tom
napsal(a):
Zdar, teď jsem byl v neděli na burze v Brně a koupil jsem si rok starý pár Gekonů tureckých a chtěl bych poradit ohledně přezimování, páření atd.Jestli někdo chováte tyhle gekony tak prosím napište něco o chovu a pošlite fotky. Děkuji za všechny informace!
Ahoj Tome,
jedná se o naprosto nenárocný druh gekona, se zimováním si nemusís delat starosti, není potreba. Tyhle gekony muzes chovat pri pokojové teplote, bez svetla a budou v pohode.
tom
napsal(a):
Zdar, teď jsem byl v neděli na burze v Brně a koupil jsem si rok starý pár Gekonů tureckých a chtěl bych poradit ohledně přezimování, páření atd.Jestli někdo chováte tyhle gekony tak prosím napište něco o chovu a pošlite fotky. Děkuji za všechny informace!
Díky, že jsi mě poradil to jsi mě uklidnil, že je nemusím dávat přezimovat, protože se bojím, že by chcípli.
tom
napsal(a):
Samice
Ahoj Tome,
tohle spís vypadá na gekony Cyrtopodion a ne Hemidactylus, alespon podle té první fotky. Cyrtopodioni nemají na prstech lamely (prísavky) oproti Hemidactylum. Fotky jsou malé, lepsí by byl detail a tak jen hádám. Odkud ty gekony más? Chov Cyrtopodionu je vsak podobný, jako Hemidactylu.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj Tome,
tohle spís vypadá na gekony Cyrtopodion a ne Hemidactylus, alespon podle té první fotky. Cyrtopodioni nemají na prstech lamely (prísavky) oproti Hemidactylum. Fotky jsou malé, lepsí by byl detail a tak jen hádám. Odkud ty gekony más? Chov Cyrtopodionu je vsak podobný, jako Hemidactylu.
Gekony jsem koupil na burze v Brně.
cislo.5

tom
napsal(a):
Teď jsem se mu díval na prsty a on fakt nemá lamely tak co to teda je.
Je to opravdu nějaký Cyrtopodion,nejspíše kotschyi.
cislo.5

cislo.5
napsal(a):
Je to opravdu nějaký Cyrtopodion,nejspíše kotschyi.
Ale mohl by to být i Cyrtopodion scaber(východní středomoří).
tom
napsal(a):
Tahle je možná detailnější.
Na http://reptilweb.wz.cz/forum jdou vkládat fotky do diskuze prakticky bez omezení velikosti. Fotku umístíte na http://album.inmail.cz/ kde si zařídíte vlastní schránku na ukládání foteka do diskuze na http://reptilweb.wz.cz/forum umístíte fotku vložením aktivního odkazu. Tak můžete diskutovat s fotkami bez omezení kvality díky tomu že nzatěžujete server ale uložené fotky jsou rozložené pod jednotlivými uživateli.
Redsnake webmaster http://reptilweb.wz.cz )(
cislo.5

tom
napsal(a):
Tahle je možná detailnější.
Řekl bych,že je to Cyrtopodion scaber,ale je to složitější.Bez udání lokality je určení do jisté míry vždy nepřesné.Zvláště u tak vyriabilního rodu (i druhu).Přesto ale:C.scaber(severní forma)by měl mít délku těla včetně ocasu kolem 120 mm, 10-14 supralabiílií,7-10 sublabiálií,nasalia 3/3,Internasalia 1-2,Ventralia 16-23,lamely na 4 prstu 19-27,Preanální póry 4-9.
Jak říkám,je to ale složitější,protože i v rámci druhu existují výrazné rozdíly,které se mohou od uvedených údajů odchýlit.
Zbarvení však více odpovídá C.scaber(nebo C.basoglui),než C.kotschyi.
cislo.5

cislo.5
napsal(a):
Řekl bych,že je to Cyrtopodion scaber,ale je to složitější.Bez udání lokality je určení do jisté míry vždy nepřesné.Zvláště u tak vyriabilního rodu (i druhu).Přesto ale:C.scaber(severní forma)by měl mít délku těla včetně ocasu kolem 120 mm, 10-14 supralabiílií,7-10 sublabiálií,nasalia 3/3,Internasalia 1-2,Ventralia 16-23,lamely na 4 prstu 19-27,Preanální póry 4-9.
Jak říkám,je to ale složitější,protože i v rámci druhu existují výrazné rozdíly,které se mohou od uvedených údajů odchýlit.
Zbarvení však více odpovídá C.scaber(nebo C.basoglui),než C.kotschyi.
Samozřejmě na prstu ne lamely,ale šupiny.
cislo.5

tom
napsal(a):
Jo díky teď jsem se díval na net na fotky a je to na 100% Cyrtopodion scaber. A jak je to z chovem je jednoduchý?
Žijí na obrovském území,od Turecka po Eritreu v severovýchodní Africe a Omán na Arabském poloostrově.Od toho se budou odvíjet i podmínky k chovu.Předpokládám ale,že tvoji budou z Turecka,nebo Blízkého východu ,takže chov bude podobný jako u C.kotschyi.Já jsem je nechoval,jen je znám z Egypta.
cislo.5

tom
napsal(a):
Jo díky teď jsem se díval na net na fotky a je to na 100% Cyrtopodion scaber. A jak je to z chovem je jednoduchý?
Ještě dodám.Něco o nich najdeš určitě v populární teraristické literatuře,zajímavé odbornější články jsou ve sborníku "Faunistische abhandlugen - Contributions to a "Herpetologia arabica" - Staatliches Museum fütr Tierkunde Dresden - Band 21 Supplement(1998) Dresden".
tom
napsal(a):
Já sem si taky nedávno koupil Gekona Tureckého.Jsem tady nováčekKoupil jsem si semce a samičku.Ale byly u nás opraváři posunuly terárko a Gekoni u tekli.Ale jednoho jsem chytil.Budu o bnědnávat nové ale mrzí mě to.A je mi 12 let.A eště chovám hada,měl jsem želvy a 5 Gekonů,psa a měl jsem eště pavouky,strašilky,myš,Žebrovníky Waltůvy(čolek),Drapatky vodní(žaby) a eště by se určitě něco našlo.Ať se vám daří v chuvu.Fotky dám později