Ahoj,
chtel bych rozjet diskuzi na zajímavé téma a to je modrá barva ostrovních populací nekterých plazu. Není mi jasné, proc k tomu mají sklony zrovna ostrovní populace plazu více, nez ty pevninské. Navíc modrá barva je velice netypická at uz tím, ze není maskovací (oproti hnede, zelene, sedé) a zároven není ani výstraznou (oproti cervené, zluté). Napadá me jediná myslenka a to, ze se jedná o barvu termoregulacní, podobne jako je tomu u cerné. Máte nekdo neco, cokoliv, co by jste k tomu napsali. Prikládám fotky zvírat.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
chtel bych rozjet diskuzi na zajímavé téma a to je modrá barva ostrovních populací nekterých plazu. Není mi jasné, proc k tomu mají sklony zrovna ostrovní populace plazu více, nez ty pevninské. Navíc modrá barva je velice netypická at uz tím, ze není maskovací (oproti hnede, zelene, sedé) a zároven není ani výstraznou (oproti cervené, zluté). Napadá me jediná myslenka a to, ze se jedná o barvu termoregulacní, podobne jako je tomu u cerné. Máte nekdo neco, cokoliv, co by jste k tomu napsali. Prikládám fotky zvírat.
Takovým dost dobrým príkladem je Varanus macraei - Varan modrý z ostrova Batanta, dá se ríct, ze se jedná o modrou formu zeleného Varana smaragdového - Varanus prasinus.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
I u nás v Evrope se vyskytuje tento fenomen. Takový evropský "macraei" je treba ostrovní populace Podarcis sicula coeruela ze skal Faraglioni u Capri. Jiste znáte zcela beznou zelenou pevninskou formu Jesterky sicilské - Podarcis sicula.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Dalsí ukázkou je jesterka Podarcis pityusensis vedrae z malého ostruvku Es Vedra ze souostroví Pityusy u Spanelska. K této jesterce bych uvedl blízkou príbuznou a zelene, nebo hnede zbarvenou pevninskou jesterku Podarcis hispanica - Jesterka hispánská.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Dalsím príkladem je Velejesterka kanárská - Gallotia galloti eisentrauti z ostrova Tenerife - Kanárské ostrovy. K této jesterce asi neexistuje blizsí pevninský príbuzný, ale uvedu zelene, nebo sede zbarvenou Jesterku perlovou - Timon lepidus.
© acanthos
napsal(a):
Dalsím príkladem je Velejesterka kanárská - Gallotia galloti eisentrauti z ostrova Tenerife - Kanárské ostrovy. K této jesterce asi neexistuje blizsí pevninský príbuzný, ale uvedu zelene, nebo sede zbarvenou Jesterku perlovou - Timon lepidus.
No a co treba takova Blue Iguana od Kajmanskejch ostrovu...imho je nadherna snad se me ji p[odari nekdy poridit zatim s leguanam jen ty nejlepsi zkusenosti o techto modracich se rika ze prej sou agresivni ale uvidime urcite nebudou agresivnejsi jak Varan Nilskej co mam doma A Leguan Zeleny co se taky nachazi v nasi domacnosti je proste mazel od jednoho roku ma volnej vybeh a je to nas milacek je hodnej zkratka uzasnej tvor:-)
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
moc pekny fotky.
Muzu zkusit pridat par myslenek,
u te gallotie bych rekl ze to bude trochu jiny priklad nez ty ostatni jesterice na fotkach, ve vyctu faktoru jsi opomnel jeden veledulezity a to je pohlavni vyber a pravdepodobne modre skvrny na boku (nebo napr. modre hrdlo u viridisek a spol.) slouzi jako indikator dobreho fitness jedince - uplatneni pri pareni ale i pri soubojich samcu - kdy se snazi podle zbarveni odhadnout protivnika a eventuelne predejit prohranemu zapasu. A je tedy logicke ze u jesterek ktere kdysi davno zacali tyto signali vyuzivat je tlak k vetsim a vice kontrastnim skvrnam.
Ty ostanio vcetne varana si myslim ze je jiny pripad, kdy nizke geneticke variability ostrovni populace (napr. zalozene jedinou oplozenou samickou) doslo k vymizeni genu pro syntezu zluteho pigmentu - podobne jako u nasi rosnicky, s tim rozdilem ze na ostrovech nebyvaji behem kolonizace pritomni vrcholovy predatori a tudiz tu nezafunguje pririzeny vyber kdy modri jedinci by byly snadnejsim cilem a snad diky nizke gen. variabilite a imbreedingu dojde k zafixovani tohoto genotypu/fenotypu.
Honza
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Tady je snad neco vysvetleno, ale je to nemecky a nemecky nevládnu. Umíte to nekdo prelozit? Sorry za to vlození na výsku, ale jinak by to nebylo k prectení.
karlos lomský

© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Otázkou je , jak rozdíl mezi modrou a zelenou vnímají plazy a jejich potenciální predátoři, možná je i tatao barva dobře maskuje.
karlos lomský

karlos lomský
napsal(a):
Otázkou je , jak rozdíl mezi modrou a zelenou vnímají plazy a jejich potenciální predátoři, možná je i tatao barva dobře maskuje.
