Kupil som 3 mesačnu svinku a 2 mesačného kančeka vietnamcov....Od akeho veku možu mať mladé....
Také jsem tak začínal a myslím, že máte cca rok čas. Nevím přesně, kdy je prase pohlavně dospělé, ale březí je 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny. Já měl také jednoho kance a dvě sviňky a nechal jsem je spolu. Dnes bych to už neudělal, protože kaneček přibíral pomaleji na váze. Kanec by měl být větší než sviňka. Nechal bych kance alespoň 3 měsíce samotného, jestli máte tu možnost.
Petr
deaja

XXX.XXX.147.146
Vietnamci môžu mať mladé už ako 4 mesačné ale najlepšie je ich nakryť tak v 6 mesiacoch je to plemeno ranné.To znamená,že skoro dospievajú.Mašička by mala mať najmenej tak 40 kg ináč je to nebezpečné.
Uvazuji o porizeni vetnamskeho prasatka. S timto druhem nemam zadne zkusenosti a rada bych tu od vás nacerpala nejake rady a zkusenosti.
Chci vedet kolik se tak rodi prasnici selatek, jak poznam ze je vhodna doba k pripusteni a jeste potrebuji vedet, zda mohu chovat prasatka venku celorocne A jak casto muze mit svinka selatka?
Dekuji vsem za odpovedi.
Tak předestírám, že se traduje, že v ČR čistí vietnamci nejsou (pokud mluvíme o prasátkách). Bylo by to hezké, ale ... Schválně se mrkněte na internet, kolik lidí prodává "čisté" vietnamce, ale všichni jsou více či méně šmrnclí do divočáka (pokud vůůůbec dají fotku), takže pozor na to, ať nejste zklamaní :) Rypáčky se růstem ještě malinko protáhnou a hle, vietnamec nakonec vypadá úplně jinak než by měl :) Najděte si fotky opravdových vietnamců na internetu.. A taky často ty pruhy, lidi se dušujou, že je to čisté, ale pyžámka mají jako čistí divočáci..
Pokud jde o velikost kanečka, já tedy všude čtu, že kanec bývá menší než prasnice, nemohu posoudit z vlastní zkušenosti (ale zase na jedné farmě jsem viděla kance velkého skoro jak malá kráva :) )
A pokud jde o schopnost oplodnění, vietnamci prý dospívají velice brzo.. naše křížené holky se poprvé boukaly v necelém půl roce, ale jak píšá, jsou nakřížené vším možným. Kaneček může oplodnit už klidně od 3 měsíců věku..
brunifid
napsal(a):
Jak tedy poznám, jestli se jedná o čistého vietnamce? Musím vidět selata do nějakého věku po narození, jestli mají pyžamka? Kdy to přesrstí?
Jde je mít venku s elektrickým ohradníkem (síť)? Jak moc to ryje?
Ja , keď som kupovala prasničky,tiež mali okolo 2 -3 mesiace chovám ich oddelene s kancom , na 20 árovom pozemku ale ryjúúúú aspoň teraz,keď nieje pastva.Teraz majú 5 mesiacov.
Plot mám spravený z karirohoží a na spodku sú betonové stlpiky,lebo obyčajné pletivo rozoberú.
Ale čím väčší pozemok,tým menej ryjú a menej sa snažia utiecť.Samozrejme tam majú prístrešky proti daždu a slnku.
čítam tu na faune,že je málo čistých vietnamských,ale na slovensku nieje problém zohnať.Ja som si vždy pozerala rodičov,aj súrodencov a nikdy neboli pruhované,ani po treťom pokolení.
Sú to zavalité robustné prasatá s prehnutým chbtom na kratších nohách a krátkym rypákom.Môžu byť čierne,strakaté,bieločierne a šedočierne
Mladé diviaky strácajú pruhy až v 5-6 mesiacoch
No právě, nějak mi unikají souvislosti.... Všude se píše, jak musí být evidován i počet much nad hnojištěm a koukám do inzerce a prasátka bez známek, či zmínky o evidovaném hospodářství.... Čistokrevný vietnamec? Spíš český vietnamec. Neb mám takovou najivní představu, že by měl mít prokazatelný původ atd.... Ale to jsem odbočila. Mám představu pořídit si užitkového křížence vietnamáka, ale jak už jsem psala na nemoderce, nevím jací kříženci by byli optimální. A jak je to právě s tou evidencí. Všude bububu, musíš mít evidenci a tak, ale v inzerci jsem neviděla ani jedno prase s nějakou známkou nebo tak něco. Babo rad, co ted :)
Jo to vidím tak, že sami nacvakané nemáme (ale evidenci hospodářství a ostatních zvířat jo, takže u nás je kontrola pravděpodobnější než u vás, jestli hospodářství evidované nemáte) :) když přijde kontrola, dá vám šanci, abyste to spravili. Tak je pak holt nacvakáte, kontrola to pak ještě párkrát zkontroluje, jestli je u vás vše OK a hotov... Ale vzhledem k tomu, že nejspíš selátka půjdou i do neevidovaných chovů, pak bude složité 2-3 měs. selátko udržet a známku mu odstraňovat (vím, jak sebou šily ty naše, když se vzaly do ruk - člověk to sotva udrží, ne tak mu ještě opatrně odstraňovat známku, abysme mu nenatrhli ucho). Dost možná, že se k vám kontrola za celou dobu vašeho hospodaření nedostane (pokud nemáte evidované a nikdo vás nenapráská, tak nikdo nemá důvod vás chodit kontrolovat). Ale správně by to být evidované mělo, no.
