Dobrý den
Mám v plánu chov želvy zelenavé.
Terarium chci udělat z akvaria 60x30x30 s origo plastovým krytem.
Osvětlení bude zářivkou, určenou pro chov terariu.
Ohřev chci udělat z květináče, keramické objímky a žárovky.
Otázkou je, jakou použit žárovku a jak silnou?
Jak často topit, a jak by měla být žarovka vysoko od krunýře?
A je moje řešení vhodné?
Jsem v chovu želv začátečník.
Prosím o odpovědi jen k tematu.
nick

XXX.XXX.22.157
Je to nejlepí způsob, jak želvu utýrat.
Přečtěte si prosím něco o chovu želv a poté se zeptejte znovu, pokud Vám něco nebude jasné.
nick

XXX.XXX.22.157
Co Vám není jasné?
Píšu, že takto želvu utýráte a ať si přečtete něco o podmínkách chovu.
Poté už Vás určitě nenapadne dát želvu do akvária a ještě zadeklovat...
Vy mi nejste jasnej.
Nikde nepíši, že želva bude hermeticky uzavřená.Samozřejmostí je že v krytu jsou větrací otvory.A jedinej rozdíl mezi mým akvariem a origo terariem je, že terarium se obsluhuje zepředu a já budu obsluhovat z vrchu.V krytu mám dostatek větracích otvorů a cirkulace vzduchu bude dostatečná.
Nick

XXX.XXX.208.121
To se mi snad jen zdá. Tušíte alespoň, co slovo cirkulace znamená? I kdyby tam žádný kryt nebyl, tak se vzduch téměř nepohne, natož, když tam bude jen pár děr, které nazýváte dostatkem otvorů. A jediný rozdíl mezi teráriem a akváriem je v tom, že do akvária patří voda a rybičky. Terárium pro želvu musí mít buď větrání pod šoupačkami a ve stropě a to nejen proužek, ale alespoň polovinu stropu, nebo musíte mít tzv. želví stůl a tam opravdu stačí přístup shora, ale ani ten nesmí být pod krytem. Už tomu rozumíte, nebo je stále něco nejasné? Mimo to 60 x 30 je prostor tak pro čerstvě vylíhlou želvu na prvních pár měsíců, ale stále za předpokladu, že to nebude akvárium!
nick

XXX.XXX.22.157
Žárovku Vám nejlépe poradí přímo prodejce žárovek (ne prodavačka ve zvermexu). Nejlepší je UVB výbojka, která zároveň poslouží i jako výhřev, ale je nutné dodržet vzdálenost od zvířat, což může být limitováno velikostí terária.
Teplotu pod výhřevnou žárovkou ovlivňuje spousta faktorů (teplota místnosti, velikost a větrání ubikace, síla a vzdálenost zdroje apod.) a je potřeba zkoušet. Univerzání odpověď, jako použijte 40w halogen, bohužel neexistuje.
Jinak věřte mi, že jsem se velmi držel, aby má odpověď nebyla nepříjemná. Mohla být už klidně i sprostá, ale udržel jsem se. Když napíšu, že zaklopené akvárium je nepoužitelné a odpovědí je, že tam budou díry, tak to mluví samo za sebe...
A ještě jednou pro všechny - NE, cirkulace NEBUDE dostatečná.
nick