Ach jo, čeština a PC, to mi teda nejde.
karlos lomský
napsal(a):
Myslim ze prave naopak, protoze kdyby to byla pravda (ze modra barva dobre maskuje) byla by vetsina a jesterek na pevnine taky modra. Jak uz jsem tu psal o modrych rosnickach, predstav si jak asi vypada zaba na zelenych listech,ktera nesyntetizuje zluty pigment(tudiz je modra). To je primo lakave pro jakehokoli zabozrouta. Co se tyka jak vnimaji barvu predatori to je celkem zajimave treba nevidi modrou stejne jako mi, ale napr ptaci ji urcite rozeznaji od zelene. Takze muj dojem je ze takova populace muze vzniknout pouze na ostrove kde chybel nebo chybi predator.
cislo.5

clonner
napsal(a):
Myslim ze prave naopak, protoze kdyby to byla pravda (ze modra barva dobre maskuje) byla by vetsina a jesterek na pevnine taky modra. Jak uz jsem tu psal o modrych rosnickach, predstav si jak asi vypada zaba na zelenych listech,ktera nesyntetizuje zluty pigment(tudiz je modra). To je primo lakave pro jakehokoli zabozrouta. Co se tyka jak vnimaji barvu predatori to je celkem zajimave treba nevidi modrou stejne jako mi, ale napr ptaci ji urcite rozeznaji od zelene. Takze muj dojem je ze takova populace muze vzniknout pouze na ostrove kde chybel nebo chybi predator.
Dalo by se s tebou souhlasit,kdyby ovšem neexistovaly,tak jako u všeho, výjimky.Modrá barva u plazů skutečně není běžná a u ostrovních druhů či populací je častější.Řada kontinentálních agam ovšem modrá je a někdy velmi výrazně.
Známé je i modré zbarvení jazyka u některých australských scinků(např.Tiliqua occipitalis),kteří svůj nádherně modrý jazyk vyplazují právě například v ohrožení.
cislo.5
napsal(a):
Dalo by se s tebou souhlasit,kdyby ovšem neexistovaly,tak jako u všeho, výjimky.Modrá barva u plazů skutečně není běžná a u ostrovních druhů či populací je častější.Řada kontinentálních agam ovšem modrá je a někdy velmi výrazně.
Známé je i modré zbarvení jazyka u některých australských scinků(např.Tiliqua occipitalis),kteří svůj nádherně modrý jazyk vyplazují právě například v ohrožení.
Jo jo je to tak, snazil jsem se nastinit pouze moznosti proc jsou ostreovni populace/druhy casteji modri. Ve skutecnosti je to o dost vice slozite a jsou popsany ruzne situace, ktere jsou samozrejme mozne i mmimo ostrovy. Jen ostrovni ekosystemy maji urcita specifaka ktere tento trend mohou uprednostnovat. To proc jsou kontinentalni agamy modre, no vzhledem k neomezenymu toku genu muzeme skrtnout recesivni mutace, vzhledem k napadnosti bych vyloucil i maskovani no zbyva zase ten pohlavni vyber, kor u jesteru kteri maji velmi dobry zrak by to davalo smysl - zase ta pisnicka cim jsem vice modry tom vic jsem fit. To co jsem psal o gallotiich podle me plati i na agamy otazkou je pouze to co predatori dovoli - samozrejme kdyz na ostrove nejsou bude tendece k "modrani" vetsi nez kdyz bude pritomny predator,ktery se orientuje zrakem a kriklave modre jedince bude lovit. Jenze sem se da namitnout zase situace ze modra agama je vice fit tedy moc rychla aby se vyplatilo ji pronasledovat a tak dravec muze zamerovat mene vyrazne jedince. Tezko se da udelat krabicka a rict tak a je to tak, kdyz nevime nic o ekologickych vazbach primo na lokalite, nevime nic o etologii druhu a ani nic o genetice.
No a ty tiliqui - co kdyz prave vyuzivaji vzacnosti modre v krajine a predatora tim prekvapi? Nemuzu rict, modre agamy jsem v prirode pozoroval tiliqui bohuzel zatim ne.
A.impalearis (bohuzel ne moje fotka)
cislo.5

clonner
napsal(a):
Jo jo je to tak, snazil jsem se nastinit pouze moznosti proc jsou ostreovni populace/druhy casteji modri. Ve skutecnosti je to o dost vice slozite a jsou popsany ruzne situace, ktere jsou samozrejme mozne i mmimo ostrovy. Jen ostrovni ekosystemy maji urcita specifaka ktere tento trend mohou uprednostnovat. To proc jsou kontinentalni agamy modre, no vzhledem k neomezenymu toku genu muzeme skrtnout recesivni mutace, vzhledem k napadnosti bych vyloucil i maskovani no zbyva zase ten pohlavni vyber, kor u jesteru kteri maji velmi dobry zrak by to davalo smysl - zase ta pisnicka cim jsem vice modry tom vic jsem fit. To co jsem psal o gallotiich podle me plati i na agamy otazkou je pouze to co predatori dovoli - samozrejme kdyz na ostrove nejsou bude tendece k "modrani" vetsi nez kdyz bude pritomny predator,ktery se orientuje zrakem a kriklave modre jedince bude lovit. Jenze sem se da namitnout zase situace ze modra agama je vice fit tedy moc rychla aby se vyplatilo ji pronasledovat a tak dravec muze zamerovat mene vyrazne jedince. Tezko se da udelat krabicka a rict tak a je to tak, kdyz nevime nic o ekologickych vazbach primo na lokalite, nevime nic o etologii druhu a ani nic o genetice.
No a ty tiliqui - co kdyz prave vyuzivaji vzacnosti modre v krajine a predatora tim prekvapi? Nemuzu rict, modre agamy jsem v prirode pozoroval tiliqui bohuzel zatim ne.
A.impalearis (bohuzel ne moje fotka)
Jo,souhlasím s tebou.
Takže.
1.
U některých druhů(agamy,ještěrky..) se jedná o pohlavní výběr.Jasně modrou barvou disponují pouze dominantní samci.Nebezpečí četnějších útoků predátora kompenzuje vyšší šance k předání svých genů.
2.
U leguána Cyclura nubila lewisi z ostrova Grand Cayman půjde zřejmě o genovou recesivní mutaci.Populace je velmi málo početná(méně než 100ks) a i v minulosti nebyla nijak velká.Spojení s ostatními populacemi druhu ne jných ostrovech je téměř vyloučené.
3.
U převážně australských scinků půjde o obranný mechanismus.Velký a jasně modrý jazyk vyplazený na predátora, spolu se vztyčením přední části těla jej může ůspěšně odradit od útoku.
4.
A tady ti budu oponovat.U Varanus macraei může jít o maskování.Na ostrově Batanta přirozené predátory má,což mluví proti bodu 2.Modrá jsou obě pohlaví včetně mláďat,což mluví proti bodu 1.Modrá,spíše ale modrozelená barva je rozseta po těle ve skvrnách,tak jako u mnoha jiných druhů hlavně stromových varanů čistě zelená(V.kordensis,V.prasinus...).Představ si tohoto varana vysoko v koruně stromu,světlo probleskuje korunou,láme se v listí..myslím,že nebude tak snadné jej vidět.
Máš ale pravdu že do nějakých krabiček se nemůžeme vejít.
Vláďa
cislo.5
napsal(a):
Jo,souhlasím s tebou.
Takže.
1.
U některých druhů(agamy,ještěrky..) se jedná o pohlavní výběr.Jasně modrou barvou disponují pouze dominantní samci.Nebezpečí četnějších útoků predátora kompenzuje vyšší šance k předání svých genů.
2.
U leguána Cyclura nubila lewisi z ostrova Grand Cayman půjde zřejmě o genovou recesivní mutaci.Populace je velmi málo početná(méně než 100ks) a i v minulosti nebyla nijak velká.Spojení s ostatními populacemi druhu ne jných ostrovech je téměř vyloučené.
3.
U převážně australských scinků půjde o obranný mechanismus.Velký a jasně modrý jazyk vyplazený na predátora, spolu se vztyčením přední části těla jej může ůspěšně odradit od útoku.
4.
A tady ti budu oponovat.U Varanus macraei může jít o maskování.Na ostrově Batanta přirozené predátory má,což mluví proti bodu 2.Modrá jsou obě pohlaví včetně mláďat,což mluví proti bodu 1.Modrá,spíše ale modrozelená barva je rozseta po těle ve skvrnách,tak jako u mnoha jiných druhů hlavně stromových varanů čistě zelená(V.kordensis,V.prasinus...).Představ si tohoto varana vysoko v koruně stromu,světlo probleskuje korunou,láme se v listí..myslím,že nebude tak snadné jej vidět.
Máš ale pravdu že do nějakých krabiček se nemůžeme vejít.
Vláďa
Ahoj,
tak jsem vcera konecne utrhl trochu casu a jel se na macraeiaky podivat, jsou prekrasni. Ale presto si nedovadu predstavit proc by modro-zelene zbarvení melo nejaky hlubsí vyznam v maskovani. Kdyz poleze v korunach stromu, nestacilo by mu pouze zelene? Nejdrive jsem myslel ze by to mohlo mit velký význam pri pohledu od zeme na horu - jenze oni maji krasne bila bricha, takze tam se asi s predatorem nepocita. No a na pohled zvrchu - utok od dravych ptaku - dobre, asi lepsi nez cervena,ale nebyla by tmave zelena lepsi? Myslim, ze tenhle kousek opravdu do zadne krabicky moc nepasuje a ja bych se priklanel ke kombinaci bodu 2 a nasledne odpovedi na selekci a tedy i bodu 4. Snad se brzy objevi prace ktera by potvrdila nebo vyvratila moznost bodu 2.
Honza
clonner
napsal(a):
Ahoj,
tak jsem vcera konecne utrhl trochu casu a jel se na macraeiaky podivat, jsou prekrasni. Ale presto si nedovadu predstavit proc by modro-zelene zbarvení melo nejaky hlubsí vyznam v maskovani. Kdyz poleze v korunach stromu, nestacilo by mu pouze zelene? Nejdrive jsem myslel ze by to mohlo mit velký význam pri pohledu od zeme na horu - jenze oni maji krasne bila bricha, takze tam se asi s predatorem nepocita. No a na pohled zvrchu - utok od dravych ptaku - dobre, asi lepsi nez cervena,ale nebyla by tmave zelena lepsi? Myslim, ze tenhle kousek opravdu do zadne krabicky moc nepasuje a ja bych se priklanel ke kombinaci bodu 2 a nasledne odpovedi na selekci a tedy i bodu 4. Snad se brzy objevi prace ktera by potvrdila nebo vyvratila moznost bodu 2.
Honza
Ostatky této ještěrky jsem našel na ostrově Zakynthos. Živý exemplář jsem nepotkal. Možná je modrá protože je mrtvá, ale to nevím.
