Jana Vodrážková

XXX.XXX.7.200
Dobrý den, před měsícem a půl jsem si na živé exotice koupila felsumu madagaskarskou a pořád se nesvlékla. Je asi mlaďoučká, má jen 11cm, ale žere cvrčky i ovoce v pohodě. Má UvB a dostává roboran a vápník. Vlhkost přes den má cca 40-60% a na noc když zhasnu cca 80%. Proč se tedy nesvléká? Nebo je možné, že se svlékla a já to ani nevím?
evan

XXX.XXX.46.76
Oni tu svlečku žerou a u mláděte to může být rychlý, klidně přes noc.
Jana Vodrážková

XXX.XXX.7.200
Děkuji, shodou okolností dnes zbělala a svlékla se, tak už jsem klidnější. Děkuji za odpověď
evan

XXX.XXX.46.76
Já si nejčastějc všimnu akorát tmavšího (jakoby nespokojenýho) zbarvení před tím zběláním. je to pro mě signál, že se mám podívat co bude dál a druhý den najít felsumu "jako novou" zářivou a ne třeba nemocnou.
Jana Vodrážková

XXX.XXX.7.200
Tmavší jsem neviděla, bílý jo a během 10ti minut je felsuma opravdu jako nová. Září jako princezna ještě takhle krásná nebyla. A já jsem ráda, že jako pečlivý začátečník zřejmě dokážu ještěrce zajistit optimální podmínky. A ještě by mě rovnou zajímalo, jestli ji mohu přilepšit i takovým pavoukem a nebo žere jen létavý hmyz z venku?
Jana Vodrážková

XXX.XXX.7.200
Brouky ji nedávám protože obsahují ještě víc chitinu než mouční červi.
Jana Vodrážková
napsal(a):
Tmavší jsem neviděla, bílý jo a během 10ti minut je felsuma opravdu jako nová. Září jako princezna ještě takhle krásná nebyla. A já jsem ráda, že jako pečlivý začátečník zřejmě dokážu ještěrce zajistit optimální podmínky. A ještě by mě rovnou zajímalo, jestli ji mohu přilepšit i takovým pavoukem a nebo žere jen létavý hmyz z venku?
Samozřejmě, že můžete Phelsumě předložit pavouky, je léto tak toho využít na 100% a předkládat smýkaný hmyz (pozor na bodavý). Doporučuji luční kobylky, Zajdu na louku za domem, někam dál od silnice a během 10 - 15 minut mám 8-10 kusů lučních kobylek ke zkrmení. A to si vybírám a chytám jen ty větší jedince Phelsumy a nejen ony se po nich mouhou utlouct. Na šváby a cvrčky obalené v Roboranu s Plastinem přijde řada zase v zimě.
A co se týče svleku, mládě se mi svlékalo cca každých 14 dní. Teď v 10 měsících už jednou do měsíce. Phelsuma před svlekem jakoby sešediví a zmatní. Stačí v tom okamžiku porosit, pro zvýšení vlhkosti (pokud si nevšimnete nic se neděje) a když je jedinec v dobré kondici tak svlek probíhá bez problémů.