Pohlaví suchozemské želvy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.12.2020 19:28
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

Dobrý den pomůžete mi s určením pohlaví 3leté želvy stepní? Děkuji

14.12.2020 20:13
Jiří5

XXX.XXX.231.232

Na 100% určení je ještě mladá.
Nebo takto, tento konkrétní jedinec dosud nevykazuje žádná sekundární pohlavní znaky.

15.12.2020 16:21
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

já jsem jí právě včera koupil jako 100% určenou na dopárování a nebyla úplně levná, nepatřím mezi zkušené chovatele jaký ale želvu nevidím poprvé a navíc doma již nějaké mám, chtěl jsem však slyšet i jiné názory a ujistit se že se ten můj názor potvrdí nebo vyvrátí.

15.12.2020 20:58
Jiří5

XXX.XXX.231.232

Netuším zda jsem váš názor potvrdil či vyvrátil páč jej neznám. Nicméně u této želvy pohlaví nepoznáte, ostatně ani věk protože nejde s největší pravděpodobností o odchov ale import. Přeji vám však aby se nakonec vylouplo takové pohlaví jaké potřebujete. Šance je vysoká zhruba 50ti %.

15.12.2020 21:39
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.70.155

Potvrdil jste můj názor že u této želvy pohlaví určit zatím ještě nelze, nejsem však zkušený chovatel ale pouze chovatel amatér a říkal jsem si že je třeba nějaká finta jak pohlaví určit lze, proč myslíte že jde o import? Želva měla být 100% samička, prodejce jsem však kontaktoval a zítra domluvíme další kroky ohledně alternativní nápravy, prý šlo zřejmě o nedorozumění, nebo nechtěný omyl

15.12.2020 23:32
Jiří5

XXX.XXX.231.232

1/ Pokud existuje nějaký zaručený a přijatelný způsob rozpoznání pohlaví u želvy v tomto stadiu vývoje, neznám jej ani jsem o podobném neslyšel. Samozřejmě zkušení chovatelé přinejmenším tuší poměrně záhy možné pohlaví ale musejí mít opravdu hodně nakoukáno. Ani potom nejde o určení ale o tip. Dokud nejsou jasné alespoň náznaky zbývá jen trpělivost. Těmi "náznaky" nemám na mysli pouze obvyklé porovnávání délky ocásku.
2/ Až budete mít možnost porovnat u odchovu a importu plastron a nejen ten, uvidíte jak výrazný rozdíl zaznamenáte. Na plastronu i karapaxu želvy z přírody se svoboda podepisuje drsnými životními podmínkami, obdobími překonaného strádání a naopak optimálních podmínek. Vymazlené želvičky z odchovů (samozřejmě ty správně chované) něco takového neznají a proto jsou krunýře daleko hladší, obvykle světlejší atd.
Navíc na tříletou nezimující T.hors. z odchovu je ta vaše poměrně malá. Předpokládám tedy že nezimuje když jste ji kupoval včera.
Závěrem upozorňuji že jde pouze o můj názor.

16.12.2020 08:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

doufám, že ji máte v karanténě ....

16.12.2020 11:49
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

Jiří5 napsal(a):
1/ Pokud existuje nějaký zaručený a přijatelný způsob rozpoznání pohlaví u želvy v tomto stadiu vývoje, neznám jej ani jsem o podobném neslyšel. Samozřejmě zkušení chovatelé přinejmenším tuší poměrně záhy možné pohlaví ale musejí mít opravdu hodně nakoukáno. Ani potom nejde o určení ale o tip. Dokud nejsou jasné alespoň náznaky zbývá jen trpělivost. Těmi "náznaky" nemám na mysli pouze obvyklé porovnávání délky ocásku.
2/ Až budete mít možnost porovnat u odchovu a importu plastron a nejen ten, uvidíte jak výrazný rozdíl zaznamenáte. Na plastronu i karapaxu želvy z přírody se svoboda podepisuje drsnými životními podmínkami, obdobími překonaného strádání a naopak optimálních podmínek. Vymazlené želvičky z odchovů (samozřejmě ty správně chované) něco takového neznají a proto jsou krunýře daleko hladší, obvykle světlejší atd.
Navíc na tříletou nezimující T.hors. z odchovu je ta vaše poměrně malá. Předpokládám tedy že nezimuje když jste ji kupoval včera.
Závěrem upozorňuji že jde pouze o můj názor.