Jenda
cislo.5

clonner
napsal(a):
Ahoj,
Honza
Ano,i to je možné.Kombinace těchto dvou možností se nevylučuje.
Na závěr pro ilustraci ještě jedna fotka,tentokrát ne moje,ale z knihy
A field guide to the Reptiles of East Africa.
cislo.5

cislo.5
napsal(a):
Ano,i to je možné.Kombinace těchto dvou možností se nevylučuje.
Na závěr pro ilustraci ještě jedna fotka,tentokrát ne moje,ale z knihy
A field guide to the Reptiles of East Africa.
A ještě jedna,tentokrát moje.
© acanthos
napsal(a):
Tady je snad neco vysvetleno, ale je to nemecky a nemecky nevládnu. Umíte to nekdo prelozit? Sorry za to vlození na výsku, ale jinak by to nebylo k prectení.
Diky kolegovi Lukášovi, zde je překlad německého textu:
Beze zbytku je prokázáno, po histologickém bádání přesunů relace a
kvality chromaptónů, způsobuje určení barvy ještěrů. Zde vidíme na jedné straně
silné příslušenství k Melanophorum (Zellen, který produkuje tmavě černo hnědý
pigment – Melanin) Na druhé straně úbytek na červeno-žluté Lipophoren
čímž 3tí sorta Farbzellen, Iridocyten, kteří produkují Guanin a vyvolávají
strukturální barvy s tmavým základem Melanophorm modrý protkaný potisk. Toto se
stává dle charakteru Lipophoru na modrou posunuto, kdežto u normálních Lacerta
Sicula k vidění jsou.
Velmi problematická je avšak příčina a fakt, že toto zbarvení je
dědičné . Ještěrky, které zde žijí a díky moři jsou pravděpodobně na pár tisíc let
odříznuty, nemají možnost modifikace.
Vědci a další badatelé poukazují na (odkaz, dědičnost) práva přičemž je
faktorem psychologická změna barev. Tyto barevné změny u zvířat jsou předurčeny
dle prostředí a dle faktoru. Jako příčinu vidíme obživu, kanibalismus, příjem
slané vody, světlo a teplota a přímé napasování na okolí. Odkoukáno od toho
vidíme, že verifikace dedičnosti (genetiky) povahy souhlasí a tahle diskuze opět
v přístích letech bude probírána.
Nové výzkumy přinášejí změny mutace, která způsobuje tmavé zabarvení. Jak to že
se vyskytuje tahle mutace pouze na ostrovech? Domníváme se že zvláštní
rostlinná výživa na ostrovech je toho příčinou. Jiný názor hovoří o specifických
klimatických podmínkách atd…
© acanthos
napsal(a):
Diky kolegovi Lukášovi, zde je překlad německého textu:
Beze zbytku je prokázáno, po histologickém bádání přesunů relace a
kvality chromaptónů, způsobuje určení barvy ještěrů. Zde vidíme na jedné straně
silné příslušenství k Melanophorum (Zellen, který produkuje tmavě černo hnědý
pigment – Melanin) Na druhé straně úbytek na červeno-žluté Lipophoren
čímž 3tí sorta Farbzellen, Iridocyten, kteří produkují Guanin a vyvolávají
strukturální barvy s tmavým základem Melanophorm modrý protkaný potisk. Toto se
stává dle charakteru Lipophoru na modrou posunuto, kdežto u normálních Lacerta
Sicula k vidění jsou.
Velmi problematická je avšak příčina a fakt, že toto zbarvení je
dědičné . Ještěrky, které zde žijí a díky moři jsou pravděpodobně na pár tisíc let
odříznuty, nemají možnost modifikace.
Vědci a další badatelé poukazují na (odkaz, dědičnost) práva přičemž je
faktorem psychologická změna barev. Tyto barevné změny u zvířat jsou předurčeny
dle prostředí a dle faktoru. Jako příčinu vidíme obživu, kanibalismus, příjem
slané vody, světlo a teplota a přímé napasování na okolí. Odkoukáno od toho
vidíme, že verifikace dedičnosti (genetiky) povahy souhlasí a tahle diskuze opět
v přístích letech bude probírána.
Nové výzkumy přinášejí změny mutace, která způsobuje tmavé zabarvení. Jak to že
se vyskytuje tahle mutace pouze na ostrovech? Domníváme se že zvláštní
rostlinná výživa na ostrovech je toho příčinou. Jiný názor hovoří o specifických
klimatických podmínkách atd…
Proboha co to je za preklad, to snad nemuze myslet vazne, tohle mi leze s automatickych prekladacu. Pavle ty mas v chovu nejake modre siculy?
A jak je ten clanek stary?
jestli jsem to dobre pochopil
1) odstavec vlastne popisuje princip, kterym vznika modre zbarveni - tedy snizeni az absence zluto(cervených) pigmentů - o tom uz tu rec byla.
2) odstavec zbarveni je dědičné - zda se jm to divne
3) odstavec, Pavle ty mas v chovu nejake modre siculy? podaril se nekomu odchov? celkem by bylo dobre vedet jakou barvu ma potomstvo vzajeti nebo alespon zda se zbarveni pri cvrckove strave vytraci, ja na tyhle vnejsi vlivy neverim /nevidim v tom duvod proc by meli byt podminky natolik odlisne a ani si nedovedu predstavit jiny regulacni mechanismus nez na urovni DNA (genetiky).
