Prosím o určení druhu želvy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2007 20:59

zaba napsal(a):

ještě další foto

3.3.2007 21:00

zaba napsal(a):
ještě další foto

a poslední

4.3.2007 00:04

zaba napsal(a):

...1,0 T.marginata,trochu špatně rostlá,v přírodě vypadají trochu jinak,ta barva taky svědčí o nedostatečném slunění,chce to chovat v letě venku,v zimě zimovat,sorry.

4.3.2007 11:37

k abel napsal(a):
...1,0 T.marginata,trochu špatně rostlá,v přírodě vypadají trochu jinak,ta barva taky svědčí o nedostatečném slunění,chce to chovat v letě venku,v zimě zimovat,sorry.

Ahoj moc děkuji za určení, od května je stále venku až do konce září začátek října. Je prava že neni zimovaná. Tak příští rok.

4.3.2007 22:21

k abel napsal(a):

ehmm ......

4.3.2007 22:23

zaba napsal(a):

pošlete mi prosím fotky vaší želvy na můj email : t-4@seznam.cz
díky Milan
(mám "nemocný" monitor )

5.3.2007 08:34

milan napsal(a):
pošlete mi prosím fotky vaší želvy na můj email : t-4@seznam.cz
díky Milan
(mám "nemocný" monitor )

Myslím si,že se jedná o druh Testudo graeca,ta kresba plastronu není typická pro vzrostlou marginátu a i barva karapaxu by spíše odpovídala druhu T.graeca,poddruh bych spíš jen odhadoval na T.g.ibera.Přesněji by se to dalo určit podle místa odkud pochází,nebo její rodiče...

5.3.2007 22:08

k abel napsal(a):

myslel jsem, že se opravíte, neopravil. Není to marginata se špatně rostlým krunářem, ale T.g. ibera a docela pěkně rostlá.
Milan

5.3.2007 22:16

dab napsal(a):
Myslím si,že se jedná o druh Testudo graeca,ta kresba plastronu není typická pro vzrostlou marginátu a i barva karapaxu by spíše odpovídala druhu T.graeca,poddruh bych spíš jen odhadoval na T.g.ibera.Přesněji by se to dalo určit podle místa odkud pochází,nebo její rodiče...

... je to 100% margináta

5.3.2007 22:37

k abel napsal(a):
... je to 100% margináta

Chtěla buch mu pořídit samičku tak nevím jestli marginátu nebo gréku.

lampař

5.3.2007 23:56
lampař

zaba napsal(a):
Chtěla buch mu pořídit samičku tak nevím jestli marginátu nebo gréku.

Je to graeca a samice se schání docela těžko. Martin

6.3.2007 03:18

k abel napsal(a):
... je to 100% margináta

... prosím Vás nemužete udělat fotku ocásku,tak aby bylo vidět jestli na stranách,stehnech ,má či nemá trny,ztvrdlé šupiny ve tvaru hrbolu,trnu?Pokud je má
je to ibera,pokud nikoli je to marginata,Už kvůli té samici....navíc jsem zvědav jestli jsem už opravdu slepej.

6.3.2007 03:26

k abel napsal(a):
... prosím Vás nemužete udělat fotku ocásku,tak aby bylo vidět jestli na stranách,stehnech ,má či nemá trny,ztvrdlé šupiny ve tvaru hrbolu,trnu?Pokud je má
je to ibera,pokud nikoli je to marginata,Už kvůli té samici....navíc jsem zvědav jestli jsem už opravdu slepej.

... pro Milana a lampaře,pokud se pletu tak Vám rád zaplatím pivo,při nějaké příležitosti (třebe burza) stejně bych vás rád poznal,vím že ta třetí fotka dost klame,ale přesto jsem přesvědčen,že se jedná o T.margináta,ta fotka plastronu je dost průkazna.Je také fakt že zrak odchází ale koupil jsem si brejle.