XXX.XXX.22.157
Tak hele ty troubo, už toho mam dost, když nechceš poradit, tak si trhni. Vážně nemám představu, jak asi vypadá akvárko 60 x 30 x 30. Jestli sis nevšim, tak nikdo ze zkušených želvařů, jako LUPUS, RADIATA apod. na tvůj přiblblý dotaz ani nereagoval, protože je úplně mimo mísu a já vůl měl snahu opět nějakýmu blbounovi opakovat něco, co už tu (a nejen tady) bylo napsáno alespoň stokrát. Vyser se na chov želv a kup si tam rybičky.
A vy jste zkušený želvář-nebo jen takovej brouk Pytlík co rozdává rozumy na všechny strany.
Nenapsal jste žádnou radu o kterou jsem žadal v zadání.
Diskuse spadla přesně tam kam jsem nechtěl.Nemám potřebu nikoho koho neznám urážet a povyšovat se.Jako začínající terarista jsme potřeboval poradit a slyšet nějakou radu, A vy hned že je vše špatně a, že ja jsem...
Prosím mějte trochu slušnosti a, už se k memu tématu nevyjadřujte a nekomentujte.
A je moje řešení vhodné?
NENÍ
nick má pravdu
pokud nemáte možnost venkovního výběhu (přinejhorším alespoň terasu či balkon orientovaný na J, JV, JZ)a zimování, raději si vyberte něco jiného
kupte a nastudujte si alespoň knihu N. Velenské Želva zelenavá
jinak NEJ zdroj relevantních nformací v čj je
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov-domaci-teraria-.html.
Samozřejmě, že toto jen jen řešení pro začátek.S přibývající velikostí se bude řešit i velikost ubikace. S venkovním chovem počítám.Pak starší želvu zazimuji.Terasu i balkon mám na JV.V zahradě je dostatek prostoru s čerstvou zelení, kde planuji udělat výběh s želvím domkem.
A co se týče toho tak zvaného "NICKA"-Nemám slušné slova a vulgarismy nepožívám.
že toto je jen řešení pro začátek.
NENÍ
v této "ubikaci" ji pouze nevratně poškodíte
na 60 x 30 nemáte šanci vytvořit dostatečný tepelný gradient od cca18° C (chladný) kout po výhřevných 35°C
vůbec ve svém "plánu" nezmiňujete jak chcete vyřešit UVB
jak chcete zabezpečit spaní min 8 hod ve 100% vlhkosti
nehledě na to, že tak jak jste to popsal - tak to větrat opravdu NEBUDE
prostudujte si v klidu mnou uvedené odkazy - jinak ji opravdu budete jen týrat.
Lepší i praktičtější a snadno vyrobitelný i doma je želví stůl
100 x 40 x 30 pro mimino stačí a pak na jaře ven
třeba
tohle zvládne i žena
http://tera.poradna.net/a/view/64397-zelvi-stul.
Ještěr.čr

XXX.XXX.219.200
lupus4
napsal(a):
Zeptejte se tohoto velmi zdatného obchodníka, kolik ks SVÝCH odchovů F2 a F3 ve svém chovu má
mno, komu není rady, tomu není pomoci...
howk.
Lupus4 Dobře Ty
Chováme vše co je živé už dlouhé roky. Želvy už par desetiletí a vždy mne rozesměje když někdo dá za příklad lidi co jen překupují či obchodují jako bohy. Což není jen p.Junek. A přitom jak píšeš ty svojí generaci nemají jelikož ji rozprodali.
Za chovatele mluví jeho zvířata a ukázka chovu!
A ne že zvíře předávají na pumpě či před barákem!
Nás ročně navštíví stovky zájemců o zvířata a všem ukážem rodiče a co a jak v chovu, aby nemuseli hledat na internetu!
Hana333

XXX.XXX.48.139
Dobrý den, chtěla bych se přidat k otázce zadavatele a ráda bych získala za nás oba nějakou odpověď nebo tedy názor. :) od normálného člověka a ne překupníka, který chce na prodeji želviček vydělat co nejvíce a tak propaguje i potřeby pro želvičku!
Chci dětem pořídit želvičku a máme doma také úplně nové akvario, které má v horní části po celé délce otvírání, které jde odejmout a vznikne tak otvor podle mého nározu na větrání stejný jako u terarií, které nabízejí skoro všichni známí chovatelé k želvičce. Jen horní odvětrání nebume mít mřížku. viz foto a druhá fotka je použité náhodné terario od chovatele (kde je odvětrání jen v horní části).
Ano dobré je mít odvětráné ještě z boků nebo z přední části. V případě, že tam není dá se vyřešit sundáním horního krytu a je vyřešeno. Není to tak snad? Ale pak dojde k tomu, že si člověk od chovatele nepořídí i celou výbavičku :(. Vzhledem k tomu, že každý druhý chovatel v inzerci k želvičce chce prodat i terárko, které má většinou jen odvětrání v horní části !
Docházím tedy k tomu, že stačí i normální akvárko bez krytu. Prosím o názor?
Děkuji Hanka :).
Hana333

XXX.XXX.48.139
Nemáte-li možnost venkovního výběhu (alespoň na terase či balkonu) a zimování
nepořizujte žádné evropské testudo (tj. hermanku, marginatu, gréku a ani stepku...)
I želvy co nezimují (Indotestuda apod.) mají rády a je pro ně prospěšný letní pobyt venku...
Chcete-li za každou cenu domu želvu (nemáte-li zahradu atd.), zvolte malé druhy vodních...
třeba klapavky http://klapavky.webnode.cz/muj-chov2/sternotherus-odoratus/.
Hana333
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se přidat k otázce zadavatele a ráda bych získala za nás oba nějakou odpověď nebo tedy názor. :) od normálného člověka a ne překupníka, který chce na prodeji želviček vydělat co nejvíce a tak propaguje i potřeby pro želvičku!
Chci dětem pořídit želvičku a máme doma také úplně nové akvario, které má v horní části po celé délce otvírání, které jde odejmout a vznikne tak otvor podle mého nározu na větrání stejný jako u terarií, které nabízejí skoro všichni známí chovatelé k želvičce. Jen horní odvětrání nebume mít mřížku. viz foto a druhá fotka je použité náhodné terario od chovatele (kde je odvětrání jen v horní části).
Ano dobré je mít odvětráné ještě z boků nebo z přední části. V případě, že tam není dá se vyřešit sundáním horního krytu a je vyřešeno. Není to tak snad? Ale pak dojde k tomu, že si člověk od chovatele nepořídí i celou výbavičku :(. Vzhledem k tomu, že každý druhý chovatel v inzerci k želvičce chce prodat i terárko, které má většinou jen odvětrání v horní části !
Zdravím, ja jsem zastáncem vždy otevřeneho prostoru.Akvarium, plastový box, stul. Musí to mít ale vždy větší rozlohu. A to kvuli přehřívání želv. Jedna strana výhřevna a druhá kde se želva ochladí na teplotu v mistnosti.
stepka
napsal(a):
Nemáte-li možnost venkovního výběhu (alespoň na terase či balkonu) a zimování
nepořizujte žádné evropské testudo (tj. hermanku, marginatu, gréku a ani stepku...)
I želvy co nezimují (Indotestuda apod.) mají rády a je pro ně prospěšný letní pobyt venku...
Chcete-li za každou cenu domu želvu (nemáte-li zahradu atd.), zvolte malé druhy vodních...
třeba klapavky http://klapavky.webnode.cz/muj-chov2/sternotherus-odoratus/.
Musím Vam oponovat, za svuj život jsem potkal už spoustu želv co nikdy nezimovali a některe toho moc ani na slunci nepobili. A i přesto jsou z nich nadherna zvířata. Většinou je mají v rodinach i 2 či 3 generace.
A co se tyka indotestud tak sorry ale ty jsou na sluníčku vyloženě nasraný
Ještěr.čr
napsal(a):
Musím Vam oponovat, za svuj život jsem potkal už spoustu želv co nikdy nezimovali a některe toho moc ani na slunci nepobili. A i přesto jsou z nich nadherna zvířata. Většinou je mají v rodinach i 2 či 3 generace.
A co se tyka indotestud tak sorry ale ty jsou na sluníčku vyloženě nasraný
Tak tady si zase dovolím oponovat já. Já zase viděl spoustu polomrtvých želv, z domácích
"mazlíků", které cca po 10 letech se snažili prodat jako "zdravé".(viz např ilustrační foto z jednoho zdejšího inzerátu)
Souhlasím se stepkou, že možnost venkovního výběhu je pro želvy to nej, co jim můžeme poskytnout a nedovedu si představit "chov" v terku např.1m x ? po 70 let...
PS. Indotestuda jsem pochopil jen jako velikostně srovnatelnou a nezimující variantu.
Že by doporučoval "opékání" na slunci jsem si také nevšiml.
lupus4
napsal(a):
Tak tady si zase dovolím oponovat já. Já zase viděl spoustu polomrtvých želv, z domácích
"mazlíků", které cca po 10 letech se snažili prodat jako "zdravé".(viz např ilustrační foto z jednoho zdejšího inzerátu)
Souhlasím se stepkou, že možnost venkovního výběhu je pro želvy to nej, co jim můžeme poskytnout a nedovedu si představit "chov" v terku např.1m x ? po 70 let...
PS. Indotestuda jsem pochopil jen jako velikostně srovnatelnou a nezimující variantu.
Že by doporučoval "opékání" na slunci jsem si také nevšiml.
Máš také pravdu s venkovním výběhem, ale řešílo se tu jestli terarium či akvarium.
a pokud je slečna s paneláku tak i tam se dá vychovat při správných podminkách bez venkovniho výbehu super zvíře. A nebo i takové co maš na fotce takové zvířata my vozí ukazat. A většinou pochazí z teraria bez uv ale o to s větší vyhřevnou žarovkou a špatnou stravou či suchým substratem.Tudíž se tam pěkně pečou.
Jinak se stav a ukážu ti dvě zvířata která byla dovezena 1939 a od te doby je má už druha generace rodiny doma. Přes leto jsou každý den 1hodinu na slunci a v zimě lezou doma. Jedna se o želvy řecke anatolskou populaci vaha 4 kg a jsou jak když mel J.J. tu chovnou skupinu.
jo jo vím že jsou to jedny z mala ktere to vydrželi takový chov
A na druhou stranu to vidím i u nás že lidé co je maji v otevřene ubikaci s uv a vyhřevnou lampou a vlhkým substrarem a při spravnem krmeni jsou zdrave a krasne rovně rostle. A to bez výběhu venku a zimování!
A sorry ale když nekdo chce leguana nebudu mu řikat at si koupí kaimana že nepotřebuje venkovní výběh.
viz nahoře. Slečna chce suchozemku a tak ji doporučime vodní.
A indotestuda jsou už uplně mimo misu. jak v dospělosti velikostně, tak i cenou i chovem. a hlavne jsou dost akčni za šera, tudíž jdete v deset spat a než zhasnou pouliční lampy o pulnoci tak tam samci páří jak o život a to samé rano když se rozednívá. Což sousedi venku špatně nesli než jsem jim vysvětlil co to je.
omlouvám se za pravopis, raději věnuji čas od mladí havěti než češtině.
such

XXX.XXX.32.10
Hana333
napsal(a):
Přesně tak, stačí akvárium zezhora bez krytu. Lampu umístit ke kraji, ne doprostřed, aby vždy byla část chladnější. Dá se na bok nacvaknout lampa s klipsem a pro teplo využít reflektorou žárovku. Watáž podle teploty okolí. V bytě 20/40W většinou stačí. UVB pak vyřešit dle možností, trubicí, výbojkou atd.
such

XXX.XXX.32.10
Ještěr.čr
napsal(a):
Máš také pravdu s venkovním výběhem, ale řešílo se tu jestli terarium či akvarium.
a pokud je slečna s paneláku tak i tam se dá vychovat při správných podminkách bez venkovniho výbehu super zvíře. A nebo i takové co maš na fotce takové zvířata my vozí ukazat. A většinou pochazí z teraria bez uv ale o to s větší vyhřevnou žarovkou a špatnou stravou či suchým substratem.Tudíž se tam pěkně pečou.
Jinak se stav a ukážu ti dvě zvířata která byla dovezena 1939 a od te doby je má už druha generace rodiny doma. Přes leto jsou každý den 1hodinu na slunci a v zimě lezou doma. Jedna se o želvy řecke anatolskou populaci vaha 4 kg a jsou jak když mel J.J. tu chovnou skupinu.
jo jo vím že jsou to jedny z mala ktere to vydrželi takový chov
A na druhou stranu to vidím i u nás že lidé co je maji v otevřene ubikaci s uv a vyhřevnou lampou a vlhkým substrarem a při spravnem krmeni jsou zdrave a krasne rovně rostle. A to bez výběhu venku a zimování!
A sorry ale když nekdo chce leguana nebudu mu řikat at si koupí kaimana že nepotřebuje venkovní výběh.
viz nahoře. Slečna chce suchozemku a tak ji doporučime vodní.
A indotestuda jsou už uplně mimo misu. jak v dospělosti velikostně, tak i cenou i chovem. a hlavne jsou dost akčni za šera, tudíž jdete v deset spat a než zhasnou pouliční lampy o pulnoci tak tam samci páří jak o život a to samé rano když se rozednívá. Což sousedi venku špatně nesli než jsem jim vysvětlil co to je.
omlouvám se za pravopis, raději věnuji čas od mladí havěti než češtině.
Souhlasím, i já viděl už pár želv, pěkně rostlých pouze v domácích podmínkách. Není to snadné, ale jde to. Na druhou stranu i při zahradním chovu se některý jedinec zmrší, ikdyž žije ve stejných podmínkách jako ostatní, dobře rostlí vrstevníci. Těch faktorů, které na to působí je hodně, včetně toho, že u mláďat neprobíhá přirozená selekce, ale šanci vyrůst dostávají i slabší jedinci, kteří by to v přírodě nezvládli hned na začátku.
Takže fanatismus typu buď venkovní chov a bude to ok, nebo domácí chov a bude to špatně neberu. O radě místo suchozemky si kupte vodní už ani nemluvím.
Takže fanatismus typu buď venkovní chov a bude to ok, nebo domácí chov a bude to špatně neberu. O radě místo suchozemky si kupte vodní už ani nemluvím
to není žádný fanatismus, prostě jsem zastáncem venkovního chovu a to že je pro testuda
nejlepší je prostě fakt, s kterým nic neuděláte
to, že pokud má místo jen na akvárko 80 x 40 - tak na návrhu klapavky nevidím taky nic
nepochopitelného...
nějak se s tím hoši holt vyrovnejte...
such
napsal(a):
Přesně tak, stačí akvárium zezhora bez krytu. Lampu umístit ke kraji, ne doprostřed, aby vždy byla část chladnější. Dá se na bok nacvaknout lampa s klipsem a pro teplo využít reflektorou žárovku. Watáž podle teploty okolí. V bytě 20/40W většinou stačí. UVB pak vyřešit dle možností, trubicí, výbojkou atd.
A nestaci..pokial nema aspon 1.80mx0.60m...pretoze v tak malom aivariu ju upecies aj 40W bodovkou, uvb jej nemas ako dodat..T5 je slaba, treba vybojku.50W ti ju upecie v tak malom akvariu. Zadovaz si kor.stol, velky box, v tom to pojde skor.
such

XXX.XXX.32.10
radiata
napsal(a):
A nestaci..pokial nema aspon 1.80mx0.60m...pretoze v tak malom aivariu ju upecies aj 40W bodovkou, uvb jej nemas ako dodat..T5 je slaba, treba vybojku.50W ti ju upecie v tak malom akvariu. Zadovaz si kor.stol, velky box, v tom to pojde skor.
Než začneš reagovat, přečti si o čem je vlákno.
Zadavatel se ptá, zda se dá pro začátek udělat z toho akvária terárko. Jde o začínajícího chovatele, takže předpokládám, že si pořídí mládě. Letošní mají kolem 5 cm, takže si myslím, že v téhle velikosti se to použít dá. Má to už doma, nic nebude kupovat, prostě pro začátek použije něco, co už stejně má. Sám jsem to udělal mockrát, že jsem pro nový přírůstek využil něco co není ideální, ale na nějakou dobu stačí. Zajímalo by mě, kolik lidí u nás si koupilo malou hermanlu a dali jí do výběhu 1.80x0,60m jak píšeš. Asi to budeš jen ty, ale spíš myslím, pokud tedy nějakou želvu máš, že jsi určitě nezačal s mládětem v takhle velkém prostoru. Sám zadavatel píše, že časem si pořídí něco většího, takže se vrať na zem a přemýšlej prakticky.
such

XXX.XXX.32.10
radiata
napsal(a):
Reagujes na nieco, co si nevstrebal. Pisem o akvariu a teplotnom gradiende; preto som uviefol ironicky rozmer 1.80m! Kedze to nie je možné a aj zbytocne, pisem o stole, boxe. Tak tu netrep sprostosti.
Jestli to bude v bytě, stačí 25W + Repti Glo a nic neupečeš.
Such je blb

XXX.XXX.234.52
such
napsal(a):
Jestli to bude v bytě, stačí 25W + Repti Glo a nic neupečeš.
Ty si ale iný "znalec". Repti glo teda korytnačkam nestačí ako zdroj uvb a teda asi ziadnym zvieratam ktoré vyzaduju UV! Skľudni hormón chlapečku, trieskaš úplne sprostosti. Prečo radiš za každú cenu aj keď ti to nejde? REPTI GLO RADIŤ V DNEŠNEJ DOBE MÔŽE LEN POLOBLB!
Such je blb

XXX.XXX.234.52
lupus4
napsal(a):
Takže fanatismus typu buď venkovní chov a bude to ok, nebo domácí chov a bude to špatně neberu. O radě místo suchozemky si kupte vodní už ani nemluvím
to není žádný fanatismus, prostě jsem zastáncem venkovního chovu a to že je pro testuda
nejlepší je prostě fakt, s kterým nic neuděláte
to, že pokud má místo jen na akvárko 80 x 40 - tak na návrhu klapavky nevidím taky nic
nepochopitelného...
nějak se s tím hoši holt vyrovnejte...
To je zbytočné SUCHko všetko vie. Žasnem čo vsetko tu prispieva.
such
napsal(a):
Než začneš reagovat, přečti si o čem je vlákno.
Zadavatel se ptá, zda se dá pro začátek udělat z toho akvária terárko. Jde o začínajícího chovatele, takže předpokládám, že si pořídí mládě. Letošní mají kolem 5 cm, takže si myslím, že v téhle velikosti se to použít dá. Má to už doma, nic nebude kupovat, prostě pro začátek použije něco, co už stejně má. Sám jsem to udělal mockrát, že jsem pro nový přírůstek využil něco co není ideální, ale na nějakou dobu stačí. Zajímalo by mě, kolik lidí u nás si koupilo malou hermanlu a dali jí do výběhu 1.80x0,60m jak píšeš. Asi to budeš jen ty, ale spíš myslím, pokud tedy nějakou želvu máš, že jsi určitě nezačal s mládětem v takhle velkém prostoru. Sám zadavatel píše, že časem si pořídí něco většího, takže se vrať na zem a přemýšlej prakticky.
Konečně, první člověk co chápe správně zadaní teto diskuse.
Syn dostane pod stromek mládě, asi 6-7cm veliké.
Mě se jedná jen o dočasné ubytování želvy.
Až to počasí dovolí, budeme budovat venkovní bydlení.
Nemám v plánu a ani jsem to nikdy netvrdil chovat želvu v tak malém prostoru.
Pokud to počasí dovolí, bude želva chovaná venku.
Pak na podzim pořídím terarko,100x40x45cm (větší prostor nemám).
A asi ve věku 3 nebo 4 let ji zazimuji.
Je mi z toho smutno, jak někteří "chovatelé", podle mého spíše kibicové, vstupují do této diskuse.
A po chvíli už nikoho ani nezajímá, puvodní obsah diskuse.
Já chápu, že internet je anonymní a spousta lidí si zde vybijí svoji frustraci.
Proto vas prosím založte si svou diskusi, třeba s názvem-Brouk Pytlík
filardi
napsal(a):
Konečně, první člověk co chápe správně zadaní teto diskuse.
Syn dostane pod stromek mládě, asi 6-7cm veliké.
Mě se jedná jen o dočasné ubytování želvy.
Až to počasí dovolí, budeme budovat venkovní bydlení.
Nemám v plánu a ani jsem to nikdy netvrdil chovat želvu v tak malém prostoru.
Pokud to počasí dovolí, bude želva chovaná venku.
Pak na podzim pořídím terarko,100x40x45cm (větší prostor nemám).
A asi ve věku 3 nebo 4 let ji zazimuji.
Je mi z toho smutno, jak někteří "chovatelé", podle mého spíše kibicové, vstupují do této diskuse.
A po chvíli už nikoho ani nezajímá, puvodní obsah diskuse.
Já chápu, že internet je anonymní a spousta lidí si zde vybijí svoji frustraci.
Proto vas prosím založte si svou diskusi, třeba s názvem-Brouk Pytlík
To ze vam jeho ( uplne z cesty) odpovede sedia do vasho "zameru" este neznamena ze je to to spravne pre zviera. A v tom akvariu prospievat teda urcite nebude, teplota;dodanue uv ziarenia;...radsej ju dajte do boxu;uv vybojka a nate po starosti..platovy vhodny box dnes kupite za 10eur. Do akvaria dajte rybky;tie za to budu vdacnejsie. Tolko k tomu, mudry pochopi; blby ostatne vo svojom svete.
Such je blb

XXX.XXX.234.18
filardi
napsal(a):
Tak si prosím zustante ve svem světě.
Ty si riadny pako. Urážať chovateľov ktorí o tom čo to už vedia;svedčí o tvojej podpriemernej inteligencii a to som nesmierne slušná k tebe. Svoj svet máš jedine ty, žiaľ ten menej inteligentný. Ty od kúpy korytnačky upusť úplne a chovaj v tom akvariu ryby, možno na to bude tvoj mozog postačovať. Lupus, Radiata,..odporúčam uz radšej k tomu nič neprispievať, snáď to blbé vlákno rýchlo zapadne.
such

XXX.XXX.32.10
Such je blb
napsal(a):
Ty si riadny pako. Urážať chovateľov ktorí o tom čo to už vedia;svedčí o tvojej podpriemernej inteligencii a to som nesmierne slušná k tebe. Svoj svet máš jedine ty, žiaľ ten menej inteligentný. Ty od kúpy korytnačky upusť úplne a chovaj v tom akvariu ryby, možno na to bude tvoj mozog postačovať. Lupus, Radiata,..odporúčam uz radšej k tomu nič neprispievať, snáď to blbé vlákno rýchlo zapadne.
Tak do toho ty mega zkušená chovatelko. Co chováš? Co si odchovala? Pochlub se.
such