4) odstavec - moc semi nechce verit ze by tento clanek pochazel s tohoto stoleti tipoval bych to tak do 1960 ale spise nejakych 18set
abych to shrnul vice bych veril Shrnuti Vládi(cislo pet u konce diskuse)
, tohle me ani trochu nepresvedcilo.
Honza
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
tak tady pridávám jednu fotecku Ameiva auberi, docela by me zajimalo jestli se nekdy vyskytuje v chovech.
fotka je p. Ševčíka snad se mu to nebude vadit.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
No, výstražnou ne, ale barvou "přivádějící pozornost" může být modrá v případě mláďat různých druhů ještěrek (Iberolacerta monticola)
jan kubat
napsal(a):
a nakonec (divim se, že to nikdo tady nezmínil) na prvním místě by měla být naše stará známá Lacerta viridis, jejíchž samci mají přeci v období páření krásně modré hlavičky
hmm super na ty mladata jsme zapomneli, to je dobry.
Viridisku jsem myslim nekde nahore zminoval, peknou foktu (vlastni) bohuzel nemam
Honza
cislo.5

clonner
napsal(a):
hmm super na ty mladata jsme zapomneli, to je dobry.
Viridisku jsem myslim nekde nahore zminoval, peknou foktu (vlastni) bohuzel nemam
Honza
No Honzo "clonnere" my jsme na to až tak nezapoměli,jen jsme to dál nerozvedli.Tohle zapadá do bodu 3 o obraně před predátory.Scink vyplázne jazyk a doufá že překvapí,mládě ještěrky nabídne výrazný a viditelný ocas.Je to obdoba téhož.
Vláďa
cislo.5
napsal(a):
No Honzo "clonnere" my jsme na to až tak nezapoměli,jen jsme to dál nerozvedli.Tohle zapadá do bodu 3 o obraně před predátory.Scink vyplázne jazyk a doufá že překvapí,mládě ještěrky nabídne výrazný a viditelný ocas.Je to obdoba téhož.
Vláďa
Nojo, jenomže na scinkovi predátor uvidí modrej jazyk a lekne se, na ještěrce si ho všimne a pude po něm. Nebo, scinkovi predátor uklovne hlavičku, ještěrka vyvázne prakticky bez úhony... to myslim, že je rozdíl....
cislo.5
napsal(a):
Vláďa
Tady další obdobný obranný mechanismus jako u mláďat ještěrek - Chalcides sexlineatus
corallus
napsal(a):
Mohl by se někdo pokusit vysvětlit, proč modrají některé březí samice Morelia viridis ( krajta zelená) ?
Ahoj,
omlouvam se ted trochu zapasim s casem. Ted se mi podarilo najit nejake clanky - nevim jestli se k nim dostanu jsou placene - snad jo ale u pocitace s pristupem budu az v patek. Nejsou tedy o krajtach, ale a jinych plazech, tak se na to mrknu snad pres vikend. Je to strasne zajimava otazka, nemel by jsi obrazek
Jinak zatim co si myslim je zmena hladiny pohlavnich hormonu, mrknu na ty papery a dam vedet.
cislo.5

jan kubat
napsal(a):
Nojo, jenomže na scinkovi predátor uvidí modrej jazyk a lekne se, na ještěrce si ho všimne a pude po něm. Nebo, scinkovi predátor uklovne hlavičku, ještěrka vyvázne prakticky bez úhony... to myslim, že je rozdíl....
No až tak není.Prostě je to obrana před predátorem.Scink vyplázne jazyk,predátor uteče.Ještěrka,nebo scink(např.Ch.sexlineatus) obětuje ocas,o který sice přijde,ten doroste,ale život si zachrání.Stejně tak by jsme sem mohli zařadit i výrazně modrou barvu některých pralesniček(Dendrobates).Je to jen jiný způsob,jak odvrátit útok predátora
.A u ještěrky zelené jde zjevně o pohlavní rozdílnost(dimorfismus).
A ty fotky jsou vážně moc pěkné.
cislo.5

clonner
napsal(a):
Ahoj,
omlouvam se ted trochu zapasim s casem. Ted se mi podarilo najit nejake clanky - nevim jestli se k nim dostanu jsou placene - snad jo ale u pocitace s pristupem budu az v patek. Nejsou tedy o krajtach, ale a jinych plazech, tak se na to mrknu snad pres vikend. Je to strasne zajimava otazka, nemel by jsi obrazek
Jinak zatim co si myslim je zmena hladiny pohlavnich hormonu, mrknu na ty papery a dam vedet.
Jsem zvědavej co najdeš,snaž se,taky mě v tuhle chvíli nic nenapadá..Přidam dvě fotky z internetu,nejsou chráněné copyrightem tak se snad nic neděje.Je to z nějaké německé stránky.
cislo.5

cislo.5
napsal(a):
Jsem zvědavej co najdeš,snaž se,taky mě v tuhle chvíli nic nenapadá..Přidam dvě fotky z internetu,nejsou chráněné copyrightem tak se snad nic neděje.Je to z nějaké německé stránky.
další
cislo.5

corallus
napsal(a):
Mohl by se někdo pokusit vysvětlit, proč modrají některé březí samice Morelia viridis ( krajta zelená) ?
Tohle je zajímavá otázka.Víme,že v době gravidity modrají jen některé samice.Modrají bez rozdílu původu?Tedy jestli jsou z ostrovů,nebo "pevniny"(N.Guinea)?Bez rozdílu,jestli jsou z nížiny,nebo z hor?
