Zdravím zkušené chovatele.
Nechci to moc obemílat protože se znám, tak přejdu rovnou k věci. Uhynul mi had P. beongersmai (2 leta). Lečbu také nechci rozebírat, protože byla v souladu s vetem. Stěry z kůže (!) odeslané na rozbor (kultivace, citlivost) ukázaly masivní přemnožení pseudomonas aeruginosa. Probíhala léčba, nic se nelepšilo, vzala se krev a výsledky ukázaly cituji:
"snížená funkce jater a/nebo nutriční hyperparatyroidismus - to znamená nedostatek vápníku, který způsobuje zvýšené odbourávání vápníku z kostí. Vápník, se pak může usazovat v měkkých tkáních atd. Nedostatek vápníku zase může být způsoben nedostatkem vitaminu D z potravy a UV záření. V důsledku těchto jevů pak mohou vznikat další sekundární komplikace, společně s oslabenou imunitou. "
Tak nějak jsem já i vet došli k závěru, že tato příčina smrti bude nejspíš genetického původu. Nebo... - a to mě nenechává klidným skrz ostatní hady co mám - příliš tvrdá voda s hodnotou něco kolem 30 GH. Tak jsem se po tom začal pídit a nenašel jsem žádnou přesvědčivou odpověď v různých fórech. Zda li to vadí, či ne, dávat převařenou, co tím vyřeším u tak tvrdé vody, atd. Zajímá mě to skrz preventivní opatření skrz ostatní svěřence, poněvadž se nechci dopracovat k tomu aby mi had uhynul mou vinou. Mám reverzní osmózu a můžu tak dávat hadům vodu upravenou na 0-2 Gh, což v různých fórech lidé dělají bez problémů, dokonce plazy (i kočky) někteří napájí čistou destilkou, vet mi to jak jsem ale očekával rozmlouval.
Tak co teď s tím? čím víc po tom pátrám, tím víc rozdílné informace mám a tím větší ho*no vím. Mám ředit osmotickou vodu s vodou z řádu třeba na 10Gh, nebo vyvařit odstát, nebo můžu v podstatě tu tvrdou používat běžně? Prostě už fakt nevím. Dodávám, že mám hroznýše a stromové C. hortulány. U těch Hortulánů mám větší obavu, poněvadž jsou v podstatě zvyklí na dešťovku.
Tak jsem se rozepsal přesně jak jsem nechtěl. To zase nikdo nebude číst a dozvím se prd. Ještě bych chtěl poprosit o reakce opravdu zkušených chovatelů, o reakce bez hádek, urážek, nadávek a podobných nesmyslů, protože slušnost a úcta během konverzace je duchem kvalitního a přínosného vlákna. Děkuji, přeji spoustu chovatelských úspěchů v novém roce.
Zaujimava tema, ale jednoznacna odpoved...je to klasicky problem chovatelov napr.stromakov, padaju na to ako caniny, tak napr.wagleraci.Ma sa za to, ze pseudomonady ziju prirodzene aj v tlamach hadov, ale problem robia az po premnozeni, ktore nastava narusenim rovnovahy.Tu vsak moze sposobit uz aj stres.Urcite voda, zvlast nevhodna moze sposobit problem...a urcite aj genetika.Prave z tohto dovodu je napr.tetaz trend chovat zvierata nasucho.Tj.bez rosenia a vlhkeho substratu...
rec
napsal(a):
Zaujimava tema, ale jednoznacna odpoved...je to klasicky problem chovatelov napr.stromakov, padaju na to ako caniny, tak napr.wagleraci.Ma sa za to, ze pseudomonady ziju prirodzene aj v tlamach hadov, ale problem robia az po premnozeni, ktore nastava narusenim rovnovahy.Tu vsak moze sposobit uz aj stres.Urcite voda, zvlast nevhodna moze sposobit problem...a urcite aj genetika.Prave z tohto dovodu je napr.tetaz trend chovat zvierata nasucho.Tj.bez rosenia a vlhkeho substratu...
