No abych pravdu řekl, tak 1. Března jsem sháněl přeštíka na výkrm, ale takové ceny co za to lidi chtěj, to jsem měl minule pietraina a dva mětráky šrotu. Nakonec mám v chlívku BU. Kdyby se někde 20 kg sele koupilo za 1000-1500 tak bych ho i koupil ale nějakej komik mi řekl 3000 pak je maj v Kralovicích tuším a ceník maj online - taky mimo. A když už se něco ukáže lepšího je to od Plzně daleko. Takže já ho ted chtěl, ale aby mi to stálo mnohem víc jak jiné, ono už takhle je z toho cenově spíš ta přidaná hodnota domácího masa krmeného čistým šrotem a bramborama. Ted mam u známého domluveného Duroca. Bude v červenci... Kdyby někdo měl přeštíka u Plzně za dobrou cenu, tak ho beru...
dragoun1
napsal(a):
proč nechoveme prase prešticke ktere asi zanikne proč chovat magnelice a jine paskvily no prostě polezeme zapadu do zadku kdyby jse zbudily naši dědové tak nás musí zbít
Příteli, nechci být škaredý, ale přeštík je lokální plemeno, které má problém z té své kotliny Přeštic vylézt dál (viz. témata jak jej shání lidé zde z Moravy a jde to těžko). Ano, dnes národní, líbí se i mně, rád je za čas budu mít, ale u nás nikdy čistý prasata nebyly, natož přeštík, stejně jako na většině dvorů. Tak nevím, ale moji předci by mne za to, že přeštíka nemám nebili. A s tím západem taky střílíte dost bokem, mangalica je z východu (Maďarska), pokud se nepletu. To, že se jí zde někdo snaží cpát hore dole, neznamená že ji skutečně všichni chovaj. Něco jiného je internetová reklama a síla, něco jiného skutečnost. Většina "plemen" vznikla selekcí lokálních kříženců. Sedlák si nehrál s plemeny na plemeno, ale chtěl užitek, plemena vznikla tak, že byla v dané době prostě nejlepší a udržela se. Na národní hrdost a záchranu před zánikem se u většiny plemen hrálo už po roce 1900, takže nic nového... Jen výkřik do tmy o ničem.
Paradox je, že v PŘEŠTICÍCH je již nechovaj. Co tak vím, je jediný velký chovatel ZD Mladotice u Kralovic. Ono ani nevím zda bych je chtěl dlouhodobě chovat. Mam radši prasata okolo 200 Kg. A když má přeštík takovou váhu, tak je dost ztučnělý. Sádlo i bůček užijem, ale čeho je moc.... Ale na zkoušku bych ho jednou vzal, možná by překvapil.
ales.
napsal(a):
Paradox je, že v PŘEŠTICÍCH je již nechovaj. Co tak vím, je jediný velký chovatel ZD Mladotice u Kralovic. Ono ani nevím zda bych je chtěl dlouhodobě chovat. Mam radši prasata okolo 200 Kg. A když má přeštík takovou váhu, tak je dost ztučnělý. Sádlo i bůček užijem, ale čeho je moc.... Ale na zkoušku bych ho jednou vzal, možná by překvapil.
vaeženy lepši pořádny buček než než našlehany řepkový a slunečnicový s vodou co jedly před 25 lety jak tady dlouho bylly vdnešní době chemie a nic víc
cervinka
napsal(a):
Jedno jsme v únoru zabíjeli na 220 kg, odchovali jsme sedm selat. Teď krmíme dvě a řešíme problém s připuštěním. Musíme sehnat dávky, protože chceme zase čisté přeštíky. Ale nemám velkou praxi, tak s tím trochu zápasím.
Tímto zdravím Červinku a velice ji pozdravuji,od této velmi milé chovatelky máme dva přeštíky z jejích 7 selátek.Musím říct,že je máme poprvé a nadšení z tohoto plemene je obrovské.Pašíci jsou velice dobře krmitelní,zima jim vůbec nevadila a pořídili jsme si je právě kůli tomu sádýlku a pořádnému špíčku atd.Jelikož cena oleje je ..a špek v obchodě je již tak tenký že za chvíli bude průsvitný a bůček má být bůček a ne libová flaxa.Doporučuji všem chovatelům toto plemeno.A jestli ještě můžu paní chovatelka,nás provedla svým hospodářstvím a velmi mě nadchla svým nadšením pro chov českých plemen a tímto jí moooc zdravím
Lenka Keplová
Naši o Přeštíkovi taky takhle vyprávěj, dostali sele k svatbě a zabíjeli po 12 měsících výkrmu. Takže si dovedete představit velikost. Stále o tom vyprávěj. Prej mělo hodně sádla to se stáhlo z trupu a zbytek libovej. Byli z toho nadšení, ale jak sem psal vždy když hledám sele, tak je bílý za půl.... A ono je i to z těch brambor a čistého šrotu hamanina oproti řezníkovo na směsích vyhnané narychlo.
Také Vás moc pozdravuji Lenko a moc děkuji za Vaši reakci. Jsem hrozně ráda, že se Vám prasátka daří a souhlasím s tím, co tady píšete. U nás se ročně spotřebuje také skoro víc sádla než masa. Vaříme na něm, pečeme, mažeme na chleba prostě pokrývá v podstatě naši spotřebu tuků (i když máslo by taky nebylo špatné, ale k tomu jsme se ještě nedopracovali ). Navíc právě pracujeme na zajištění soběstačnosti nejen v mase, ale i v uzeninách a libové uzené a další výrobky by z chlapů opravdu nikdo nejedl (asi jako buchty, které dusí
). Nám prasátka taky moc pěkně rostou a jak píšete jsou odolná a pohodová. V zimě jsme neměli jediný problém, i když se selata narodila trošku neprakticky v listopadu. Jen řezník prskal, že to prase, co jsme zabíjeli v únoru je strašně štětinaté
. Teď řešíme inseminaci a těšíme se na další selátka. Napište mi, když budete mít chuť na email, co Vaše hospodářství. I Vám přejeme hodně úspěchů a radosti s přeštíky a kdybyste cokoliv potřebovali, ozvěte se.
Přesně takhle to vidíme i my.Proč nevyužít toho,že bydlíme na vesnici.Samozřejmě,že jet nakoupit do supermarketu je jednodušší a hlavně,bez celoročního úsilí,ale nás to baví,pořád zkoušíme různé dom.produkty.Sádlo,uzené,dom.šunka ze šunkovaru,která je bezkonkurenční,dom.paštiky a luxusní dom.zavařované vepřové.Sice nemáme kravičku,ktrou bych si moooc přála,ale z kozího mléka jsou také báječné produkty.A je škoda,že chovatelé přeštického prasete nabízejí selata za tak nehorázné peníze(až3000).Pokud by to tak nebylo,věřím tomu,že toto plemeno by bylo skoro na každém dvorečku a rozšíření by přeštíkům jenom pomohlo do budoucna.
dragoun1
napsal(a):
proč nechoveme prase prešticke ktere asi zanikne proč chovat magnelice a jine paskvily no prostě polezeme zapadu do zadku kdyby jse zbudily naši dědové tak nás musí zbít
Proč by měla být mangalice paskvily? A co to má společného se západem?
Mangilica je Maďar, to má se západem méně společného než my, natož Přeštice a plemeno, které v té oblasti vzniklo.
A dědy nechte spát v klidu, po staletí se k nám hnávala prasata na trhy na prodej právě
z Maďarska (bagouni).
Doporučil bych ozvat se na tento inzerát, bral jsem tam již 2x selata na výkrm a jednou kanečka na chov, příjemný pán, ochota, vstřícnost, mohu ho jen doporučit: https://www.ifauna.cz/skot-prasata/inzerce/r/detail/2144351/presticke-prasnicky/
Kittikit
Uživatel s deaktivovaným účtem

