Želva má měkký krunýř. Mírně. Už to bylo lepší, sepiovku dávám a má ji i k dispozici, ráda ji okusuje. Je na místě podat i vitamin D? s déčkem nemám zkušenosti a nechci ji to dávat zbytečně nebo ji předávkovat... Prosím o radu od chovatelů želv a slušné odpovědi, díky :)
Je narozená 2012, mám ji z druhé ruky od r.2015. To by již měla mít v pořádku, nebo ne? Má ho pořád takový pružný, ne jako kámen, jako to mám u dospělých stepních...těm je už přes 10let.
dnes sa predavaju akoze sepiovky, neviem aku ma ta vasa zelva, ale napr.ta prava zas tak slana neni, zvlast ak bola napr.vyvarena...ale aj keby nebola, obsah soli v nej neni az tak (aby piskodil ladviny)velky a dalsia vec, ze vetsinou sa vitaminy a minerali podavaju formou soli...vapniku mozete sypat vela...ale ked ho organizmus nedokaze prijat, naviazat, je to marne...
Veď o tom pisem, opakujete moje slova. A sepiovka je len doplnkom k "potrebne" podavanemu vapniku..skor sluzi na obrusovanie zobaku, ako potrebny zdroj vapnika. Problém vidim ze tam nema vhodny zdroj UVB, pripadne vapnik v malom mnozstve..preto sypat na kazde krnenie. Problem moze byt aj v nespravnom krmeni ( podavana zelenina, ovocie,...).
Je to želva vroubená. Zdroj UVB 200. Sepiovku dávám pravou přírodní, v létě ji pampelišky, jetel, jitrocel, v zimě co lze sehnat-salaty a čínské zelí, dávám mrkev strouhanou, občas jablko, rozmrazuji pampelišky z léta. Co by tak ještě mohla. Říkali mi tvaroh, ale nikdy jsem ji ho nedávala. Jinak je čilá, při chuti, ma i kamarádku...
Erikae
napsal(a):
Je to želva vroubená. Zdroj UVB 200. Sepiovku dávám pravou přírodní, v létě ji pampelišky, jetel, jitrocel, v zimě co lze sehnat-salaty a čínské zelí, dávám mrkev strouhanou, občas jablko, rozmrazuji pampelišky z léta. Co by tak ještě mohla. Říkali mi tvaroh, ale nikdy jsem ji ho nedávala. Jinak je čilá, při chuti, ma i kamarádku...
Tvaroh, jablka..vynechat...Dacat polnicek, cinske zeli..vyhnut sa ovociu a zelenine a vapnik..vapnik..UVB200 je slaby zdroj.
such

XXX.XXX.32.10
K UVB zdroji a sépiovce sypte potravu Roboranem H, Plastinem pro nosnice a pod. Je potřena nejen vápník, ale i suplovat A+D3 vitamín.
such

XXX.XXX.32.10
Erikae
napsal(a):
Plastin jsem dávala, ale potravu s ním špatně žerou, se sepiovkou taková situace nenastane. UVB 200 a 26W je slabé? Mám od Exo Terra. Plastin budu davat, uvidime, to je běh na dlouhou trať s těmi krunýři...
On ten Plastin moc nevoní, zkuste tedy Roboran či Nutrimix. Je to lepší než samotný vápník.
rec
napsal(a):
dnes sa predavaju akoze sepiovky, neviem aku ma ta vasa zelva, ale napr.ta prava zas tak slana neni, zvlast ak bola napr.vyvarena...ale aj keby nebola, obsah soli v nej neni az tak (aby piskodil ladviny)velky a dalsia vec, ze vetsinou sa vitaminy a minerali podavaju formou soli...vapniku mozete sypat vela...ale ked ho organizmus nedokaze prijat, naviazat, je to marne...
Ta prava "slana", plna jodu nie je? Na to si ako prisiel?! Odkial je povodom ta "prava"? Sepiovka nie je a nebude hlavnym zdrojom vapniku, tak tu zbytocne..sluzi hlavne na obrusovanie zobakov u starsich jedincoch, aj to uz mnoho chovatelov ju uz davno uplne vyradilo.
Este by nas vsetkych zaujimalo co za druhy korytnaciek chovas, kedze si "vsade"..!
rec
napsal(a):
Este by si mohol znalec sepioviek pri chove korytnaciek ( a nie len tych) vediet, ze sepiovka je nevhodny zdroj CA, pretoze je tam zly pomer CA/P, je dobra akurat a hlavne na brusenie zobaku.
Tolko k sepiovke.
Dotazujuca:
Takze podavat cisty vapnik pri kazdom krmeni ( platin, biomin H, krmny vapenec,..),1-2x v tyzdni zmes ako je roboran H, reptivit, nekton,..vymenit zdroj UVB a upravit krmenie.