Mě právě mate, že koupím neoznačené prase z snad evidovaného hospodářství a abych učinila byrokracii za dost, budu ho chtít pro jistotu nahlásit a ejhle co nahlásím? V tom případě vlastně nechtěně napráším i původního majitele. Pokud tedy neexistuje smysluplná odbočka "prase sezonní", čili do roka sežrané, tudíž evidence jen symbolická, dočasná, bez nutnosti známek a podobných kravin. Vždyt ani nemůže přeci fungovat prodej typu prodej jablek, cibule, prasat, selat... Jako koupím si kilo jablek a přibalte mi támhleto sele na výkrm....? A že to tak nějak funguje... Já se klepu strachy, abych něco nepodělala a místo spokojenosti, že po zahradě něco lítá a děcka neviděj jen plátky vepřovýho v polystyrenový vaničce, jsem neřešila ouřednický pojeb....
lapata
napsal(a):
Mě právě mate, že koupím neoznačené prase z snad evidovaného hospodářství a abych učinila byrokracii za dost, budu ho chtít pro jistotu nahlásit a ejhle co nahlásím? V tom případě vlastně nechtěně napráším i původního majitele. Pokud tedy neexistuje smysluplná odbočka "prase sezonní", čili do roka sežrané, tudíž evidence jen symbolická, dočasná, bez nutnosti známek a podobných kravin. Vždyt ani nemůže přeci fungovat prodej typu prodej jablek, cibule, prasat, selat... Jako koupím si kilo jablek a přibalte mi támhleto sele na výkrm....? A že to tak nějak funguje... Já se klepu strachy, abych něco nepodělala a místo spokojenosti, že po zahradě něco lítá a děcka neviděj jen plátky vepřovýho v polystyrenový vaničce, jsem neřešila ouřednický pojeb....
Evidují se více jak dva kusy prasat,nahlásíte pouze počet,práskat nikoho nemusíte,pouze zapíšete pro úřad příjem na hospodářství.Je zbytečné z toho dělat horor,když je to sezonní prase.
Souhlas, Jirko :)
Jen tedy my kupovali prasata, nahlásili jsme, a protože tam nebyla žádná volba nabytí bez zapsání čísla původního hospodářství, odkud jsme je vzali, tak jsme to nevyplnili a poslali nám že tam máme chybu (no, od té doby jsem tam nevolala a nechala to tak) víte, jak se správně v tomto případě eviduje, aby to nebrali jako "chybu" ? :)
Dobrý den.Tak selat klidně přes 10 a to až 3krát v roce.Plemeno je to nenáročné.Já je mam celoročně venku a žádnej problém
Ahojte
K chovu vietnamiek len tolko že sú to odolné zvieratá,a velmi vďačné a inteligentné.
My ich chováme už 4 rok a zažili sme si pri nich toho dosť.
Prasiatka nepotrebujú extra starostlivosť ako pri narodení tak aj počas života.Chováme ich na volno,bez chlievov len pod pristreškom ktorý je zavetraný z troch stán,pod prístreškom si samé urobili lehná v ktorych spávaju na kope,taktiež tam maju válovi,dva su volne prístupne a jeden je vyskovo oddelený aby sa tam dostali len malé odstavčatá.Kŕmime kuchynským odpadom,a spestrujeme pokosenou zelinou,šrotom.Dokonca v jeseni im hádžeme vsetko co ostane na záhrade,čo nespapaju,to ušlapú.A kedže veľmi radi ryjú tak si jedálniček obohatia o nejaké korienky,červíky a čokolvek čo v zemi najdu.Vodu majú z blízkeho potoku,a v lete im robíme bahniská pri ktorých sa odohrávaju súboje o to ktorá tam bude prvá a ktorá dlhšie.
Pohlavnú dospelosť maju okolo 4teho mesiaca,ale prasničky z vlastnej skúsenosti neodporúčam pripúšťať skor ako v 7-8 mesiaci pretože možu nastat komplikácie pri pôrode pretože telo rodičky je malé,matka ich nemusi prijať,hniezdo rozhádže,dokonca moze potomkov zjesť,a prasnička zakrpatie.Početnosť vrhu je až do 14 kusov,my sme mali minimálne 4 a max 13.Brezivosť je 3mesiace,3 týždne a 3 dni,ale pri prvoskách sa stáva že 1 alebo 2 dni prenášajú.
Kanci by podla mňa mali skákať tiež až vo veku minimálne 7 mesiacov,pri skoršom skoku kanček zakrpatie,nestalo sa to nám,ale dalšiemu chovatelovi.
