Dobrý den. Chtel bych zacit s chovem suchozemskych zelv. S tim souvysi muj dotaz. Precetl jsem si ruzne informace o zelvach a jejich rozmerech a chtel bych se zeptat, jaka bezne chovana zelva je v dospelosti nejmensi(ne nutne nejmensi, proste mala, tak do 15cm) a pritom pro zacatecnika vhodna. Staci nazev druhu/poddruhu, dalsi informace sem schopny si dohledat, ale kdybyste se cteli rozepsat dalsi lide to jiste oceni. Diky moc za pripadne odpovedi.
william
napsal(a):
Dobrý den. Chtel bych zacit s chovem suchozemskych zelv. S tim souvysi muj dotaz. Precetl jsem si ruzne informace o zelvach a jejich rozmerech a chtel bych se zeptat, jaka bezne chovana zelva je v dospelosti nejmensi(ne nutne nejmensi, proste mala, tak do 15cm) a pritom pro zacatecnika vhodna. Staci nazev druhu/poddruhu, dalsi informace sem schopny si dohledat, ale kdybyste se cteli rozepsat dalsi lide to jiste oceni. Diky moc za pripadne odpovedi.
Zkus se nerozmyslet podle velikosti, ale podle podminek, jake zvire potrebuje. Chces a muzes zvire zimovat? Chces nejakou pestrou zelvu z tropu, ktera vyzaduje vyssi vlhkost? Faktor velikosti vezmi az jako druhy v poradi. Jinak bezne druhy zelv rodu Testudo mohou dorust do 30ti cm.
cijoml
napsal(a):
Zkus se nerozmyslet podle velikosti, ale podle podminek, jake zvire potrebuje. Chces a muzes zvire zimovat? Chces nejakou pestrou zelvu z tropu, ktera vyzaduje vyssi vlhkost? Faktor velikosti vezmi az jako druhy v poradi. Jinak bezne druhy zelv rodu Testudo mohou dorust do 30ti cm.
Nu, zimovani, myslim ze bych zimovaci podminky zajistit dokazal, ale spise bych mel radsi zelvu cely rok na ocich, rozmnozovani zatim neplanuji. Barevnou pestrost taky nevyzaduji, nechci to jako ozdobu pokojika ale jako splecnost, myslim ze kdyz nekdo prijde bude spis koukat na sklipkany nez na zelvu. Venkovni vybeh je u me problematicky kvuli psum a kockam, to bych resil vetsim terariem a "vencenim pod dohledem". 30cm sem mi zda az moc, sou nejake mensi, kolem tech 15cm
william
napsal(a):
Nu, zimovani, myslim ze bych zimovaci podminky zajistit dokazal, ale spise bych mel radsi zelvu cely rok na ocich, rozmnozovani zatim neplanuji. Barevnou pestrost taky nevyzaduji, nechci to jako ozdobu pokojika ale jako splecnost, myslim ze kdyz nekdo prijde bude spis koukat na sklipkany nez na zelvu. Venkovni vybeh je u me problematicky kvuli psum a kockam, to bych resil vetsim terariem a "vencenim pod dohledem". 30cm sem mi zda az moc, sou nejake mensi, kolem tech 15cm
Moc se mi nelíbí tvůj přístup proč mít želvu... sorry...
william
napsal(a):
tim,ze jsi udal tento rozmer a ze by jsi mel rad cely rok zelvu na ocich,jsis vlastne sam rozhodl,nebot takovou zelvu nesezenes,pokud by jsis nemel nejakou exotictejsi zelvu,kterou by jsi po dovrseni limitujiciho rozmeru neprodal a nekoupil si opet na par let male mlade.
wesley
napsal(a):
tim,ze jsi udal tento rozmer a ze by jsi mel rad cely rok zelvu na ocich,jsis vlastne sam rozhodl,nebot takovou zelvu nesezenes,pokud by jsis nemel nejakou exotictejsi zelvu,kterou by jsi po dovrseni limitujiciho rozmeru neprodal a nekoupil si opet na par let male mlade.
Pokud si nastudujete podmínky chovu a budete mít dostatečné finanční zázemí, klidně zkuste Geochelone elegans. Je to relativně dostupná želva, její nároky jsou srovnatelné zhruba s marginatou, nezimuje, je i pěkně vybarvená. Navíc většinou jsou na prodej samci. Ti ani v dospělosti většinou nedosahují více než dvacet centimetrů.
Jako začátečníkovi vám vřele doporučuji zvíře alespoň deset cm veliké, úplné mládě určitě ne. Budete ale asi muset chvilku shánět, nějak v poslední době nejsou vidět na burzách.
Zdravím
william
napsal(a):
promin ze ji nechci mit jako vec na machrovani a kazdymu ji ukazovat, ale spis pozorovat jeji chovani a zpusob zivota. Ty ji mas zrejme nako hracku no. Promi no, kazdy jsme jiny.
PS: diky za vecny prispevek.
Jako věc na machrování nebo hračku želvu opravdu nemám, to si můžeš být jistý, ale taky ji nemám, jak ty říkáš, na ozdobu pokojíku...
Zamysli se nad tím venkovním výběhem, mohl bys přes něj dát pletivo, nějak ho prostě upevnit, hodně chovatelů to tak má...
hlavicka
napsal(a):
Jako věc na machrování nebo hračku želvu opravdu nemám, to si můžeš být jistý, ale taky ji nemám, jak ty říkáš, na ozdobu pokojíku...
Zamysli se nad tím venkovním výběhem, mohl bys přes něj dát pletivo, nějak ho prostě upevnit, hodně chovatelů to tak má...
Jančo, nějak jsem nepochopila, proč se ti nelíbí zadavatelův přístup, proč mít želvu..... fakt ne.... prosím o vysvětlení, co se ti nezdá.
Mně se naopak jeho přístup líbí moc
william
napsal(a):
Dobrý den,
na výběr je určitě několik druhů:
Želva čtyřprstá (Testudo horsfieldii):
samice dorůstají cca 20cm, samci cca 15 cm ( existují i větší populace v Číně, ale ty u nás nejsou k sehnání + se vyskytují občas velmi staří větší jedinci, ale to bývá spíše vyjímka a je tomu tak i u jiných druhu)
-potřebuje venkovní výběh ( lze nahradit kvalitním UV osvětlením)
- lehce dostupná cena od zhruba 1500 -3000 Kč
Želva zelenavá (Testudo hermanni):
samci některých populací nedorůstají více jak 15cm, samice cca do 20cm (vybíral bych z odchovu podle rodičů), pozor existují populace které dorustají okolo 30cm. Letní výbeh - platí to co u horsfieldek.
Geomyda spengleri - nejedná se o klasickou such. želvu - je vlhkomilná, masožravá. velikost cca 12 cm.
cena cca 1000-2500Kč. Nepotřebuje registraci CITES.
Dále velikostně odpovídají severoafrické druhy jako T. Kleinmannni nebo nabulensisky. Bývá obvykle, ale problém sehnat tyto želvy s potřebnými papíry (CITES) a jedná se o choustivější druhy.
Také se dají pořídit exotické druhy, které bývají v dražší cenové relaci např:
Malacochersus tornierivelikost cca 15-18cm
cena od cca 5000-20 000Kč
Jsou i další druhy, které mě napadají jako některé Pyxisky, Homopulusy, Psammobates atd. ale to se jedná o druhy které svou náročností ( nejen finanční) převyšují většinou možnosti běžného českého chovatele.
Sysel
sysel
napsal(a):
Dobrý den,
na výběr je určitě několik druhů:
Želva čtyřprstá (Testudo horsfieldii):
samice dorůstají cca 20cm, samci cca 15 cm ( existují i větší populace v Číně, ale ty u nás nejsou k sehnání + se vyskytují občas velmi staří větší jedinci, ale to bývá spíše vyjímka a je tomu tak i u jiných druhu)
-potřebuje venkovní výběh ( lze nahradit kvalitním UV osvětlením)
- lehce dostupná cena od zhruba 1500 -3000 Kč
Želva zelenavá (Testudo hermanni):
samci některých populací nedorůstají více jak 15cm, samice cca do 20cm (vybíral bych z odchovu podle rodičů), pozor existují populace které dorustají okolo 30cm. Letní výbeh - platí to co u horsfieldek.
Geomyda spengleri - nejedná se o klasickou such. želvu - je vlhkomilná, masožravá. velikost cca 12 cm.
cena cca 1000-2500Kč. Nepotřebuje registraci CITES.
Dále velikostně odpovídají severoafrické druhy jako T. Kleinmannni nebo nabulensisky. Bývá obvykle, ale problém sehnat tyto želvy s potřebnými papíry (CITES) a jedná se o choustivější druhy.
Také se dají pořídit exotické druhy, které bývají v dražší cenové relaci např:
Malacochersus tornierivelikost cca 15-18cm
cena od cca 5000-20 000Kč
Jsou i další druhy, které mě napadají jako některé Pyxisky, Homopulusy, Psammobates atd. ale to se jedná o druhy které svou náročností ( nejen finanční) převyšují většinou možnosti běžného českého chovatele.
Sysel
Diky moc za vycerpavajici post, velmi me potesil, zkusim se informovat na burze na mensi zastupce zelv zelenavych potazmo ctyrprstych. S venkovnim vybehem to jeste zkusim poresit(oddelit cast zahrady..)
Diky moc
william
napsal(a):
Já mám hermanku a jsem maximálně spokojená. Jinak k těm kočkám a psům: Nevím, kolik toho máš, ale my máme 4 kočky a jednoho psa a ani jeden z nich se k želvě nepřiblíží ani se nepřibližují k jejímu výběhu. Prostě to vědí a hlavně se želvy bojí-asi jim nějak smrdí nebo co. Učitě ale záleží na povaze, hlavně asi toho psa s kočkama no problem.
Veronika
william
napsal(a):
Diky moc za vycerpavajici post, velmi me potesil, zkusim se informovat na burze na mensi zastupce zelv zelenavych potazmo ctyrprstych. S venkovnim vybehem to jeste zkusim poresit(oddelit cast zahrady..)
Diky moc
Zadnou zelvu rodu Testudo nedoporucuju jestli si chces poridit zelvu, co se nezimuje, coz byl tvuj pozadavek.
cijoml
napsal(a):
Zadnou zelvu rodu Testudo nedoporucuju jestli si chces poridit zelvu, co se nezimuje, coz byl tvuj pozadavek.
Aha, co sme prochazel stranky na internetu nachazel jsem vsude ze neni nutne zelvy zimovat. Ale buh vi kdo co psal. Bez zimovani je problem s rozmnoovanim, ale o to mi nejde. Chtel bych se s zelovou poradne par let szit, naucit se o ni 100% starat, pote bych az zacal uvazovat o tom jestli parit, neparit, zda by se nedalo sehnat nejake chladnejsi misto na zimovani atd. www.exotera.wz.cz by nekdo ochotny ze zkusenych chovatelu se mnou tuto problematiku probrat na icq ci emailu?
william
napsal(a):
Aha, co sme prochazel stranky na internetu nachazel jsem vsude ze neni nutne zelvy zimovat. Ale buh vi kdo co psal. Bez zimovani je problem s rozmnoovanim, ale o to mi nejde. Chtel bych se s zelovou poradne par let szit, naucit se o ni 100% starat, pote bych az zacal uvazovat o tom jestli parit, neparit, zda by se nedalo sehnat nejake chladnejsi misto na zimovani atd. www.exotera.wz.cz by nekdo ochotny ze zkusenych chovatelu se mnou tuto problematiku probrat na icq ci emailu?
Ahoj, zimování je pro život želvy (evropské Testudo, horsfieldky)velmi důležité. A nejde jen o rozmnožování. I když jsou známy případy, kdy byli želvy chovány až několik desítek let bez řádného zimování, ale většinou za svůj dobrý stav vděčily tomu, že byli od pozdního jara až do podzimu chovány na zahradě a v chladném období si při volném chovu v domě velmi snížily svojí aktivitu, našly si nějaký chladný kout a částečně si tak nahrazovaly zimní spánek. Na jaře se pak dostávaly při venkovním chovu do formy. Takže můj názor i zkušenosti s několika desítkami želv všech evropských druhů a horsfieldek, je takový, že zimování bych nedoporučoval pouze u tohoročních mláďat, ale zdravá a dobře živená želva zhruba od velikosti cca 10 cm dobře snesou i tříměsíční zimování. Důležitá je samozřejmě kvalita zimování. Než zimovat špatně, při příliš vysokých teplotách, kdy se želvy příliš probouzí a vysilují, raději nezimovat. Ovšem rozdíl v aktivitě a temperamentu (chuti do života) mezi nezimovanou a zimovanou želvou je patrný. Toť můj pocit, zkuženosti a názor. Krokodýl