Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2018 09:03
DominikM

XXX.XXX.90.19

Dobrý den. Chystám se chovat phelsumu. Byl bych rád za jakékoliv vaše rady. Bude to mé první terarijni zvíře. Opravdu přivítam každou radu. Ať už ohledně teraria nebo chovu. Moc vám děkuji.

15.1.2018 09:44
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Pro dospělého jedince (pár) terarium 50*40*80 (š*h*v) větší lepší
Terarium vybavit horizontálně a vertikálne umístěnými větvemi a bambusy o průměru alespoň 3cm. Vhodné křížové větrání (přední strana a strop)
Pozadí nemusí být, ale tera vypadá lépe pokud je tam nějaká 3D stěna umístěna
Substrát rašelina s pískem 1:1 a živé nebo umělé rostliny (pokud živé zvýšíte tím trošku vlhkost vzduchu)
Rostliny Bromelie, Tilandsie, Sansevierie, Bromelie a Tilandsie klidně vyvázat ve větvích s kořenovým systémem obaleným v rašeliníku.
Dostatek světla tzn zářivkové trubice (6400K) zdroj UVB (reptiglo 5.0 stačí) a obyč. bodovka jako zdroj tepla(UVB umístit hned vedle výhřevné žárovky max 10cm od zvířete)
Teploty v teráriu v gradientu 25-30 stupňů na výhřevu 34-36 stupňů.
Vlhkost 40-60% (tzn rosit jednou nebo dvakrát denně (alespoň jednou denně v podvečer)
Noční pokles na 20-23 stupňů (pokojová teplota)
Krmení 3-4x týdně (cvrčky, šváby, přes léto smýkaný hmyz nebo luční kobylky)
Mláďě krmit denně
Jednou, dvakrát do měsíce možno předložit kašičky (dětské přesnídávky občas s kapkou medu, do kašičky vmíchat Roboran+Plastin)
Krmení obalovat Roboran+Plastin (1:1) občas přidat čistý vápník
Pokud nebudete používat UVB tak dodávat Ad3 (ale s tím VELMI ! opatrně)
Miska s vodou denně, nebo alespoň obden měnit
A připravte se na pravidelné čištění tera (Phelsumy rády vyměšují na přední sklo tera).

15.1.2018 09:56
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Já mám tera vybaveno asi takto (později přidána korková větev s vyvázanými Bromeliemi) a spodní Bromelie v substrátu nevydržela tudíž v jejím místě přibyly tchýní jazyky).
PS: nedaří se mi otočit fotky nevím proč.

15.1.2018 11:20
DominikM

XXX.XXX.90.19

Moc vám děkuji. Pomohl jste mi. Mohl bych ses zeptat jestli vše potřebné bych sehnal ve zverimexu? Myslím raselinu, písek, rostliny apod. Dále bych se ještě zeptal, je mi jasné, ze tato jesterka není vhodná na mazleni apod, ale da se přece jen trochu ochocit? Da se vzit na ruku a volně pustit na ruku apod? Díky vám moc.

15.1.2018 11:54
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Ano patrně seženete, ale hrozně přeplatíte
Substrát (písek, rašelina)- Květinářství, OBI, aj za 40-50 Kč máte balík rašeliny a pytel písku na 2 terária
Větve- vyrazit ven nebo se projít kolem pily 0Kč
Kůra-vyrazit ven nebo se projít kolem pily 0Kč
Bambus - na internetu za 2-3 stovky máte bambusu plné tera, zatímco ve zverimexu jednu tyč
Rostliny- na internetu nebo místní květinářství (tchýní jazyky se stačí poptat po známých) 2-3 stovky záleží co se Vám bude líbit a máte plné terárium Bromélií
Zářivky a bodovka - elektro, nebo internet
UVB- tera potřeby, internet 3-4 stovky

Já objednávám na internetu (krom substrátu), sice všude zaplatíte poštovné, ale ve výsledku ušetříte oproti jednorázovému nákupu v nějakém lepším zverimexu
Pokud chcete odkazy tak do SZ (nevím jestli to zde pravidla dovolují).

A co se týče ochočení - to záleží na daném jedinci a jeho povaze, viděl jsem na youtube ochočené Phlesumy co se krmí na dlani, já to ale nedělám a dělat nebudu.
Jsem proti tomuto. Něco jiného je zvíře zvyknout na chovatele (úpravy v tera a zvíře není stresováno protože je na chovatele zvyklé) ale brát ho ven na ruku a procházet se s ním po místnosti to je věc druhá.

16.1.2018 16:00
Bora2101

XXX.XXX.22.254

Mám dotaz, mohu v létě krmit částečně i motýli?

17.1.2018 08:14
Soptik81

XXX.XXX.15.2

Ano, ale pokud vím velká řada motýlů je chráněná, některé dokonce silně ohrožené.

17.1.2018 12:04
Bora2101

XXX.XXX.53.127

Me slo hlavne o to aby nebyli jedovaty

19.1.2018 16:26
Bora2101

XXX.XXX.22.254

Ještě se zeptám, jak odchytit felzumu( přendání do jiného teraria).Abych ji nehonil po terarku a zbytečně jí nestresoval.

19.1.2018 19:32
Soptik81

XXX.XXX.147.60

Pokud je to z teraria do teraria, tak ideálně přisunout otevřené tera k sobě, Phelsuma přiběhne za potravou.

20.1.2018 05:37
Bora2101

XXX.XXX.22.254

Tak to bude těžké kvůli velikosti ale me zajima kdyz se musi chytit do ruky, tak treba k prodeji premisteni atd. Dekuji.

21.1.2018 16:21
Michal 92

XXX.XXX.182.14

Osobně bych řekl že by bylo lepší koupit phelsuma laticauda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík