kuklovska
napsal(a):
1
Tak se mi také povedli,tatík landras s mangalicí,selata sice neplánovaná,o to lépe prosperující,zkrátka radost na dvoře.
jiříček
napsal(a):
Tak se mi také povedli,tatík landras s mangalicí,selata sice neplánovaná,o to lépe prosperující,zkrátka radost na dvoře.
Rosteme
Všichni maj selata a mě je nikdo nechce prodat...
Ale už se zadařilo a asi po dvou letech co sháním přeštíka sem koupil sviňku čistou. Musel jsem pro ni jet kus, ale snad to za to bude stát. Mam strach, že jak si na landrase stěžuju že je moc libový, tak přeštík nebude moc tlustej. uvidíme.
fidÍk
napsal(a):
A odkud jste?
Zdravím příznivce přeštíků,nemám sice (čistá)selata,ale na talíři je to jedno.Takže má-li někdo zájem o sele přeštické svině a kanečka po landras/mangalica má šanci jej začátkem prosince dostat v pardubickém kraji. Na fotu oba rodiče
červinka
napsal(a):
Já bych se nebála. V zimě jsme zabíjeli vepře, měl 300 kg. Trochu nám chlapec přerostl :D. Ne že by byl libový, ale maso bylo v pohodě, krásné, prorostlé tak akorát. Hřbetního sádla bylo dost, a tak jsme to chtěli, sádlo je holt potřeba, něco se vyudilo na špek.
Chci se zeptat,koik sádla asi bylo z toho vepře,kamarád na mě škemrá o sele právě kvůli tomu sádlu.Loni měl dva landrasáky přes 200kg a sádlo téměř žádné,byl dosti zklamán!!!
My jsme loni zabíjeli vepře z našeho odchovu, který měl okolo 300 kg. Měl hřbetní sádlo okolo 5 cm. Vyudili jsme 15 špeků a vyškvařili dva desetilitrové kýble hřbetního a jeden vnitřního sádla. Maso ale bylo pěkné, prorostlé přiměřeně, bez problémů konzumovatelné. Před tím jsme měli přeštického vepře koupeného na 80 kg v Mladoticích, ten měl při zabíjačce okolo 250. Sádla bylo také dost, asi dva kýble celkem, něco šlo také na uzení, ale ty bůčky byly na mě až dost tučné.
červinka
napsal(a):
My jsme loni zabíjeli vepře z našeho odchovu, který měl okolo 300 kg. Měl hřbetní sádlo okolo 5 cm. Vyudili jsme 15 špeků a vyškvařili dva desetilitrové kýble hřbetního a jeden vnitřního sádla. Maso ale bylo pěkné, prorostlé přiměřeně, bez problémů konzumovatelné. Před tím jsme měli přeštického vepře koupeného na 80 kg v Mladoticích, ten měl při zabíjačce okolo 250. Sádla bylo také dost, asi dva kýble celkem, něco šlo také na uzení, ale ty bůčky byly na mě až dost tučné.
Díky za odpověď,no tak to s tím sádlem není zas tak tragické,cca před 28 lety jsem z landrace měl 4kýble sádla,byl jak stodola.Jsem zvedav jaká budou ta má selata,když tam je podíl landrace a mangalice v otcovstém základu.
kuklovska
napsal(a):
Včera jsme zabili přeštíka. Měl cca 220kg. Jenom z vnitřního sádla je 10l. A dalších 30 ještě bude. Maso krásné. Jen podotýkám, že čuník byl krmen ráno lucerkou a večer dostal 2kg šrotu. Krmen skoro zadarmo. Bal ze stejného vrhu jako svině se selaty na začátku diskuze.
Kolik té vojtěšky na pokrmení asi bylo,potřebuji si utvořit představu,jakou plochu zasít,abych své miláčky nakrmil,díky.
jiříček
napsal(a):
Kolik té vojtěšky na pokrmení asi bylo,potřebuji si utvořit představu,jakou plochu zasít,abych své miláčky nakrmil,díky.
Ještě jsem se opoměl zeptat na dobu výkrmu,mám ty své miláčky volně na zahradě,co sežerou mají,s tím růstem díky tomu,že je mám každý den na očích mi to příjde velmi pozvolné.
Tak lucerky vám bude stačit 1000m2. Náš čuníček mel rok když se porážel. Koupili jsme je měli oba dohromady 20kg. Dlouho jim trvalo než se jakoby dali dohromady, než se aklimatizovali. Možná byli brzo odstavení, nevím. Naše selata rostou jak z vody. Je pravda že dostanou 3x deně 20l. Ráno a večer šrot, řepu a brambory. V poledne jenom brambory a řepa. vše zalité syrovátkou, nebo rozředěným mlékem. Máme vlastní. K tomu lucerku, tak kolečka denně.
kuklovska
napsal(a):
Tak lucerky vám bude stačit 1000m2. Náš čuníček mel rok když se porážel. Koupili jsme je měli oba dohromady 20kg. Dlouho jim trvalo než se jakoby dali dohromady, než se aklimatizovali. Možná byli brzo odstavení, nevím. Naše selata rostou jak z vody. Je pravda že dostanou 3x deně 20l. Ráno a večer šrot, řepu a brambory. V poledne jenom brambory a řepa. vše zalité syrovátkou, nebo rozředěným mlékem. Máme vlastní. K tomu lucerku, tak kolečka denně.
No s tím startem do začátku mám stejnou zkušenost,přeštíci se pasou na trávě,plus co jim nasekám mimo.Žerou plnou hubou (mlíčáky,kopřivy a trávu ze zahrady sekanou rotačkou).
Selatům z fota jsem koupil blbec granule na odstav,žrali je do doby,něžli ochutnali brambory,teď se s nimi mohu nechat leda vyfotit,nestojí o ně.
No čuníka si krmíte skvěle,hlavně ta syrovátka,to je bomba,o mléku pomlčím,to je luxus!!!
Krmil jsem letos i luskoobilné směsky,tak je příští rok hodlám o tu vojtěšku vylepšit,mám v plánu zasít asi 20 árů.