6.3.2007 07:08

zaba napsal(a):
a poslední

Možná, by bylo nejlepší se podívat do registračního listu, kolonka 16 a 17. Nicméně já to vidím jako kluka T. graeca

6.3.2007 10:12

k abel napsal(a):
... pro Milana a lampaře,pokud se pletu tak Vám rád zaplatím pivo,při nějaké příležitosti (třebe burza) stejně bych vás rád poznal,vím že ta třetí fotka dost klame,ale přesto jsem přesvědčen,že se jedná o T.margináta,ta fotka plastronu je dost průkazna.Je také fakt že zrak odchází ale koupil jsem si brejle.

Tak to si připrav peníze. U čistých Testudo marginata je celkem snadno rozlišitelný znak, který nemají T. ibera nebo jejich kříženci - totiž černé trojúhelníkové kresby na jednotlivých štítcích plastronu.
Petr

6.3.2007 10:49

petr zelvar napsal(a):
Tak to si připrav peníze. U čistých Testudo marginata je celkem snadno rozlišitelný znak, který nemají T. ibera nebo jejich kříženci - totiž černé trojúhelníkové kresby na jednotlivých štítcích plastronu.
Petr

Většinou asi ano. Ale tahle se třeba taky moc nepovedla (ze zadní poloviny):

www.fromminitz. cz/drobek/pict/testudo/ 800px-MaleMarginata0008.jpg

a další tentokrát s karapaxem ala graeca:

www.fromminitz. cz/drobek/pict/testudo/ Testudo%20marginata29.jpg

www.evastierparadies. de/tiere/tmw2.jpg

Kdo ví jestli to není hybrid, protože to rozhodně nevypadá ani na typickou graeku.

6.3.2007 11:17

navay napsal(a):
Většinou asi ano. Ale tahle se třeba taky moc nepovedla (ze zadní poloviny):

www.fromminitz. cz/drobek/pict/testudo/ 800px-MaleMarginata0008.jpg

a další tentokrát s karapaxem ala graeca:

www.fromminitz. cz/drobek/pict/testudo/ Testudo%20marginata29.jpg

www.evastierparadies. de/tiere/tmw2.jpg

Kdo ví jestli to není hybrid, protože to rozhodně nevypadá ani na typickou graeku.

Hrozně nerad s vámi nesouhlasím, ale to, co je na těch obrázcích jako celkem slušná margináta vypadá. Při pozorném pohledu je ta trojúhelníková kresba na prvním snímku i celkem vidět a to zvíře vypadá spíš na odchyt z přírody, tyhle druhy mají přeci jen trochu variabilní kresbu a ne uniformní. Testudo marginata se asi vyvinula ze společného předka s T. ibera ne moc dávno genetickým driftem malé populace a zdá se, že v přírodě je oddělená balkánskými horskými pásmy a nakolik je mi známo, sympatricky (na jedné lokalitě) se nevyskytují, občas se snad oba druhy potkávají s T. hermanni boetgeri. (Podle šílených Němců s Eurotestudo boetgeri růných poddruhů...)

6.3.2007 12:37

petr zelvar napsal(a):
Hrozně nerad s vámi nesouhlasím, ale to, co je na těch obrázcích jako celkem slušná margináta vypadá. Při pozorném pohledu je ta trojúhelníková kresba na prvním snímku i celkem vidět a to zvíře vypadá spíš na odchyt z přírody, tyhle druhy mají přeci jen trochu variabilní kresbu a ne uniformní. Testudo marginata se asi vyvinula ze společného předka s T. ibera ne moc dávno genetickým driftem malé populace a zdá se, že v přírodě je oddělená balkánskými horskými pásmy a nakolik je mi známo, sympatricky (na jedné lokalitě) se nevyskytují, občas se snad oba druhy potkávají s T. hermanni boetgeri. (Podle šílených Němců s Eurotestudo boetgeri růných poddruhů...)

Jenže margináta má ty trojúhelníky špičkama k ocasu, tedy na druhou stranu než na uvedené foto. Také ocas je typický pro samce T. graeca , daleko tupěji ukončený než u T. marginata.

