Jaký substrát dobře drží vlhkost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2017 19:05
needhelp

XXX.XXX.32.66

Dobrý den,
mám doma krajtu královskou a vzhledem k tomu, že mám problém s udržením vlhkosti jsem se rozhodla změnit substrát (do teď jsem používala bezprašné hoblinky a terarijní rašeliník, ale nic moc vlhkost jsem měla zhruba 50%). Ráda bych něco u čeho nehrozí, že substrát hadovi ublíží, jako například u lignocelu. Proto se ptám zkušenějších co byste mi doporučili. Předem děkuji za všechny odpovědi.

23.9.2017 22:34
podlolik

XXX.XXX.57.157

Noviny jsou nejbezpečnější. :).

24.9.2017 17:34
needhelp

XXX.XXX.32.66

Ráda bych, aby mi substrát v teráriu vypadal nějak esteticky. Spíše jsem se chtěla zeptat jestli nepoužíváte nějakou rašelinu, kůru a tak.

25.9.2017 08:04
podlolik

XXX.XXX.57.157

Tak potom je dobrá kůra, ale noviny sice nevypadají hezky ale jsou pro hada nejlepší a i pro úklid.

Novytera

25.9.2017 10:30
Novytera

XXX.XXX.234.254

Nač ti u regiusky extremna vlchkost?

25.9.2017 10:56
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Skvěle drží vlhkost rašeliník, můžeš nasbírat, nebo bez problémů koupit pod názvem rašeliník, živý rašeliník, sfagnum.

harley

25.9.2017 11:29
harley

XXX.XXX.243.12

Kokosová drt.

25.9.2017 11:37
needhelp

XXX.XXX.32.66

Novytera napsal(a):
Nač ti u regiusky extremna vlchkost?

Jak jsem psala mám bezprašné hoblinky a vlhkost se mi drží mezi 45-50% a optimální vlhkost pro Krajtu královskou je 55-60% tudíž to musím nějak upravit. smajlík

25.9.2017 11:38
needhelp

XXX.XXX.32.66

Soptik81 napsal(a):
Skvěle drží vlhkost rašeliník, můžeš nasbírat, nebo bez problémů koupit pod názvem rašeliník, živý rašeliník, sfagnum.

Moc vám děkuji rašeliník mi přijde jako dobrý nápad.

25.9.2017 11:54
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Pokud je rozdíl jen 5-10% reálné vlhkosti oproti optimální, tak bych toto vůbec neřešil.
Navíc pokud zvážím přesnost měření, tak lacinější digitální čidla vlhkosti jsou 5%, pokud měříte těmi ručičkovými vlhkoměry od ExoTerry, tak tam je dokonce 15% žádná míra. Já měřím vlhkost DHT22 (arduino), ten je 2% a stejně vlhkost beru jako relativní. Toto bych neřešil.

25.9.2017 13:45
needhelp

XXX.XXX.32.66

Soptik81 napsal(a):
Pokud je rozdíl jen 5-10% reálné vlhkosti oproti optimální, tak bych toto vůbec neřešil.
Navíc pokud zvážím přesnost měření, tak lacinější digitální čidla vlhkosti jsou 5%, pokud měříte těmi ručičkovými vlhkoměry od ExoTerry, tak tam je dokonce 15% žádná míra. Já měřím vlhkost DHT22 (arduino), ten je 2% a stejně vlhkost beru jako relativní. Toto bych neřešil.

Dobrá dobrá uvidím jak dopadne svlek a případně až potom to začnu řešit.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2017 00:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.59

Proboha lidim ridte se rozumem a ne tabulkama. Pokud krajta zerw, vyprazdnuje se a ma bezproblemove svleky vubec nereste nejakou vlhkost v procentech. Pokud by mela problemy se svleky bohate staci ji behem zakaleni dvakrat denne porosit. A uplne nejlepsi je poridit takovou nadobu na vodu aby kdyby jo mela potrebu se tam mohla nalozit. A nemusite resit nejake vlhkosti a abdolutne otresne substraty na udrzbu atd. Ono s vyssi vlhkosti jde rada ruku v ruce plisen... a takova plisen skryta na spodku terarka kam zatekly kurou chcanky neni nic moc. A respiracni potize taky zadna sranda. Za ke nechte co mate zvetsete vodni plochu a nereste.

chameleontomik

26.9.2017 10:00
chameleontomik

XXX.XXX.1.20

Jo no neřešte podmínky co nejvíc podobné jejich přirozenému prostředí proboha o tom teraristika přece není!

26.9.2017 10:56
Soptik81

XXX.XXX.15.2

chameleontomik napsal(a):
Jo no neřešte podmínky co nejvíc podobné jejich přirozenému prostředí proboha o tom teraristika přece není!

Můžu souhlasit s tím co píše Leithian ostatně to jsem tazatelce i odpověděl, že pokud se vlhkost liší jen mírně, nemusí situaci řešit. Můžu souhlasit i s chovem na novinách (pro čistotu a rychlost úklidu to je velké pozitivum) i když já preferuji přírodní "živé" terarium (hady v chovu nemám) Z mého pohledu je daleko lepší, pokud tazatelka řeší a snaží se zvířeti co nejvíce napodobit jeho životní podmínky ve volné přírodě, než aby se nestarala a zvíře trpělo ve špatných podmínkách (což není tento případ)
Ale s tím co napsal chameleontomik souhlasit nemůžu! Proboha vždyť základ teraristiky je právě o tom poskytnout zvířeti vybavené terárium, které kopíruje, nebo chcete li napodobuje jeho životní podmínky a prostředí ve volné přírodě co nejvíce je to vůbec možné!.

chameleontomik

26.9.2017 11:27
chameleontomik

XXX.XXX.1.20

Soptiku...sarkasmus

chov na novinách a jednoduchosti a ekonomice pro chovatele je bezva, že to se zvířetem funguje a ještě na tom prosperuje je taky bezva, ale má to tak být?
Nemyslím si, že je rozumné zavrhovat člověka co řeší vlhkost i o pár % (jistě že to je zanedbatelné)
ale je to správně, teploty a vlhkost co nejblíže klimatu odkud je.

Závěrem i v přírodě teplota a vlhkost není konstantní, takže pár °C % nemusíte zas tak řešit, dál se, ale snažte v tom čem ste začala, super přístup a časem šance na zvířata z importu.

27.9.2017 17:18
needhelp

XXX.XXX.32.66

Všem moc děkuju za vaše názory pomohli jste mi

Přidejte reakci

Přidat smajlík