Díky za reakci, naprosto souhlasím. Bavil jsem se o tom s doc. SVÚ MVDr. Jan Bardoň, Ph.D., MBA, který mi to potvrdil a udělal takovou přednášku o pseudomonádách, až si z toho pamatuji jen tak 20% Jen bych se dovolil zeptat, jestli Vám v první větě nechybí slovíčko "není". nějak tak jsem to vypochopil z kontextu.
Jak tento problém mám ale vyřešit? ještě je tu varianta koupě balené pitné vody. Není to žádná závratná investice a jestli to bude ku prospěchu, tak o důvod víc. Navíc, než se doma starat o převařování, následné odstátí, nebo míchání osmotické vody s vodovodní a další alchymie, bude asi opravdu lepší vybrat vhodnou balenou vodu a je po starostech.
Nebo je nějaký jiný dobrý tip jak to vyřešit?
Myslene tak, ze jednoznacna odpoved a tri bodky , proste ano, neni jednoznacna...sam pouzivam len odstatu vodu...nerosim a problem pri zvlekoh nemam, ale predsa s casu na cas, pri zmenah napr.rocnyh obdobi, premiestneni a pod.zacne dake zviera blbnut, vetsinou obmedzim krmenie, zdvihnem teplotu, co vetsinou zaberie, ale z casu nacas straty mam.Bolo by zaujimave vediet, kolko zvierat v prirode prv ako dospeju, padne prave na bakterialne infekcie a nakolko ih chrani imunita v prostredi, ktore nuti organizmus bojovat...predsa v prirode dokazu fungovat zamoreny zvonka i zvnutra bohatou skalou cudzopasnikov a patogenov...
martinero
napsal(a):
Díky za reakci, naprosto souhlasím. Bavil jsem se o tom s doc. SVÚ MVDr. Jan Bardoň, Ph.D., MBA, který mi to potvrdil a udělal takovou přednášku o pseudomonádách, až si z toho pamatuji jen tak 20% Jen bych se dovolil zeptat, jestli Vám v první větě nechybí slovíčko "není". nějak tak jsem to vypochopil z kontextu.
Jak tento problém mám ale vyřešit? ještě je tu varianta koupě balené pitné vody. Není to žádná závratná investice a jestli to bude ku prospěchu, tak o důvod víc. Navíc, než se doma starat o převařování, následné odstátí, nebo míchání osmotické vody s vodovodní a další alchymie, bude asi opravdu lepší vybrat vhodnou balenou vodu a je po starostech.
Nebo je nějaký jiný dobrý tip jak to vyřešit?
Ahoj.
asi tak to je letitý problém a řešil se a řešit asi bude=tvrdá-měkká voda.( neshodnou se na tom ani top chovatelé s mnohaletou zkušeností) řešilo se to u chonder a stále řeší.
Pokud ji máš dobře naměřenou a příliš tvrdou tak časem to samozřejmě je problém tětˇ záleží i na ostatní kvalitě vody jestli není ještě něčím kontaminovaná= stačí celkem běžné údržby na rozvodech ve vodárně a je problém= já třeba balenku kupuju i našemu psu páč tu " kohoutkovou" nechlastá !
Varani vodníci také tak 2× do měsíce do ní zrovna moc nelezou!
No nic zpět k tématu-tvrdá= zaděláno na průser, ale i lidi co používali třeba tu osmotickou, destilovanou atd. dlouho tak jim zvířata také padla( hodně lidí tvrdí, že v ní nejsou pro změnu potřebné minerály)
Podle mě záleží hodně na genetické výbavě zvířete nějaké to dá nějaké holt ne.
Tip jak to spolehlivě řešit asi není a nebude protože každý máme celkem jiné podmínky.
No srovnat=volnou přírodu a chov v zajetí dost dobře nejde z mnoha důvodů co se týká parazitů=díky jejich přirozené stravě ve volné přírodě v mnoha případech ty paraziti jsou celkem užiteční pro zvíře( střevní)= v podmínkách nádrže je to jiná-zde holt třeba odzkoušet co je pro zvíře ten ideál.
Zrovnavat s prirodou asi ne, to len uvaha na margo mortality.Prv sme sa snazili napodobit v terarku podmienky, ake sme predpokladali, ze maju v prir.prostredi...samo, ze nemozne, uz len pre spomenutu mikrofloru /faunu v organizme...dnes uz radsej zabudnut odkial su a len odskusane podmienky, tj.par zvierat padne a kazdy si nadstavy rezim, pri akom mu zvierata v jeho podmienkah funguju...ale bolo by fajn, keby stacilo mat zivu vodu
Díky za reakce. Je to asi opravdu docela začarované s tou vodou. Pár lidí o kterých vím, tak vodu z řádu neřeší a nezabývají se tím, jen jí skrz chlór nechají odstát. ale to jsou lidé co žijí na Vysočině a tam je voda parádní. Nejspíš začnu vodu opravdu kupovat v těch pet lahvích, nebo pokud se mi bude chtít, tak jako dříve jsem upravoval vodu do akvária přes reverzní osmózu, tak se do toho pustím znovu, smíchám osmotickou vodu s vodou z řádu (30 GH) v poměru 2:1, vyjde mi tvrdost 10 GH a je to. Nebo byla by lepší ještě měkčí pro hortulány?
S tvrzením
"No nic zpět k tématu-tvrdá= zaděláno na průser, ale i lidi co používali třeba tu osmotickou, destilovanou atd. dlouho tak jim zvířata také padla( hodně lidí tvrdí, že v ní nejsou pro změnu potřebné minerály)"
...se maximálně ztotožňuji. Proto vidím tu variantu mixovat osmotickou s vodovodní, tím vznikne voda měkká, ale ne destilka a vodou z řádu jí přece jen o nějaké ty minerály obohatím...
rec
napsal(a):
Myslene tak, ze jednoznacna odpoved a tri bodky , proste ano, neni jednoznacna...sam pouzivam len odstatu vodu...nerosim a problem pri zvlekoh nemam, ale predsa s casu na cas, pri zmenah napr.rocnyh obdobi, premiestneni a pod.zacne dake zviera blbnut, vetsinou obmedzim krmenie, zdvihnem teplotu, co vetsinou zaberie, ale z casu nacas straty mam.Bolo by zaujimave vediet, kolko zvierat v prirode prv ako dospeju, padne prave na bakterialne infekcie a nakolko ih chrani imunita v prostredi, ktore nuti organizmus bojovat...predsa v prirode dokazu fungovat zamoreny zvonka i zvnutra bohatou skalou cudzopasnikov a patogenov...
A mozem vediet ktore druhy chovas "na sucho" a sa ti spolahlivo zvliekaju? To bude zaujimat viacerych. Pretoze viridisky,..pri "suchom" chove akurat po case odpravis, preto sa rosi rano, do vecera teraria preschnu. No uplne bez rosenia..
Destilovana voda na vnutorne uzivanie zvierata spolahlivo odpravi, kedze zacne vyplavovat sol z medzibunkoveho priestoru..technicka voda.
Máme taky tvrdou vodu, řeším to mixem RO vody a normální z kohoutku v poměru jedna ku jedný, tvrdost vody mám někde na hranici měkké a středně tvrdé, jinak srovnávat ro vodu s dešťovou nejde, ro voda je hladová, má tendenci nabírat minerály nazpět a to může být problém, proto to mixuju až ke hranici středně tvrdé vody. Jinak ano jde chovat chondra a psohlavce na sucho, jde jen o to, jakou máte vlhkost v místnosti, ventilaci v teráriích, velikou nádobu na vodu, vytápění atd.
bizonek

XXX.XXX.61.151
Ahoj, může sem někdo hodit hodnoty vody ve kterých chováte kajmanky, mata-maty a kajmany
Dusíkaté látky (amoniak - čpavek - NH3, dusitany - NO2, dusičnany - NO3)
pH
Obsah stopových prvků (Fe, Mn, Cu, Zn, Mo a B)
Obsah vápníku a fosfátů
případně jaké další hodnoty sledujete. Díky.