Miniprasátko nelze ochočit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2013 19:15

Dobrý den,
před pár týdny jsem si pořídila miniprasátko od chovatelky, která do chlívku šla tak jedině prasata nakrmit. Za tu dobu jsem myslím pokročila dost, ale jakoby to vždy do dalšího dne zapomněl a další den je vždy neochoočený. Prodala mi jej přibližně jako pětitýdenního, ze začátku jedl zrní, přidala jsem mléko v lahvičce a teď jí i nakrájenou mrkev. Žádný problém není, papá, pochoduje mi po domě a dokonce mě i následuje. Nemá rád drbání - na břiše ani na bradě. Naučil se i chodit na jméno, Hitch a na mlasknutí, hraje si se psy, kocoury i králíčky, při krmení se nechá hladit. Ihned jsem se řídila tím, že si vše pamatuje. Nekřičela jsem ani nepoužívala rozprašovač, jak někteří doporučují. Skáče mi na nohy a žužlá mi ruce. Vím, že je to běh na dlouhou trať, ho ochočit, ale četla jsem, že někteří se prostě ochočit nedají za celý život a toho se bojím. Mám ho opravdu ráda, ale nemohu mít v domě zvíře, které na sebe nedá sáhnout a v jednom kuse řve. Myslíte, že když vytrvám tak se mi ho ochočit podaří? Nebo takový zůstane? Přidávám foto kde se se mnou pere o smetáček.

10.2.2013 00:12
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

. Myslíte, že když vytrvám tak se mi ho ochočit podaří?

Myslím , že ne . . . .
(zvíře ze chléva do bytu ?)

11.2.2013 16:08
kittikit

XXX.XXX.89.33

Což takhle rožeň?

12.2.2013 14:58
lavacca

XXX.XXX.1.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
před pár týdny jsem si pořídila miniprasátko od chovatelky, která do chlívku šla tak jedině prasata nakrmit. Za tu dobu jsem myslím pokročila dost, ale jakoby to vždy do dalšího dne zapomněl a další den je vždy neochoočený. Prodala mi jej přibližně jako pětitýdenního, ze začátku jedl zrní, přidala jsem mléko v lahvičce a teď jí i nakrájenou mrkev. Žádný problém není, papá, pochoduje mi po domě a dokonce mě i následuje. Nemá rád drbání - na břiše ani na bradě. Naučil se i chodit na jméno, Hitch a na mlasknutí, hraje si se psy, kocoury i králíčky, při krmení se nechá hladit. Ihned jsem se řídila tím, že si vše pamatuje. Nekřičela jsem ani nepoužívala rozprašovač, jak někteří doporučují. Skáče mi na nohy a žužlá mi ruce. Vím, že je to běh na dlouhou trať, ho ochočit, ale četla jsem, že někteří se prostě ochočit nedají za celý život a toho se bojím. Mám ho opravdu ráda, ale nemohu mít v domě zvíře, které na sebe nedá sáhnout a v jednom kuse řve. Myslíte, že když vytrvám tak se mi ho ochočit podaří? Nebo takový zůstane? Přidávám foto kde se se mnou pere o smetáček.

Základní chyba je koupit si zvíře do bytu odchované venku v chlívku bez lidského kontaktu!

Nicméně teď nezbývá než se mu věnovat a dokázat mu, že jste hodná a nic mu nehrozí. Ideální je zkoušet hladit u krmení, nabízet mlsky (vařené vajíčko, občas psí granuli, apod), aby přišlo a v klidu si je vzalo z ruky.

Jinak krmte jen seno + zelenina / ovoce (řepa, mrkev, jablko, brokolice, apod.). Psí granule opravdu jen trošičku jako odměnu (ne mu nasypat plnou misku jako psovi ! je to nabušené proteiny a prasátka po nich dost přerůstají).

