Krajta královská - teplota

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.6.2015 10:26
Teris26

XXX.XXX.118.1

Dobrý den, zařizuji terárium pro Krajtu královskou (100x50x60 odvětrávání pod dvířky a na vrchu - podestýlka štěpky, zatím bez pozadí) bohužel se mi pod žárovkou (klasická žárovka 75W) nedaří vytopit na více jak 30°C a mimo žárovku má pouze 22-23°C u země dokonce i 21°C.
Mohlo by pozadí a třeba změna podestýlky (např přidání terarijní rašeliny) pomoci k udržení teploty v teráriu?

12.6.2015 11:15
loraena

XXX.XXX.91.69

75W nevytopí nad na 30? Kolik máte pokojovou teplotu? Mě 60W u agam udělá 45 výhřev. Asi bude potřeba dát terárko do nějaké místnosti s normální teplotou, případně taky zmenšit větrací otvory.

Jinak pro krajtu královskou je lepší udělat jí vytápění ze spod, nemusí pak vylézat z úkrytu kvůli teplu a navíc je to pro ně přirozenější. Já mám tuhle folii http://www.tepelnezarice.cz/topna-folie-ultratherm-viv-mat-27-4-x-41cm-22w-230v zvedne to teplotu o cca 15 stupňů oproti okolí, samozřejmě je potřeba to používat s termostatem, ale uplně stačí nějaký obyč, mě stál 250Kč. V bytě máme teplo, takže v terárku je i bez jiného zdroje 25-28 stupňů, na podložce 33. Ale uplně v pohodě se pak dá do prostoru terárka dát nějaká slaboučká žárovka, aby to jen trochu dotopila.. každopádně čim víc vám bude žárovka topit, tim větší tam bude sucho.

12.6.2015 11:38
Teris26

XXX.XXX.118.1

loraena napsal(a):
75W nevytopí nad na 30? Kolik máte pokojovou teplotu? Mě 60W u agam udělá 45 výhřev. Asi bude potřeba dát terárko do nějaké místnosti s normální teplotou, případně taky zmenšit větrací otvory.

Jinak pro krajtu královskou je lepší udělat jí vytápění ze spod, nemusí pak vylézat z úkrytu kvůli teplu a navíc je to pro ně přirozenější. Já mám tuhle folii http://www.tepelnezarice.cz/topna-folie-ultratherm-viv-mat-27-4-x-41cm-22w-230v zvedne to teplotu o cca 15 stupňů oproti okolí, samozřejmě je potřeba to používat s termostatem, ale uplně stačí nějaký obyč, mě stál 250Kč. V bytě máme teplo, takže v terárku je i bez jiného zdroje 25-28 stupňů, na podložce 33. Ale uplně v pohodě se pak dá do prostoru terárka dát nějaká slaboučká žárovka, aby to jen trochu dotopila.. každopádně čim víc vám bude žárovka topit, tim větší tam bude sucho.

Terárium mám v pokoji kde mám +- 21 - 22 stupňů. Nebo mě napadlo, nemůže to být kabelem k objímce? Kupovala jsem v hornbachu kabel se spínačem 2A.

12.6.2015 11:56
loraena

XXX.XXX.91.69

Teris26 napsal(a):
Terárium mám v pokoji kde mám +- 21 - 22 stupňů. Nebo mě napadlo, nemůže to být kabelem k objímce? Kupovala jsem v hornbachu kabel se spínačem 2A.

No abych se přiznala, v kabelech se nevyznám, já jsem prostě koupila obyč 3 žílák, objímku a zapojila to. Vypínání/zapínání probíhá přes spínací hodiny. Každopádně neumím si představit, že 75W žárovka zvedne v terárku teplotu tak málo. Jak velkou plochu zabírá větrání ve stropu?

12.6.2015 11:59
Teris26

XXX.XXX.118.1

Mám cca takové (viz foto). Ta vrchní větrací mřížka ma cca 5 - 6 cm.

12.6.2015 12:03
Teris26

XXX.XXX.40.160

12.6.2015 12:29
elisak

XXX.XXX.169.5

Zkuste spustit tu žárovku níž nad výhřevný místo. A terárko obložit polystyrenem. Já jsem skleněný terárium na zimu zateplovala polystyrenem. Taky jsem to měla problém vytopit.