Stretol som sa s tým že malé prasiatka by mali byť odchovávané pod lampou lebo nemajú dobrú termoregulačnú vlastnosť,ale z vlastnej skúsenosti viem že ak je dobrá matka dokáže sa postarať o 12 malých aj pri teplotách pod nulou.Matky majú zachovaný silný materinský pud,takže malé si dosť chránia,preto vstup k nim obmedzujeme na minimum.Nijakú zvláštnu veterinárnu starostlivosť nevyžadujú,jedine kastrácia v 4tom a odčervenie asi v 5tom týždni veku ked príjimajú tuhú stravu.Odstavenie je možné po 6 týždňoch ale my ich držíme do 8 týždňa,male sú pevnejšie a majú dobrý základ na rast.
Pri chove kanca v blízkosti prasniciek ktoré húkajú si treba dať pozor na agresívne správanie kanca a miestami aj atletické kúsky v snahe dostať sa k prasniciam,nám sa stalo že preskočil oplotenie vo výške 1,25 metra,je pravda ze si pomohol trošku tým že vodorovné dosky použil ako rebrík,ale výkon je to na prasa aj tak pekný.
Prasničky húkajú z hruba každé tri týždne v dĺžke jedného týždna,(presné údaje neviem,hovorím len z vlastného pozorovania)kedy menej prímajú potravu a sú dosť hlučne,a pri väčšom počte prasníc sa húkanie prejaví u všetkých naraz a kanec sa ide zblázniť.
Kedže my nemáme urobenú ohradu z karirohože sa nám stáva že pletivo podrijú a následne rozpletú alebo odhrnú a venčia sa po okolí,a von ich to ťahá dosť keďže výbeh je pod lesom,ale vrátiť ich na miesto nieje problém v čase kŕmenia stačí len zahrkotať kýblom.
Dospelé jedince dorastajú do váhy 60 až 80 kilov,stretol som sa aj so 100 kg,ale to záleží od mnoho faktorov ako je strava,pohyb,predkovia,a životné podmienky.
Prasiatka sú podla mňa skôr masťový typ ako mäsový,ale stretol som sa s tým že pri zabití v nizkom veku,to jest asi 6 mesiacov majú menej masti,ale nevidím v tom význam kedže prasiatko je ešťe moc malé.Podla mojich skúseností je ideálny vek na zabitie 10 až 12 mesiacov,mäso je výborné v porovnani s tým čo kúpiťe v obchodoch ktoré stečie z vody a krvy,pri tepelnej úprave sa takmer stratí čo pri domácej vietnamke nemožem povedať a je aj zdravšie kedže si to chováte sám,ale to platí u každého typu mäsa.
Trošku som sa rozpísal na túto tému,snáď som niekomu pomohol,a v prípade zlých informácií sa ospravedlnujem..:) Iné otázky rád zodpoviem
ivanko1988
napsal(a):
Ahojte
K chovu vietnamiek len tolko že sú to odolné zvieratá,a velmi vďačné a inteligentné.
Prasiatka nepotrebujú extra starostlivosť ako pri narodení tak aj počas života.Chováme ich na volno,bez chlievov len pod pristreškom ktorý je zavetraný z troch stán,pod prístreškom si samé urobili lehná v ktorych spávaju na kope,taktiež tam maju válovi,dva su volne prístupne a jeden je vyskovo oddelený aby sa tam dostali len malé odstavčatá.Kŕmime kuchynským odpadom,a spestrujeme pokosenou zelinou,šrotom.Dokonca v jeseni im hádžeme vsetko co ostane na záhrade,čo nespapaju,to ušlapú.A kedže veľmi radi ryjú tak si jedálniček obohatia o nejaké korienky,červíky a čokolvek čo v zemi najdu.Vodu majú z blízkeho potoku,a v lete im robíme bahniská pri ktorých sa odohrávaju súboje o to ktorá tam bude prvá a ktorá dlhšie.
Pohlavnú dospelosť maju okolo 4teho mesiaca,ale prasničky z vlastnej skúsenosti neodporúčam pripúšťať skor ako v 7-8 mesiaci pretože možu nastat komplikácie pri pôrode pretože telo rodičky je malé,matka ich nemusi prijať,hniezdo rozhádže,dokonca moze potomkov zjesť,a prasnička zakrpatie.Početnosť vrhu je až do 14 kusov,my sme mali minimálne 4 a max 13.Brezivosť je 3mesiace,3 týždne a 3 dni,ale pri prvoskách sa stáva že 1 alebo 2 dni prenášajú.
Kanci by podla mňa mali skákať tiež až vo veku minimálne 7 mesiacov,pri skoršom skoku kanček zakrpatie,nestalo sa to nám,ale dalšiemu chovatelovi.
Stretol som sa s tým že malé prasiatka by mali byť odchovávané pod lampou lebo nemajú dobrú termoregulačnú vlastnosť,ale z vlastnej skúsenosti viem že ak je dobrá matka dokáže sa postarať o 12 malých aj pri teplotách pod nulou.Matky majú zachovaný silný materinský pud,takže malé si dosť chránia,preto vstup k nim obmedzujeme na minimum.Nijakú zvláštnu veterinárnu starostlivosť nevyžadujú,jedine kastrácia v 4tom a odčervenie asi v 5tom týždni veku ked príjimajú tuhú stravu.Odstavenie je možné po 6 týždňoch ale my ich držíme do 8 týždňa,male sú pevnejšie a majú dobrý základ na rast.
Pri chove kanca v blízkosti prasniciek ktoré húkajú si treba dať pozor na agresívne správanie kanca a miestami aj atletické kúsky v snahe dostať sa k prasniciam,nám sa stalo že preskočil oplotenie vo výške 1,25 metra,je pravda ze si pomohol trošku tým že vodorovné dosky použil ako rebrík,ale výkon je to na prasa aj tak pekný.
Prasničky húkajú z hruba každé tri týždne v dĺžke jedného týždna,(presné údaje neviem,hovorím len z vlastného pozorovania)kedy menej prímajú potravu a sú dosť hlučne,a pri väčšom počte prasníc sa húkanie prejaví u všetkých naraz a kanec sa ide zblázniť.
Kedže my nemáme urobenú ohradu z karirohože sa nám stáva že pletivo podrijú a následne rozpletú alebo odhrnú a venčia sa po okolí,a von ich to ťahá dosť keďže výbeh je pod lesom,ale vrátiť ich na miesto nieje problém v čase kŕmenia stačí len zahrkotať kýblom.
Dospelé jedince dorastajú do váhy 60 až 80 kilov,stretol som sa aj so 100 kg,ale to záleží od mnoho faktorov ako je strava,pohyb,predkovia,a životné podmienky.
Prasiatka sú podla mňa skôr masťový typ ako mäsový,ale stretol som sa s tým že pri zabití v nizkom veku,to jest asi 6 mesiacov majú menej masti,ale nevidím v tom význam kedže prasiatko je ešťe moc malé.Podla mojich skúseností je ideálny vek na zabitie 10 až 12 mesiacov,mäso je výborné v porovnani s tým čo kúpiťe v obchodoch ktoré stečie z vody a krvy,pri tepelnej úprave sa takmer stratí čo pri domácej vietnamke nemožem povedať a je aj zdravšie kedže si to chováte sám,ale to platí u každého typu mäsa.
Trošku som sa rozpísal na túto tému,snáď som niekomu pomohol,a v prípade zlých informácií sa ospravedlnujem..:) Iné otázky rád zodpoviem
Pěkný příspěvek,za sebe děkuji,mám tu samou zkušenost.
ivanko1988
napsal(a):
Ahojte
Dobrý deň,vidieť že sa chovu vietnamských venujete a aj vás to baví,
Mala by som jednu otázku ohladne pripustenia,prasníc, proste sa stalo to,že kanec skočil na asi 6 mesačnú prasnicu /neplánovane ešte som chcela s ňou počkať,ale stalo sa/
A teraz sa dosť o ňu bojím,ako to dopadne,lebo píšete že to bude problém naozaj bude?
Lebo je malinká ,niekde som čítala ,že prasnica do pôrodu dorastie je to môj prvý chov a hned som to asi pokašlala
Môže aj uhynúť?
Riziko úhynu je vždy,aj pri pôrode starej prasnice,ale pri vašej možnosti je o niečo vyššie....ale...nakoľko aj nám sa stalo ze som kúpil 5 mesačnú prasnicu a bola pripustena a v pohode sa okotila len,rozhadzala hniezdo.:( Osobne si myslim ze prasnicke sa nestane nic,v poriadku odrodi ale treba jej zabezpecit kľud a dobre podstlat.A keďže je to prvoska je možnosť ze neprijme malé a predsa rozhadze hniezdo,ale ak bude mať kľud nemalo by sa to stať.Prasnicka ostane trošku zakrpatena ale po čase dorastie ak jej necháte čas na zotavenie,my nechávame 3-4 mesiace po odstavení odtavciat,ale u každého je to na vlastnom uvážení,to uvidíte sama ako bude praska vyzerať keď ju malé vycecaju....:)
Ale odbocil som od otazky,takže vás prípad nieje zrovna ideálny ale myslím si ze nemáte čoho báť,prasnici len doprajte pokoj a ona si s tým poradí aj sama,neskor dajte vedieť ako to dopadlo....:)
ivanko1988
napsal(a):
Riziko úhynu je vždy,aj pri pôrode starej prasnice,ale pri vašej možnosti je o niečo vyššie....ale...nakoľko aj nám sa stalo ze som kúpil 5 mesačnú prasnicu a bola pripustena a v pohode sa okotila len,rozhadzala hniezdo.:( Osobne si myslim ze prasnicke sa nestane nic,v poriadku odrodi ale treba jej zabezpecit kľud a dobre podstlat.A keďže je to prvoska je možnosť ze neprijme malé a predsa rozhadze hniezdo,ale ak bude mať kľud nemalo by sa to stať.Prasnicka ostane trošku zakrpatena ale po čase dorastie ak jej necháte čas na zotavenie,my nechávame 3-4 mesiace po odstavení odtavciat,ale u každého je to na vlastnom uvážení,to uvidíte sama ako bude praska vyzerať keď ju malé vycecaju....:)
Ale odbocil som od otazky,takže vás prípad nieje zrovna ideálny ale myslím si ze nemáte čoho báť,prasnici len doprajte pokoj a ona si s tým poradí aj sama,neskor dajte vedieť ako to dopadlo....:)
diky dám vedieť
V niektorom príspevku som zasa čítala,že je dobré dať prasnicu pripustiť do 7 mesiacov,lebo potom môžu stučnieť a už sa nepripustia .Máte aj takúto skúsenosť ?