XXX.XXX.32.10
radiata
napsal(a):
Tu to uz straca uplne vyznam, tvoje Repti glo je tak akurat dobre do spajze a nie k rastucej korytnacke..ale prestavas uz byt aj zabavny.
Chytrolíne, to že jednou někdo změřil reptiglo a nedávalo dobrá data, neznamená, že se použít nedají. Dokonce v poslední době jsem mluvil s jedním chovatelem chamíků a byl s nimi spokojen. Takže jestli i tak citllivá zvířata jako chamíci pod nimi jdou, tak u želv není co řešit. Nesmíš věřit všemu co se píše, ale radši se pobavit s těmi co to používají.
such
napsal(a):
Chytrolíne, to že jednou někdo změřil reptiglo a nedávalo dobrá data, neznamená, že se použít nedají. Dokonce v poslední době jsem mluvil s jedním chovatelem chamíků a byl s nimi spokojen. Takže jestli i tak citllivá zvířata jako chamíci pod nimi jdou, tak u želv není co řešit. Nesmíš věřit všemu co se píše, ale radši se pobavit s těmi co to používají.
Ty si opravdu znalec. Zcela jiste jde o jemenaky kteri se leta chovali i odchovavali i bez uvb. Ale co kondice zvirat a kvalita mimin? Ono je taky odlihnes v petilitrovce s piskem z detskeho hriste polozene na skrini. Psovi taky muzes davat kosti od obeda a nazdechne ze. Kup si hermanku dej ji reptoglo idealne 5 a budes chovatel. Az povyroste tak ji pust volne po byte vsak kdyz ji bude zima tak zaleze k radiatoru. Na co vybeh! Nejlepe udelas kdyz budes psat jen o tom cemu rozumis pripadne vubec.
evan

XXX.XXX.32.61
"A jedinej rozdíl mezi mým akvariem a origo terariem je, že terarium se obsluhuje zepředu a já budu obsluhovat z vrchu." = OMYL, nejde o obsluhu, ale právě o větrání. Terárko pro suchý želvy skutečně nelze udělat z akvárka těchto proporcí vylitím vody a předěláním interiéru.
"V krytu mám dostatek větracích otvorů a cirkulace vzduchu bude dostatečná." = OMYL, a to velkej až smrtelně velkej. Pokud je absolutně nezbytně nutný dát ten vánoční dárek na přechodnou dobu do této nádrže, tak PROSÍMVÁS, pokud vám na té želvě aspoň trochu záleží, aspoň sundejte ten kryt úplně pryč.
Obávám se, že skutečnost, že jste vůbec došli k závěru, že akvárko s krytem s otvorama je použitelné pro želvu, svědčí o tom, že vaše informovanost o potřebách a životních podmínkách želvy je blízká nule. Možná je vám to jedno, a uvažujete prostě tak, že máte volné akvárko a líbí se vám želva, tak ji tam dáte a víc řešit nebudete - v tom případě je mi líto, že nemáte třeba volnou klec po papouškách, protože, upřímně řečeno, na želvárium by šla předělat asi snáze. Pokud vám to jedno není, tak zkuste ty lupusovy stránky
Pro Hanku: nejde jen o absolutní velikot otvorů ale i o umístění a pro jaké zvíže to je. Ve fyzice jsme všichni brali, že teplý vzduch stoupá a studený klesá, proto mají terária větrací pruh ve stropě plus u dna, aby vzduch protékal. pokud je terárium dost nízké, lze u nějakých zvířat akceptovat větrání shora, ale určitě úplně celým stropem (tedy "akvárko" bez víka - úplně totálně bez víka, žádnej větrací pruh, to je fakt děsivě málo) Průšvih celkem častý je, když člověk z neznalosti, ignorace, nebo právě nápodoby takovýho blbýho příkladu (klidně ze zverimexu, nemějte iluze) využije vypuštěného akvárka po rybičkách nebo terárka určeného pro zvíře z vlhkýho dusnýho pralesa pro chov stepního zvířete, jen předělá interiér a "větrání" nechá jak je. Pak to zvíře trvale trpí a jde mu o zdraví a život. Plazi jsou tvrdý, půl roku i víc držej, pak začnou odpadávat, a majitel sem napíše dotaz na způsob pomoc, můj Ferdýsek nepapá a pospává, dostane vynadáno (majitel) a Ferdýska v beznadějným stavu chvíli ještě tahá po veterinách, než ho smrt vysvobodí.