Ahoj všem...tak jsem zpět.....
12.září se narodilo telátko od Matyldy(dcera Venci).....
Otelila se sama bez pomoci na louce bez jakýchkoli průvodních příznaků.Měla se telit až za 2dny.ˇŽádný hlenový provázek ,vůbec nic.Později vložím foto.
Ráno v 7 už bylo na světě.Večer jsem zjistila,že má jednu čtvtku zatvrdlou,tak jsem chtěla oddojit a už to nešlo.Myslela jsem si,že nebudu oddojovat 3dny,jak se tu píše,protože Vencu jsem oddojila a dostala poporodní parézu(i když veta řekl,že to z toho nemá).Takže mám naprostý zmatek,jestli se má oddojit hned nebo až za ty 3dny...Hned večer jsem zavolala veta a on jí píchl injekci a řekl,že má slabý zánět....Vyléčila se hned,protože jsem to chytla v začátku(1000kč).Nastala etapa naučit prvotelku dojení a protože jsem se od Venci mléka nedočkala(zkušená kráva na ,které jsem se já chtěla dojení naučit),nastala korida plná nervů.Já neznalec a ona to zřejmě pochopila ,mě dokopala při každém dojení.Jsem samá modřina,ale zuby jsem si zachránila.Kdyuž to nešlo nijak a do konve mi dala 1dc a nechtěla mě pustit k vemenu(všechny instruktážní vaše rady odzkoušeny),jsem musela odvolat manžela z práce(400km).Přijel,podojil a zvítězil......Dostala na prdel a je pokoj,už se ani nehne...Ale když jdu dojit pořád se mě třepou ruce...
Dnes má telátko 22dní a já jsem se dočkala konečně mléka....no konečně..........!Zatím 6l......Tele je ihned na prodej............
ahoj borokoz
Gratuluju k vítězství! Telátko je kluk nebo holka?
K tomu oddojování: oddojovat ano, ale jen opatrně, nikdy nevydojit! Stačí třeba čtvrt nebo půl litru z každého struku, klidně víckrát denně, jen aby trochu změklo vemeno. Musí se na to s citem, prostě vydojit tak korát, ne moc a ani málo, u každé krávy je to jiné.
Venca měla parézu? Já ymslela, že rozšláplý struk...
Ahoj Dany ,no zapomněla jsem napsat to důležité.Co se narodilo někomu,co čeká na býčka,aby nemusel mít dilema,kde vezme konečně hovězí???No přece Jalovička.Je to krasavice a nejmladší syn ji pojmenoval Karamelka.
Ano ,Venca měla poporodní parézu i přišlápnutý struk.2x lehla dostala kapačky...
Ahoj Stripe,ano manžel musel dojet takovou dálku,protože už jsem brečela do telefonu,že to nezvládnu.Byla jsem celá dokopaná a v konvy 1dc,měla jsem strach,aby se nerozjel zánět.Nemohla jsem se k vemenu ani přiblížit a to mě ji ohodnotili zkušení jako velmi hodnou krávu......
Pořád se mi třesou ruce a mám stáhnutý žaludek ,když mám jít dojit...no žádná radost a pohoda to není .Manžel se mě směje,že je to přece můj koníček...tak už aby zase byl........
borokoz
Jo, krávy dokážou potrápit... dělala jsme pár měsíců v kravíně, bylo to klasický vazný stání, 4 řady, na každé 42 krav. Měla jsem na starosti jednu řadu a co kráva, to originál. Nejhorší bylo, když stály vedle sebe dvě jalovice a obě se otelily najednou. Když byla jalovice vedle krávy, tak byla zvyklá, že se k ní chodí s dojačkou, měla to okoukaný a s těma problém nebyl. Ale ty dvě to neznaly, jedný jsme museli vyvazovat nohu přes měsíc, než přestala kopat. Taky byl ze mě uzlíček nervů, jenže podojit se musela...
Takže my si plánujeme, že až Barka bude připuštěná, budeme jí brát s Eliškou na dojírnu, aby to odkoukala a pak se nebála. A až jí zazimujeme, začneme pracovat na jejím ochočování, zatím je to divoška, celý den je s mamkou na pastvině. Chceme jí drbat na bříšku a na vemínku, zvedat nohy, učit na vodítku. Snad se nám to pak zúročí.
......určitě je lepší,když to jalovička odkoukává,ty to zvládneš,pro tebe to řehole určitě nebude,ale já jsem se zařekla,že už to zkoušet nebudu..Jalovici nikdy více
..Mám v plánu telátko prodat hned ,jak to půjde a Bertičku(dcera Venci),hned jak bude jaro,a chci zkusit koupit nějakou hodnou ,zkušenou červenou straku,jsem na ně zvědavá,abych mohla porovnávat.Ona totiž Matylda není zvyklá být sama,od malička je pořád s nějakou krávou,tak bych měla strach,že by se mě trápila....
borokoz
Zdravím, od začátku jsem sledovala Váš a Venci příběh a je mi moc líto, že to dopadlo tak, jak to dopadlo! Bohužel ti nejhodnější a nejmilovanější odcházejí vždycky moc brzy...
Nám naše prvotelka jersey bez přítomnosti telete odmítala spouštět mléko a ještě bývala protivná. Měla jsem strach, jak to bude, až býčka prodáme. Šel pryč v pěti měsících, kravka sice dva dny probučela, ale mléko vůbec nezadržovala a řekla bych, že se při dojení i celkově zklidnila. Jen švihá ocasem po mouchách, takže to občas schytá i dojič. Dojíme ručně a pokud má v kýbli šrot a jablíčka, tak se nehne. Nadmutí jí trápilo minulý týden 3x. Mysleli jsme že je to z posekaných nedopasků, ale po dvou dnech se nafoukla i v jiné ohradě, kde je jen kraťoučká travička a měla tam k dispozici i seno.
Moc gratuluji ke Karamelce! Jak to děláte, že se Vašim kravkám rodí jalovičky? Také bych si ji od té naší přála.
Přeji krásný den a pohodové dojení Matyldy, Martina.
ahoj Martino,bylo to pro mě velké neštěstí,chtěla jsem s tím zkončit,ale nějak to přebolelo.Byla strašně hodná ...už se pro ni travička nezazelená.....nějak jsem k ní měla jiný vztah než k Matyldě.
Dnes ráno přijel veterinář,taky se mě zdála naše Matylda přifouklá už po druhé.Do rána se ale zase splaskla,takže už jsem každému pro smích .Padají nám hrušky,tak to bylo asi z toho.
...začátky jsou těžké.....
Určitě je lepší veta volat zbytečně než vůbec a nebo pozdě... Žádný učený z nebe nespadl, mě po žážitku s pěnovým nafouknutím děsí už i to, když se kráva pořádně nažere a nemá zrovna propadlou hladovou jámu. Pořád na ní hledám nějaké známky toho, jestli jí není zle. Až si kolikrát řikám, abych to nepřivolala...
Mějte se fajn, přeju už jen samé šťastné zážitky s kravkama, Martina.
tady je naše Bára v necelých 4 měsících. Myslím, že se moc povedla, ale pořád mám lehké pochybnosti o jejím otci. Připuštěná byla čestrem, ale zároven krávu obskočil její syn, kříženec jerseyka s braunsvissem. Kdo jste zkušenější, koho tipujete za otce?
danurba
napsal(a):
tady je naše Bára v necelých 4 měsících. Myslím, že se moc povedla, ale pořád mám lehké pochybnosti o jejím otci. Připuštěná byla čestrem, ale zároven krávu obskočil její syn, kříženec jerseyka s braunsvissem. Kdo jste zkušenější, koho tipujete za otce?
ještě jedna