Áno,počul som o tom a este sa nám nestalo ze by prasnica neostala kotna,a prvosky pripustame zhruba v 9-10 mesiaci života a to už su dosť pevne,a dokonca sa nám stalo ze nám usiel kanec a vyskocil na prasnicu ktora sa mala o dva týždne zabíjať,mala rok,taká tlsta že jej ani oci nebolo vidieť a mala 9 malých,ale 5 zalahla tak vychovala 4.Ale určite nie je dobre pripustat moc vykrmenu prasnicu lebo len samotna brezivost je veľká záťaž na telo,a s kilami navyše to nie je dobre.....
Opakujem sa,ale mi pripustame v 9-10 mesiaci života,a ďalšie pripustanie je po 3-4 mesiacoch od odstavenia odstavciat,a niekedy aj neskor,záleží od toho do akého ročného obdobia by sa mala okotit,keďže z vlastnej pohodlnosti nerodime v zime....:)
ivanko1988
napsal(a):
Áno,počul som o tom a este sa nám nestalo ze by prasnica neostala kotna,a prvosky pripustame zhruba v 9-10 mesiaci života a to už su dosť pevne,a dokonca sa nám stalo ze nám usiel kanec a vyskocil na prasnicu ktora sa mala o dva týždne zabíjať,mala rok,taká tlsta že jej ani oci nebolo vidieť a mala 9 malých,ale 5 zalahla tak vychovala 4.Ale určite nie je dobre pripustat moc vykrmenu prasnicu lebo len samotna brezivost je veľká záťaž na telo,a s kilami navyše to nie je dobre.....
Opakujem sa,ale mi pripustame v 9-10 mesiaci života,a ďalšie pripustanie je po 3-4 mesiacoch od odstavenia odstavciat,a niekedy aj neskor,záleží od toho do akého ročného obdobia by sa mala okotit,keďže z vlastnej pohodlnosti nerodime v zime....:)
Presne aj ja som to takto chcela, odchovať mladé iba v lete,naplniť mrazák na zimu. Tiež sa mi nechce moc v zime okolo toho behať,.a museli by sme im prikurovať,ale tam to nieje možné,nemáme v záhrade elektrinu. Je to asi neekonomické krmiť dve svinky plus kanca celý rok a len raz mať z nich mladé,ale v lete nám aspoň vypasú záhradu
Kolko rokov sa prosím vás dajú používať svinky takto na chov?
No my mame tri prasnice a jedného kanca.Prvé pripustanie realizuje v decembri,ďalšie na konci februára a potom ak potrebujeme tak este v apríli,naneskor v máji.Takto mame tri vrhy do roku,jarny,letný a jesenný...jesenný moc nepreferujeme bo o malé prasiatka nieje moc záujem na zimu,tak si ich všetky nechávame ,mame ich ako chodiaci mraziak....:P
Životnosť prasnice predpokladám asi tak sest rokov urcite.Vo velkochovoch sa prasnice vyraduju po 4 rokoch,ale tam je iná intezita chovu.
ivanko1988
napsal(a):
No my mame tri prasnice a jedného kanca.Prvé pripustanie realizuje v decembri,ďalšie na konci februára a potom ak potrebujeme tak este v apríli,naneskor v máji.Takto mame tri vrhy do roku,jarny,letný a jesenný...jesenný moc nepreferujeme bo o malé prasiatka nieje moc záujem na zimu,tak si ich všetky nechávame ,mame ich ako chodiaci mraziak....:P
Životnosť prasnice predpokladám asi tak sest rokov urcite.Vo velkochovoch sa prasnice vyraduju po 4 rokoch,ale tam je iná intezita chovu.
Už to máte tak dobre zorganizované
Ja zatial len zbieram informácie,moc ste mi pomohli, a prax ma naučí diky
asi tak za dva mesiace by sa mala tá nešťastnica okotiť, len sa modlím,aby to dobre dopadlo, a dám vedieť
No my odcervujeme pripravkom s nazvom Helmigal, je to taky prasom...a s tym liekom nemam skusenosti, my sme nastastie nemali este taky problem pri vietnamkach ze by musel zasahovat veterinar, ale osobne si myslim ze to ze to je liek pre psa neni problem, podstatne je ze je urceny pre zvierata. Ked mu zacnete podavat liek pozorujte ako sa sprava, dalsieho veterinara by som vyhladal az ked nastane zmena k horsiemu alebo ziadna.
Určite tadial prejdú,a este aj minimálne mesiac bude trvať kým dorastu do veľkosti aby sa tadiaľ neprepchali,odporúčam este na kari rohož dať aspoň obyčajne plotove pletivo,alebo aspoň netkanu textiliu,oko 15 na 15 je velke,je potrebné to nejako zaslepit.