Jediné co mě napadá je,že mláďata jsou žlutá,nebo červená,pokud se nemýlím.Žlutá samička v mládí,v dospělosti zelená, potom gravidita a změna hladiny hormonů(jak píše clonner) = žlutá + zelená = a máme modrou.V mládí červené samice = zůstává zelená
Tady je i zajímavé srovnání s Corralus caninus(nádherný příklad konvergentního vývoje).Pokud se opět nemýlím(opravte mě) mladí "caninové" nebývají žlutí,ale červení.Modrají i gravidní samice Corallus caninus?Myslím,že ne.
Berte to jen jako úvahu a podnět do diskuse.
clonner
napsal(a):
Proboha co to je za preklad, to snad nemuze myslet vazne, tohle mi leze s automatickych prekladacu. Pavle ty mas v chovu nejake modre siculy?
A jak je ten clanek stary?
jestli jsem to dobre pochopil
1) odstavec vlastne popisuje princip, kterym vznika modre zbarveni - tedy snizeni az absence zluto(cervených) pigmentů - o tom uz tu rec byla.
2) odstavec zbarveni je dědičné - zda se jm to divne
3) odstavec, Pavle ty mas v chovu nejake modre siculy? podaril se nekomu odchov? celkem by bylo dobre vedet jakou barvu ma potomstvo vzajeti nebo alespon zda se zbarveni pri cvrckove strave vytraci, ja na tyhle vnejsi vlivy neverim /nevidim v tom duvod proc by meli byt podminky natolik odlisne a ani si nedovedu predstavit jiny regulacni mechanismus nez na urovni DNA (genetiky).
4) odstavec - moc semi nechce verit ze by tento clanek pochazel s tohoto stoleti tipoval bych to tak do 1960 ale spise nejakych 18set
abych to shrnul vice bych veril Shrnuti Vládi(cislo pet u konce diskuse)
, tohle me ani trochu nepresvedcilo.
Honza
Ahoj Honzo,
ne modré siculy nemám, vím jen kde jsou v prírode a ty jsou strikne chráneny.
cislo.5

© acanthos
napsal(a):
A kdo mi neverí, at si vybere nejakou guttku z mé kolekce. Ale predem te upozornuju, ze takový spek stojí 20 000 USD kus.
:-)
I to je možný.Pokud je to podvrh(ty morelie),tak je to dobrá práce.Ty gutky jsou jasný,to ti udělám doma ve Photoshopu lepší.
Vláďa
jan kubat
napsal(a):
Tady další obdobný obranný mechanismus jako u mláďat ještěrek - Chalcides sexlineatus
Přidávám své fotografie "modrých" nebo namodralých zvířat: cyclura cornuta v ZOO Washington, samec anolis sp. (pravděpodobně kříženec a.smallwodi a noblei) z vlastního (bývalého) chovu a samce ph. quadriocellata z NP Ranomafana na Madagaskaru. Zároveň tímto zdravím všechny příznivce pěkně vybarvených plazů, mezi které se taky počítám. Ivo Apetauer.
ivo apetauer
napsal(a):
Přidávám své fotografie "modrých" nebo namodralých zvířat: cyclura cornuta v ZOO Washington, samec anolis sp. (pravděpodobně kříženec a.smallwodi a noblei) z vlastního (bývalého) chovu a samce ph. quadriocellata z NP Ranomafana na Madagaskaru. Zároveň tímto zdravím všechny příznivce pěkně vybarvených plazů, mezi které se taky počítám. Ivo Apetauer.
Anolis v bmp formátu se mi sem nedaří uložit, zkusím ještě teda tu felzumu...
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Ahoj Viděl jsem krásnou samici krajty zelené, která byla jako mládě žlutá, později zelelenala a když zabřezla, tak zmodrala. Něco podobného se musí pouze vidět. Škoda, že takových chovatelů je jen málo! Ahoj Grassel
© acanthos
napsal(a):
Ahoj Cislo.5,
na tyhle fotky modrých Morelií jsem se zameril jiz dríve, je to podvrh, pocítacove upravené. Nechápu, ze jsi jim na to skocil.
Nevím jestli tyhle fotky jsou podvrh, ale každopádně modré morelie existují viděl jsem na vlastní oči jednoho jedince i když jedinnec kterého jsem viděl měl jen asi 40% těla modrý zato skoro stejně výrazně jako na fotce. Také např J. Trávníček se zmínil o tom, že někdy před 8 lety měl samici s cca 10% modré barvy která mu utekla a asi po 4 měsících ( tuším někde od čevna do října) ji našel vedle svého domu s cca 60% modré barvy a toto zbarvení udržela další cca 3 roky. Prý přežila bez zjevné ujmy i dost nízké noční teploty které u nás na podzim jsou.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj Cislo.5,
na tyhle fotky modrých Morelií jsem se zameril jiz dríve, je to podvrh, pocítacove upravené. Nechápu, ze jsi jim na to skocil.
Ahoj chovateli, co tvrdíš , že ty krajty zelený jsou podvrh. Nezlob se na mě, ale jestli jsi nikdy krajty zelený nechoval, tak tady nepiš tvoje doměnky. Protože krajty zlený opravdu modrají. Já sám je chovám 11 let, jediná samice co u mě při sezení na vejcích krásně zmodrala bohužel již dnes nežije, protože uhynula na bakteriální zánět dýchacích cest. Ostatní samice mi nemodrají, ale mám více kamarádů, kteří tyto krajty chovají a povím ti, že když samice má schopnost modrat, tak se její sytost modré barvy zvyšuje tím, čím vícekrát je březí. Dnes je u nás hodně chovatelů, kteří modré Chondropythony v chovech mají a když mám říci které lokality, tak pak to jsou Aru a pevninové krajty. U Biaků jsem to ještě neviděl a ani u Merauke. Tak že ty fotky co sem někdo umístil z webu, nejsou žádný podvrh, ale uplně normální samice krajt zelených. Jen ty to neznáš. Tady posílám kámošovo fotku samice, která po pár snůškách už modrá zůstala a takhle mu modrají všechny samice v chovu. Tak bacha na nějaký odhalování podvrhů. Ládin.
corallus
napsal(a):
Ahoj chovateli, co tvrdíš , že ty krajty zelený jsou podvrh. Nezlob se na mě, ale jestli jsi nikdy krajty zelený nechoval, tak tady nepiš tvoje doměnky. Protože krajty zlený opravdu modrají. Já sám je chovám 11 let, jediná samice co u mě při sezení na vejcích krásně zmodrala bohužel již dnes nežije, protože uhynula na bakteriální zánět dýchacích cest. Ostatní samice mi nemodrají, ale mám více kamarádů, kteří tyto krajty chovají a povím ti, že když samice má schopnost modrat, tak se její sytost modré barvy zvyšuje tím, čím vícekrát je březí. Dnes je u nás hodně chovatelů, kteří modré Chondropythony v chovech mají a když mám říci které lokality, tak pak to jsou Aru a pevninové krajty. U Biaků jsem to ještě neviděl a ani u Merauke. Tak že ty fotky co sem někdo umístil z webu, nejsou žádný podvrh, ale uplně normální samice krajt zelených. Jen ty to neznáš. Tady posílám kámošovo fotku samice, která po pár snůškách už modrá zůstala a takhle mu modrají všechny samice v chovu. Tak bacha na nějaký odhalování podvrhů. Ládin.
Tohle je z internetu, ale v žádném případě se o podvrhy nejedná, znám chovatele, kteří takto modré krajty mají. Nechci tu ale zveřejňovat bez jejich souhlasu jejich jména.
clonner
napsal(a):
Ahoj,
Honza
Ahoj, napadá mě i další varianta.
1. může jít i o napodobení mršiny
2. zda v biotopu nemůže být nějaký organismus, který modrou barvu může vnímat úplně jinak. Pro nás výrazná modrá může být pro někoho barva úplně jiná
cislo.5
napsal(a):
Tohle je zajímavá otázka.Víme,že v době gravidity modrají jen některé samice.Modrají bez rozdílu původu?Tedy jestli jsou z ostrovů,nebo "pevniny"(N.Guinea)?Bez rozdílu,jestli jsou z nížiny,nebo z hor?
Jediné co mě napadá je,že mláďata jsou žlutá,nebo červená,pokud se nemýlím.Žlutá samička v mládí,v dospělosti zelená, potom gravidita a změna hladiny hormonů(jak píše clonner) = žlutá + zelená = a máme modrou.V mládí červené samice = zůstává zelená
Tady je i zajímavé srovnání s Corralus caninus(nádherný příklad konvergentního vývoje).Pokud se opět nemýlím(opravte mě) mladí "caninové" nebývají žlutí,ale červení.Modrají i gravidní samice Corallus caninus?Myslím,že ne.
Berte to jen jako úvahu a podnět do diskuse.
Tak jsem neco nasel, ale je to tristni vysledek. Velice zajimava je vec, kdy u březích samic plazů dochází ke změnám hladin pohl. hormonu - estrogen a progesteron - to neni zas tak zajimavy, ale ona stoupa hladina testosteronu - to mi prijde zaimavý, jeto jediny hormon o kterým vime že ma vliv na změny zbarvení (ve všech prací bohužel u samců :o/ na samicich nikdo nedelal a u morelii už vůbec ne. Nic moc to nevysvětluje, protože těžko říct jak přímo dochází ke změně barvy - o možných mechanismech jsem bohužel nic nenašel. Barevnost mladat mi neprijde duležitá a halvne žlutá + zelená se nerovná modré. Tam musí jít právě o opačný mechanismus zelená - žlutá = modrá. Takže něco musi omezit žluté zabarvení.
O modrých corallusech jsme neslyšel.
grassel ii
napsal(a):
Jak jsem napsal chovatelů, kteří dokáží takové druhy množit, je to záležitost pro odborníky! Grassel
Jak jsem napsal hadů. Nemyslím si , že by byl rozdíl mezi odchovem normálně zbarvených plazů ze stejné lokality v tomto případě krajt, a jedinci se sklonem ke změně barvy v období gravidity a po něm, navíc když poznáš ,že daný jedinec má tyto sklony , až když je napářen. Jiné by to bylo u ostrovních populací plazů , které se od svých pevninských příbuzných liší nejen barvou , ale někdy i způsobem života. Bylo by dobré zjistit , zdali se to, co jsi uvedl, v chovu dále opakuje a hlavně jestli její sourozenci mají stejné zbarvení v obd. gravidity.
tom czech
napsal(a):
Jak jsem napsal hadů. Nemyslím si , že by byl rozdíl mezi odchovem normálně zbarvených plazů ze stejné lokality v tomto případě krajt, a jedinci se sklonem ke změně barvy v období gravidity a po něm, navíc když poznáš ,že daný jedinec má tyto sklony , až když je napářen. Jiné by to bylo u ostrovních populací plazů , které se od svých pevninských příbuzných liší nejen barvou , ale někdy i způsobem života. Bylo by dobré zjistit , zdali se to, co jsi uvedl, v chovu dále opakuje a hlavně jestli její sourozenci mají stejné zbarvení v obd. gravidity.