spiker
napsal(a):
Mohl bych Vás poprosit kdy bude mít další přeštičáky a zda by prodavali svinku na chov. A dkud jste??Jak velký problém je sehnat inseminaci? Děkuji Jiří Havíř
ID maj v Kostelci nad /O. budu si tento týden tam brát dávku a také jsem koupila prasničku s POP.Už se moc těšíme na malé svinátka ,Uvažuji o chovu i s kancem s POP.snad mě to uživí.

spiker
napsal(a):
Dobry den
Rad bych choval prestiky mame pro ne velkou zahradu a novy praseci hotel.
Prosim napiste mne odkud jste a kolik by jste chtela za dve prasnicky. Take mne prosim zaslete na sebe telefonni kontakt dekuji a prijemno sobotu a nedeli preje Havir
Zavolejte si do Kostelce n/o ing Václavkové a ty chovaj s POP a 150kg maj prasničky a i zapuštěnou prodaj!! mám ji od nich a jsem SPOKOJENÁ na jařo budou jistě nějaké k maní a 100% budou přeštíci. ceny kolem 7tis.DOPORUČUJI.
napsal(a):
Zavolejte si do Kostelce n/o ing Václavkové a ty chovaj s POP a 150kg maj prasničky a i zapuštěnou prodaj!! mám ji od nich a jsem SPOKOJENÁ na jařo budou jistě nějaké k maní a 100% budou přeštíci. ceny kolem 7tis.DOPORUČUJI.
dobry vecer.a neviete my poradit kde by sa na slovensku dalo zohnat presticke prasiatko,moze byt aj male odstavca,alebo rovno mašica?dakujem

bruntyno
napsal(a):
dobry vecer.a neviete my poradit kde by sa na slovensku dalo zohnat presticke prasiatko,moze byt aj male odstavca,alebo rovno mašica?dakujem
tam určitě prodají i selata!! i bez POP.Zavolejte ing Václavkové a ta poradí Nebo zadejte inzerát na přeštíky ve svém okolí se jistě najde.nám se nepodařilo připustit čisté přeštiky budem zkoušet další říji. ale snad čekáme křížence matka landras otec přeštík :)) také prodavají a posilají ID .Chovservis také chová přeštíky.inf se také tam.!!

na slovensku nevím!!! ale svět je malej
Jsme od kroměříže a v létě bychom meli mít také selátka, už se moc těším. Manžel pracoval na vepříne, měli tam štechtitelský chov landrase. Pro domácí výkrm jsme zlovili přeštické prasátka. Moc nám chutná jejich maso a mají i dost sádla ze kterého jak už bylo zmíněno výše, vaříme, pečeme, mažeme a dělám i měsíčkovou mast. Mame jak kravku tak kozy a prasátkům moc chutná syrovátka a mléko. Pak krásně rostou. Taky dostávají zelenou lucerku. Když se vozí kravám, tak dostanou i oni. Máme je v nezatepleném dřevěném chlívku. Zavrtají se do slámy a ani je není vidět.
Podivejte se na tyto kontakty maji cisty Presticky chov
http://www.kancisalas.cz/nabidka-a-poradenstvi.html
ma sperma prestiku
Ing. Miroslav Rozkot , CSc.
E-mail: rozkot.miroslav@vuzv.cz
Pevná linka: 494323291/108
Mobil: 731650835
Oddělení: Chov prasat
Budova: KnO/