Taktiež sa môže stat ze malé ces to oko vypadne z hniezda a nedostane sa k matke na krmenie,radšej to este nejako premyslite,určite to nebude na skodu.
A aj my očakávame v blízkej dobe prírastok od prvorodicky tak sme v strese ako sa ukáže,či sa bude vedieť postarať....
ivanko1988
napsal(a):
Určite tadial prejdú,a este aj minimálne mesiac bude trvať kým dorastu do veľkosti aby sa tadiaľ neprepchali,odporúčam este na kari rohož dať aspoň obyčajne plotove pletivo,alebo aspoň netkanu textiliu,oko 15 na 15 je velke,je potrebné to nejako zaslepit.
Taktiež sa môže stat ze malé ces to oko vypadne z hniezda a nedostane sa k matke na krmenie,radšej to este nejako premyslite,určite to nebude na skodu.
A aj my očakávame v blízkej dobe prírastok od prvorodicky tak sme v strese ako sa ukáže,či sa bude vedieť postarať....
Má tam aj koterec 3metre krát 3 m a k tomu ten výbeh ,tak zavriem koterec,kým nenarastú,alebo dám králičie pletivo........ uvidím,až kým sa okotí a ako to dopadne
dajte aj vy vedieť ako sa tá vaša stará o mladé,držím palce
No,musím sa pochváliť,naša prvorodicka vrhla 16 krpcov,ale sest neprežilo,tak mame okrúhly počet,10 malých.Na počudovanie je to asi najlepšia matka a najkludnejsia.Krpci sa majú k svetu,už majú dva týždne a robia zlotu kde len môžu...:) A využijem príležitosť ponúknuť ich na predaj,po 25 eur kus,možnosť aj nekastrovanych kancekov predať,ak by mal niekto záujem,ozvite sa...:)
ivanko1988
napsal(a):
No,musím sa pochváliť,naša prvorodicka vrhla 16 krpcov,ale sest neprežilo,tak mame okrúhly počet,10 malých.Na počudovanie je to asi najlepšia matka a najkludnejsia.Krpci sa majú k svetu,už majú dva týždne a robia zlotu kde len môžu...:) A využijem príležitosť ponúknuť ich na predaj,po 25 eur kus,možnosť aj nekastrovanych kancekov predať,ak by mal niekto záujem,ozvite sa...:)
Gratulujem,aj moja pred 10 dňami vrhla 7, tiež sú velmi nezbedné už ich aj prikrmujete?
Kedy budete kastrovať?
No,každý deň prasnici prihadzujem niečo na prilepšenie,hlavne nejaké objemove krmivo,ako šrot,kukuricu nasrotvanu,a zmiešanú s nastruhanou tekvicou,a malé už tiež skúšajú papat,tak sa prikmuju same :).A kastrovat budem v šiestom týždni,do vtedy su este dosť malé a zle sa s nimi manipuluje a do odstavenia v ôsmom týždni sa im to zhoji,možno aj dlhšie ich nechám s matkou lebo ich je veľa,nech sa poriadne nacecaju kým môžu. A vaše su aké pekne strakate...:)
ivanko1988
napsal(a):
No,každý deň prasnici prihadzujem niečo na prilepšenie,hlavne nejaké objemove krmivo,ako šrot,kukuricu nasrotvanu,a zmiešanú s nastruhanou tekvicou,a malé už tiež skúšajú papat,tak sa prikmuju same :).A kastrovat budem v šiestom týždni,do vtedy su este dosť malé a zle sa s nimi manipuluje a do odstavenia v ôsmom týždni sa im to zhoji,možno aj dlhšie ich nechám s matkou lebo ich je veľa,nech sa poriadne nacecaju kým môžu. A vaše su aké pekne strakate...:)
Moja prasnica je síce výborná matka,ale keď sa jedná o jedlo,nepozná brata...
Tiež jej dávam toho dosť,ale všetko zožere,aj keby mala prasknúť.Tie mladé budem musieť krmiť nejako zvlášť.
To tá vaša,má teda ozaj čo robiť!! ale dobre to zvláda sú krásne.
ivanko1988
napsal(a):
Ja mám kastrovanie zadarmo,mne to robi známi,je zverolekár,len som nakúpil spreje a emaskulator a asistujem mu,a kastrujem v štvrtý týždeň,nie v siesty,zmýlil som sa...takže o chvylu bude kriku u nás...:)
To máte výborné kamarát zverolekár,nič lepšie nemôže byť
Však mne to kastrovanie bude lúto,to ich bude boleť....
No hej,on vždy pomôže ked treba,a nebojte sa o ne,ak to dobre urobí tak to bude v pohode,viacej kričia ked ich chytam ako ked sa kastruju...a za pár dni sa im to pekne zhoji...:)...ale odporúčam kastrovanie len s emaskulatorom,nie len so skalpelom ze len vyreze semenniky,treba to urobiť poriadne,ved máte len dve...:)...netreba riskovať infekciu alebo niečo horsie....
qixi
napsal(a):
Aj ja dám kastrovať v dvoch týždňoch,nech to majú skôr za sebou,sú len dvaja kanci,ostatné prasničky.A kolko vás to vyšlo na jedného eur? lebo nemám predstavu ,ale asi to bude všade inak
tak u nás bolo 7 kančekov a 3 svinky...kastrovat bol sused čo robi na salaši a nepytal si nič....