6.3.2007 17:04

petr zelvar napsal(a):
Petr

... což platí 100%,vždy a všude?

6.3.2007 17:23

petr zelvar napsal(a):

Pomalu ztrácím přehled kdo na co reaguje...

Tou první fotkou (odkazem) jsem chtěl jen naznačit, že ty trojúhelníkové skvrny nemusí být kdoví jak velké a v zadní části dokonce žádné. A snad někdy i vůbec žádné (jen můj dohad na kterém netrvám). Samozřejmě že všechny odkazy které jsem uvedl jsou margináty.

Šlo mi jen o to, že ta želva původního tazatele je prostě tak jak tak docela divná, ať už je to cokoliv, nebráním tady ani jedno stanovisko.

6.3.2007 17:28

navay napsal(a):
Pomalu ztrácím přehled kdo na co reaguje...

Tou první fotkou (odkazem) jsem chtěl jen naznačit, že ty trojúhelníkové skvrny nemusí být kdoví jak velké a v zadní části dokonce žádné. A snad někdy i vůbec žádné (jen můj dohad na kterém netrvám). Samozřejmě že všechny odkazy které jsem uvedl jsou margináty.

Šlo mi jen o to, že ta želva původního tazatele je prostě tak jak tak docela divná, ať už je to cokoliv, nebráním tady ani jedno stanovisko.

Jinak to moje "ala graeca" na poslední dva odkazy na fotky bylo myšleno že mají karapax "jako graeca", ne že to je graeca. Nebo nevím, jestli jsem se ještě v něčem nesrozumitelně vyjádřil...

6.3.2007 20:57

k abel napsal(a):
... což platí 100%,vždy a všude?

... tato moje reakce platila ,byla na Petra(ne želvaře)ale ještě před ním.Skvrny na plastronu jsou rozlišovacím znakem mezi druhy?ja jsem si doposavad myslel,že tyto
znaky jsou validní v rámci druhu při určování poddruhu či geogr,rasy,formy atd.V mezi
druhovém určování je podstatné něco jiného,nebo?
...pro jirku,ten ocasek na první fotce by mohl podpořit tvoji teorii,ale druhej obrázek je velice průkaznej,podocasní štítky a jejich vykrojení atd.Když však vezmete velikost zvířete,jedná se o juv.jedince,v této velikosti jsou někteří samci graec,iber téměř dospělci,zbarvení karapaxu svědčí o juvenilním jedinci,komplex toho všeho mi stále dává jediné východisko t.marginata,juv.samec
... třetí obrázek,dlouhý dráp atd. by mohl člověka zmást,ale příčítám to spíše rychlému rustu v chovu bez hybernace,než čemukoli jinému.
... nejde mi o to abych měl za každou cenu pravdu,ale za prvé autorka příspěvku chce zvíře dopárovat,takže z jejího pohledu je důležité vědět o jaký druh se jedna a za druhé
pokud jsem o něčem přesvědčen stojím si zatím,dokud mi někdo neprokáže opak,ale"validními" argumenty.Tak že i nadále jsem na 99,9% přesvědčen o tom že jedinec je T.marginata,to 0,01%pochybností je způsobeno spíše Vašimi argumenty než mými pochybnostmi.zdravím všechny,a doufám,že se nám autorka ozve,jestli tam jsou ty trny na stehnech či nikoli,tak se zatím mějte

