Ahoj, trápí mě moje guttka - cca před týdnem se svlékla (dost špatně, byla jsem pryč a doma na ni zapomněli, takže nebyla pokropena, zvlhčována, vody měla mizerně..., takže se svléhla v cárech a navíc jsem jí musela namáčet hlavičku a odstraňovat nesvlečenou kůži - prostě boj, užovka mi sprostě nadávala jazykem) Horší je, že zůstala scrvrklá - šupiny má, jako by ji někdo dehydratoval (a to i když má od té doby vody dostatek) Prosím o radu, zda se s tím někdo setkal, co se s tím dá dělat, zda se to spraví nebo raděj zaskočit k veterináři. Předem moc moc děkuji za odpověď...
serpent
napsal(a):
Ahoj, trápí mě moje guttka - cca před týdnem se svlékla (dost špatně, byla jsem pryč a doma na ni zapomněli, takže nebyla pokropena, zvlhčována, vody měla mizerně..., takže se svléhla v cárech a navíc jsem jí musela namáčet hlavičku a odstraňovat nesvlečenou kůži - prostě boj, užovka mi sprostě nadávala jazykem) Horší je, že zůstala scrvrklá - šupiny má, jako by ji někdo dehydratoval (a to i když má od té doby vody dostatek) Prosím o radu, zda se s tím někdo setkal, co se s tím dá dělat, zda se to spraví nebo raděj zaskočit k veterináři. Předem moc moc děkuji za odpověď...
ahoj,nemohla by si tu hodit fotecku?
snakesmanic
napsal(a):
ahoj,nemohla by si tu hodit fotecku?
Bohužel, fotku nemám (ani jak vyfotit). Můžu leda popsat: představ si jablko, když stárne a začínají se na něm dělat takové ty vrásky...má málo vody, ztrácí se tonus. můj had vypadá podobně - šupiny (každá jednotlivě)jsou jak zvrásnělé, možná pomačkané (stále se ale lesknou) Vypadá to, jako by had měsíce nechlastal (ačkoli chlastal )
serpent
napsal(a):
Mimochodem, v terárku mám ještě jednu gutku a ta je v naprostém pořádku...
Podle popisu,moje guttata vypadala taky takto,ale to proto,že jsem jí měl rozdělenou od samců,bykla v plastové krabičce a měla tam mokro...Když jsem přišel na to,proč to tak je,šoupl jsem jí do samostatného terária a přestal jsem jí rosit jako všechny jiné guttaty...Teď rosím jen tehdy,když je gutky před svlekem....jinak vůbec...tak zkus snížit vlhkost zkus nerosit vůbec a uvidíš....snakesmanic
serpent
napsal(a):
Mimochodem, v terárku mám ještě jednu gutku a ta je v naprostém pořádku...
... uz jsem mi to taky parkrat stalo, kdyz se treba nepovedl svlek. Nevim, jestli to bylo diky memu dosvleceni ve vlazne vode, ... mozne to je. Kazdopadne, nerosit priliz, vetsi misku s vodou, dobre krmit, a po dalsim svleku to bude lepsi. Dle meho nazoru.
Jeste se mrkni, nema pod supinama nejaky parazity, treba drobny cerny broucky, nebo bile tecky, ... ale spis ne, to by mely obe.
Jeste jsem dostal do ruky dva hady, kteri byli bez vody vic nez mesic v uplnym suchu, hondurencisky, a ty maji supiny do dnes trochu pomackany, takovy divny, trochu deformovany, i po pul roce.
serpent
napsal(a):
Ahoj,
stav zvířete po svlékání většinou odráží celkový stav zvířete. S tvým zvířetem není něco v pořádku a jeho zdravotní stav může být narušený. Popiš více, zda had pravidelně přijímá potravu a jestli nemá respirační problémy, či jiné problémy.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
stav zvířete po svlékání většinou odráží celkový stav zvířete. S tvým zvířetem není něco v pořádku a jeho zdravotní stav může být narušený. Popiš více, zda had pravidelně přijímá potravu a jestli nemá respirační problémy, či jiné problémy.
Tak had je pořád scvrklej, suchej na hřbetě, nemá skoro čitelnou kresbu...jako by dehydratovanej. Leze pomalu, je vytěkanaj (druhej had je stále ok)...Podávala jsem potravu...na potkana se vykašlal, dnes se vyprdnul i na menší myš (živou i zabitou...ani násilným krmením jsem do něj nic nedostala) Veterinářka mi vrazila nějaký kapky do vody, což zrovna moc nezabralo...tož už jsem opravdu v koncích. (takovej blbej dotaz...asi by se nedal něčím namazat, aby se trochu provlhčil?)
serpent
napsal(a):
Tak had je pořád scvrklej, suchej na hřbetě, nemá skoro čitelnou kresbu...jako by dehydratovanej. Leze pomalu, je vytěkanaj (druhej had je stále ok)...Podávala jsem potravu...na potkana se vykašlal, dnes se vyprdnul i na menší myš (živou i zabitou...ani násilným krmením jsem do něj nic nedostala) Veterinářka mi vrazila nějaký kapky do vody, což zrovna moc nezabralo...tož už jsem opravdu v koncích. (takovej blbej dotaz...asi by se nedal něčím namazat, aby se trochu provlhčil?)
Zkus to namazat framykoinem moje guttata ztráci pigment šupin na krku a tak jí to tím mažu...Velké změny nevidím,ale neschnou ji....snakesmanic