děkuji za vyčerpávající odpověď plnou cenných rad, už jen čekám až pán zavolá jak včera slíbil a vyřešíme tento problém, podíval jsem se pozorněji na plastron a porovnal ho s tou mojí, můj sameček ho má lehce poškrábaný, údajná samička hodně obroušený, hlavně v prostřední části téměř po celé délce, když porovnám velikost mého samce, který má něco přes 3,5 roku se zakoupenou 3 letou samicí, rozdíl ve velikosti je opravdu razantní, samec je o víc jak třetinu, skoro polovinu větší, usuzuji podle velikosti, že se jedná o cca 2leté zvíře, na toto jsem upozornil i řidiče, který mi želvu na odběrové místo dovezl, že je velmi malá a pohlaví neurčitelné, když je dám vedle sebe nevidím prostě žádný znak že se jedná o stoprocentní samičku, za kterou jsem dal celkem 2680kč.

16.12.2020 11:52
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

fotografie bohužel plně neukazuje skutečný rozdíl velikosti, který je v reálu ještě o něco výraznější, ale i tak je vidět dostatečně, že téměř stejně stará zvířata nemají přibližnou velikost

16.12.2020 13:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

Kolik váží ?
Nechci vám brát nadšení, ale i kdyby to byla 0,1, tak jedna je stejně málo na to, aby mohli být trvale spolu.
Optimum u stepek je tak 1,3 ve velkém výběhu... 1,0 bývají velmi neurvalí a jen jedna by byla opravdu hodně orvaná a hlavně stresovaná.

PS. karanténu u importu bych vůbec NEpodceňoval (min 1 rok)
(herpes atd....)
Můžu se vám zeptat u známé, zda nemají nějaké 4 - 5 leté ...kde to jde většinou už dobře určit...

16.12.2020 13:39
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

to by bylo moc fajn pokud by se povedlo nějakou přes vás sehnat, venkovní výběh není nikterak obrovský ale snad pro několik želv postačující, má téměř 4m na šířku a necelých 4,5m na délku, určitě mám v plánu postupně těch želv mít víc, respektive od tohoto druhu. "samici" zvážím a dám hodnoty sem

16.12.2020 13:46
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

"samička" má 132g, můj samec 344g

16.12.2020 14:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak v téhle "váhové kategorii" je to přesně, jak psal Khor, 50 na 50

16.12.2020 14:04
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

váha odpovídá spíše dvouleté než tříleté želvě, pán se ještě neozval, připoměl jsem se mu tak uvidím

16.12.2020 18:13
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.228

s pánem jsem domluven, byl velmi ochotný a želvu si vezme zpátky, řidič prohodil krabice. všem děkuji za rady a trpělivost, poprosím LUPUS4 zda mi dá vědět jestli by nějaká samice byla k mání? klidně na email lubos.jedlinsky@seznam.cz

16.12.2020 19:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

jj

16.12.2020 21:34
Jiří5

XXX.XXX.231.76

No paráda, zdá se že ve finále dopadlo vše jak nejlépe mohlo. Lupus zmiňuje skupinku 1,3. Přemýšlejte nad tím, on dobře ví proč to říká. Já bych k tomu dodal pouze maličkost. Skupinu, natož pak potencionálně chovnou, pořizujte pokud možno najednou. Postupným dokupováním jste nucen stále opakovat karanténu, což bývá dost otrava. Nepodceňujte "školkový efekt" funguje nejen u dětí. Rodiče jistě ví co mám na mysli a co se běžně stává když posílají zdravé dítě do nového kolektivu zdravých dětí.

17.12.2020 19:20
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.185

děkuji za rady, nakonec jsem se spojil s chovatelem a odvezu si od něho 5 letošních želviček zelenavých, bydlí kousek odemě, tak si můžu vybrat osobně, stepní nikdo koho jsem oslovil nechová nebo zrovna nemá mladé natož dospělou samici, tak hledání přesunu třeba na jaro, ještě něco došetřím a pokusím se na vaši radu sehnat více samiček pokud možno téměř současně.

17.12.2020 22:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak až dnes se mi ozval, má ještě 0,0,6 - ale jen dvouleté...takže nic pro vás

19.12.2020 08:45
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.41.185

to nevadí i tak vám moc děkuji za ochotu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík