Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
má někdo zkušenost se zabitím staršího kanečka buď gottingenského či vietnamského ? lidi říkají, že maso z 8 - 10 měsíčního kanečka bude cítit kančinou. ale když se třeba spracovává maso z divočáka který taky není kastrován, tak to nikomu nevadí. zabíjel jsem 2 letého kozla do klobás a žádnou změnu chutě jsem nepozoroval. tak jaké máte kdo zkušenosti s porážkou nevykastrovaných kanečků ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.33
Dobrý den
těch kanců jsme zabíjeli několik,protože jsem potřebovala změnu krve do chovu.Takže to byli i 5 letí veteráni.Pokud máte šikovného řezníka tak si s tím poradí,jsou z toho výborné salámy i klobásy,ale musí se to umět ochutit a samozřejmě přidat trochu jiného masa.Ten salám byl výborný i ohřátý tak bych řekla bez problémů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
těch kanců jsme zabíjeli několik,protože jsem potřebovala změnu krve do chovu.Takže to byli i 5 letí veteráni.Pokud máte šikovného řezníka tak si s tím poradí,jsou z toho výborné salámy i klobásy,ale musí se to umět ochutit a samozřejmě přidat trochu jiného masa.Ten salám byl výborný i ohřátý tak bych řekla bez problémů
bavili jsme se i tom kančím mase v hospodě a tak každý to jen slyšel...jako obvykle...protože 1 z vesnice měla mnoho vietnamců a pak prohlásila, že to maso z nich pak nešlo žrát...někomu to asi smrdí...jako pak maso z kozy, ovce...někdo zase nejí kachnu...je to ale + s těma chutěma...co...??? co by za to dali lidi za války...!!! a tady pak 1 prohlásí, že se to nedá žrát a už to pak každý opakuje...zabiju, koštnu, poreferuju...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.42
Váha max do 100kg živé hmotnosti, pak to není problém, ale ani potom to při varné zkoušce není cítit, tím věkem bych se nezabýval, ale hodně záleží na tom kde je prase chováno, já mám prasata ve výběhu(čerstvý luft, dobré papání, spousta opalování) a na podzim sem zabijel kance 120 kg a byla to jiná chuť, ale vysloveně to nesmrdělo, myslim, ýe jeto na vkusu a chuti každého, jsou lidé kteří vám poví, že smrdí i normální vepřové z výkrmny krmené pouze směsema. to sem z toho kance dělal i řízky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Váha max do 100kg živé hmotnosti, pak to není problém, ale ani potom to při varné zkoušce není cítit, tím věkem bych se nezabýval, ale hodně záleží na tom kde je prase chováno, já mám prasata ve výběhu(čerstvý luft, dobré papání, spousta opalování) a na podzim sem zabijel kance 120 kg a byla to jiná chuť, ale vysloveně to nesmrdělo, myslim, ýe jeto na vkusu a chuti každého, jsou lidé kteří vám poví, že smrdí i normální vepřové z výkrmny krmené pouze směsema. to sem z toho kance dělal i řízky.
1 tady co pocházel ze slovenska, tak si i dělal na loji z berana vaječinu...a nesmrdělo mu to...to já bych už asi nemohl a to jím občas i hmyz...
Rokač

XXX.XXX.23.2
Dobrý den u strejdy jsme zabíjely 250Kg kance Přeštického.Všichni jsme byly přesvědčený že to dáme psům.Kanec měl stáří cca 4-5let byl ve velikem výběhu ze sviněma celí rok venku.Vyškvařily jsme z nej sádlo a maso normálně dali na pánev a bylo to výborné trošku tužší ale o zápachu nemůže byt řeč! Já se jen ptám proč je to tak když všichni zkušení řezníci říkají že to bude smrdět jak bolavá noha?
Pokud kance budete chtit vyrezat musite ho nejdriv uspat a pak vyrezat a dat antibiotika.trva asi 4 mesice nez je maso ciste od atb a uspavacich prostredku.rok jsem pracoval v prasecaku a dvakrat jsme vyrezavali kance okolo 140kg, nehodili se do chovu.kolega si bral 4 leteho kance na sezrani psum, varil maso venku v kotli a smrdelo pul vesnice, psy o maso taky nemeli moc zajem.osobne bychtakove maso nejedl.
peparazak
napsal(a):
Pokud kance budete chtit vyrezat musite ho nejdriv uspat a pak vyrezat a dat antibiotika.trva asi 4 mesice nez je maso ciste od atb a uspavacich prostredku.rok jsem pracoval v prasecaku a dvakrat jsme vyrezavali kance okolo 140kg, nehodili se do chovu.kolega si bral 4 leteho kance na sezrani psum, varil maso venku v kotli a smrdelo pul vesnice, psy o maso taky nemeli moc zajem.osobne bychtakove maso nejedl.
No úplně pravdu nemáte, ptal jsem se veterináře a sám uvedl, že po vyřezání za 3 měsíce jsou dávno antibiotika vstřebána. Proč tedy na jatka braly hlavně vyřazené svině a staré kance, přece nechcete říct, že je jen zabily a daly třeba do ZOO? Před cca 3- lety byl u nás soukromý zemědělec a chtěl dát zadarmo vyřazenou svini jednomu pro psy. On je vyučený řezník a domluvil v práci a oni si pro ni přijely a chtěli i více kusů + kance. Cena byla něco kolem 10 korun za kilo.
Sám jsem zabil kance "vnitřńaka", při vaření jsem to cítil, ale jak jsem udělal jitrnice a jelita, samozřejmě všechno trochu více přidat koření, tak nikdo nic nepoznal. Maso si ode mne vzal kuchař a říkal, že lepší maso do sekané a pod neměl...Osobně si myslím, že dělal i řízky...
S domácími ještě nemám moc zkušeností, ale třeba u divočáka nejde ani tak o věk/váhu, ale o to jestli je kanec v chrutí ( říji ). Mě jsem cca 4-5 letého kňoura a naprosto v pohodě. Nic nebylo cítit a maso dobré. Ale setkal jsem se i s 50 kg lončákem, který byl cítit jako starý kňour. Prostě záleží jestli je zrovna kňour v chrutí nebo ne. A u domácího si myslím, že by to mohlo být podobné. Zdenda.
Na vlastní chov se teprve chystám, tak zatím jen můžu říct, že jsem jednou koupila v Lidlu kousek, který při smažení smrděl "hnojem" nebo čím.. asi jednokulčák, bylo mi líto to vyhodit, tak jsem googlila a našla, že když maso smrdí po tomto, stačí naložit přes noc do kefíru. ráno jsem omyla i s předsmahnutou cibulkou, dala novou a maso úplně v pohodě.. tak to chci zkusit se selaty letos.. přece jen, je mi jich líto.. a co jsem tak googlila, není to taková nutnost.. no uvidíme, jak to půjde.. doufám, že když je v lednu / únoru připustím, v březnu/dubnu budu mít mladé a do půl roka kluky zabijeme, tak by snad ani neměli smrdět.. asi budou prckové, ale to jsou králici taky.. na zimu bude maso a v zimě nebudu muset řešit krmivo.. máte někdo zkušenost s göttingenskými?
chovatel 30
napsal(a):
No úplně pravdu nemáte, ptal jsem se veterináře a sám uvedl, že po vyřezání za 3 měsíce jsou dávno antibiotika vstřebána. Proč tedy na jatka braly hlavně vyřazené svině a staré kance, přece nechcete říct, že je jen zabily a daly třeba do ZOO? Před cca 3- lety byl u nás soukromý zemědělec a chtěl dát zadarmo vyřazenou svini jednomu pro psy. On je vyučený řezník a domluvil v práci a oni si pro ni přijely a chtěli i více kusů + kance. Cena byla něco kolem 10 korun za kilo.
Sám jsem zabil kance "vnitřńaka", při vaření jsem to cítil, ale jak jsem udělal jitrnice a jelita, samozřejmě všechno trochu více přidat koření, tak nikdo nic nepoznal. Maso si ode mne vzal kuchař a říkal, že lepší maso do sekané a pod neměl...Osobně si myslím, že dělal i řízky...
Vxrazene prasnice jsme na jatka taky davali ale ty nebyli napichany chemii, cena byla asi 20kc za kilo.pri vyrezavani selat pokud doktor neurizl seleti obe kulky tak mu do ucha vyrizl vecko a tyto vnitraky se prodavali na jatka ve vaze okolo 40 az 70 kg kdy jeste nesmrdi.pokud vam takove maso vyhovuje a chutna jezte si co chcete.dobrou chut.
peparazak
napsal(a):
Vxrazene prasnice jsme na jatka taky davali ale ty nebyli napichany chemii, cena byla asi 20kc za kilo.pri vyrezavani selat pokud doktor neurizl seleti obe kulky tak mu do ucha vyrizl vecko a tyto vnitraky se prodavali na jatka ve vaze okolo 40 az 70 kg kdy jeste nesmrdi.pokud vam takove maso vyhovuje a chutna jezte si co chcete.dobrou chut.
Já jsem nepsal, že jsem jedl maso s vnitřňáka. Ale že si bral maso kuchař. Vy jste psal, že po vyřezání kance 4 měsíce ještě musí antibiotika vyjít. Psal jsem, že je to 2-3 měsíce. Dále jsem uvedl, že na jatky braly kance, za které daly 10 korun. Nic jiného, tak aspoň pište přímo k věci...
Družstvo mělo plemenný chov prasat. Kanci, kteří se na aukci v Benešově
neprodali, byli vykastrováni. Řezanci, jak se jim říkalo, si zájemci kupovali na
dokrm. Doporučená doba na dokrmení byla minimálně 3 - 4 měsíce. Podle
váhy řezance. Váhu měli 80 - 120 kg. Ta doba nebyla taková kvůli antibiotikům,
nebo uspávací injekci, ale pro to, aby ten kančí odér z masa zmizel.
Jestli bude maso z kance již více či méně cítit, záleží na jeho věku, ne na váze.
Když kanec domácího prasete poroste rychle, tak i 100kg kanec bude bez
problému. Při vaření pára bude mít již trochu jinou vůni, než z vepře, ale maso
bude dobré. Věkově ale do půl roku.
Staré vyřazené prasnice šli na normální porážku. Maso ze staršího dobytka
se dává do suchých trvanlivých salámů.
Vyřazení kanci se dávali na nucenou porážku a maso končilo v masokostních
moučkách, nebo pro šelmy.
Na divočáka jsem se ptala myslivce. Jeho slova: Maso ze starého kňoura
také smrdí a v době říjí obzvlášť. Protože se ale střílí většinou lončáci, tak tam
není ještě problém, i když rozdíl tam je.
Na můj dotaz na větnamského kance, mi jeden známý, který byl při zabíjačce
řekl, že to smrdělo hrozně.
Závěr mám z toho takový, že pokud jde o poživatelnost masa z kanců. tak nejvíc
záleží na věku.
Každý ale máme jiné chuťové pohárky a tak co by někdo nedal již do pusy,
jinému chutná.
Jelen střelený na podzim také smrdí a přesto jsou gurmáni, kteří si ho rádi dají.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
má někdo zkušenost se zabitím staršího kanečka buď gottingenského či vietnamského ? lidi říkají, že maso z 8 - 10 měsíčního kanečka bude cítit kančinou. ale když se třeba spracovává maso z divočáka který taky není kastrován, tak to nikomu nevadí. zabíjel jsem 2 letého kozla do klobás a žádnou změnu chutě jsem nepozoroval. tak jaké máte kdo zkušenosti s porážkou nevykastrovaných kanečků ?
Chovám vietnamská prasata nějakých 15 let. První dva roky jsem kastroval, pak jsem přestal, není to vůbec potřeba. Ale chovám je tak, jak se mají. Venku na pastvě, pak jsou dobrá, nejsou nijak cítit ani v roce. Dostal jsem na ochutnání kanečka od kamaráda, který je má zavřené v chlívku a futruje zbytkama. Maso jsem snědl, ale cítit bylo hrozně. Už nikdy více, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď
w

XXX.XXX.129.88
No asi jste si na ten zápach kančího zvykl Já mám opačnou zkušenost. Kaneček z pastvy cca 8 měsíců a smrdělo to při pečení tak, že se měl dobře jenom náš pes
Je pravda, že jsem kdysi četl článek o zápachu vepřového - má na něj vliv spousta okolností.
Krmení, roční období, genetické dispozice...
bobanch
napsal(a):
Chovám vietnamská prasata nějakých 15 let. První dva roky jsem kastroval, pak jsem přestal, není to vůbec potřeba. Ale chovám je tak, jak se mají. Venku na pastvě, pak jsou dobrá, nejsou nijak cítit ani v roce. Dostal jsem na ochutnání kanečka od kamaráda, který je má zavřené v chlívku a futruje zbytkama. Maso jsem snědl, ale cítit bylo hrozně. Už nikdy více, ale jak se říká, darovanému koni na zuby nehleď
Mám naprosto stejnou zkušenost. Také chováme vietnamská prasata, nekastrujeme, není potřeba. My jsme nedostali prase od kamaráda, ale byli jsme pozváni na pečené sele, bohužel chované v hlívku. Cítit bylo také dost. Samozřejmě je to i o zvyku. Nikdo z naší rodiny již nedá do úst kupované vepřové z velkochovů, smrdí nám každé a to předpokládám, že tam kanečky kastrují.
Tak ono to bude i "kus od kusu". Je fakt že se říká, že pokud se porazí ve váze okolo těch 80ti kilo, tak by to mělo být oukej... No, jelikož my vykrmujeme do víc jak dvou metráků, tak nechat kance nepřipadá v úvahu
Když už tu byli zmíněni divočáci, tak on "smrdí" i ten lončák (je to prase staré 12-24 měsíců), ale pochopitelně ne tak výrazně, jako klasické domácí bílé prase. Spousta "neznalých" lidí to bere jako normální, je to přece zvěřina, ta má typický pach... Jenže zkuste si dát vedle sebe ulovenou bachyňku a kňourka - oba lončáky Je to rozdíl. (nemluvě o tom, kde to prasitko žilo, než bylo uloveno, naprosto katastrofa jsou divočáci z řepky V období pozdní podzim a zima - tedy v době chrutí - bude smrdět i ten lončák. Je to stejné, jako když ulovíte jelena, daňka, siku nebo muflona v době říje... Přitom daněk a sika je to nejlepší maso, jaké může být