Dobrý deň,predbieham udalosti dopredu,ale za týždeň sa má okotiť moja druhá prasnica a mám pre ich mladé prichystaný výbeh 12 krát 6 metrov.Ale mám obavy ,či tam môžem vypustiť tie mladé,z obidvoch prasníc,Myslím,vo veku tak 7 -8 týždňov a bude medzi nimi mesačný rozddiel.Bude to problém,alebo musí byť každý vrh zvlášť??
Chovám králiky a tam sa spojiť dva vrhy dokopy nedajú,keď majú mezdi sebou vekový rozddiel.
Dávať spolu dva vrhy pri jednu matku urcite nieje dobrý nápad,matka tie starsie môže pri najhorsom aj zabit,hovorím len z vlastnej skusenosti,jeden môj znamy chovateľ pri nakupe odstavciat z roznych vrhov kupuje aj jeden parfen s ktorych ich všetky nastriekal by mali rovnaký pach aby sa nebili.Dokonca aj nám a stalo ked sme dokupovali odstavcata a dali sme ich do spolocneho vybehu s ostatnými tak sme rýchlo museli vymyslieť niečo ako ich oddeliť lebo by ich zabili.Osobne by som to nerobil,ale zvieratá sa môžu zachovať rôzne,môžte to vyskúšať,ale prvý deň by som ich kontroloval a potom by som rozhodol či ich necham spolu,taktiež je možnosť je staršie budú mladým brat mlieko,ale je to na vas.Mimochodom,malé nepotrebujú taký veľký vybeh,do odstavenia im stačí aj polovica.:)
ivanko1988
napsal(a):
A ako vám kastroval?...emaskulatorom alebo len vyrezal skalpelom?...A to mate dobre,môžete vymenovať bravcekov,ty su o niečo hodnejsi ako prasnice...:)
neviem,čím kastrovali som sa zabudla aj opýtať,ja som ich odviezla k veterinárovi a čakala som vonku,boli tam dvaja,tak som nemusela asistovať ,/chvala bohu/ , ale počula som ich,ako kvičali....
Ja som myslela ten výbeh iba pre mladé, bez matiek už odstavené,že by som ich dala dokopy z dvoch vrhov.Tak by sa tie mladé bili?
Dobrý deň, mám doma dve svinky vo veku 14 mesiacov. Chcem k nim dokúpiť ešte kanca a chovať ich na malé. Kedy by bolo dobré kúpiť kanca? ja som rozmýšľal kúpiť malého kanca a keď pohlavne dospeje, svinky by už boli staršie tak by už nemal byť problém s graviditou. Zapožičiavať kanca iba na párenie, alebo ich chovať oddelene nechcem, chcem ich mať stále spolu. Známy má kanca, tri svinky a všetky mladé spolu a nemá žiadny problém. A rád by som si kanca vychoval od mala, aby si na mňa zvykol ako tieto svinky a viem čo od nich môžem čakať a čo si ku nim môžem dovoliť. Čo by ste mi teda poradili s tým kancom? Ďakujem za odpovede.
Prasnice vo veku 14 mesiacov ťažko ostatnu kotne,už su dosť obrastene tukom a je menšia šanca ze zabreznu.Kanca ked chcete kupovať tak pocitajte s tým ze aspoň 8 mesiacov nemá význam ho dávať pripustiť lebo zakrpatie a časom to prenesie aj na malé,a kanca musíte chovat zvlast,aj od malých aj od prasnic,inak by ste mali nekontrolovane vrhy a súrodenecku plemenitbu z ktorej by nebolo nic dobre.Zo začiatku skúste ísť s prasnicou ku kancovi k tomu známemu ,ale cim skôr,nech vám ostane kotna a nech ju mladé vycicaju,a pravidelne ju pripustajte aby nestihla moc stlstnut,alebo jej kontrolujte stravu.
A ak ste z okolia nitri koncom mesiaca budem mat odstavcata kancekov,mohli by sme sa nejako dohodnúť....:)
ivanko1988
napsal(a):
Prasnice vo veku 14 mesiacov ťažko ostatnu kotne,už su dosť obrastene tukom a je menšia šanca ze zabreznu.Kanca ked chcete kupovať tak pocitajte s tým ze aspoň 8 mesiacov nemá význam ho dávať pripustiť lebo zakrpatie a časom to prenesie aj na malé,a kanca musíte chovat zvlast,aj od malých aj od prasnic,inak by ste mali nekontrolovane vrhy a súrodenecku plemenitbu z ktorej by nebolo nic dobre.Zo začiatku skúste ísť s prasnicou ku kancovi k tomu známemu ,ale cim skôr,nech vám ostane kotna a nech ju mladé vycicaju,a pravidelne ju pripustajte aby nestihla moc stlstnut,alebo jej kontrolujte stravu.