Kup si odchytová modrá zířata. Zbav je všech jejich nemocí a bakterií. Odchovej je a z jejich potomsta utvoř nepříbuzné páry základ F1 odchovu nové generace v teráriu. A bude s Tebe odborník! Grassel
© acanthos
napsal(a):
Cau Tome,
pokud chces, aby ti samci pictorati byli modrí, musís jim vybavit svetlé terárium a dostatek svetla. Mám je taky :-)
Čauu,
sem si toho vědom, mám je u pralesniček, terárium je dobře osvětleno a celé ze světlých materiálů. Mám pouze pár a samec si vybral jako své nejoblíbenější místo kokosovej ořech, a sleze jen málo kdy, chytá od tamtud cvrčky a mouchy. Když sleze , tak zase na listy bromélií a barvu moc nezmění. Chováš víc jedinců po hromadě snesou se samci, samice???? Dík za odpověď Tom
tom czech
napsal(a):
Čauu,
sem si toho vědom, mám je u pralesniček, terárium je dobře osvětleno a celé ze světlých materiálů. Mám pouze pár a samec si vybral jako své nejoblíbenější místo kokosovej ořech, a sleze jen málo kdy, chytá od tamtud cvrčky a mouchy. Když sleze , tak zase na listy bromélií a barvu moc nezmění. Chováš víc jedinců po hromadě snesou se samci, samice???? Dík za odpověď Tom
Samci se nesnesou. Chovám je v páru, maximálne doporucuju trio. Chování tehle gekonu je podobné, jako u jiných denních gekonu, napr. Phelsuma.
jerry boy
napsal(a):
Od známého, vyfoceny letos v Keni.
co modrého je toto?
neseb
napsal(a):
co modrého je toto?
pridam ješte jednu z netu,modri hadi jsou nadherní,doufam že se nekdy k takoveto krasavici dostanu
jan kubat
napsal(a):
a nakonec (divim se, že to nikdo tady nezmínil) na prvním místě by měla být naše stará známá Lacerta viridis, jejíchž samci mají přeci v období páření krásně modré hlavičky
Presne tak najkrajsi modry plaz je nasa viridiska
neseb
napsal(a):
pridam ješte jednu z netu,modri hadi jsou nadherní,doufam že se nekdy k takoveto krasavici dostanu
moja krasavica,asi 1,8 m,3,4 kg,býva aj modrejšia
grejty
napsal(a):
hm, tak toto je vacsi zazrak, ako modry had: zemna viridska
choval si niekedy viridisky?potom by ti nepripadalo vidiet okrem vetvičky viridisku aj na dne terária ako zázrak,pripadne na betone,hlavne samci v určitom období života často zliezaju na dno terárka,ale to asi nepochopíš.pre tvoju spokojnost prikladam dalšie foto
milko
napsal(a):
choval si niekedy viridisky?potom by ti nepripadalo vidiet okrem vetvičky viridisku aj na dne terária ako zázrak,pripadne na betone,hlavne samci v určitom období života často zliezaju na dno terárka,ale to asi nepochopíš.pre tvoju spokojnost prikladam dalšie foto
Som schopny to pochopit:) Ale dakujem za info, to som nevedel, nemusel si sa hned durdit, a vysvetlovat vtip, on potom straca vtipnost (nekaz mi to!:) ) No ale dost uz, som zvedavy na dalsie fotky:)
grejty
napsal(a):
Som schopny to pochopit:) Ale dakujem za info, to som nevedel, nemusel si sa hned durdit, a vysvetlovat vtip, on potom straca vtipnost (nekaz mi to!:) ) No ale dost uz, som zvedavy na dalsie fotky:)
na dno terárka lezu aj tak striktne arborikolné hady ako corallus,dovod-spermiogenéza,dalšie fotky dam až ked bude modrejšia,okrem toho sa pária,tak nechcem rušit,po párení je takmer kompletne modrá,uvidíme
tom czech
napsal(a):
Není málo chovatelů, ale málo takových hadů.
U Morelia viridis je to známá věc. Pokud ale chovateli samice nezabřeznou tak holt nemodrají. Na internetu je hromada stránek chovatelů kteří mají modré samice takže psát o nějakém počítačovém podvrhu je hloupost. Tady je jedna hezká z hadí farmy v Indonézii - v galerii je "modrých" chondroušů spousta http://www.alnusa-indonesia.com/
vcernoch
napsal(a):
U Morelia viridis je to známá věc. Pokud ale chovateli samice nezabřeznou tak holt nemodrají. Na internetu je hromada stránek chovatelů kteří mají modré samice takže psát o nějakém počítačovém podvrhu je hloupost. Tady je jedna hezká z hadí farmy v Indonézii - v galerii je "modrých" chondroušů spousta http://www.alnusa-indonesia.com/
zabudol som napísat,že na dno terárka nechodia samci len tak,ale sa chladia,čo sa týka modrania morelií,može zmodrat po párení,aj ked vajíčka neznesie,teda nezostala gravidná