miki121
napsal(a):
Ahoj,ma niekto zaujem si pokecat-popisat o tychto krasnych malych leguanoch...nieco o ich chove,prip foto ak mate a rady pre zacinajucich chovatelov.
dakujem.
Ahoj,
to víš, že tu jsou lidé, co je chovají. Já choval a ještě stále chovám několik druhů těchto krásných malých leguánků, foto některých z nich přikládám:
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
to víš, že tu jsou lidé, co je chovají. Já choval a ještě stále chovám několik druhů těchto krásných malých leguánků, foto některých z nich přikládám:
Sceloporus variabilis
© acanthos
napsal(a):
Sceloporus variabilis
Sceloporus variabilis - břišní partie samce.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Sceloporus siniferus - pár + mládě
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
Sceloporus acanthinus - samec
© acanthos
napsal(a):
Sceloporus acanthinus - samec
Sceloporus acanthinus - břišní partie samce.
miki121
napsal(a):
To ich tu nikto nechova..?ziadne fota..?nic..?alebo si len nezacnete so slovakom..
ok,tak zacnem jachcem si zostavit chovnu skupinku tychto leguanvov.resp.s.variabilis 2,4..prip.1,3..a poradte mi prosim aky je minimalne najvhodnejsi rozmer teraria ..viem ze samci su asi neznasanlivi a chel by som mat v skupinke dvoch aby na tie samicky "stihali"(v obdobi parenia)..poradte teda ake terarko by to malo asi byt co sa rozmerov tyka...a este jednu vec by som sa rad spytal,idem to kupovat od pana Javorika s Exotery,aky mate nazor na jeho zvierata..prip na jeho sameho..?myslim ze je to fer chovatel,ale mozem sa mylit a napr.nerad by som kupil vacsiu skupinku zvierat za vacsiu "skupinku"
penazi a o mesiac sa sklamal uhynom jedneho alebo viac jedincov aj po vytvoreni idealnych podmienok v terariu...za info a rady vopred dakujem
© acanthos
napsal(a):
Sceloporus variabilis - břišní partie samce.
Sceloporus variabilis - mláďata narozená v mém chovu.
© acanthos
napsal(a):
Sceloporus variabilis - mláďata narozená v mém chovu.
Sceloporus variabilis - mláďě.
© acanthos
napsal(a):
To su krasavci,,naozaj najma ten prvy ma moc zaujal..ake mas skusenosti s chovom su moc narocni..?(asi zalezi na konkr druhu,ze?)MAle leguany z Mexika aj z inch rodov su moja srdcova zalezitost a ak som spravne pochopil asi ich chovas viac,minimalne sceloporus-ov..ako som pisal mam moznost kupit od p.Javorika s.variabilis,ale este si nie som moc isty,ci prave od neho a ci prave tento druh..ty ich aj predavas priebezne resp.ich mladatka..??
© acanthos
napsal(a):
Sceloporus acanthinus - mládě.
miki121
napsal(a):
To su krasavci,,naozaj najma ten prvy ma moc zaujal..ake mas skusenosti s chovom su moc narocni..?(asi zalezi na konkr druhu,ze?)MAle leguany z Mexika aj z inch rodov su moja srdcova zalezitost a ak som spravne pochopil asi ich chovas viac,minimalne sceloporus-ov..ako som pisal mam moznost kupit od p.Javorika s.variabilis,ale este si nie som moc isty,ci prave od neho a ci prave tento druh..ty ich aj predavas priebezne resp.ich mladatka..??
Toho maleho variabilisa ti asi ukradnem z obrazovky
miki121
napsal(a):
Ahoj Martine,
Scelopoři jsou poměrně snadní na chov. Rod Sceloporus se třídí ještě podle druhů na oviparní a ovoviviparní druhy. Oviparní druhy (např.: variabilis, smithi, siniferus..) jsou snadnější na chov než ovoviviparní (např.: malachiticus, acanthinus, poinseti..). Mám pravidelně každý rok odchovy, zeptej se na jaře, to je mladých nejvíc.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj Martine,
Scelopoři jsou poměrně snadní na chov. Rod Sceloporus se třídí ještě podle druhů na oviparní a ovoviviparní druhy. Oviparní druhy (např.: variabilis, smithi, siniferus..) jsou snadnější na chov než ovoviviparní (např.: malachiticus, acanthinus, poinseti..). Mám pravidelně každý rok odchovy, zeptej se na jaře, to je mladých nejvíc.
ok dik Acanthos,a to som si myslel ze lachsie sa chovaju tie co nosia mladat v sebe cize oviviparne..asi preto lebo tam odpada staranie sa o vajicka a ich inkubaciu...a takto to jednoducho zariadi vsetko matka...a co teda hovoris na p.Javorika-Exotera,od ktoreho mam teraz tu moznost kupit viac variabilisov...?dik
miki121
napsal(a):
ok dik Acanthos,a to som si myslel ze lachsie sa chovaju tie co nosia mladat v sebe cize oviviparne..asi preto lebo tam odpada staranie sa o vajicka a ich inkubaciu...a takto to jednoducho zariadi vsetko matka...a co teda hovoris na p.Javorika-Exotera,od ktoreho mam teraz tu moznost kupit viac variabilisov...?dik
Od pana Javoríka nejspíš budou Scelopoři z dovozu, takže je třeba si ohlídat stav zvířat. Jinak variabilisové jsou snadní a pěkní. Nejkrásnější je poddruh variabilis smithi, nyní samostatně řazený jako druh Sceloporus smithi.
miki121
napsal(a):
Ahoj,ma niekto zaujem si pokecat-popisat o tychto krasnych malych leguanoch...nieco o ich chove,prip foto ak mate a rady pre zacinajucich chovatelov.
dakujem.
tak taky přidám nějaký sceloporáky. Tady S. malachiticus. Zatim jen samice, samce mám ted nového a ještě jsem ho nevyfotil.
miki121
napsal(a):
dakujem.
S. siniferus.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj Martine,
Ahoj Pavle,
jsi si jist, že sinifeři kladou vejce? Já to teda nemohu ani vyvrátit ani potvrdit, ale když vezmu, že jsem měl doma napářenou samici a ta hodně dlouho nekladla (přes 2 měsíce určitě), tak bych čekal, že u sceloporů to již značí vejcoživorodost. Chováš je ještě? Jinak jak vidím, tak jsi měl mládata, neměl jsi taky negativní zkušenost s agresivitou samce vůči napářené samici? Já bohužel ano....a tak jsem se vajec nedočkal.
Prodáváš mládata acanthinusů? Jestli jo tak za kolik? A dal by se jejich chov připodobnit k malachitikum?
dík, vim, že je to trochu moc dotazů, ale snad to zváldneš.
lizardguru
napsal(a):
S. siniferus.
teraz mam moznost ako som uz spominal od pana Javorika kupit chovnu skupinku s.variabilis 1,2 za slusne peniaze..len ich budem musiet kupit cim skor(asi do tyzdna) kym sa mu nevypredaju ale nemam este vobec kupene resp.hotove finalne terarium...ake podmienky by zatial stacili ako provizorne na take 2-3 tyzdne,kym to vsetko zozeniem -ziarivky,velke terarium,+zariadenie...mam zatial 1 prazdne 60x45x70,ale nemyslim si ze je moc vhodne kvoli jeho vyske ale neviem...poradte mi prosim...