Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2005 08:36

Prosím o radu :
můj želvák Testudo hermanni má přerostlou "horní čelist".
Alespoň se mi to tak zdá, jakoby měl "předkus".
Žije s dalšími dvěma želvami téhož druhu a při stejné stravě se to těm dalším nestalo. Jde skutečně o nějakou zdravotní potíž?
A co případně s tím? Může to veterinář odštípnout?
Děkuji za odpověď - zde i mejlem.
Kerry.

8.9.2005 00:18

pokorna napsal(a):
Prosím o radu :
Žije s dalšími dvěma želvami téhož druhu a při stejné stravě se to těm dalším nestalo. Jde skutečně o nějakou zdravotní potíž?
Kerry.

Kerry,
zkrácené rohovinové horní čelisti je poměrně banální úkon, který by měl zvládnout každý vet.lékař, jenž se už s tímto někdy setkal. Zkrácení čelisti opravdu doporučuji, aby nevznikly jiné zdravotní potíže.
Horní čelist přerůstá hlavně vlivem špatné potravy, většinou v případě, že želva nemá možnost pastvy.

8.9.2005 18:48

gerry napsal(a):
Kerry,
zkrácené rohovinové horní čelisti je poměrně banální úkon, který by měl zvládnout každý vet.lékař, jenž se už s tímto někdy setkal. Zkrácení čelisti opravdu doporučuji, aby nevznikly jiné zdravotní potíže.
Horní čelist přerůstá hlavně vlivem špatné potravy, většinou v případě, že želva nemá možnost pastvy.

Velmi děkuji za radu a srdečně zdravím. Kerry.

9.9.2005 08:36

pokorna napsal(a):
Prosím o radu :
Kerry.

záleží na rozsahu, jak moc je přerostlá, pokud je už hodně přerostlá, přiklonil bych se k veterinárnímu zákroku, ale pokud teprve začíná přerůstat, zkusil bych to zpočátku řešit změnou jídelníčku směrem k tvrdším potravinám

Přidejte reakci

Přidat smajlík