Chov prasete domácího - Vaše názory, zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.8.2013 22:04
jitulli

XXX.XXX.124.84

Ahoj, chceme si pořídit (prozatím) jednoho čuníka na výkrm. Zajímaly by mě podmínky chovu, krmení, váhové přírůstky, cena selete.. Zda se to vyplatí, nevyplatí.. Sama jsem prase nechovala, ale mám zkušenosti s mnoha zvířaty. Krmné brambory mám za dobrou cenu, něco jádra z naturálií od jezeďáků :). Dle mých laických přepočtů se mi zatím zdá, že se to vyplatí.
Budu ráda za Vaše názory, klidně mi sem můžete hodit i nějaký důvěryhodný odkaz, kde můžu něco vyčíst.
Děkuji

5.8.2013 12:32
tothovamisa

XXX.XXX.194.201

Zdaravím,
nevyčteš nikde nic. hledala sem, ale spíš najdeš jak vést velkokapacitní prasečák, než něco o domácím chovu.
Jestli máš levnější suroviny, co můžeš krmit a třeba zahadu, kam mu skočíš na trochu čerstvé trávy a podobně, slámu na podestlání - tak se ti to vyplatí na 200% - výsledný produkty se nedaji srovnat s tim co si přineseš z obchodu. (taky jsme začaly s vlastním vepřovým) Ale je dolem toho práce.
Sele koupíš jak kde od 60Kč do 80Kč/kg živé hmotnosti.
Pěkný den

5.8.2013 16:51
jitulli

XXX.XXX.124.84

Ahojky, díky moc za odpověď.
Ještě by mě zajímalo,zda musí mít prase zděný chlívek, nebo zda stačí dřevěný - s tím by nebyl problém, avšak se zděným asi trochu ano. A jak jsou prasata háklivá na zimu? Co si pamatuji,tak ve stáji u koní byli dva čuníci a teplo tam v zimě fakt neměli, ale byli ok. Někdo mi totiž říkal, že by se čuník nachladil a pošel, tak nevím, nevím. A samozřejmě bych čundu nerada trápila zimou :(.

5.8.2013 16:51
jitulli

XXX.XXX.124.84

Ještě by mě zajímalo,zda musí mít prase zděný chlívek, nebo zda stačí dřevěný - s tím by nebyl problém, avšak se zděným asi trochu ano. A jak jsou prasata háklivá na zimu? Co si pamatuji,tak ve stáji u koní byli dva čuníci a teplo tam v zimě fakt neměli, ale byli ok. Někdo mi totiž říkal, že by se čuník nachladil a pošel, tak nevím, nevím. A samozřejmě bych čundu nerada trápila zimou :(.

5.8.2013 20:58
tothovamisa

XXX.XXX.194.201

Záleží na tom jaké prase chceš vykrmovat. Takový ušlechtilý Landrase např. má jiný nároky než třeba to ošklivý, odolný Mangalice, co se všude teď rozmáhá. Normální Bílý Ušlechtilý nemůže bejt tam, kde táhne. Z průvanu se snadno nastydne a pak přinejmenšim nepřibírá a to už se nevyplatí. Ve stáji s koňma velká zima být nemůže, zas to prase nemusí mít teplo jak v obýváku. My máme ve zděnym kozíně - ale pro kozy je pořád otevřený průchod ven a Chrochťa je ve svym kotci v rohu - stěny z fošen, protože každá chrochťa je přestrojenej demoliční bagr.

7.8.2013 07:30
st.toman

XXX.XXX.32.219

jitulli napsal(a):

Zdravím. Proto, aby nebyla praseti zima, tak je ideální si ho vzít na jaře a na zimu ho zabít. Malé sele je velice citlivé na nastydnutí ze spoda, na břicho. Potom z toho prochladnutí bývá průjem a s ním spojené další problémy. Proto bych doporučoval klidně chlívek a nebo jenom ohrada s fošen a nebo žerdí, ale místo k zálehu udělat neprofouknutelné a vystlat slamou. Žádné zvíře nesnáší průvan. Proto je třeba ten záleh udělat tak, aby tam ten průvan nevznikal. Když bude mít prase pod sebou dost slámy, žádná zima mu nevadí. V případě potřeby se do ní i zavrtá. Prase je na rozdíl od mnoha jiných zvířat velice čistotné a dokáže si udržet ve svám chlívku ,když má k tomu prostor vzorný pořádek. Chodí totiž kadit na jedno místo a tam kde leží, tam je naprosté sucho. Prase si dokáže i ohřát, tím, že se zavrtá do slámy a nebo se chladí, že se vyválí s těch svých výkalech. Myslím si, že po jednom roce života s prasetem budete již znát všechno. Závěrem jedna obecná poznámka. Suchá zima nevadí. Vadí vlhko spojené se zimou a průvan. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

7.8.2013 12:39
jitulli

XXX.XXX.124.84

A jaký druh/rasu bych si tedy měla podle Vás pořídit? Jaká je cena -liší se nějak, nebo je to u všech prasat stejné? A co kříženci? Vůbec se v tom teď nevyznámsmajlík.

7.8.2013 12:59
tothovamisa

XXX.XXX.194.201

podívejte se do rubriky INZARÁTY- SKOT, PRASATA a uvidíte, jaký se vám líbí i kolik stojí. Já osobně, bych si nikdy do chalupy nenasadila větnamský nebo křížence divočáků a podobný nesmysly, ale každej má svůj "vkus" ..........