Brali jsme si před 3 lety už 1,5 roční sviňku k malému kanečkovi. Nakonec se ukázalo, že byla už 2 měsíce březí, takže nám po dalších 2 měsících porodila 2 sviňky. Byla ovšem dost obranářský typ, takže na selata se nedalo pořádně sáhnout (ač jsem tu snahu fakt měla, ale zas prokouslá ruka taky nic moc). Nakonec ji dcera, kterou jsme si nechali, roztrhla cecek tak hluboko, že dostala zánět a i přes ATB se musela utratit. Zůstal nám tak kaneček (ochočený, brali jsme si ho v 7 týdnech a byl zvyklý už z domova na mazlení) a neochočená sviňka. Když jsem pak dle břicha zjistila, že je v půlce březosti, začala jsem ji denně ochočovat (s představou, že mě bude chtít taky u mladých "sežrat" jsem se totiž nechtěla smířit). Chtělo to hodně trpělivosti (dávat jídlo, pomalu se přibližovat a hladit, dávat mlsku z ruky, apod.) a pomáhalo tomu i to, že viděla, že kaneček se hladit nechá. Nakonec to dopadlo tak, že když porodila, už 1.den jsem mu mohla v klidu selátka hladit, atd. Kdo by jí viděl před a po nevěřil by tomu, že se za 2 měsíce nechala tak hrozně ochočit.

Jinak doporučuji na něj po celou dobu, co se k němu budete blížit a pak i hladit na něj mluvit. Já jí vždy vyprávěla pohádky. :) Prostě klidný hlas, aby věděl, že se nic neděje. Taky je dobrý ho pak oslovovat jménem a chválit ho. Naše jak promluvím už běží a vrtí ocáskem. :)

20.2.2013 00:59

kittikit - A co takhle hodit na rožeň kočku? To bych si pošmákla!

On za mnou právě vždy když mám jídlo přijde sebevědomě, i mě následuje - venku i uvnitř. Jen je prostě protivný a to doslova. Nemá strach, ale jakmile si ho chci pohladit chrochtne, očuchá ruku jestli náhodou nemám jídlo a když nemám zacouvá. Když ho hladím u jídla tak drží a jí, ale bez jídla nikdy. Vrtí chvostem když jí i když na něj mluvím tak vrtí ocáskem dokud nepřestanu. Jen prostě chci aby se nechal mazlit, hladit a to mi stačí. S pejsky si hraje každou chvíli.
Jen mě tak napadá, když chceme kastrovat asi bude lepší aby ho tam dovedl někdo jiný, že? Aby si nezkazil důvěru...

20.2.2013 01:03

Teď sem si ještě všimla, že když jej jdu krmit a dám lahvičku třeba na postel a on viděl, že jí mám - si na mě stoupne a kouká na ni a vrtí se na mě. I hladit se nechá. smajlík

20.2.2013 19:21
lavacca

XXX.XXX.1.3

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
kittikit - A co takhle hodit na rožeň kočku? To bych si pošmákla!

On za mnou právě vždy když mám jídlo přijde sebevědomě, i mě následuje - venku i uvnitř. Jen je prostě protivný a to doslova. Nemá strach, ale jakmile si ho chci pohladit chrochtne, očuchá ruku jestli náhodou nemám jídlo a když nemám zacouvá. Když ho hladím u jídla tak drží a jí, ale bez jídla nikdy. Vrtí chvostem když jí i když na něj mluvím tak vrtí ocáskem dokud nepřestanu. Jen prostě chci aby se nechal mazlit, hladit a to mi stačí. S pejsky si hraje každou chvíli.
Jen mě tak napadá, když chceme kastrovat asi bude lepší aby ho tam dovedl někdo jiný, že? Aby si nezkazil důvěru...

Ono se to poddá. vydržte s tím mazlením u jídla, sem tam ho zavolejte, dejte mňamku, podrbejte, hodně na něj mluvte, apod.

Ano, zradu si nějakou chvíli pamatují...ale zas není to nic tak šíleného, ale při ochočování vás to vrátí kus cesty zpět no... bude se bát, že ho zas lapíte a potáhnete na útrapy...

kolik mu je, že ještě krmíte z flašky? stačí krmit úplně do těch 7-8 týdnů, pak třeba dát sem tam ovesné vločky (ale zas bacha na váhu, jsou dost na přibírán).

20.2.2013 21:37

My koupili speciální mléko pro hospodářská zvířata a ještě hodně mu toho zbylo takže to musíme dodělat :) Zkusím tedy vaší radu a budu doufat :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík