sysel
napsal(a):
Ahoj ve spolek,
má někdo zkušenosti s krmením želv našimi druhy hub (hřiby,žampiony, ...) .?Samozdřejmě mám na mysli takové druhy želv, u kterých jsou v přírodě houby pravidelnou součástí jejich jídelníčku ( tj zástupci rodů : kinixys, indotestudo, pyxis,...)
Sysle,
nevím přesně, jakou zkušenost byste chtěl popsat. Mohu jen říci, že veškeré jedlé houby (ať už nasbírané v našich lesích nebo vypěstované žampiony) běžně používám v krmných dávkách pro želvy rodu Terrapene, Indotestudo, Manouria, Pyxis, Acinyxis, Indotestudo a Geoemyda. Rovněž např. G.carbonaria je přijímají velmi rády. Hlavně záleží na chuti jednotlivých želv, ovšem u mnoha druhů se jedná o výtečný zdroj potravy.
Nikdy jsem nepozoroval žádné komplikace, houby však zařazuji do krmných dávek pouze v letním období a v menším množství. Pouze pro rody Pyxis a Acinyxis přidávám houby do krmných dávek po celý rok.
lampař

sysel
napsal(a):
Ahoj ve spolek,
má někdo zkušenosti s krmením želv našimi druhy hub (hřiby,žampiony, ...) .?Samozdřejmě mám na mysli takové druhy želv, u kterých jsou v přírodě houby pravidelnou součástí jejich jídelníčku ( tj zástupci rodů : kinixys, indotestudo, pyxis,...)
Zkoušel jsem zkrmovat hřibovité houby želvám Heosemys spinosa a nestekalo se to s žádným zájmem. D. Balcar však v nedávném čísle fauny krmení těchto želv houbami popisuje.