6.3.2007 22:22

k abel napsal(a):
... tato moje reakce platila ,byla na Petra(ne želvaře)ale ještě před ním.Skvrny na plastronu jsou rozlišovacím znakem mezi druhy?ja jsem si doposavad myslel,že tyto
znaky jsou validní v rámci druhu při určování poddruhu či geogr,rasy,formy atd.V mezi
druhovém určování je podstatné něco jiného,nebo?
...pro jirku,ten ocasek na první fotce by mohl podpořit tvoji teorii,ale druhej obrázek je velice průkaznej,podocasní štítky a jejich vykrojení atd.Když však vezmete velikost zvířete,jedná se o juv.jedince,v této velikosti jsou někteří samci graec,iber téměř dospělci,zbarvení karapaxu svědčí o juvenilním jedinci,komplex toho všeho mi stále dává jediné východisko t.marginata,juv.samec
... třetí obrázek,dlouhý dráp atd. by mohl člověka zmást,ale příčítám to spíše rychlému rustu v chovu bez hybernace,než čemukoli jinému.
... nejde mi o to abych měl za každou cenu pravdu,ale za prvé autorka příspěvku chce zvíře dopárovat,takže z jejího pohledu je důležité vědět o jaký druh se jedna a za druhé
pokud jsem o něčem přesvědčen stojím si zatím,dokud mi někdo neprokáže opak,ale"validními" argumenty.Tak že i nadále jsem na 99,9% přesvědčen o tom že jedinec je T.marginata,to 0,01%pochybností je způsobeno spíše Vašimi argumenty než mými pochybnostmi.zdravím všechny,a doufám,že se nám autorka ozve,jestli tam jsou ty trny na stehnech či nikoli,tak se zatím mějte

Celý den se sem snažím tu fotku dát, ale nějak mi to blbne tak se všem omlouvám a zítra to budu zkoušet znovu.

6.3.2007 22:27

zaba napsal(a):
Celý den se sem snažím tu fotku dát, ale nějak mi to blbne tak se všem omlouvám a zítra to budu zkoušet znovu.

Tak dnes už naposled.

7.3.2007 02:14

zaba napsal(a):
Tak dnes už naposled.

... tak to jsem teda v pr ... a platím to pivo!!! zítra jdu k očnímu,páč potřebuju nový brýle,

7.3.2007 02:20

zaba napsal(a):
Tak dnes už naposled.

... omlouvám se pro " zaba" tzn. že sejedná o T.graeca - poddruh si netroufnu,ale je docela dobře možné, že Milan a KHor mají pravdu s tou iberou

7.3.2007 09:16

k abel napsal(a):
... omlouvám se pro " zaba" tzn. že sejedná o T.graeca - poddruh si netroufnu,ale je docela dobře možné, že Milan a KHor mají pravdu s tou iberou

Moc Vám děkuji za určení druhu.

7.3.2007 10:05

k abel napsal(a):

Nic neplať! Ostruhy nevylučují marginátu, bojuj dál! :-)

Cituji z abstraktu Perälä 2002:

Bylo vyšetřeno 72 jedinců Testudo marginata a T. weissingeri za účelem objasnění taxonomického významu přítomnosti nebo absence ostruh na vrchní straně stehen u obou druhů. Výsledky ukázaly, že stehenní ostruhy, o kterých se obecně předpokládalo že se nevyskytují nebo jsou relativně vzácné u obou druhů, jsou ve skutečnosti velmi běžné mezi oběma druhy. Samci a samice se významně neliší v čestnosti svých stehenních ostruh uvnitř i mezi vyšetrovanými taxony. Takže přítomnost nebo absence stehenních ostruh nemůže být spolehlivě použita jako taxonomický znak popisující T. marginata nebo T. weissingeri.

Dále z textu doplňuji, že ostruhy mělo 36% T.m. a 45% T.w.

7.3.2007 15:28

navay napsal(a):

Bylo vyšetřeno 72 jedinců Testudo marginata a T. weissingeri za účelem objasnění taxonomického významu přítomnosti nebo absence ostruh na vrchní straně stehen u obou druhů. Výsledky ukázaly, že stehenní ostruhy, o kterých se obecně předpokládalo že se nevyskytují nebo jsou relativně vzácné u obou druhů, jsou ve skutečnosti velmi běžné mezi oběma druhy. Samci a samice se významně neliší v čestnosti svých stehenních ostruh uvnitř i mezi vyšetrovanými taxony. Takže přítomnost nebo absence stehenních ostruh nemůže být spolehlivě použita jako taxonomický znak popisující T. marginata nebo T. weissingeri.

