naše Punťa (minisviňka) hnedka 2.den chce jít na záchod ven, tak má právě ve dveřích deku, tu odstrčí, vyvenčí se a jde domů. Jinak má dřevěný domek, který má udělanou takovou "boudičku" uvnitř, tmu tam má - mívá pár puntíkatých + černá, někdy s ponožkami a povedlo se jí zalehnout jen 1 - ze 12, ale od porodu byla tato holčička slabá. Myslím si, že možná i "jen" umřela a ona si na ní pak lehla. jelikož jakmile jedno fňukne ona vyskočí, dá je rypáčkem na stranu a lehne si znova.