20.8.2013 11:59
radulkav

XXX.XXX.244.234

Za mě bych doporučila prasata pokud možno dvě-lépe žerou.Jinak maximálně doporučuji.Pokud máte přísup k lacinému krmivu,tak do toho....

20.8.2013 12:03
radulkav

XXX.XXX.244.234

Co se plemena týká-záleží,co si od toho představujete.Landrase a jiná přešlěchtěná prasata mají méně tuku,takže moc sádla si z něj nenaděláte.Ale masíčko je super......

22.8.2013 21:37
jitulli

XXX.XXX.124.84

Ahoj,
trošku jsem zapomněla napsat, že už čuníka máme- od soboty 17.8.. Koupili jsem BU, 30 kg, 75 kč/kg. Prostě to bylo výhodnější, než obvolávat prasečáky a dokonce se i objednávat!!!!, abychom si mohli prase vůbec koupit.. Což se nám nevyplatí- několikrát cesta k ničemu, vzít si volno z práce (prý prodávají jen od 7 do půl 10 dopo)...Radši jsme dojeli 25 km, vzali prase, dali 2 tis., viděli jsme všchny prasata, krávy, něco z drůbeže a já nevim, co všechno....
Každopádně čuně je doma..

23.8.2013 12:48
tothovamisa

XXX.XXX.194.201

týýjo,
30ti kylový za 75Kaček?! Můžu se zeptat autorky odkud je? My máme poslední sviňku volnou a to je dávam za 65,-
smajlík

24.8.2013 20:29
jitulli

XXX.XXX.124.84

Jsem z Mělníka (skoro), ale čunče jsme brali z Hostína u Vojkovic..

24.8.2013 20:35
jitulli

XXX.XXX.124.84

Jinak tedy jak jsem to sledovala, tak většinou cena kolem, spíš nad, 70kč/kg. Nebo "zmetky" za míň, ale neporostou :(. A jak jsem už říkala, tak se nám nevyplatí objíždět prasečáky jen abych zjistila číslo na vedoucího a musela se domluvit, objednat se a jet znovu.. Na internetu je totiž kulový..Ani jsem nenašla žádné menší chovatele poblíž.. Takže podtrženo sečteno, nám to takhle vyšlo asi nejlíp.. Jestli si budeme do budoucna pořizovat další prase, tak to ještě prolustruji důkladněji.. Ale.. Ani nikdo ze známých, kteří mají prasata, mi nebyl schopný říct, kde je berou!!! Už jsem z toho byla na prášky smajlík

24.8.2013 21:22
vosajda

XXX.XXX.99.112

Nemůžu nijak radit, jen chci napsat tohle. Měli jsme 1. prase vloni-Landras-Durok. Kupovali jsme ho v dubnu, mělo 38 kilo a v listopadu jsme zabíjeli, to vážilo něco přes 180 kilo. Sádla akorát, maso spíš libové, prostě tak, jak jsme chtěli. Nikdy jsme předtím prase neměli. Ale jelikož jsme si pořídili slípky, kachny a i krůty, tak došlo i na prase. Masa máme stále dost a víme, čím jsme ho krmili - bramborama, spařeným šrotem, spařenýma kopřivama, nastrouhanou řepou a nějaké zbytky z naší kuchyně se taky našly. Dokonce jsme koupili mléko za 8,-Kč a přilévali do žrádla. Někdy i pivo. Jídlo jsme trochu i solili. Chtěli jsme letos s prasetem počkat, masa máme dost, ale zbylo nám hodně loňských brambor, takže jsme si pořídili prasátka 2.
Jenže!!!!Vloni jsem brambory vařila nejdřív v papiňáku, což bylo časem málo na dvojí krmení denně. Tak jsme za 5 600,- koupili pařák na vaření brambor. Taky jsme praseti museli postavit chlívek. Takže cement a tzv. "ztracené bednění", truhlář pak udělal bitelná dvířka. A na zabíjačku jsme neměli veliké nádoby, takže jsme koupili 2 nerezové, jednu na polévku a jednu na guláš. To taky nebylo levné. Jo a ještě, aby měl řezník na čem porcovat maso, tak jsme tu měli pěknou dubovou desku ze stolu, tak jsme si nechali udělat od známého truhláře k desce ohrádku, aby maso se stolu nepadalo a přidělal i nohy se šupletem. To taky nebylo zadarmo. A jelikož jsme měli jen jeden mrazák-pulťák a zabíjeli jsme před zabíjačkou i kachny a krůty, koupili jsme ještě jeden 7 šuplíkový. Takže si spočtěte, jak se prase vyplatí. Ale jelikož jsem psala, že už zase máme 2 prasátka, tak ničeho nelitujeme. Zabíjačka se spoustou kamarádů a přátel byla bezva a maso vynikající. Takové opravdu v obchodě nekoupíte. Tak vám přeju hodně radosti s vaším prasátkem. Když si stoupnu a koukám na ta naše zvířátka-máme nyní i 2 ovečky- je to krása. To není ani v telce.

25.8.2013 19:07
jitulli

XXX.XXX.124.84

My jsme prozatím žádné velké investice neměli, ale některé věci se budou hodit i do budoucna, takže se to vrátí...to je jasné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík