Mám 8 želv a vypadá to, že to budou samí samci. V srpnu měly 3 roky a po ročním vážení měly přírůstek od 40 g do 200 g. Podle tabulek samec s váhou 480 g odpovídá věku cca 6 let, což má jedna z nich nyní. Krmím každý den jaro-podzim především pampeliškou a dalšími bylinami, zima rukola, občas ovoce, čínské zelí atd. + vápník, občas granule. UVB a výhřevné žárovky svítí každý den několik hodit. Navštívila jsem i veterináře, protože se mi nezdály krunýře, ten mi dal vitamíny pro plazy ve stříkačce.
Foto pošlu později.
Podle tabulek samec s váhou 480 g odpovídá věku cca 6 let, což má jedna z nich nyní.
dle jakých tabulek ? Želvy nelze tabulkovat, každá roste jinak a fáze intenzivního rlstu a "stagnace" nejsou stejné. Vzhledem k tomu, že evidentně NEzimujete je jejich růst vlastně urychlen.
po ročním vážení měly přírůstek od 40
40 je málo, udělal bych rozbor trusu
občas granule.
proboha proč?
UVB a výhřevné žárovky svítí každý den několik hodit.
tak v zimním období by mělo stačit kol 10 hod, je-li venku hnusně, klidně je můžete nechat v mokrém záhrabu odpočívat i 2 - 3 dny. Ony díky tlaku přesně ví, jak je venku.
Navštívila jsem i veterináře, protože se mi nezdály krunýře, ten mi dal vitamíny pro plazy ve stříkačce.
dejte fotky jinak kočkopsí veti spíše uškodí, než pomohou
Jinak neměnné "opti podmínky" jsouv zimě kontraproduktivní, i v přírodě není každý den stejný.
Co ale musí být bezpodmínečně dodrženo každý den je cca 8 hod (i víc) spaní ve vlhku
dejte fota karapaxů...
Granule dávám 1x týdně - 3 granule na 1 želvu podle chovatele.
Karapaxy se začínají vlnit a tvoří takové pancířky podle veterináře stačí vitamíny, ale nemyslím.
Krunýř po zmáčknutí je pevné a mírně pruží. Fotky zašlu zítra.
Jednou týdně želvy dávám do vany s teplou vodou, jinak mají misku s vodou v terárku.
Nestojím o kritiku co dělám špatně, ale chci poradit od zkušeného chovatele, jak to dělat správně.
Nestojím o kritiku co dělám špatně, ale chci poradit od zkušeného chovatele, jak to dělat správně.
žádná koupel nenahradí spaní ve vlhku a miska s vodou už vůbec ne...
?kritika, nebo rada?
granule jsou nanic, stačí, když se kouknete na jejich složení...
http://tera.poradna.net/q/view/187580-zelvi-granule
http://tera.poradna.net/q/view/190862-zelvi-granule-po-seslosti-klubu?page=r285930#r285930.
Přes den sucho + teplo cca18 - 20° v chladnějším koutě, na výhřevu + 35°C
v noci chlad a 100% vlhko, ve vašem případě (8 ks) bych to řešil přendáním do EU přepravky
naplněné zcela mokrými bezprašnými hoblinami, tam bych je zahrábnul a dal na nejstudennější místo v bytě, třeba v 22 hod a ráno než odejdete je vrátil do terka (lepší by byl želví stůl) kolik to může trvat ? - 2 minuty ?
uvidíte jak budou ráno krásně nasáklé vodou, jak houba
jaké máte UVB?
REPTILE UVB 150 13W
Teď mám želvy v terárku zahrabané ve vlhkých hoblinách. Zítra to vyzkouším podle Vaší rady.
Přemýšlím o vyšetření stolice, jen nevím jak toho docílit, když je jich 8 ks.
Ještě jsem se dočetla o odčervování. Jaký máte na to názor? Někdo píše jen při problémech nikoli jako prevence.
U importů nezbytnost, u dom. odchovů JEN po rozboru.
NIKDY neodčervujte naslepo, jen jim zbytečně zničíte střevní mikrofloru.
Směsný vzorek, ale v podstatě, když to má jeden, maj to všichni jen ks od ks se s tím může vyrovnávat jinak, ale je třeba aby vet věděl co hledat...
Vemte to od toho nejméně přibývajícího (40g přírustku)
Ta vaše lampa je tak na max 5 - 13cm NAD karapax, jestli ji máte výš, tak je na h... na nic.
o parazitech např.
http://www.zelvy.wbs.cz/Parazitologie-zelv.html.
UVB mám ve správné výšce.
Váha želvy od pořízení:
26.3.2014 - 23g
7.8.2014 - 25g
15.12.2014 - 26g
11.10.2015 - 40g
6.11.2016 - 80g
Přírůstek 40 g je dvojnásobek váhy před rokem. Želva je vitální, žere, pije, vyměšuje. Je pouze ze všech nejmenší. Veterinář ji viděl a dal ji pouze vitamíny. Nechám otestovat stolici.
Veterinář ji viděl a dal ji pouze vitamíny
Typická reakce veta, který neví...myslí, že vitamíny nic nezkazí...
O jaké mělo jít a jak podávat ?
Buďte ráda, že jí nechtěl píchat antibiotika
tam bych už nešla
takhle starat jste se měla před pořízením, ale zase lepší, než nikdy
Přes léto budou venku?
PS. obdivuju lupusovu trpělivost, je to pořád dokola, tady se zadavatelka aspoň snaží o nápravu
jinak ta želva na 1. to je trága