Zdravím.vím - viděl jsem ,ale výskyt ostruh u iber je skoro 100% (?) a u mnou pozorovaných marginát se fakt jedná spíše o marginalii.Další věc je že se může jednat o křížence,určitě se však jedná o zvíře dlouhodobě žijící v zajetí,možná dokonce o NZ,viz. barva karapaxu od začatku mně podezřelá,pro graecu graecu snad typická,myslím že jsem se fakt sek
a já mám přeci jen více skušeností se zvířaty(zvláště u iber)s přírody,kdy samci(řečtí)mohou v dospělosti měřit 15-17 cm,křížence jsem viděl snad jen mezi T.h.x T.g.i,nevím jak chovatel schopný rozmnožování,může dopustit křížení,snad jen omylem či nedopatřením,a chovatelé jednoho kousku asi
zvířata nemnoží?Takže pro mne je to s podivem,ti kříženci!Jak zde někdo správně zmínil, graeca a marginata nikde na spoléčné lokalitě nežijí(?),hranici tvoří komplex řeckých pohoří začínaje Olympem,ale jak to je na pomezí Albánie a Řecka ? nebyl jsem.No snad pro ty co mají s určením druhu potíže ,byla tato diskuse podnětná,když v ničem tak alespoň která místa je potřeba zkoumat a pod.Tím bych pro mne tuto trapnouzáležitost raději ukončil

7.3.2007 20:32

navay napsal(a):

Netrvám na nabídce zaplacení piva, ale oba zmiňované druhy - T.marginata i T.graeca ibera chovám (choval jsem) včetně odchovů. Nehledě na to, že ibery jsou jedny z mých nejoblíbenějších želv. Určitě je lepší vlastní praxe, než citace různých spisů. Zvu tímto zájemce na každoroční cestu za iberama do oblastí Rumunské delty Dunaje, kde si můžete "osahat" ibery v různých velikostech a lokalitních podsubspecií. Určitě je dobré si na vlastní oči osahat i přirozené biotopy a vůbec se pokochat nádhernou přírodou Rumunska. Pro bližší info: t-4@seznam.cz
Milan

8.3.2007 00:47

milan napsal(a):
Netrvám na nabídce zaplacení piva, ale oba zmiňované druhy - T.marginata i T.graeca ibera chovám (choval jsem) včetně odchovů. Nehledě na to, že ibery jsou jedny z mých nejoblíbenějších želv. Určitě je lepší vlastní praxe, než citace různých spisů. Zvu tímto zájemce na každoroční cestu za iberama do oblastí Rumunské delty Dunaje, kde si můžete "osahat" ibery v různých velikostech a lokalitních podsubspecií. Určitě je dobré si na vlastní oči osahat i přirozené biotopy a vůbec se pokochat nádhernou přírodou Rumunska. Pro bližší info: t-4@seznam.cz
Milan

......to pivko platím.Rád si za svými slovy stojím,jistě víte že necituji žádné spisky,možná to ale nebylo určeno mně,byl jsem na lokalitách zvířat také.i když ty graeky nemám jistě tak zmáklý jako Vy. Není to tak dlouhu co jsem tu měl v \"léčení\" margošku a ta vypadala hodně podobně jako zvíře na obrázku,tím myslým ten karapax - barva a tak,byla dlouhodobě v nevhodných podmínkách,rychle rostlá atd.
Možná to byl jeden s důvodu,příště než vynesu soud,tak si to lépe zvážím.Jak je vidět,
fotka nemůže ukázat vše.S těma skvrnama u marginát to byla taky pravda,prohlédl jsem si fotky a nenašel jsem jedinou bez těch tzv.typických, křížence neznám,takže
sorrypro ty co na to poukazovali.

Přidejte reakci

Přidat smajlík