12.6.2015 12:37
loraena

XXX.XXX.91.69

Část větrání nad žárovkou zkuste překrýt. Ale pro krajtu bych určitě jako výhřev doporučila tu podložku, dáte jí normálně pod terárko. A žárovkou pak už jen trochu zvednout teplotu ve zbytku terárka.

12.6.2015 13:21
Teris26

XXX.XXX.118.1

elisak napsal(a):
Zkuste spustit tu žárovku níž nad výhřevný místo. A terárko obložit polystyrenem. Já jsem skleněný terárium na zimu zateplovala polystyrenem. Taky jsem to měla problém vytopit.

Takže by teoreticky polystyrenové pozadí mohlo alespoň částečně pomoci?

12.6.2015 16:15
elisak

XXX.XXX.243.151

Teris26 napsal(a):
Takže by teoreticky polystyrenové pozadí mohlo alespoň částečně pomoci?

Trosku pomuze, taky pomuze dat pod terarko polystyren. Aby nesla zima od spodu. Ty topny folie pod skleneny terarko bych se bala. Slysela jsem dost pripadu kdy skleneny terarko prasklo a taky to bude vysusovat substrat. Folii bych kdyztak dala z boku, tak je u nekterych zvirat pouzivam.
Ale v zime, kdy jsem mela doma pres den podobne teploty jako mate Vy, jsem to proste nebyla schopna vytopit jinak nez zaizolovanim i ze stran a shora. Staci 2 nebo 3 cm polystyren a oblozit to tim. Sklo proste teplo neudrzi, na to jsou lepsi OSB desky. Taky jsem izolepou prelepila cca 1/3 vetrani, ve prostred tyech vetracich list.

Ps: celkem by me zajimalo jak jste ted schopny dosahnout tak nizke pokojove teploty. Nebydlim v panelaku a stejne mam doma kolem 25 stupnu, v noci 24.

12.6.2015 16:22
elisak

XXX.XXX.243.151

A vyresit teplotu silnejsi zarovkou je naprd. Me se uzovky zacali blbe svlikat pri pouziti 75W zarovky. A to nepotrebujou tak vlhko jak krajty. Moc vysusovala. Proto jsem to nakonec resila polystyrenem.

12.6.2015 16:26
loraena

XXX.XXX.91.69

elisak napsal(a):
Trosku pomuze, taky pomuze dat pod terarko polystyren. Aby nesla zima od spodu. Ty topny folie pod skleneny terarko bych se bala. Slysela jsem dost pripadu kdy skleneny terarko prasklo a taky to bude vysusovat substrat. Folii bych kdyztak dala z boku, tak je u nekterych zvirat pouzivam.
Ale v zime, kdy jsem mela doma pres den podobne teploty jako mate Vy, jsem to proste nebyla schopna vytopit jinak nez zaizolovanim i ze stran a shora. Staci 2 nebo 3 cm polystyren a oblozit to tim. Sklo proste teplo neudrzi, na to jsou lepsi OSB desky. Taky jsem izolepou prelepila cca 1/3 vetrani, ve prostred tyech vetracich list.

Ps: celkem by me zajimalo jak jste ted schopny dosahnout tak nizke pokojove teploty. Nebydlim v panelaku a stejne mam doma kolem 25 stupnu, v noci 24.

Neumím si dost dobře představit, že terárko praskne kvůli folii, která má teplotu 33 stupňů. Krajta královská potřebuje přirozenou vlhkost tzn 50-60%, když se topí žárovkou, je v terárku daleko větší sucho, ta folie je právě lepší pro udržení správné vlhkosti, mě stačí trošičku porosit jednou za 2-3 dny.

12.6.2015 16:46
elisak

XXX.XXX.243.151

Praskne celkem jednoduse, kvuli substratu. U krajty predpokladam raselinu a ta vede teplo velmi spatne. Takze teplo z folie, ktera je umistena pod sklem bude unikat pomalu, a spis se tam bude kumulovat prave kvuli raseline. A lokalne primo na skle, ne na substratu, bude ta teplota vyssi. Staci pohledat a najdete pripady, kdy to prasklo. Pokud by terarko bylo bez subtratu, tak je to v pohode. Proto radim dat tu folii z boku, kde pujde teplo primo do terarka. Tak je u hadu pouzivam. Ale stejne to bude chtit lokalne dotopit zarovkou.

12.6.2015 17:00
elisak

XXX.XXX.243.151

A jeste k tomu vysusovani. Folie mam pod plastovyma boxama s mladatama C. hortulanus. Vetrani je z boku i svrchu a na dne mam vodu.3 cm vrstva vody se za 2 a pul dne uplne cela vypari. Pochybuji, ze by to tu raselinu nevysusilo.

12.6.2015 17:57
loraena

XXX.XXX.91.69

Já mám jako substrát piliny a nemám s tím problém, jinak asi záleží, jakou podložku kd opoužívá, tahle i když je bez termostatu se neohřeje na víc jak 40 stupňů, nebo alespoň tak jsem to naměřila, když jsem jí zkoušela. A s tou vlhkostí problém nemám, s rašelinou by to asi nebylo nic moc, ale když se používá podložka, tak se dávaj buď právě ty piliny nebo noviny. Královajdy se taky chovaj v plastových boxech a buď se jim topí podložkou nebo je teplo v celé místnosti. Mě ta podložka funguje dobře i na to skleněné terárko, máme to takhle cca půl roku a bez problému (samozřejmě terárko stojí na polystyrenové podložce), hadíci jsou spokojení.

13.6.2015 11:55
davidek22

XXX.XXX.4.90

Nechci vám příliš zasahovat do debaty, ale není nic snažšího, než dát žárovku níž! Tato watáž vám udělá klidně 45C když budete chtít. Misku s vodou dát na stranu kde je žárovka, čímž se zajistí odpařováním vlhkost. Vytápění zespod považuji za ne příliš šťastné a pro plazy nepřirozené. V přírodě se zvířata s tepelnou rohoží, folií, kablem moc nepotkají, ale se sluncem ano.

13.6.2015 13:24
loraena

XXX.XXX.248.78

davidek22 napsal(a):
Nechci vám příliš zasahovat do debaty, ale není nic snažšího, než dát žárovku níž! Tato watáž vám udělá klidně 45C když budete chtít. Misku s vodou dát na stranu kde je žárovka, čímž se zajistí odpařováním vlhkost. Vytápění zespod považuji za ne příliš šťastné a pro plazy nepřirozené. V přírodě se zvířata s tepelnou rohoží, folií, kablem moc nepotkají, ale se sluncem ano.

Tady se ale řeší terárko pro krajtu královskou. Jedná se o noční druh, pro ní je naopak nepřirozené vyhřívat se na sluníčku. Samozřejmě je blbost například takové agamě dávat do terárka topné kabely, folie či kameny (topné kameny jsou nevhodné snad pro všechny zvířata).

Terárium by mělo být rozděleno na teplou a studenou část a miska patří určitě do studené části, zvlášť dospělé samice občas hledají možnost se schladit a na to jim právě slouží miska s voudou. Daly by se tam umístit 2 nádoby s vodou, ale to už by bylo zase zbytečně hodně věcí v terárku.

13.6.2015 13:35
loraena

XXX.XXX.248.78

Tady je to komplet pěkně popsané, jakých zásad se držet, jsou tam popsané všechny možnosti vytápění a na co si dát pozor http://ball-pythons.net/forums/showthread.php?127203-Ball-Python-%28Python-regius%29-Caresheet.

Venca01

7.11.2016 09:26
Venca01

XXX.XXX.72.252

Dobrý den,

Uvažuji nad pořízením krajty. O ideální teplotě v teráriu toho bylo napsáno dost ale nikde jsem nenašel jaké maximální teploty po jakou dobu krajta snáší. Problém je, že bydlím v paneláku v posledním patře a když bylo léto jako v 2015 měl jsem v bytě dva měsíce 35 stupňů. Nebude krajta v takovém prostředí přes léto trpět a nemohou se objevit problémy s příjmem potravy případně nějaké jiné?

Přidejte reakci

Přidat smajlík