A ak ste z okolia nitri koncom mesiaca budem mat odstavcata kancekov,mohli by sme sa nejako dohodnúť....:)
Bože ja som si až teraz uvedomil, že som napísal 14 mesiacov miesto týždňov. Teda sa opravujem, majú len 14 týždňov. Takže kanca by bolo najlepšie kúpiť už staršieho? Mladé by som chcel predávať a niektoré si nechať na mäso. A bývam pri Martine, tak budem hľadať v okolí . :)
No,14 týždňov neni vysoký vek tak kúpte odstavca kanca,a vo veku 8 mesiacov pripustite,prasnice aj tak nemozete skôr,a to už aj kanca vychovate,lebo staršieho kanca ťažko nájdete,a este horšie by sa s ním manipulovalo a chodilo okolo neho ked by bol cudzí a nevychovali by ste si ho ako ste povedali,inak veľa ďalších a podobných prispevkov je vyššie...
ivanko1988
napsal(a):
No,14 týždňov neni vysoký vek tak kúpte odstavca kanca,a vo veku 8 mesiacov pripustite,prasnice aj tak nemozete skôr,a to už aj kanca vychovate,lebo staršieho kanca ťažko nájdete,a este horšie by sa s ním manipulovalo a chodilo okolo neho ked by bol cudzí a nevychovali by ste si ho ako ste povedali,inak veľa ďalších a podobných prispevkov je vyššie...
Tie vrchné príspevky som si čítal. Ja by som ich aj tak chcel nechať pripustiť až v decembri, aby sa oprasila začiatkom jary. Teraz majú tri mesiace, tak do decembra budú mať 7-8 mesiacov. Kanec by v tej dobe mohol mať okolo 6 mesiacov, to bude stačiť, či otázka párenia kanca je skôr vo veľkosti a váhe, ako veku?
No aj 6 mesačný kanec dokaze oplodnit prasnicu,ale nie je poriadne vyvinutý,teda je pohlavne aktívny ale nie dospely,môže sa stat ze budete mal malý vrh,vnutrakov,malé prasce,reformovanej a rozne iné vady,ale vsetko je len na vás,je to vás chov a na vas či to risknete,ale uvažujete dobre o čase kedy by ste chceli parit,najlepšie je na jar,niekedy v marci až v apríli at prvý vrh,ked už neni zima.
Včera som tie moje prvý raz pustil na dvor do el. ohradníka. Pár krát si museli skúsiť kam môžu a kam nie a už bol kľud. Pekne sa pásli a už aj ryli a chceli sa vyváľať v blate :)
Do záhrady som ich pustil iba ba skúšku. Potrebujem dať dokopy prístrešok pre svinky, dotiahnuť na susedný pozemok vodu a elektriku a potom ich tam pustim. Je to 12 árový pozemok tak ich mám kam púšťať. Ako vodič som použil sieť na ovce, táto je 108 cm. Zdroj sa mi podarilo získať od známeho. Mal už zakúpený silnejši a tento nepotreboval, tak som ho zobral na skúšku, či bude stačiť. Je na 230 V ale dajú sa kúpiť aj na 12V alebo na obidva zdroje naraz. Doma ho môžem odfotiť. On mi poradil túto sieť, lebo jednu svinku keď koplo, zľakla sa a rozbehla sa dopredu, lenže sieť ju nepustila, lanko by sa uhlo a ja by som mal kopec roboty ju dostať naspäť. Ohradník treba ale zo zákona označiť výstražnými tabuľkami, tak na to si dajte pozor. Sieť som kupoval s tejto stránky.
http://www.vetis.sk/sietky/2584-siet-pre-ovce-ovinet-108cm-4018653272534.html
Dobry den chcem sa opytat na radu. Par dni co som pustil svinky na pole do ohradniku sa jedna zacala zvlastne spravat. Prehne ju v chrbte, podlomi jej nohy a lahne na zem. Prejde par krokov a znovu. Alrbo jej podlomi iba zadne a ona sa iba pusti k zemi, postavi sa a znovu po par krokoch ju prestanu posluchat zadne. Svinka ma 4 mesiace. Vsimol som si to vcera ale to bolo len obcas, nevenoval som tomu pozornost az ked sa to opakovalo dost casto. Na chrbte mala dva flaky ako od krvy, ale nemala sa ani kde udriet, max ak sa skrabala na chrbte o budu. Bol u mna aj veterinar a dal jej pre istotu penicilin a povedal aby som sa nebal, ze to nic nieje, ale aj dnes sa jej to deje. Mal uz niekto podobnu skusenost? Dakujem za radu. Pridam fotku tych flakov.
Anonymus

XXX.XXX.52.243
matom
napsal(a):
Veterinárka povedala že to prehýbanie chrbta nevyzerá na žiadnu z chorôb, že môže ísť o genetickú vadu, oslabené chrbtové svalstvo a s tým sa nedá nič robiť uvidím ešte či sa im to zmení a tie fľaky, že to mohla byť náhoda že to mala prave vtedy.
Dobrý den,
jak to dopadlo?